Μισό αιώνα μετά η «Κυρία στους αμμόλοφους»... απέκτησε όνομα


Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι αρχές ταυτοποίησαν μια γυναίκα που είχε βρεθεί άγρια δολοφονημένη. Πλέον ξεκινά το κυνήγι για τον εντοπισμό του δράση


Στις 26 Ιουλίου 1974 μια 12χρονη έκανε βόλτα με τον σκύλο της κοντά στους αμμόλοφους Race Point στο Πρόβινσταουν της Μασαχουσέτης. Σε ένα σημείο κοντά στο κεντρικό δρόμο όπου ξεκινούσαν τα δέντρα ο σκύλος έπιασε μια μυρωδιά. Η 12χρονη τον ακολούθησε και βρέθηκε μπροστά σε αυτό που αρχικά θεώρησε ότι είναι ένα νεκρό ελάφι. Πλησιάζοντας όμως διαπίστωσε ότι πρόκειται για πτώμα ανθρώπου. Ήταν μια νεαρή γυναίκα η οποία είχε δολοφονηθεί βάναυσα.

Το πτώμα είχε αφεθεί λίγα μέτρα μακριά από τον κεντρικό δρόμο. Βρέθηκε μπρούμυτα πάνω σε ένα κομμάτι από πετσέτα θαλάσσης. Ήταν γυμνή και κάτω από το κεφάλι της είχαν τοποθετηθεί ένα τζιν παντελόνι και ένα μπλε μαντήλι. Τα μαλλιά της ήταν δεμένα με ένα χρυσό λαστιχάκι.

Ο δολοφόνος έκρυψε τα ίχνη του

Δεν εντοπίστηκαν ίχνη πάλης με τις αρχές να συμπεραίνουν ότι είτε γνώριζε τον δολοφόνο, είτε δεν είχε τις αισθήσεις της όταν την χτύπησε. Το θύμα είχε ύψος 1.68 και βάρος 66 κιλά. Ήταν κοκκινομάλλα και η ηλικία της ήταν από 25 έως 40 ετών.

Το πτώμα βρέθηκε σχεδόν αποκεφαλισμένο, αποτέλεσμα άγριου στραγγαλισμού. Η μια πλευρά του κεφαλιού ήταν διαλυμένη από χτύπημα με αμβλύ όργανο. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πιθανότατα την είχαν χτυπήσει με στρατιωτική αξίνα και αυτό προκάλεσε τον θάνατο της. Εντοπίστηκαν ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο δολοφόνος είχε κόψει τις δύο παλάμες της γυναίκας και της είχε βγάλει κάποια δόντια. Ήταν μια προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του θύματος, μια προσπάθεια που πέτυχε για περίπου μισό αιώνα.

Το μόνο που κατάφερε να αποκαλύψει η έρευνα τότε ήταν πατημασιές δύο ατόμων από τον δρόμο προς το σημείο που βρέθηκε το πτώμα και ίχνη από λάστιχα αυτοκινήτου. Οι αρχές έκριναν ότι η γυναίκα είχε μεταφερθεί νεκρή ή αναίσθητη στο σημείο που βρέθηκε.

Δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστεί η «κυρία στους αμμόλοφους» ή να βρεθούν στοιχεία που να οδηγούν στον δράστη. Μετά από μήνες χωρίς κάποια εξέλιξη, τον Οκτώβριο του 1974, δόθηκε εντολή να γίνει η ταφή της σορού. Η υπόθεση πάγωσε (φωτό κάτω: Το σημείο που βρέθηκε η γυναίκα).

Οι ύποπτοι

Το 1979 έγινε η πρώτη αναπαράσταση του προσώπου της με πηλό. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε εκταφή του πτώματος για να βρεθούν νέα στοιχεία χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Το 2010 έγινε νέα αναπαράσταση αυτή τη φορά με σκάνερ.

Μέσα στα επόμενα χρόνια η αστυνομία «ακολούθησε» πολλές καταγγελίες που δεν οδήγησαν πουθενά. Το 1981 υπήρξε η πληροφορία ότι την «κυρία στους αμμόλοφους» είχε σκοτώσει ο μαφιόζος Γουάτι Μπάλτζερ. Συνήθιζε να βγάζει τα δόντια από τα θύματα του και αυτό τον συνέδεσε με τον φόνο. Δεν βρέθηκαν όμως ποτέ στοιχεία που να τον συνδέουν με την υπόθεση και το 2018 ο Μπάλτζερ δολοφονήθηκε στη φυλακή. Αποκλείστηκε επίσης και το ενδεχόμενο η γυναίκα να είναι θύμα του κατά συρροή δολοφόνου Τόνι Κόστα ο οποίος δρούσε στην περιοχή εκείνη την περίοδο.

Στο στόχαστρο των αρχών είχε μπει και ο δολοφόνος Χέιντεν Κλαρκ ο οποίος είχε ομολογήσει το έγκλημα. Το γεγονός όμως ότι πάσχει από σχιζοφρένεια τον καθιστά αναξιόπιστο. Το 2004 ο Κλαρκ είχε στείλει δύο σκίτσα σε φίλο του υποστηρίζοντας ότι είχε σκοτώσει μια γυναίκα στη Μασαχουσέτη. Το πρώτο ήταν μιας γυναίκας με κομμένες τις παλάμες που ήταν ξαπλωμένη μπρούμυτα και το δεύτερο ένας χάρτης με το σημείο που βρίσκεται το πτώμα. Κάλλιστα όμως θα μπορούσε να έχει διαβάσει κάπου τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Το 2015 ο Τζο Χιλ, γιός του διάσημου συγγραφέα Στιβεν Κινγκ, ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν την πιθανότητα η «κυρία στους αμμόλοφους να ήταν κομπάρσος στα «Σαγόνια του Καρχαρία». Είχε δει στην ταινία μια γυναίκα με τζιν και μπλε μαντίλι η οποία έμοιαζε με το σκίτσο που είχε δώσει στη δημοσιότητα αυτή τη αστυνομία. Ούτε μέσω αυτής της οδούς βρέθηκαν στοιχεία.

Αυτή είναι η «κυρία στους αμμόλοφους»

Τελικά η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε τη λύση στο μυστήριο της ταυτότητας της «κυρίας στους αμμόλοφους». Πριν λίγους μήνες εργαστήριο στο Όθραμ κατάφερε να δημιουργήσει το γενετικό προφίλ της μέσω του σκελετού της. Στις 31 Οκτωβρίου 2022 η «κυρία στους αμμόλοφους» ταυτοποιήθηκε. Ήταν η 37χρονη, Ρουθ Μαρί Τέρι η οποία ζούσε στην πολιτεία του Τένεσι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το FBI ο πράκτορας Τζόσεφ Μποναβολόντα τόνισε: «Ήταν σύζυγος, θεία και μητέρα. Γνωρίζουμε ότι είχε οικογένεια και φίλους που την αγαπούσαν και αυτή η εξέλιξη δεν εύκολη γι’ αυτούς. Τους ενημερώσαμε επισήμως». Πλέον οι αρχές αναζητούν πληροφορίες για τη ζωή της Ρουθ Μαρί Τέρι στην προσπάθεια να εντοπίσουν τον δράση. «Προσεκτικά και μεθοδικά θα προσπαθήσουμε να μάθουμε ό,τι μπορούμε για την κ.Τέρι. Τι έκανε, πού πήγε, με ποιον είχε επαφές. Ελπίζουμε ότι αυτές οι λεπτομέρειες θα δημιουργήσουν ένα χρονικό το οποίο θα μας οδηγήσει στον δολοφόνο της. Δεν βρισκόμαστε ούτε καν στην αρχή του τέλους» δήλωσε ο ντετέκτιβ Κρίσοφερ Μέισον.