Όταν ο Τζέρι Λι Λιούις παντρεύτηκε την 13χρονη ανιψιά του...

 


Όταν το 1958 ο Τζέρι Λι Λιούις εμφανίστηκε στην Βρετανία με τη νέα του σύζυγο προκάλεσε πανικό: Η σύζυγος ήταν μόλις 13 ετών...

Ήταν ο πιο διάσημος ροκ ‘ν ρολ έρωτας όλων των εποχών, το Big Bang των σκανδάλων της ποπ μουσικής. Πολύ πριν υπάρξει ο Κερτ και Κόρτνεϊ, ο Σιντ και η Νάνσυ ή Τζον και η Γιόκο, υπήρξε ο Τζέρι Λι Λιούις και η δεκατριάχρονη σύζυγός του, η Μάιρα Γκέιλ Μπράουν.

Όταν το 1958 ο Έλβις Πρίσλεϊ κατετάγη στο στρατό, ο δρόμος άνοιξε για τον Τζέρι Λι Λιούις, ώστε να γίνει αυτός ο μεγαλύτερος ροκ σταρ της εποχής. Έχοντας ήδη κάνει επιτυχίες με τα «Whole Lotta ShakinGoinOn» και το εμβληματικό «Great Balls of Fire», ο Αμερικανός σταρ αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να εδραιωθεί και στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο ξεκινώντας από την Αγγλία με ένα τουρ 37 ημερών τον Μάιο του 1958. Όμως, όταν ο Λιούις έφτασε στο βρετανικό αεροδρόμιο όλα τα βλέμματα τράβηξε η φανερά ανήλικη συνοδός του.

«Το πρόβλημα βασικά ήταν ότι κανένας δεν μου είπε τίποτα», ανέφερε το 2014 σε μια συνέντευξη της στον δημοσιογράφο Άλαν Λάιτ η Μάιρα, η οποία πλέον εργάζεται ως μεσίτρια ακινήτων στην Ατλάντα και έχει το όνομα Μάιρα Γουίλιαμς. «Έτσι, όταν ένας δημοσιογράφος με ρώτησε ποια είμαι, ήμουν εγώ που… έβγαλα τον σκελετό από την ντουλάπα. Ήταν μια τέλεια καταιγίδα. Δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί την χειρότερη στιγμή, στο χειρότερο μέρος. Όλα συνδυάστηκαν και σημειώθηκε μια πραγματική έκρηξη», αναφέρει η Μάιρα.

Ο «σκελετός από την ντουλάπα» δεν ήταν άλλος από το γεγονός ότι η νεαρή Μάιρα στο πλευρό του Τζέρι Λι Λιούις ήταν η σύζυγός του. Ο Λιούις υποστήριξε ότι η σύζυγός του ήταν 15 ετών, μια νόμιμη ηλικία γάμου στις ΗΠΑ, και ότι είχαν παντρευτεί πριν από δύο μήνες. Ωστόσο, όπως σύντομα αποκαλύφθηκε η Μάιρα στην πραγματικότητα ήταν μόλις 13 ετών και ήταν παντρεμένοι ήδη εδώ και πέντε μήνες. Συγκεκριμένα, παντρεύτηκαν στις 12 Δεκεμβρίου 1957, όταν η Μάιρα ήταν ακριβώς 13 ετών και έξι μηνών μιας και είχε γεννηθεί τον Ιούλιο του 1944. Ο Τζέρι Λι Λιούις ήταν 22 ετών.


Ο τύπος της Βρετανίας «εξερράγη». Τα πρωτοσέλιδα κατακεραύνωναν τον Λιούις για το παιδί που είχε πάρει για γυναίκα του και αυτό που αναμενόταν ότι θα ήταν μια διθυραμβική περιοδεία μετατράπηκε σε εφιάλτη που τελικά θα στοίχιζε την καριέρα στον τραγουδιστή.

Με τις αποκαλύψεις και την κατακραυγή να είναι καταιγιστικές, ο Λιούις αναγκάστηκε να ακυρώσει την περιοδεία του πέντε μέρες μετά έχοντας δώσει μόνο τρεις συναυλίες. Φεύγοντας, αποφάσισε να δώσει μια συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Ωστόσο, έκανε τα πράγματα μόνο χειρότερα. Σε αυτήν περηφανεύτηκε για τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που είχε καταφέρει να αποκτήσει και κατηγόρησε τους Βρετανούς ότι είναι «απλά ζηλιάρηδες».


Αμέσως μετά την επιστροφή, το ζευγάρι κατευθύνθηκε στο σπίτι του στο Μέμφις. Στις ΗΠΑ ωστόσο οι αποκαλύψεις συνεχίζονταν. Όπως αποδείχθηκε η Μάιρα όχι μόνο ήταν ένα παιδί, αλλά ήταν επίσης και το παιδί του πρώτου ξαδέρφου του Λιούις, J.W. Brown, οποίος ήταν επιπλέον μπασίστας στην μπάντα του Λιούις. Έτσι, πρακτικά ο τραγουδιστής είχε παντρευτεί την ανιψιά του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει συχνά μια παρανόηση για την σχέση Λιούις και Μάιρα. Η Μάιρα αναφέρεται συχνά ως ξαδέρφη γιατί στα αγγλικά χρησιμοποιείται η φράση «cousin once removed» για να υποδηλώσει την σχέση που έχει ένα άτομο με τα παιδιά του πρώτου του ξαδέρφου. Στα ελληνικά η σχέση αυτή αποδίδεται με τον όρο «ανιψιός».

Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονταν. Όπως έγινε γνωστό, τη στιγμή του γάμου του Λιούις και της Μάιρα, ο πρώτος δεν είχε ακόμα επισημοποιήσει το διαζύγιό του από την δεύτερη σύζυγο του, Τζέιν Μίτσαμ. Έτσι, για λίγο καιρό ήταν δίγαμος. Το ίδιο πάντως είχε συμβεί και όταν παντρεύτηκε την Τζέιν Μίτσαμ καθώς τη στιγμή του γάμου ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Ντόροθι Μπάρτον. Επειδή ο γάμος του με την Μάιρα κρίθηκε άκυρος μιας και ήταν ακόμα παντρεμένος κατά τη στιγμή της τελετής την παντρεύτηκε ξανά επίσημα στις 4 Ιουνίου 1958 λίγο πριν το κορίτσι κλείσει τα 14.

Ωστόσο, η καριέρα του Λιούις ξαφνικά είχε καταστραφεί κυρίως γιατί στις ΗΠΑ ένιωθαν ότι ο τραγουδιστής είχε προκαλέσει σπιλωσει την φήμη της χώρας στην αλλη άκρητου Ατλαντικού. Ετσι, ενώ πριν πληρωνόταν 10.000 δολάρια για μια βραδιά τώρα με το ζόρι μπορούσε να κερδίσει 250 και μόνο παίζοντας σε κάποια μικρά μπαρ. Παρά το νόμιμο πλέον γάμο τους τον Ιούνιο του ’58 και το γεγονός ότι το ζευγάρι μετακόμισε με τους γονείς της Μάιρα, το κοινό πλέον ήταν φανερά κατά του Λιούις.

Η σχέση του Λιούις και της Μάιρα δεν έμελλε να κρατήσει για πάντα. Ύστερα από 13 χρόνια γάμου, η Μάιρα κατέθεσε αίτηση διαζυγίου. Έχοντας αντέξει όλα αυτά τα χρόνια τον εθισμό του Λιούις στα ναρκωτικά, το αλκοόλ αλλά και τις απιστίες του τον κατηγόρησε ότι «την είχε υποβάλει σε κάθε είδους φυσική ή ψυχική κακοποίηση που μπορούσε να φανταστεί κανείς». Οι δυο τους έκαναν δύο παιδιά πριν χωρίσουν, εκ των οποίων το ένα πνίγηκε σε ηλικία τριών ετών. Ωστόσο, στη συνέχεια είχαν πολύ καλές σχέσεις μέχρι το τέλος της ζωής του Λιούις.


Η Μάιρα παντρεύτηκε άλλες δύο φορές, ενώ με τον τρίτο σύζυγό της είναι ακόμα μαζί. Όπως ανέφερε στην συνέντευξη του 2014, η ιστορία του γάμου της με τον Λιούις δεν ξεχάστηκε ποτέ. «Είμαι ακόμα το 13χρονο παιδί-νύφη. Μερικές φορές λέω κάτι για τον Τζέρι και ο κόσμος με ρωτά: ‘Κάτσε, αυτός δεν είναι που παντρεύτηκε ένα μικρό κοριτσάκι’;».

Η Μάιρα τονίζει ότι οι ατζέντηδες του Λιούις προσπαθούσαν να τον πείσουν να μην πάρει την ίδια μαζί του στο Λονδίνο, ωστόσο αυτός επέμενε απειλώντας ότι δεν θα πάει χωρίς αυτή. Όπως λέει η Μάιρα όλος ο χαμός προκλήθηκε επειδή κανείς δεν την είχε ενημερώσει: «Θα μπορούσα πολύ εύκολα να έχω πει ότι είμαι κόρη του (μπασίστα) J.W. Brown και θα ήταν αλήθεια. Αν κάποιος μου είχε πει οτιδήποτε, θα μπορούσα να το έχω αποτρέψει όλο αυτό. Αλλά δεν το έκανα και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία», τονίζει.

«Στο μυαλό μου δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δεν έβλεπαν ότι είμαι μια ώριμη γυναίκα. Ήμουν μόνο 13 ετών, αλλά οι άνθρωποι γύρω μας έλεγαν ότι ήμουν πιο ώριμη από τον Τζέρι. Εγώ μιλούσα σοβαρά και έλεγα τι έπρεπε να κάνουμε κι αυτός ρωτούσε μόνο πού είναι το πιάνο του. Και πραγματικά δεν ήμουν μια τυπική έφηβος.  Η γενιά μου έμαθε να κρύβεται κάτω από το τραπέζι, όταν θα έπεφτε η βόμβα και έτσι είχες παντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι κάθε λεπτό, κάθε μέρα, η ζωή σου μπορεί να τελείωνε. Αυτό που εγώ ήθελα ήταν ένα μωρό στην αγκαλιά μου, ένα σπιτικό, έναν σύζυγο, μια κουζίνα για να μαγειρεύω, έναν κήπο για να φυτεύω τριαντάφυλλα. Ο μικρός μου αδερφός γεννήθηκε όταν εγώ ήμουν 10, επειδή παρακαλούσα τους γονείς μου για έναν αδερφό. Έγινα η παραμάνα του. Απλώς τον ανέλαβα. Έτσι ήμουν και ο Τζέρι ήταν απλώς πολυάσχολος με το να διασκεδάζει», όπως λέει η Μάιρα.

«Δεν ήταν κανενός δουλειά (ο γάμος με τον Λιούις). Εντάξει ήταν δουλειά κάποιου, αλλα όχι όλων. Ήταν της οικογένειάς μου, δικής μου και του Τζέρι. Και φυσικά αν μου πεις τώρα ότι ένα 13χρονο κορίτσι θέλει να παντρευτεί θα της πω ‘Όχι, Θεέ μου μην το κάνεις αυτό, μικρό κορίτσι. Πήγαινε στο πανεπιστήμιο, μορφώσου, και μετά θα βρεις την άκρη’. Αλλά ήταν ένας διαφορετικός κόσμος τότε, τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον τόσο δραστικά. Οι απόψεις, ο τρόπος σκέψης, ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα τα τελευταία 50 χρόνια που δεν μπορείς να ακολουθήσεις εύκολα».

Η Μάιρα ανέφερε ότι η κοινωνία τότε ήταν υποκριτική που από την μια κατηγορούσε τον Λιούις για τον γάμο του μαζί την αλλά από την άλλη δεν έλεγε τίποτα για το γεγονός ότι ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε κάνει σχέση με την 14χρονη Πρισίλα Μπελιέ, την οποία παντρεύτηκε μετά από επτά χρόνια.

«Ήταν κάτι που στιγμάτισε τον Τζέρι για όλη τη ζωή του. Σκεφτόμασταν μετά από κάθε χρόνο μετά από κάθε έξι μήνες ότι θα ξεχαστεί, ότι θα σταματήσουν να μιλάνε γι’ αυτό, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ. Αλλά με έφερε πολύ κοντά με τον Τζέρι και είχαμε δέκα υπέροχα χρόνια μαζί μετά από αυτό. Η φήμη και τα χρήματα του Τζέρι έφτασαν κοντά στο μηδέν και ήταν δύσκολα χρόνια, αλλά ήταν τα πιο χαρούμενα της ζωής μας», τονίζει.


Ο Λιούις έκανε περίπου μια δεκαετία να επανακάμψει από το σκάνδαλο, αν και δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ στο ροκ ν’ ρολ. Έχτισε όμως μια νέα καριέρα στην κάντρι μουσική.

«Δεν έχασα ποτέ το όνομα ‘13χρονο παιδί-νύφη’. Νομίζω ότι είναι γραμμένο στο πιστοποιητικό της γέννησής μου πια! Δε νομίζω ότι με δυσαρέστησε ποτέ για μένα, αλλά πάντα με ενοχλούσε γι’ αυτό που έκαναν στον Τζέρι. Δεν με πλήγωνε, αλλά πλήγωνε κάποιον που αγαπούσα και αυτό με πονούσε. Έβλεπα κάποιον να τιμωρείται λόγω της ηλικίας μου, της ύπαρξής μου και ήθελα πάντα να στέκομαι μπροστά και να τον υπερασπίζομαι», ανέφερε.

Ο Τζέρι Λιούις παντρεύτηκε άλλες τέσσερις φορές μετά την Μάιρα, ενώ η έβδομη και τελευταία σύζυγός του ήταν η πρώην γυναίκα του αδερφού της Μάιρα. Μέχρι το τέλος δήλωνε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί είχε προκληθεί όλος αυτός ο χαμός στην Βρετανία για τον γάμο του με μια 13χρονη. Όπως είχε πει τότε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου ζούσε αυτό ήταν κάτι στο συνηθισμένο…