Happy Humphrey, 410 κιλά στο ρινγκ. Ο βαρύτερος παλαιστής στην ιστορία


Η ιστορία του wrestler με το μεγαλύτερο βάρος. Ο αγώνας με την αρκούδα, το αντίπαλο δέος και το ρεκόρ απώλειας κιλών


Στο κόσμο του wrestling το μέγεθος μετράει. Μερικοί από τους μύθους του αθλήματος όπως ο Andre the Giant και ο  Earthquake κυριάρχησαν για πολλά χρόνια λόγω του εκπληκτικού μεγέθους, τόσο σε ύψος όσο και σε βάρος. Όμως στην κορυφή της λίστας με τους βαρύτερους παλαιστές στη ιστορία του wrestling φιγουράρει ένα όνομα που ελάχιστοι γνωρίζουν. Είναι ο Γουίλιαμ Τζόσεφ Κομπ, γνωστός ως Happy Humphrey, ο οποίος τον καιρό που ανέβαινε στα ρινγκ είχε φτάσει το αδιανόητο νούμερο των 410 κιλών ενώ καθ’ όλη την καριέρα του δεν έπεσε κάτω από τα 340. Είναι προφανές γιατί είχε το προσωνύμιο «Squaser», αυτός που λιώνει.

Ο Happy Humphrey γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1926 στην πολιτεία της Τζόρτζια. Εργαζόταν σε φάρμα και είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστός σε τοπικό επίπεδο λόγω φυσικά του μεγέθους του και της υπεράνθρωπης δύναμης του. Οι πρώτες προτάσεις από διοργανωτές αγώνων δεν άργησαν να έρθουν και το 1953 ανέβηκε για πρώτη φορά στον ρινγκ. Ποιος όμως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον γιγάντιο Happy Humphrey;

Πρεμιέρα απέναντι σε μια αρκούδα

Οι διοργανωτές έβαλαν απέναντι του μια αρκούδα. Σήμερα μοιάζει αδιανόητο αλλά εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ γίνονταν τέτοιους είδους αγώνες. Σε μια κατάμεστη αρένα ο Happy Humphrey πάλεψε με το ζώο για 28 λεπτά. Για τα επόμενα οκτώ χρόνια έγινε αστέρι της επαγγελματικής πάλης. Έφτανε στο ρινγκ πάνω σε μια ειδικά διαμορφωμένη Pontiac και συνήθως πριν τον αγώνα τον ζύγιζαν για να επιβεβαιώσουν το τεράστιο βάρος του.

Το πρόβλημα με τον Happy Humphrey ήταν η απουσία αντιπάλων που θα έκαναν τον αγώνα αληθοφανή. Συνήθως οι διοργανωτές δημιουργούσαν ένα μειονέκτημα για τον τεράστιο αθλητή ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον. Σα κάποιες περιπτώσεις πάλευε εναντίο δύο ή τριών αντιπάλων.

Κόντρα γιγάντων

Το πρόβλημα λύθηκε με την εμφάνιση στον χώρο του Haystacks Calhoun ο οποίος είχε βάρος 340 κιλά. Η μάχη των γιγάντων γέμιζε αρένες και προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον. Στο απόγειο τους αγωνίστηκαν σε ένα κατάμεστο Madison Square Garden, σε έναν αγώνα που διοργάνωσε ο Βινς ΜακΜάχον, πατέρας του σημερινού ισχυρού άνδρα της WWE. «Ο Humphrey είχε πολύ κακή ισορροπία. Ήταν εύκολο να τον κουμαντάρεις. Τον έριχνα κάτω πιο εύκολα από έναν αντίπαλο μεσαίου μεγέθους. Πολλούς από τους αγώνες απέναντι μου τους έχανε γιατί έπεφτε έξω από το ρινγκ και δεν μπορούσε να ανέβει πάλι» θα πει ο Haystacks Calhoun.


Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο Happy Humphrey απέκτησε βοηθό. Ήταν ο Χάρλεϊ Λίλαντ Ρέις, ο οποίος τότε ήταν 17 ετών και αργότερα θα γινόταν ένα από τα μεγάλα ονόματα του wrestling. «Με προσέλαβε ως οδηγό και βοηθό του. Κάποιες φορές ήμουν και ο αντίπαλος του στο ρινγκ. Ο Humphrey ήταν τόσο τεράστιο που πολλές φορές τα ντους στα ξενοδοχεία δεν τον χωρούσαν. Χρειαζόταν να τον βγάλω έξω και να τον κάνω μπάνιο με το λάστιχο. Παρά το μέγεθος του όμως ήταν πολύ καλός παλαιστής. Μου έμαθε πολλά για το πώς να πέφτω σωστά. Ως άτομο ήταν εξαιρετικός. Από τους λίγους εκείνη την εποχή που μιλούσε με τους θαυμαστές και τους έγινε αυτόγραφα χωρίς να δυσανασχετεί» θε πει ο Ρέις.

Το τεράστιο μέγεθος δυσκόλευε αφάνταστα τη ζωή του Happy Humphrey. Υπάρχουν αναφορές ότι δεν του επιτρεπόταν η είσοδος σε κάποια εστιατόρια ενώ κάποτε κόλλησε μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο και χρειάστηκαν οκτώ άτομα για να τον απεγκλωβίσουν. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και σε σινεμά όταν σφήνωσε στη θέση με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κόψουν τις δύο διπλανές θέσεις για να βγει. Δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για πραγματικά περιστατικά ή μύθους αλλά είναι δεδομένο ότι με αυτό το βάρος αδυνατούσε να ζει κανονικά. Αρχικά επιχείρησε να χάσει βάρος μέσω επέμβασης. Έκανε λιποαναρρόφηση και αφαιρέθηκε λίπος 45 κιλών. Όμως μέσα σε λίγους μήνες πήρε και πάλι το βάρος που είχε χάσει.

Η απώλεια βάρους

Το 1962 διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το wrestling. Είχε πλέον φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να κάνει πάνω από δέκα βήματα. Ζήτησε ιατρική βοήθεια και προσπάθησε να ελέγξει τη διατροφή του για την οποία υπάρχουν μυθικές αναφορές. Σύμφωνα με τον Χάρλεϊ Ρέις ο Happy Humphrey έτρωγε 15 κοτόπουλα σε ένα γεύμα. Τελικά μπήκε εθελοντικά στην Κλινική της ιατρικής σχολής της Τζόρτζια και έγινε αντικείμενο έρευνας για την βουλιμία. Όταν έκανε εισαγωγή στην κλινική ήταν 364 κιλά.

Για δύο χρόνια ακολούθησε ευλαβικά την ειδική δίαιτα που του δόθηκε και πειθαρχούσε σε ό,τι του ζητούσαν οι γιατροί. Την άνοιξη του 1965 πήρε εξιτήριο με τη ζυγαριά να δείχνει 104 κιλά. Είχε χάσει 250 ολόκληρα κιλά και μπήκε στο βιβλίο Guinness ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους στην ιστορία (πλέον έχει χάσει αυτό το ρεκόρ).

Το τέλος

Ικανός πλέον να λειτουργήσει κανονικά ο Humphrey έπιασε δουλειά ως τσαγκάρης στην Τζόρτζια. Δεν επέστρεψε ποτέ στα ρινγκ. «Μου λείπουν πολύ οι αγώνες και η παρέα με τους άλλους αθλητές αλλά πλέον θέλω μια νέα ζωή» θα πει ο ίδιος.

Το 1975 έκανε ένα μικρό πέρασμα από την ταινία «Moonrunners» στον ρόλο του «Tiny the Syndicate Man». Πρόκειται για το φιλμ πάνω στην οποία βασίστηκε η δημοφιλής σειρά «The Dukes of Hazzard». Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Happy Humphrey πήρε και πάλι βάρος. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 14 Μαρτίου 1989 και ήταν 270 κιλά.