«Αγαπούσα τον Εσκομπάρ αλλά αυτό δεν με κάνει συνεργό του»


Η ντιβα της τηλεόρασης της Κολομβίας Βιρχίνια Βαγέχο υπήρξε ερωμένη του Πατρόν. Μιλάει για τη σχέση της με το αφεντικό των καρτέλ και τον «ηδονικό χορό της ζωής με τον θάνατο»

«Η εξουσία είναι το υπέρτατο αφροδισιακό» έχει πει ο Χένρι Κίσιντζερ. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογήσει κάποιος την παθιασμένη ερωτική σχέση του Πάμπλο Εσκομπάρ με την Βιρχίνια Βαγέχο. Η ντίβα της κολομβιάνικης τηλεόρασης δεν θα… χαράμιζε ούτε ένα βλέμμα για τον Πάμπλο αν δεν εξουσίαζε ολόκληρη την χώρα. Με τη βία και το ατελείωτο ναρκό-χρήμα του ο Εσκομπάρ υπήρξε για χρόνια ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στην Κολομβία.

Η Βαγέχο λέει ότι ένα περιστατικό, την πρώτη μέρα της γνωριμίας τους, την έκανε να τον ερωτευτεί. «Όταν ένιωσα ότι θα πεθάνω ένιωσα τα χέρια του να με αγκαλιάζουν» θα πει η παρουσιάστρια. Ήταν 1982 και ο Εσκομπάρ την είχε καλέσει, μαζί με τον τότε σύντροφο της τον Ανιμπάλ Τουρμπάι (ανιψιό του τότε προέδρου της Κολομβίας), στο πολυτελές του καταφύγιο. Η Ασιένδα Νάπολες ήταν το κάστρο του Εσκομπάρ και όπως λέει η Βιρχίνια από την πρώτη στιγμή την εντυπωσίασε πόσο γενναιόδωρος ήταν ο Πατρόν.

«Πηγαίνοντας στο ραντεβού με τον Πάμπλο τρακάραμε σε ένα από τα αυτοκίνητα που είχε για να κάνει βόλτες μέσα στην Ασιένδα. Όταν του το είπαμε μας απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί έχει πάρα πολλά τέτοια αυτοκίνητα» θυμάται η Βαγέχο.

«Στα χέρια του δεν είχα να φοβηθώ τίποτα»

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει εκείνο το απόγευμα τον ερωτεύτηκε και ξεκίνησε μια παθιασμένη σχέση πέντε ετών. «Θα πνιγόμουν αλλά ο Πάμπλο μου έσωσε τη ζωή. Πήγα να κολυμπήσω σε ένα από τα ποτάμια που υπήρχαν μέσα στο κτήμα. Σχηματίστηκε μια δίνη και παρότι υπήρχαν 50 άτομα γύρω μου κανείς δεν κατάλαβε ότι βρισκόμουν σε κίνδυνο. Με ρουφούσε μέσα στο νερό. Ούτε ο σύντροφος μου δεν με κοιτούσε. Τότε ο Πάμπλο κολύμπησε προς εμένα, με αγκάλιασε και μου είπε να παραμείνω ήρεμη. Με έσωσε και κατάλαβα ότι στα χέρια αυτού του άντρα δεν είχα να φοβηθώ τίποτα» θα πει.

Η Βιργίνια Βαγέχο προερχόταν από τη ανώτερη τάξη της Κολομβίας. Η οικογένεια της ήταν πολύ εύπορη. Η Βιρχίνια είχε σπουδάσει σε ιδιωτικά σχολεία και μιλούσε άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Όταν γνώρισε τον Πάμπλο ήταν η πιο ποθητή γυναίκα στην Κολομβία. Τηλεοπτική σταρ και γνωστή για τις βραχυπρόθεσμες σχέσεις της με άντρες που είχαν χρήμα και εξουσία. To 1978 είχε παντρευτεί με τον Αργεντίνο παραγωγό σειρών και ταινιών ο Νταβίντ Σκιβέλ. Χώρισαν μετά από τρία χρόνια καθώς δεν άντεξε τα καπρίτσια της. Του απαγόρευε να κοιμούνται μαζί τα βράδια γιατί δεν ήθελε να τη βλέπει το πρωί χωρίς μέικ απ.  

«Πρώτα μου έσωσε τη ζωή και μετά μου έσβησε τα χρέη»

Σε κάποιες συνεντεύξεις της η Βιρχίνια έριχνε τον «τοίχο προστασίας» και μιλούσε ειλικρινά για όσα την έκαναν να ερωτευτεί τον Εσκομπάρ ή πιο σωστά τα όσα εκπροσώπευε και μπορούσε να κάνει ο Πατρόν. «Τον ερωτεύτηκα με πάθος όταν είδα πόσο γενναιόδωρος άντρας είναι. Ένα είδωλο για τον κόσμο στην Αντιόκια, ένας Ρομπέν των Δασών για τους φτωχούς. Ήταν βέβαια πολλά πράγματα που με έκαναν να τον ερωτευτώ. Πρώτα μου έσωσε τη ζωή, μετά μου έσβησε όλα τα χρέη της εταιρίας μου και μου έστειλε χίλιες ορχιδέες. Μου εξασφάλισε επίσης ένα διαζύγιο εξπρές με τον Στιβέλ, κάποιον τόσο σημαντικό στην Αργεντινή. Αν δεν με είχε ερωτευτεί με τόσο πάθος κι αυτός δεν θα του έριχνα ούτε ένα βλέμμα. Εκείνο τον καιρό μπορούσα να διαλέξω όποιον άντρα ήθελα» θα πει το 2018 στη Vanguardia.

Τα χρήματα του Εσκομπάρ και ο τρόπος ζωής του ήταν το αφροδισιακό για την παρουσιάστρια. Την εξίταρε να ζει επικίνδυνα και παράλληλα ένιωθε ότι δίπλα στο αφεντικό των καρτέλ δεν είχε τίποτα να φοβηθεί. Ξεχνούσε έτσι και την εξωτερική του εμφάνιση και το αστείο του ντύσιμο, ακόμα και το γεγονός ότι του άρεσε να τρώει για πρωινό τηγανίτες με φασόλια. Για τον Εσκομπάρ ήταν η Βιρχίνια το απόλυτο τρόπαιο. Η ντίβα της Κολομβίας στο κρεβάτι του.

Όταν την ρώτησαν για το γεγονός ότι όλα τα χρήματα και η δύναμη βασίζονταν στο εμπόριο κόκας η παρουσιάστρια είχε φτιάξει το δικό της αφήγημα. «Τότε η κόκα δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό όσο έγινε αργότερα. Για να είμαι μαζί του εγώ θυσίασα τη ζωή μου και την κοινωνική μου θέση» θα πει.

«Ο χορός της ζωής με τον θάνατο είναι o πιο ηδονικός»

Με τον Βιρχίνια ο Εσκομπάρ έπαψε να είναι διακριτικός. Έκαναν δημόσιες εμφανίσεις και διασκέδαζαν σε δημοφιλή κλαμπ του Μεντεγίν. Με κάθε ευκαιρία τη συναντούσε. «Ξόδευε 2εκατ. δολάρια σε καύσιμα αεροσκάφους μόνο για να με δει» αποκαλύπτει η παρουσιάστρια.

Όταν έλειπε της έδινε τεράστια ποσά και την έστελνε στο Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη προκαλώντας την να ξοδέψει τα πάντα μέσα σε μια εβδομάδα.  Το διαμαντένιο ρολόι Cartier που της είχε αγοράσει ήταν το αγαπημένο της δώρο από τον Πάμπλο. Το φορούσε σε κάθε τηλεοπτική της εμφάνιση. «Δεν το έβγαζα ούτε όταν έκανα μπάνιο. Μια μέρα όμως μου το έκλεψαν ενώ περπατούσα στον δρόμο» τονίζει.

Ο Πάμπλο της έδινε ό,τι ζητούσε. Την έστειλε ακόμα και στη Βραζιλία για αισθητικές επεμβάσεις από τον κορυφαίο χειρούργο Ίβο Πιτανγκούι. Επέστρεψε με μεγαλύτερη στήθος και «γαλλική» μύτη. Η Βιρχίνια αποκαλύπτει ότι το ερωτικό τους παιχνίδι συνήθως συμπεριελάμβανε και ένα όπλο. «Του άρεσε να παίζει με το όπλο και μια φορά μου ομολόγησε ότι έχει σκοτώσει 200 άτομα» αποκαλύπτει. Όταν τη ρώτησαν γιατί δεν τον παράτησε είπε: «Ο χορός της ζωής με τον θάνατο είναι o πιο ηδονικός και ο πιο ερωτικός απ’ όλους».

Το παραμύθι τελείωσε…

Η πρώτη μεγάλη κρίση στη σχέση τους ήρθε όταν η παρουσιάστρια έμαθε ότι ο Εσκομπάρ έδωσε ένα κολιέ αξίας 250.000 δολαρίων σε μια άλλη γυναίκα. «Δεν με ενδιαφέρουν τα κοσμήματα αλλά δεν θα σας πλήγωνε αν ο σύντροφος έδινε ένα τέτοιο δώρο; Σε μια πριγκιπισσούλα  με τενεκεδένιο στέμμα. Οι μαφιόζοι συλλέγουν κορίτσια που κερδίζουν τα καλλιστεία λες και είναι άλογα κούρσας. Είναι γι’ αυτούς τρόπαια που τα επιδεικνύουν στα άλλα αφεντικά. Το να δώσεις ένα κόσμημα δεν είναι δώρο. Για αυτούς ήταν ένα τρόπαιο του Σαββατοκύριακου. Από την άλλη εμένα ποτέ δεν μου έδωσε κοσμήματα».

Η περίοδος της ξέγνοιαστης πολυτελούς ζωής τελείωσε όταν στις 30 Απριλίου 1984, με εντολή του Πάμπλο, εκτελέστηκε ο υπουργός δικαιοσύνης Ροδρίγο Λάρα Μπονίγια. Ο Πατρόν επικηρύχθηκε και οι συναντήσεις με τη Βιρχίνια σε πολυτελή ξενοδοχεία έλαβαν τέλος. Πλέον βρίσκονταν υπό άκρα μυστικότητα με τον Εκσομπάρ να είναι μόνιμα αγχωμένος και εκνευρισμένος. Το παραμύθι τελείωνε.  

Η Βιρχίνια όμως ήθελε να τον βοηθήσει. Προσέφερε το σπίτι της για να κρυφτεί και τις γνωριμίες της για να τον φυγαδεύσουν. «Ο στόχος μου δεν ήταν να τον βάλω στον σωστό δρόμο αλλά να του σώσω τη ζωή. Με τον Πάμπλο δεν μπορούσες να χρησιμοποιήσεις συμβατικά επιχειρήματα. Έπρεπε να του μιλήσεις τη γλώσσα του εγκλήματος, ήταν η μόνη την οποία καταλάβαινε. Είχαμε πολύ διαφορετικούς ηθικούς κώδικες. Θα ήταν ιδανικό αν είχαμε τους ίδιους αλλά το ιδανικό είναι σπάνιο. Τον αγαπούσα αλλά αυτό δεν με κάνει συνεργό του» τονίζει.

Πρέπει να δεις την φρίκη…

Σε μια από τις τελευταίες τους συναντήσεις έφερε μαζί της έναν βιβλίο με ποιήματα του Νερούδα και του διάβασε το «απελπισμένο τραγούδι». Η Βιρχίνια λέει ότι έκλαψαν μαζί καθώς πλέον γνώριζαν ότι τέλος ήταν αναπόφευκτο.

Η παρουσιάστρια υποστηρίζει ότι γνώριζε πώς είχε η κατάσταση. «Ήξερε από πού έρχομαι και ήξερα το δικό του παρελθόν. Ήμουν το απόλυτο τρόπαιο. Όμορφη, έξυπνη και διάσημη. Ήταν ένας ξένος και ήθελε να με κατακτήσει και να του ανήκω. Ήθελε να ξέρει αν τον αγαπώ. Και ναι τον αγάπησα και δεν του ζήτησα ποτέ τίποτα. Το μόνο που του είπα ήταν να με σώσει από τους εχθρούς του και να με βοηθήσει να δραπετεύσω από την Κολομβία. Δεν με άφησε όμως να φύγω και μου είπε: Πρέπει να δεις τη φρίκη που έρχεται τώρα».

«Ο Πάμπλο έγινε τέρας όταν τον άφησα»

Η οριστική ρήξη ήρθε το 1987. Ο Εσκομπάρ πίστευε ότι η Βιρχίνια στράφηκε για προστασία στον αρχηγό του καρτέλ του Κάλι, Χιλμπέρτο Ροντρίγκες Ορεχουέλα. Ίσως μάλιστα να μην είχε και άδικο. Η παρουσιάστρια πράγματι είχε προσεγγίσει τον Ορεχουέλα για να τη βοηθήσει με την επιχείρηση καλλυντικών που ήθελε να ανοίξει.

Η ιδία υποστηρίζει ότι ο Πατρόν είχε πλέον παρανοήσει και την τρομοκρατούσε. «Τον άφησα για πάντα όταν μου είπε τι σχεδίαζε να κάνει. Είχε προσλάβει ένα μέλος της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ για να τους μάθει να φτιάχνουν και να τοποθετούν βόμβες. Η διαφορά μεταξύ ενός δολοφόνου κι ενός τρομοκράτη είναι ο δυναμίτης. Ο δολοφόνος σκοτώνει για κάποιον λόγο όπως η εκδίκηση. Όταν όμως βάζεις δυναμίτη σκοτώνεις αδιάκριτα αθώους, παιδιά και ηλικιωμένους. Έγινε παρανοϊκός, άρρωστος με μεγαλομανία και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Ο Πάμπλο έγινε ένα τέρας όταν τον άφησα και άρχισε να χρησιμοποιεί δυναμίτη» θα πει.

«Ένας πολύ κακός εραστής»

Σε μια άλλη συνέντευξη της θα υποστηρίξει ότι ο Εσκομπάρ φοβόταν και τις «πιπεράτες» αποκαλύψεις που θα έκανε η Βιρχίνια. «Εξερράγη όταν πίστεψε ότι τον απάτησα με τον αρχηγό του καρτέλ του Κάλι. Οι άντρες φοβούνται μην μάθουν οι άλλοι τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι. Ο Πάμπλο ήταν πολύ κακός εραστής. Με αγαπούσε και τον αγαπούσα».

Τελικά η παρουσιάστρια βρήκε την προστασία που έψαχνε στο πρόγραμμα προστασίας που θέσπισε η κυβέρνηση της Κολομβίας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Κατέθεσε όσα γνώριζε για τα καρτέλ και τις σχέσεις τους με πολιτικούς και μετακόμισε στην Αμερική. Εκεί αναγκάστηκε να πουλήσει ό,τι είχε για να επιβιώσει. «Έφτασα πολύ κοντά στο να μείνω άστεγη και αντιμετώπισα σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα κατάφερα όμως».

Έγραψε το βιβλίο «Αγαπώντας τον Πάμπλο, μισώντας τον Εσκομπάρ» από το οποίο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για τη σειρά Narcos (με τους δημιουργούς της πήγε στα δικαστήρια) και μια ταινία το 2017 με τον Χαβιέ Μπαρδέμ και την Πενέλοπε Κρουθ.

«Στη σχέση μας υπήρχαν πολλά αντικρουόμενα συναισθήματα. Στον Πάμπλο έβρισκα προστασία και χρήματα αλλά από την άλλη τον φοβόμουν» λέει και στην ερώτηση αν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής της τονίζει: «Όχι, ήταν ο τρίτος. Είχα έναν Άγγλο λόρδο και έναν Γερμανό κόμη. Ο λόρδος ήταν παντρεμένος αλλά περάσαμε 15 χρόνια μαζί. Ο κόμης ήταν ελεύθερος και θα παντρευόμασταν αλλά αρρώστησε και πέθανε».

Όσο για το γιατί τελικά δεν την σκότωσε αφού πίστευε ότι τον πρόδωσε η 73χρονη σήμερα Βιρχίνια Βαγέχο λέει: «Ο Πάμπλο ήταν αδίστακτος αλλά αγαπιόμασταν με τρέλα. Πιστεύω ότι δεν με σκότωσε γιατί με χρειαζόταν για να γράψω τη βιογραφία του».

Μεγάλος έρωτας ή μια από τις πολλές;

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν δίπλα στον Εσκομπάρ διαφωνούν για το αν η Βιρχίνια ήταν τρόπαιο ή ένας μεγάλος έρωτας. «Αυτή η γυναίκα που λέει ότι ήταν ο μεγάλος έρωτας του Πάμπλο και ήξερε όλα τα μυστικά του ήταν μια από τις πολλές ερωμένες του. Ήταν μαζί της μέχρι που τη βαρέθηκε και την έστειλε στην Αμερική για να την ξεφορτωθεί. Κέρδιζε από την εικόνα της. Η αγάπη δεν μετριέται ούτε με τα γαλόνια βενζίνης που ξόδευε για να τη δει, ούτε με τα δώρα» λέει η αδελφή του Εσκομπάρ, Άλμπα Μαρίνα.  

Ο Τζον Χάιρο Βελάσκες, ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ γνωστός ως ο Ποπάι, δεν συμφωνεί απολύτως. «Ο Πατρόν είχε τρεις μόνιμες ερωμένες. Την Ελσι Σοφία Μουριέλ, τη Γουέντι Τσαβαρία Χιλ που είχε κερδίσει τα καλλιστεία και τη Βιρχίνια Βαγέχο. Όλες οι υπόλοιπες απλά περνούσαν. Γυναίκες για ένα βράδυ ή ένα Σαββατοκύριακο. Βασίλισσες της ομορφιάς, μοντέλα, παρουσιάστριες, αθλήτριες, μαθήτριες και κορίτσια της γειτονιάς πέρασαν από το κρεβάτι του. Η Βιρχίνια ήταν μια μεγάλη αγάπη γι' αυτόν. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές γυναίκες στη ζωή του. Δεν ήταν απλά μια ερωμένη, ήταν η γυναίκα του. Ήταν τρελός γι’ αυτή» θα πει.