Happy birthday Μr President...


Εξήντα χρόνια μετά η εμφάνιση της Μέριλιν Μονρόε στο πάρτι γενεθλίων του Τζον Κένεντι μαγνητίζει. Η ιστορία πίσω απο μια από τις πιο εικονικές στιγμές της ηθοποιού. Το φόρεμα και η σχέση της με τα αδέλφια Κένεντι

Ήταν η τελευταία λαμπερή πράξη ενός κόσμου που έμελλε να τελειώσει άδοξα. Εκείνο το βράδυ όμως κανείς δεν το γνώριζε. Εξήντα χρόνια πριν, σε ένα κατάμεστο «Madison Square Garden», η απόλυτη ανδρική φαντασίωση Μέριλιν Μονρόε ανέβηκε στη σκηνή και στήθηκε απέναντι στους δύο εραστές της. Τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι και τον αδελφό του Ρόμπερτ. Ήταν ντυμένη αλλά έδειχνε γυμνή και όταν έβγαλε το μικρό γούνινο παλτό της το κοινό χρειάστηκε οξυγόνο.

Η Μέριλιν άρχισε να τραγουδά και η σκηνή ξεχείλισε από ερωτισμό που «έπνιξε» τον φανερά αμήχανο Πρόεδρο. Για πρώτη φορά σε αυτή τη σχέση είχε βρεθεί στο ρόλο του θηράματος. Αυτό το αιθέριο πλάσμα έπαιζε μαζί του με όλο τον κόσμο να παρακολουθεί. Η Μέριλιν έδειχνε ευτυχισμένη. Δεν είχε καταφέρει να πείσει το Χόλιγουντ ότι είναι μια μεγάλη ηθοποιός, ούτε τους διανοούμενους φίλους και εραστές της ότι αποτελεί (τουλάχιστον) μια ισοδύναμη συνομιλήτρια. Εκείνο το βράδυ όμως, μέσα σε αυτό το φόρεμα, που έμοιαζε με διαμαντένιο δέρμα, τους είχε αναγκάσει να παραδοθούν άνευ όρων.

Ήταν 19 Μαΐου 1962 και ο Τζον Κένεντι γιόρταζε τα επικείμενα 45ά γενέθλια του. Ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Μέριλιν Μονρόε. Τρείς μήνες μετά θα την έβρισκαν νεκρή. Ο Πρόεδρος θα προλάβαινε να γιορτάσει και τα 46 του αλλά τον Νοέμβριο του 1963 θα την... ακολουθούσε.

Η πρόσκληση

O Τζον Κένεντι είχε κλείσει περίπου ενάμιση χρόνο στην προεδρία και το επιτελείο του αποφάσισε να κάνει έναν μεγάλο χορό για τα 45ά γενέθλια του. Ο Κένεντι είχε γεννηθεί στις 29 Μαΐου αλλά το πάρτι οργανώθηκε για τη 19η. Στο «Madison Square Garden» κλήθηκαν περίπου 15.000 άνθρωποι, μεταξύ τους πάρα πολλοί διάσημοι που υποστήριζαν τον Δημοκρατικό πρόεδρο. Η γιορτή θα λειτουργούσε και ως ευκαιρία για να συγκεντρωθούν δωρεές για το κόμμα. Την ιδέα να δώσει το παρών η Μέριλιν Μονρόε την είχε ο ηθοποιός Πίτερ Λόφορντ μέσω του οποίου η ηθοποιός είχε γνωρίσει τους Κένεντι. Ο Λόφορντ το πρότεινε στον στενό συνεργάτη του προέδρου, Κένι Ο'Ντόνελ, αυτός το θεώρησε καλή ιδέα και έστειλε επίσημη πρόσκληση στη Μέριλιν. Όλα συνηγορούν ότι εκείνη την περίοδο η ηθοποιός είχε διακόψει τις επαφές της με τον Πρόεδρο αλλά συναντιόταν κρυφά με τον αδελφό του Ρόμπερτ με τον οποίο μάλιστα ήταν πολύ ερωτευμένη. Έχοντας βγει από μια πολύ δύσκολη περίοδο με προβλήματα υγείας και σοβαρά επαγγελματικά ζητήματα η Μέριλιν αποδέχθηκε την πρόταση. Αψήφησε τις αντιρρήσεις των υπευθύνων της 20th Century Fox και ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη.

Το φόρεμα

Για την περίσταση η ηθοποιός ζήτησε από τον διάσημο, εκείνη την εποχή, σχεδιαστή Ζαν Λουί (είχε σχεδιάσει και το φόρεμα της Ρίτα Χέιγουορθ στην Gilda) να ετοιμάσει κάτι ξεχωριστό. Αυτός χρησιμοποίησε το διάφανο ύφασμα μαρκιζέτα πάνω στο οποίο έραψε 2.500 κρυστάλλους. Το φόρεμα ήταν τόσο στενό με αποτέλεσμα η Μέριλιν να μην μπορεί να φορέσει το παραμικρό εσώρουχο. Αυτό έδινε ακόμα περισσότερο την εντύπωση ότι είναι γυμνή και απλά φορά κρυστάλλους. Συνολικά της κόστισε 12.000 δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή. Πρόσφατα η Κιμ Καρντάσιαν πλήρωσε επίσης πάρα πολλά χρήματα για να το φορέσει σε μια μονο εκδήλωση.

Το τραγούδι

Στο «Madison Square Garden» η ηθοποιός πήγε με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Πατρίσια Νιούκομπ και τον πρώην πεθερό της Ισίντορ Μίλερ με τον οποίο διατηρούσε επαφές μετά το διαζύγιο με τον Άρθουρ Μίλερ. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο Πίτερ Λόφορντ, ο οποίος ήταν ένας εκ των παρουσιαστών, την κάλεσε στη σκηνή αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε. Ο Λόφορντ άρχισε πάλι να μιλά όταν τον σταμάτησαν τα χειροκροτήματα. Κάτω από το φως του προβολέα η Μέριλιν έλαμπε. Περπάτησε με δυσκολία ως το μικρόφωνο (λόγω του φορέματος το οποίο ήταν και ο λόγος της καθυστέρησης καθώς έγιναν κάποιες τελευταίες διορθώσεις) έβγαλε το λευκό γούνινο παλτό και έγραψε ιστορία. Αρχικά τραγούδησε με τον μοναδικό της τρόπο το κλασικό Happy Birthday και στη συνέχεια με τη συνοδεία του πιανίστα Χανκ Τζόουνς μια παραλλαγμένη μορφή του κομματιού «Thanks for the Memory».

Όταν τελείωσε στη σκηνή εμφανίστηκε μια τεράστια τούρτα. Ο Τζον Κένεντι ανέβηκε και είπε: «Μπορώ πλέον να αποσυρθώ από την πολιτική αφού μου τραγούδησαν το Happy Birthday με τόσο γλυκό και όμορφο τρόπο». Στη γιορτή δεν ήταν παρούσα η Τζάκι Κένεντι.

Από το πάρτι που ακολούθησε προέκυψε και η μοναδική φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέριλιν με τα αδέλφια Κένεντι. Την έβγαλε η επίσημη φωτογράφος του Λευκού Οίκου και εκτός από τον «Τζακ» και τον «Μπόμπι» Κένεντι διακρίνεται ο προεδρικός σύμβουλος Άρθουρ Σλέσιντζερ και σε δεύτερο πλάνο ο τραγουδιστής Χάρι Μπελαφόντε.

Όπως είναι φυσικό η εμφάνιση και το σόου της Μέριλιν αναζωπύρωσε τις επόμενες μέρες τις φήμες για σχέση της με τον Πρόεδρο. Το «σύστημα Κένεντι» φρόντισε να παρουσιάσει το γεγονός ως ένα παιχνίδι της ηθοποιού και τίποτα παραπάνω.

Επίλογος

Το «Happy Birthday Mr.President» αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωριστικές στιγμές στη ζωή της Μέριλιν Μονρόε. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν καν δει ταινίες της και τη γνωρίζουν μόνο από την παρουσία της εκείνη τη βραδιά. Για το κορίτσι που ονειρευόταν να παίξει μεγάλους ρόλους και να μην αντιμετωπίζεται ως σεξουαλικό αντικείμενο αυτό αποτελεί μια μικρή κατάρα. Εγκλωβίστηκε μέσα στην εκθαμβωτική εικόνα και τον απαράμιλλο ερωτισμό της. Έφτασε έτσι στην κορυφή για να διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν. Στοιχεία που έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι το τελευταίο βράδυ της ζωής της η Μέριλιν καυγάδισε με τον Ρόμπερτ Κένεντι. Του είπε όχι δεν αντέχει άλλο να τη χρησιμοποιούν...