Χένρι Χιλ: Το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τον σημαντικότερο ρόλο του Ρέι Λίοτα

 


Ο μαφιόζος που γνωρίσαμε στην ταινία Goodfellas με το πρόσωπο του Ρέι Λιότα και κατάφερε το απίστευτο: να «καρφώσει» την μαφία και να ζήσει


«Όσο θυμάμαι τη ζωή μου πάντα ήθελα να γίνω γκάνγκστερ». Αυτή είναι η φράση που λέει ο Ρέι Λιότα στην ταινία «Goodfellas» υποδυόμενος τον Χένρι Χιλ, τον πραγματικό γκάνγκστερ πίσω από την ιστορία που εκτυλίσσεται μπροστά μας. Και τα κατάφερε. Εξάλλου, ως παιδί μιας φτωχής οικογένειας με επτά αδέρφια που ζούσε στις εργατικές γειτονιές του Μπρούκλιν της δεκαετίας του ’50 δεν θα δυσκολευόταν ιδιαίτερα να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο όνειρο.

Αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο σχολείο εξαιτίας της δυσλεξίας, άρχισε να προσπαθεί να βρει διέξοδο κάνοντας μικροδουλειές. Έτσι, άρχισε να συχνάζει στην πιάτσα ταξί της γειτονιάς του όπου έβλεπε με δέος τους μαφιόζους που έκαναν δουλειές στην περιοχή, όπως τον Πολ Βάριο, τον «κάπο» (σημ. τοπικό αρχηγό) της οικογένειας Λουτσέζε. Μετά από αυτό δεν άργησε να αρχίσει να κάνει θελήματα για τον Βάριο στο λουστράδικο που είχε, αλλά και στις άλλες «δουλειές» του στην πιάτσα των ταξί και σε πιτσαρίες.

Ο Χιλ σε ηλικία 16 ετών πήρε το… βάπτισμα του πυρός. Συνελήφθη από τις αρχές καθώς ο ίδιος και ο επίσης ανήλικος γιος του Βάριο, Λένι, προσπάθησαν να κλέψουν μια πιστωτική κάρτα για να αγοράσουν λάστιχα χιονιού για το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδερφού του Πολ Βάριο. Κατά τη διάρκεια μιας πολύ πιεστικής ανάκρισης, ο Χιλ το μόνο που ανέφερε ήταν το όνομά του. Ο δικηγόρος του Βάριο κατάφερε σύντομα να τον βγάλει έξω με εγγύηση, ωστόσο ο Χιλ είχε αρχίσει ήδη να φτιάχνει το όνομά του: ήταν ο 16χρονος που δεν λύγισε και δεν έδωσε κανέναν. Αρκετά χρόνια μετά, θα έμοιαζε τελείως ειρωνικό ότι τελικά αυτός ήταν που τους πρόδωσε.

Η πορεία του μετά από αυτό ήταν μόνο ανοδική μέσα στην οικογένεια Λουτσέζε. Επιθέσεις, εμπρησμοί, τραπεζικές απάτες ήταν στην καθημερινή διάταξη. Τον 1960 όμως έπρεπε να κάνει ένα διάλειμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το FBI άρχισε να ερευνά μια μεγάλη συνάντηση που είχε γίνει το 1957 στο Απαλαχίν της Νέας Υόρκης στο σπίτι του αρχηγού της μαφιόζικης οικογένειας Μπουφαλίνο, Τζο δε Μπάρμπερ. Εκεί είχαν συναντηθεί όλες οι οικογένειες της μαφίας για να συζητήσουν θέματα οργάνωσης. Το FBI είχε στα χέρια του και δημοσίευσε μια λίστα με σχεδόν 5.000 ονόματα μελών και συνεργατών της μαφίας από τις πέντε μεγάλες οικογένειες. Παρόλο που ο Χιλ λέει ότι δεν βρήκε στη λίστα το όνομα του Βάριο θεώρησε ότι ήταν καλό ο ίδιος να φύγει για λίγο. Έτσι, γράφτηκε στον στρατό και κατατάχθηκε στην 82η Μεραρχίας Αεροπορίας στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έκοψε τους δεσμούς του με την μαφία. Ακόμα και μέσα στο στρατό συνέχισε να λειτουργεί ως μέλος της: όσο ήταν υπεύθυνος στα μαγειρεία πουλούσε το φαγητό που περίσσευε, ενώ δάνειζε με τοκογλυφικούς όρους τους συστρατιώτες του και πουλούσε αφορολόγητα τσιγάρα. Ωστόσο, όταν έκλεψε το αυτοκίνητο του τοπικού σερίφη και μπλέχτηκε σε έναν καβγά σε ένα μπαρ με πεζοναύτες και πολίτες ο στρατός τον έδιωξε. Μετά από τρία χρόνια ένστολος είχε έρθει η ώρα να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη και να ξεκινήσει την πιο… ένδοξη περίοδο της καριέρας του!

Ανεβαίνοντας ψηλά

Ο Χένρι Χιλ δεν θα μπορούσε να φτάσει ποτέ στα υψηλότερα κλιμάκια της οικογένειας Λουτσέζε. Παρόλο που η μητέρα του ήταν από την Σικελία, το ιρλανδικό αίμα που του είχε κληροδοτήσει ο πατέρας του αυτομάτως τον έθετε εκτός «υποψηφιότητας». Ωστόσο ακόμα και έτσι μπορούσε να συνεχίσει να «μεγαλουργεί» από πιο χαμηλά. Μετά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη το 1963 ενεπλάκη σε πολλούς εμπρησμούς, ληστείες φορτηγών, απειλές, ενώ διοικούσε ένα οργανωμένο κύκλωμα με κλεμμένα αυτοκίνητα.

Με την πρώτη γυναίκα του Κάρεν

Αυτό όμως που τον καθιέρωσε στην οικογένεια, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η ληστεία της Air France. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 6ης Απριλίου 1967, ο Χιλ και ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ο Τόμι Ντε Σιμόνε, οδήγησαν μέχρι το χώρο στάθμευσης των εμπορικών αεροσκαφών της Air France στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι. Ο Χιλ είχε πάρει μαζί του την μεγαλύτερη βαλίτσα που μπορούσε να βρει. Οι δυο τους μπήκαν στην περιοχή περπατώντας, όπως έκαναν πολλοί που ήθελαν να βρουν χαμένες αποσκευές. Χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς βρήκαν την αποθήκη που έψαχναν και με ένα κλειδί-αντίγραφο που είχαν άνοιξαν την πόρτα. Ρίχνοντας φως με έναν μικρό φακό, γέμισαν την βαλίτσα με επτά σακούλες και έφυγαν χωρίς να ενεργοποιηθεί κανένας συναγερμός και χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα. Η ληστεία δεν έγινε αντιληπτή παρά μόνο την Δευτέρα, τέσσερις μέρες μετά, όταν ένα φορτηγό έφτασε στο σημείο για να πάρει τα χρήματα που είχαν προορισμό την γαλλική τράπεζα των ΗΠΑ French American Banking Corporation. Μόνο τότε αποκαλύφθηκε ότι είχαν κάνει φτερά 420.000 δολάρια!

Φυσικά, η ληστεία αυτή δεν συγκρίνεται με την ληστεία στη Lufthansa που σημειώθηκε το 1978 από μέλη της οικογένειας Λουτσέζε και είχε ως αποτέλεσμα να κλαπούν 5,875 εκατ. δολάρια μετρητά και κοσμήματα αξίας 875.000 δολαρίων. Τόσο τα χρήματα όσα και τα κοσμήματα δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Αν και ο Χιλ δεν συμμετείχε ενεργά στη ληστεία, έπαιξε ωστόσο σημαντικό ρόλο. Ήταν αυτός που έδωσε την πληροφορία σχετικά με τα χρήματα στο έτερο μέλος της οικογένειας Λουτσέζε, Τζέιμς Μπερκ, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν αυτός που οργάνωσε τη ληστεία. Ο μπούκερ στοιχημάτων Μάρτιν Κρούγκμαν είπε στον Χιλ ότι η Lufthansa είχε αποθηκευμένα χρήματα στο τέρμιναλ του αεροδρομίου και ο Χιλ ενημέρωσε τον Μπερκ.

Λίγο πριν από την ληστεία στη Lufthansa, ο Χιλ μόλις είχε βγει από την φυλακή όπου έμεινε για τέσσερα χρόνια κατηγορούμενος για ξυλοδαρμό. Μέσα στη φυλακή έμαθε από έναν συγκρατούμενό του πώς να πουλά ναρκωτικά κι έτσι όταν απελευθερώθηκε θέλησε να ασχοληθεί με το εμπόριο ναρκωτικών, παρόλο που η οικογένεια Λουτσέζε το απαγόρευε. Επειδή οι ποινές για εμπόριο ναρκωτικών ήταν πολύ μεγάλες, η οικογένεια φοβούνταν ότι αν κάποιος συλλαμβανόταν θα αναγκαζόταν να γίνει καρφί για να μειώσει την ποινή του. Παρ’ όλα αυτά, ο Χιλ άρχισε να πουλά μαριχουάνα, κοκαΐνη, ηρωίνη και παραισθησιογόνα και είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται. Ωστόσο, ένα βαποράκι του τον κατέδωσε στο τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών αποκαλύπτοντας ότι συνεργάζεται με την οικογένεια Λουτσέζε και οι αρχές άρχισαν να τον παρακολουθούν κυρίως επειδή πίστευαν ότι μπορεί να σχετίζεται με τη ληστεία στη Lufthansa. Έβαλαν κοριό στα τηλέφωνά του, ωστόσο οι άκρως κωδικοποιημένες συνομιλίες δεν βοήθησαν την αστυνομία να ακούσει κάτι «χειροπιαστό» που θα δικαιολογούσε τη σύλληψή του.

Θάνατος ή προδοσία

Η σύλληψη ωστόσο δεν άργησε να έρθει. Οι αρχές τον συνέλαβαν το 1980 με κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών. Αν και αρχικά έμεινε σιωπηλός σαν τάφος, οι αρχές τον έπεισαν ότι οι συνεργάτες του σχεδίαζαν να τον «βγάλουν από τη μέση». Από την μια ήθελε να τον σκοτώσει ο Πολ Βάριο, επειδή είχε ανακαλύψει ότι πουλούσε ναρκωτικά κατά παράβαση της εντολής, και από την άλλη ο Τζέιμς Μπερκ επειδή φοβούνταν ότι θα τον εμπλέξει στην ληστεία της Lufthansa. Μάλιστα, ο Χιλ άκουσε σε μια κασέτα από υποκλοπή συνομιλίας ότι οι συνεργάτες του, Άντζελο Σέπε και Άντονι Στάμπιλε, ήταν αγχωμένοι επειδή έπρεπε να τον σκοτώσουν και έλεγαν στον Μπερκ ότι ο Χιλ «δεν είναι καλός» και ότι «είναι πρεζάκι». Ο Μπερκ τους απαντούσε λέγοντάς τους «να μην ανησυχούν». Ο Χιλ πείστηκε ακόμα περισσότερο από μια καταγραφή σε κάμερα στην οποία ο Μπερκ έλεγε στον Βάριο ότι θα πρέπει να «καθαρίσουν» τον Χιλ.



Όταν ο Χιλ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ο Μπερκ του είπε να συναντηθούν σε ένα μπαρ που ο Χιλ δεν είχε ακούσει ποτέ ξανά. Ωστόσο δεν συναντήθηκαν εκεί. Αντίθετα βρέθηκαν στο ζαχαροπλαστεία του Μπερκ, όπου ο Χιλ πήγε μαζί με την γυναίκα του Κάρεν. Ο Μπερκ του έδωσε μια διεύθυνση στη Φλόριντα, όπου θα έπρεπε να πάει και να σκοτώσει τον γιο του Μπόμπι Τζερμέν μαζί με τον Άντονι Στάμπιλε. Ήταν φανερό ότι αν ο Χιλ πήγαινε στην Φλόριντα θα ήταν νεκρός.

Τότε συνελήφθη ξανά ως βασικός μάρτυρας για την ληστεία στη Lufthansa, ενώ αντιμετώπιζε μια μεγάλη ποινή για πιθανός συνεργάτης. Ο Χιλ κατάλαβε ότι θα πρέπει να αρχίσει να μιλάει και υπέγραψε συμφωνία με τις αρχές στις 27 Μαΐου 1980.

Ο Χιλ κατέθεσε κατά των πρώην συνεργατών του τόσο για να αποφύγει μια μεγάλη ποινή όσο και για να μην τον δολοφονήσει η μαφία. Η κατάθεσή του οδήγησε στην σύλληψη και καταδίκη τουλάχιστον 50 μελών της μαφίας. Ο Χιλ μαζί με τη γυναίκα του Κάρεν και τα δύο τους παιδιά μπήκαν στο Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων, άλλαξαν το όνομά τους και μετακινούνταν σε διάφορες μυστικές περιοχές, όπως το Σιάτλ, το Σινσινάτι, το Οχάιο, η Όμαχα, η Νεμπράσκα, η Μοντάνα και το Κεντάκι.

Τα Καλά Παιδιά

Όσο ο Χιλ ήταν στο Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων, το 1985,  εκδόθηκε το βιβλίο WiseGuy του Νίκολας Πιλέτζιτο οποίο αποτελεί μια αφήγηση της ζωής του Χένρι Χιλ, όπως την είπε ο ίδιος στον συγγραφέα. Σε αυτό το βιβλίο βασίζεται και η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Goodfellas του Μάρτιν Σκορτσέζε, όπου τον Χιλ υποδύεται ο Ρέι Λιότα. Το καστ της ταινίας δεν συνάντησε το Χιλ παρά μόνο λίγες εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα. Ωστόσο, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος υποδυόταν τον Τζίμι Μπερκ, τον καλούσε συχνά και τον ρωτούσε στοιχεία για τον χαρακτήρα του, όπως πώς κρατούσε το τσιγάρο του ή πώς περπατούσε. Ο Λιότα πηγαίνοντας και φεύγοντας από το πλατό άκουγε συνεχώς στο αυτοκίνητό του κασέτες του FBI στις οποίες είχαν καταγράψει τον Χιλ να μιλά, ώστε να εξασκηθεί στον τρόπο ομιλίας του. Τελικά, ο Λιότα συνάντησε τον Χιλ σε ένα άγνωστο μέρος (ήταν ακόμα στο Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων) και του είπε ότι είδε την ταινία και την λάτρεψε. Ο Χιλ έλαβε ως «δώρο» 480.000 δολάρια.

Μια φορά γκάνγκστερ… πάντα γκάνγκστερ

Το πιο δύσκολο πράγμα για κάποιον είναι να ξεφύγει από τον εαυτό του και αυτό είναι ξεκάθαρο και στην ιστορία του Χιλ. Ενώ βρισκόταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και έχοντας πλέον το όνομα Μάρτιν Λιούις, ο Χιλ γνώρισε την Σέρι Άντερς η οποία έμενε λίγο πιο μακριά από την γυναίκα και τα παιδιά του. Παρόλο που ο Χιλ ήταν ακόμα παντρεμένος με την Κάρεν, παντρεύτηκε και με την Άντερς μετά από επτά εβδομάδες γνωριμίας. Ο ίδιος πάντως ανέφερε αργότερα ότι δεν θεωρούσε ότι ήταν δίγαμος καθώς με την Άντερς παντρεύτηκε ως Μάρτιν Λιούις και όχι ως Χένρι Χιλ! Κάποια στιγμή ωστόσο, η Κάρεν έμαθε για τον γάμο του άντρα της και πήγε στο σπίτι της Άντερς όπου της αποκάλυψε τα πάντα. Ο Χιλ δήλωσε αργότερα ότι ο δεύτερος γάμος του ήταν μια αποτυχία καθώς όσο κράτησε επέστρεφε συνεχώς στο σπίτι του με την Κάρεν. Ο γάμος με την Άντερς τελικά ακυρώθηκε καθώς κατάφεραν να βρουν ένα θρησκευτικό «παραθυράκι» (η Άντερς ήταν Μορμόνος).

Ωστόσο, η οικογένεια του Χιλ πλέον βγήκε από το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Δεν έφταιγε μόνο η περιπέτεια του με την Άντερς αλλά το γεγονός ότι ο Χιλ δεν είχε σταματήσει τις παρανομίες. Λίγο πριν γνωρίσει την Άντερς είχε συλληφθεί καθώς είχε εμπλακεί σε καβγά με μια άλλη γυναίκα (πιθανόν ερωμένη του επίσης), ενώ αργότερα συνελήφθη ξανά επειδή έδινε πλαστές επιταγές.

Με τους περισσότερους πρώην συνεργάτες του στη φυλακή, ο Χιλ ακόμα και εκτός του προγράμματος μαρτύρων δεν απειλήθηκε πλέον. Το 1990 πήρε διαζύγιο από την σύζυγό του Κάρεν (οριστικοποιήθηκε το 2002), ενώ παντρεύτηκε άλλες δύο φορές.

Ωστόσο, δεν έμεινε μακριά από τη φυλακή. Τον Αύγουστο του 2004 συνελήφθη σε ένα αεροδρόμιο της Νεμπράσκα καθώς στη βαλίτσα του βρέθηκαν σύνεργα για ναρκωτικά, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2005 καταδικάστηκε σε 180 ημέρες φυλακή για κατοχή μεθαμφεταμίνης. Τον Μάρτιο του 2009 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια υπό επιτήρηση αφού δήλωσε ένοχος στη κατηγορίες για επήρεια ουσιών σε δημόσιο χώρο. Τον Δεκέμβριο του 2009 συνελήφθη ξανά για διατάραξη κοινής ησυχίας και αντίσταση κατά της αρχής, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στα προβλήματά του με το αλκοόλ.


Πάντως, ο ίδιος υποστήριζε μέχρι το τέλος ότι ο ίδιος δεν είχε σκοτώσει κανένα, αν και μάλλον δεν μπορεί εύκολα να τον πιστέψει κανείς δεδομένης της θέσης του μέσα στην μαφία. Έχει ωστόσο παραδεχτεί ότι έχει αναγκαστεί πολλές φορές να θάψει ή και να ξεθάψει πτώματα που είχαν αφήσει πίσω τους οι συνεργάτες του.

Ο Χένρι Χιλ κατάφερε πάντως το απίστευτο. Έζησε ως γκάνγκστερ, κατέδωσε τη μαφία και όμως επέζησε. Έφυγε από τη ζωή τελικά το 2012 ύστερα από χρόνια προβλήματα με την καρδιά του.