Με συνταγή των Ναζί οραματίζονται έναν κόσμο «εκλεκτών»


Από την ευγονική των Ναζί στον... διανθρωπισμό και την προσπάθεια δημιουργίας του τέλειου ανθρώπου

Η Σιμόν και ο Μάλκολμ Κόλινς είναι ένα ζευγάρι γύρω στα τριάντα, με τρία παιδιά που ονομάζονται Τόρστεν, Οκταβιανός και Τιτάνας Invictus (Ανίκητος). Όπως λένε αρνούνται να δώσουν στα κορίτσια τους παραδοσιακά θηλυκά ονόματα, επειδή πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα τα πάρουν λιγότερο σοβαρά.

Το ζευγάρι από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σχεδιάζει να κάνει τουλάχιστον οκτώ παιδιά και ελπίζει ότι καθένα από τα παιδιά τους θα κάνει επίσης οκτώ παιδιά, ώστε σε 11 γενιές από τώρα ο κόσμος να είναι γεμάτος από μέλη της οικογένειάς τους και να υπάρχουν περισσότεροι… Κόλινς στη Γη απ’ ό,τι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα!

Λίγο περίεργο, έτσι; Θα μπορούσε να είναι το όνειρο κάποιου που δεν θα τολμούσε καν να το ξεστομίσει. Οι Κόλινς ωστόσο διαφωνούν, τονίζει ο Guardian. Οι ίδιοι αυτοπροβάλλονται ως εκπρόσωποι της ναταλιστικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία η αναπαραγωγή της ανθρώπινης ζωής είναι ο πλέον σημαντικός στόχος της ανθρώπινης ύπαρξης. Έτσι, έχουν αναλάβει να καταπολεμήσουν αυτό που περιγράφουν ως «κατάρρευση της γονιμότητας» όχι μόνο κάνοντας οι ίδιοι πολλά παιδιά, αλλά προσπαθώντας να προωθήσουν πολιτικές που θα αυξήσουν τα ποσοστά γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Τα μέσα ενημέρωσης πρόσφατα άρχισαν να δίνουν προσοχή στη «σταυροφορία» τους: Η βρετανική Telegraph παρουσίασε το ζευγάρι με τίτλο «Γνωρίστε τα ζευγάρια της ‘ελίτ’ που αναπαράγονται για να σώσουν την ανθρωπότητα». Είχε προηγηθεί ένα μακροσκελές αφιέρωμα για τους Κόλινς τον περασμένο Νοέμβριο από το Insider και ρεπορτάζ από το Entrepreneur και το Bloomberg.

Αναβίωση της ευγονικής

Οι Κόλινς δεν θέλουν απλώς να αυξήσουν το ποσοστό γεννήσεων. Θέλουν να βελτιστοποιήσουν το είδος των παιδιών που γεννιούνται. Έτσι, υπέβαλλαν σε γενετικές εξετάσεις τα δικά τους έμβρυα και, όπως αναφέρει το Bloomberg, «δημιούργησαν ένα λογιστικό φύλλο με τις βαθμολογίες κάθε εμβρύου, τις οποίες υπολόγισαν ανάλογα με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ψυχικής υγείας».

Αυτή η… συνήθειά τους οδήγησε τους χρήστες του διαδικτύου να δώσουν στο ζευγάρι τον χαρακτηρισμό «χίπστερ ευγονιστές», κάτι που φαίνεται ότι οι ίδιοι το βρίσκουν μάλλον διασκεδαστικό. (Ευγονική είναι η πρακτική βελτίωση της γενετικής ποιότητας του πληθυσμού που εισήγαγαν και προώθησαν οι Ναζί.) Όταν ένας δημοσιογράφος του Insider, τούς ανέφερε το παρατσούκλι, η Σιμόν χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «εκπληκτικό», αλλά χλεύασε την ιδέα ότι είναι ευγονιστές.

Όπως εξηγεί η Σιμόν, δεν είναι σαν τους Ναζί: «Δεν θέλουμε να εξαλείψουμε τους ανθρώπους. Δηλαδή εξαλείφουμε από τη δική μας ‘γονιδιακή δεξαμενή’ αλλά αυτό έχει να κάνει μόνο με τον Μάλκομ κι εμένα. Αυτό το οποίο πρεσβεύουμε είναι ένας σχετικά συμβατικός διανθρωπισμός: η βελτίωση και η μετατροπή της ανθρώπινης κατάστασης με την βοήθεια της τεχνολογίας. Μπορείς να είσαι εναντίον του διανθρωπισμού, αλλά μην το ονομάζεις ευγονική», τονίζει.

Όπως λένε δεν περιμένουν όλοι οι άνθρωποι στις χώρες με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων να αρχίσουν να κάνουν επτά ή περισσότερα παιδιά. Αντίθετα, βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέρος μιας ελιτ ομάδας ανθρώπων που έχουν την ευθύνη να αναπαράξουν τη γενιά τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντισταθμίσουν τους Αμερικάνους που δεν το κάνουν. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε γέννηση θα πρέπει να είναι προσεκτικά ελεγμένη, ώστε ο νέος άνθρωπος που θα έρθει στον κόσμο να είναι όσο το δυνατόν πιο «τέλειος».

Έτσι, όταν τον Νοέμβριο ήρθε στον κόσμο το τρίτο μωρό τους, ένα κοριτσάκι που ονόμασαν Τιτάνα Invictus, αυτό δεν ήταν τυχαίο. Το έμβρυο επιλέχθηκε να ολοκληρώσει την κύηση καθώς όπως είπαν «είχε μια ασυνήθιστα υψηλή πιθανότητα να μην έχει καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο, διαβήτη ή σχιζοφρένεια». Επέλεξαν να μην εξετάσουν την πιθανότητα για αυτισμό, με τον οποίο έχει διαγνωστεί η Σιμόν. Η ίδια παραδέχεται ότι πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένα καθημερινά ζητήματα, αλλά και οι δύο υποστηρίζουν ότι «υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό έναντι άλλων ανθρώπων». Η εταιρία Genomic Prediction, η οποία έκανε την ανάλυση για το αγέννητο παιδί των Κόλινς, το είχε βαθμολογήσει με 1,9 σε μια κλίμακα όπου το 0 αντανακλά το μέσο κίνδυνο, ενώ όσο πιο πάνω από το μηδέν είναι η βαθμολογία τόσο το καλύτερο. Ένα άλλο έμβρυο που βαθμολογήθηκε με 0,96 απορρίφθηκε…

Οι Κόλινς μπορεί να μην σκέφτονται τους εαυτούς τους ως ευγονιστές, αλλά είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς ότι το σύγχρονο ναταλιστικό κίνημα, εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στη Silicon Valley, μοιάζει με μια νέα μορφή της ευγονικής.

Ο φιλο-ναταλισμός μπορεί να σημαίνει ένα κίνημα που είναι υπέρ της αύξησης των γεννήσεων, αλλά οι πιο δυνατές φωνές του κινήματος είναι σαφώς μόνο υπέρ της γέννησης ανθρώπων που μοιάζουν με τους ίδιους.

Ο πιο διάσημος υποστηρικτής ήταν ο γνωστός χρηματιστής και καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος οραματιζόταν να δημιουργήσει μια υπερ-φυλή ανθρώπων με το DNA του, γονιμοποιώντας έως και 20 γυναίκες. Η μόνιμη επωδός στο κίνημα των φιλοναταλιστών είναι το πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουν να αναπαράγονται οι «πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι».

Αν και οι υπέρμαχοι της γέννησης δεν λένε ακριβώς ότι θέλουν να γεννιούνται μόνο λευκοί άνθρωποι, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της ανησυχίας τους για τα ποσοστά γεννήσεων (μόνο) στον ανεπτυγμένο κόσμο και της ρατσιστικής και αντισημιτικής «θεωρίας της μεγάλης αντικατάστασης», η οποία υποστηρίζει ότι οι λευκοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι «αντικαθίστανται» από μη λευκούς μετανάστες. Είναι αυτονόητο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα αυξάνεται και δεν μειώνεται, και η ταχύτερη αύξηση σημειώνεται στην Αφρική και την Ασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πληθυσμός είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνεται μόνο το 2100, όταν πλέον θα υπάρχουν περίπου 10,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη.

Ρατσισμός και μισογυνισμός – Το παράδειγμα της Ουγγαρίας

Παραβλέποντας άτομα όπως οι Κόλινς και θεωρώντας τα απλά ως ιδιόρρυθμα με εκκεντρικές ιδέες, ενέχει τον κίνδυνο να μην δούμε την οπισθοδρομική σκέψη που κρύβεται από πίσω. Πράγματι, ο τρόπος με τον οποίο τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν το κίνημα του φιλο-ναταλισμού θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονταν οι υποστηρικτές της λευκής υπεροχής, όπως ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, οι οποίοι το 2016 αντιμετωπίστηκαν ως «κομψά» είδωλα του στυλ και όχι ως επικίνδυνοι νεοναζί και επαναπροσδιορίστηκαν ως «εναλλακτική δεξιά».

Ο φιλο-ναταλισμός δεν σχετίζεται μόνο με τον ρατσισμό, αλλά και με τον μισογυνισμό. Όταν αρχίζεις να βλέπεις τις γυναίκες ως μηχανές αναπαραγωγής, των οποίων η δουλειά είναι να αυξήσουν τον πληθυσμό  της Γης, μπορείς να δικαιολογήσεις κάποιες πολύ δυστοπικές πολιτικές.

Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Ίλον Μασκ συζήτησε με τον Τάκερ Κάρλσον του Fox News και υποστήριξε ότι η άμβλωση και ο έλεγχος των γεννήσεων μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος του πολιτισμού. «Αρχίζω να ανησυχώ ότι αν δεν κάνουμε αρκετους ανθρώπους για να διατηρήσουμε τους αριθμούς μας και ίσως να τους αυξήσουμε λιγάκι, τότε ο πολιτισμός μας θα αρχίσει να παραπαίει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ρίχνοντας μια ματιά στην Ουγγαρία μπορεί να δει κανείς τι συμβαίνει όταν η λογική αυτή εμφανίζεται και στην πολιτική. Ο ακροδεξιός, Βίκτορ Όρμπαν έχει εμμονή με το να κάνει τις Ουγγαρέζες να αναπαραχθούν και έχει αφιερώσει τεράστιο ποσό πόρων σε φιλο-ναταλιστικές πολιτικές. Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές είναι θετικές (δωρεάν εξωσωματική γονιμοποίηση), αλλά πολλές δεν είναι.

Η Ουγγαρία πρόσφατα αυστηροποίησε τους κανόνες για τις αμβλώσεις και υπάρχει ανησυχία ότι προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση στο χάπι της επόμενης μέρας. Ο Όρμπαν, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συντηρητικούς ανά τον κόσμο, δεν έχει παραλείψει να εξηγήσει ανερυθρίαστα τη ρατσιστική ιδεολογία που κρύβεται πίσω από τον φιλο-ναταλισμό του.

«Σε όλη την Ευρώπη γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά και η απάντηση της Δύσης σε αυτό είναι η μετανάστευση», έχει πει ο Όρμπαν. «Θέλουν να εισέλθουν τόσοι μετανάστες όσα είναι τα παιδιά που λείπουν, έτσι ώστε οι αριθμοί να αθροιστούν. Εμείς οι Ούγγροι έχουμε διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αντί για απλούς αριθμούς, θέλουμε τα παιδιά των Ούγγρων. Η μετανάστευση για εμάς σημαίνει ότι παραδινόμαστε».

Ανησυχούν οι Κόλινς για τις μισογυνιστικές πτυχές του κινήματός τους; Όπως φαίνεται καθόλου. Αντίθετα πιστεύουν ότι κάνουν χάρη στις γυναίκες!

«Με συγχωρείτε, ξέρετε τι θα συμβεί αν εμείς, το εθελοντικό κίνημα, αποτύχουμε;», δήλωσε ο Μάλκομ στην Telegraph: «Οι κοινωνίες θα βρουν τελικά έναν τρόπο να το διορθώσουν αυτό. Το πόσο τρομακτικοί θα είναι αυτοί οι μηχανισμοί εξαρτάται από το αν η ομάδα μας θα βρει έναν ηθικό τρόπο ή όχι».