To Fight Club των Νεοναζί που θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο



Ομάδες νεοναζί χρησιμοποιούν τους αγώνες MMA και μποξ για να προωθήσουν τα πιστεύω τους και να στρατολογήσουν νέο κόσμο

 

Σε μια μικρή αποθήκη στη νότια Καλιφόρνια, νεοναζί επευφημούν καθώς δύο δικοί τους αλληλοχτυπιούνται. Στη μια πλευρά του ρινγκ, βρίσκεται ένας μαχητής που εκπροσωπεί  μια τοπική «αθλητική ομάδα» (Active Club)- ένας όρος που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τις νεοναζιστικές αθλητικές λέσχες, όπου τα μέλη προπονούνται για να είναι έτοιμοι για έναν πιθανό πόλεμο. Στην άλλη πλευρά, βρίσκεται ένας μαχητής που εκπροσωπεί την Patriot Front, μια… εξέχουσα νεοφασιστική οργάνωση. Ήταν ο τελευταίος αγώνας του Birth of a New Frontier, μια εκδήλωση που παρουσιάστηκε ως το πρώτο τουρνουά πάλης υποστηρικτών της «λευκής υπεροχής» στις ΗΠΑ. Έξω από το ρινγκ επικρατούσε μια παράφωνη μίξη: μουσική black metal, πάγκοι με συμπληρώματα διατροφής, ενθουσιασμένοι νεοναζί που περιφέρονταν και κουβέντιαζαν.

Δεν είχε σημασία ποιος κέρδισε μέσα στο ρινγκ. Για τους Νεοναζί, η εκδήλωση και η βία που υπήρξε ήταν μια νίκη από μόνη της. Μια νίκη που οι λευκοί εθνικιστές ελπίζουν ότι αποτελεί ένδειξη πως θα γίνουν κι άλλες τέτοιες, φασιστικές εκδηλώσεις πάλης — κάτι που πιστεύουν ότι σημαίνει περισσότερη δικτύωση στην πραγματική ζωή και όχι μόνο στο χώρο του διαδικτύου που θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας κοινότητας και τελικά σε ένα πιο δυνατό προπύργιο λευκών εθνικιστών.

Από το πρώτο Birth of a New Frontier, τον Αύγουστο του 2022, τουλάχιστον άλλο ένα τουρνουά έχει πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και οι διοργανωτές υπόσχονται να ακολουθήσουν κι άλλα.  

Τα νεοναζιστικά ΜΜΑ ή τουρνουά μποξ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο και διοργανώνονται αρκετά συχνά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Από το 2008, ο νεοναζί influencer και χούλιγκαν Ντένις Νικιτίν ηγείται της White Rex, μιας εταιρείας ρούχων και μόδας όπου συχνάζουν μέλη της ακροδεξιάς και έχει φιλοξενήσει πολλές εκδηλώσεις ΜΜΑ. Υπάρχουν επίσης ενεργές ομάδες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, που συχνά χρησιμοποιούν το ΜΜΑ ως εργαλείο δικτύωσης και στρατολόγησης. Τώρα, μετά από μια μικρή παύση, το ίδιο κίνημα εμφανίζεται ξανά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ένας άνδρας, ο Ρόμπερτ Ρούντο, Αμερικανός νεοναζί που ζει στην Ευρώπη, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην μεταπήδηση του φαινομένου στην Αμερική.

Στο δεύτερο μισό του 2022, τουλάχιστον δύο γνωστά τουρνουά πάλης υποστηρικτών της λευκής υπεροχής και ακόμα ένα που διοργανώθηκε από μια σχολή βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου με νεοφασιστικούς δεσμούς πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Στις 20 Αυγούστου, το Birth of a New Frontier διοργανώθηκε στη νότια Καλιφόρνια κατά κύριο λόγο από τη So-Cal Active Club, τη Will2Rise (την οργάνωση του Ρούντο) και την Patriot Front. Η οργάνωση Left Coast Right Watch (Παρατηρητήριο Δεξιού Εξτρεμισμού Δυτικής Ακτής- LCRW) παρακολούθησε την εκδήλωση και συμπέρανε ότι οι διαγωνιζόμενοι έφτασαν εκεί από κάθε μεριά των ΗΠΑ, μέχρι και από τη Φιλαδέλφεια. Στο πλήθος είδαν τον Τόμας Ρουσό, αρχηγό της Patriot Front και άλλες γνωστές μορφές της ακροδεξιάς. Την εκδήλωση προώθησαν και άλλες φασιστικές οργανώσεις.

Τον Δεκέμβριο, όπως παρουσίασε η ιστοσελίδα Daily Kos, μια αθλητική λέσχη ξεγέλασε έναν χώρο στο Πάσκο της Ουάσινγκτον, το Hapo Center, ώστε να διοργανώσει ένα τουρνουά. Η εκδήλωση είχε το συγκεκαλυμμένο τίτλο Martyr’s Day Rumble (Αγώνας για την ημέρα των μαρτύρων), ωστόσο είχε στόχο να τιμήσει τον υποστηρικτή τρομοκράτη της λευκής υπεροχής Ρόμπερτ Μάθιους, ο οποίος ήταν επικεφαλής της νεοναζιστικής συμμορίας, the Order. Η οργάνωσή  του ήταν υπεύθυνη για πολλές ληστείες και τη δολοφονία του Εβραίου παρουσιαστή Άλαν Μπεργκ, το 1984. Οι υπεύθυνοι του Hapo Center είπαν στην Daily Kos ότι η εκδήλωση σταμάτησε αμέσως όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική φύση της και στη συνέχεια οι αστυνομικές αρχές ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Η σχολή ζίου ζίτσου Devotion διοργάνωσε ένα τουρνουά τον Ιούνιο με τίτλο Blood on the Mats. Η σχολή έχει δεσμούς με τη νεοφασιστική οργάνωση από το Λίντσμπεργκ της Βιρτζίνια Wolves of Vinland, τα μέλη της οποίας έχουν συνδεθεί με τον εμπρησμό μιας εκκλησίας μαύρων και μια πρόσφατη ληστεία. Ενώ η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη ως προς την πολιτική του όσο τα άλλα δύο, οι διοργανωτές έχουν στενούς δεσμούς με την κοινότητα των λευκών εθνικιστών.

«Η ακροδεξιά πάντα προσπαθεί να βρει νέους δρόμους να παρουσιαστεί ως κάτι φυσιολογικό και αυτός είναι ο πιο πρόσφατος», είπε στο VICE News ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Νέιβερτ, ο οποίος παρακολουθεί για χρόνια την ακροδεξιά στις ΗΠΑ. «Σημαίνει ότι άλλο ένα κομμάτι της mainstream ζωής- οι άνθρωποι που έχουν γυμναστήρια και χώρους εκδηλώσεων- θα πρέπει να μάθει πώς να αναγνωρίζει αυτούς τους  τοξικούς απατεώνες και αυτά που υποστηρίζουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ενεργή καμπάνια και θα διαδοθεί αυτό που συμβαίνει».

Οι αγώνες αυτοί δεν είναι απλά αθλητικά γεγονότα, αλλά στόχο έχουν τη δικτύωση και το χτίσιμο της κοινότητας. Όπως τα εθνικοσοσιαλιστικά φεστιβάλ μουσικής black metal είναι μέρη όπου οι υποστηρικτές της λευκής υπεροχής από διάφορες ομάδες μπορούν να συγκεντρωθούν, να δημιουργήσουν δεσμούς και να κάνουν σχέδια.

«Η χρήση των αγώνων ΜΜΑ ή βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου, ως χώρος συνάντησης για λευκούς εθνικιστές, υποστηρικτές της λευκής υπεροχής και νεοφασίστες, είναι προβλέψιμη τακτική», λέει ο Μάθιου Κρίνερ, επικεφαλής της οργάνωσης Accelerationism Research Consortium. «Ιστορικά οι συναυλίες μουσικής white power είχαν την ίδια λειτουργία, ήταν συναντήσεις σε δημόσιο χώρο, χωρίς αυξημένο έλεγχο που δεν προκαλούν αντίδραση από τις κοινότητες. Αυτό το μοτίβο σήμερα και ο ρόλος των αθλητικών λεσχών, τονίζει τον στόχο των νεοφασιστών να στρέφουν τις εκδηλώσεις μίσους τους εκτός ίντερνετ».

Στις εκδηλώσεις αυτές, επίσης, συγκεντρώνονται χρήματα για τους διοργανωτές και τις ομάδες. Σε πολλά σημεία των προωθητικών βίντεο που έφτιαξαν οι νεοναζί για το τουρνουά στην Καλιφόρνια, φαίνεται ένα τραπέζι με προϊόντα προς πώληση. Η Daily Kos ανέφερε ότι μετά το Martyrs’ Day Rumble, ο διοργανωτής πουλούσε t-shirts.

Ο Ρούντο είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την ανάπτυξη αυτών των αθλητικών λεσχών, τόσο φανερά όσο και στα παρασκήνια. Είναι ο πρώην ηγέτης της νεοναζιστικής ομάδας αγώνων street fighting «Rise Above Movement» (RAM) και έχει κατηγορηθεί για διάφορα εγκλήματα σε σχέση με τη RAM στις ΗΠΑ, αλλά αυτήν τη στιγμή ζει στην Ευρώπη. Ειδικοί λένε ότι το πιο πιθανό είναι να παραμείνει στην Ευρώπη καθώς αν επιστρέψει στις ΗΠΑ ρισκάρει με φυλάκιση. Ο ίδιος δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη ότι αυτές οι εκδηλώσεις είναι «μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι, μια ολόκληρη underground κουλτούρα, μια παράλληλη κοινωνία». Με τον στόχο αυτό στο μυαλό εργάζεται για να επεκτείνει και το brand και τα παραρτήματα των αθλητικών λεσχών, πράγμα που περιλαμβάνει σχέδια για μελλοντικά τουρνουά.

«Θα γίνουν κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Θα πηγαίνουμε από πολιτεία σε πολιτεία. Θα κάνουμε όλο και περισσότερες. Θα υπάρξουν περισσότερες αθλητικές λέσχες. Θα γίνουν μια street culture του λευκού εθνικισμού», λέει ο Ρούντο σε πρόσφατο βίντεο στο YouTube.

Ο Ρούντο ξεκίνησε το τελευταίο του εγχείρημα, ένα δίκτυο λευκών εθνικιστών με τη μορφή τοπικών γυμναστηρίων, πριν από μερικά χρόνια. Οι λέσχες αυτές στόχο έχουν να συνεργάζονται με τις νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες. Αν και δεν αποτελούν ακριβώς μια επαναστατική ιδέα -υπάρχουν εδώ και δεκαετίες- το εγχείρημα τώρα μοιάζει να απογειώθηκε. Μια γρήγορη ματιά στο Telegram, όπου οι λέσχες στρατολογούν και οργανώνουν τον κόσμο, εμφανίζει πάνω από 25 τέτοιες λέσχες σε όλο τον κόσμο και ειδικοί είπαν στο VICE News ότι ο αριθμός είναι μάλλον πολύ υψηλότερος. Η αποκεντρωμένη φύση των ομάδων επιτρέπει στην καθεμιά να είναι προσαρμοσμένη στην τοπική κοινότητα, που σημαίνει ότι κάθε λέσχη διαφέρει πολύ σε μέγεθος και στιλ.

Αυτές οι λέσχες δεν συνδέονται απλώς με το σύγχρονο νεοναζιστικό κίνημα, αλλά και με το παρελθόν. Μια έρευνα του καναδικού Anti-Hate Network έδειξε ότι πολλές ενεργές λέσχες είχαν δεσμούς με τους Hammerskins, μια συμμορία που αποτελούνταν από υποστηρικτές της λευκής υπεροχής και είναι ενεργή από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Για παράδειγμα, ο διοργανωτής του τουρνουά στο Πάσκο είναι ένας skinhead που έκανε τέσσερα χρόνια φυλακή επειδή μαχαίρωσε ένα διαφυλετικό ζευγάρι. Ένας άλλος διοργανωτής και ιδρυτικό μέλος του Media2rise, της ομάδας μίντια του Ρούντο, ο Άλεν Μάικλ Γκοφ, κατηγορήθηκε και αργότερα αθωώθηκε για κακουργηματική επίθεση και έγκλημα μίσους καθώς φερόταν να έχει πυροβολήσει έναν έφηβο νοτιοαμερικανικής καταγωγής.

Οι εκδηλώσεις και αυτές οι αθλητικές λέσχες έχουν τραβήξει την προσοχή διαφόρων μορφών του περιβάλλοντος των νεοναζί. Ο Ρινάλντο Ναζάρο, Αμερικανός ιδρυτής της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης The Base, που όμως ζει στη Ρωσία, είπε τη γνώμη του για τις λέσχες στη σελίδα του στο Telegram. Είπε ότι ενώ του αρέσει ότι οι λέσχες εστιάζουν στο street fighting ελπίζει να επεκτείνουν τους στόχους τους.

«Το να μπορείς να βγάλεις νοκ-άουτ τους antifa σε διαδηλώσεις στο δρόμο είναι σίγουρα διασκεδαστικό. Αλλά δεν αρκεί», έγραψε στο Telegram . «Για να διασφαλίσουμε ένα μέλλον για τους δικούς μας, απαιτεί να διασφαλίσουμε ότι η περιοχή μας είναι ανεξάρτητη από την εξουσία του συστήματος».

Παρόλο που οι λέσχες αυτές δεν έχουν το μιλιταριστικό όραμα του Ναζάρο, αποδεικνύονται δημοφιλείς. Εκδηλώσεις όπως αυτά τα τουρνουά ενδυναμώνουν τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά δίκτυα. Χτίζουν μια κοινότητα με στόχο να πολεμήσουν σε πολύ περισσότερες μάχες από τις απλές αθλητικές μάχες μέσα στο ρινγκ.

«Η μεγαλύτερη μάχη είναι για να κερδίσουμε την καρδιά και το μυαλό του κόσμου», λέει ο Ρούντο στο Telegram. «Μετά, όλα τα άλλα είναι εύκολα».