35 μέρες και 17 ώρες: Η μεγαλύτερη ταινία που φτιάχτηκε ποτέ


Αν ψάχνετε τρόπο να περάσετε έναν μήνα της ζωής σας το σουηδικό Logistics σας δίνει τη λύση. Έτσι δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία όλων των εποχών

Οι εταιρίες παραγωγής λένε ότι ο ιδανικός χρόνος για μια ταινία είναι περίπου δύο ώρες. Ο θεατής στο κινηματογράφο δεν κουράζεται και αργότερα το φιλμ μπαίνει άνετα σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες διαφωνούν. Δεν θέλουν να πετσοκόβουν τις ταινίες τους και αν είναι αρκετά διάσημοι και πετυχημένοι μπορεί να πείσουν την εταιρία τους να κυκλοφορήσει το φιλμ σε διάρκεια τριών ωρών ή και περισσότερο.

Το έπος από το Μπανγκλαντές

Ποια είναι όμως η ταινία που κατέχει το ρεκόρ διάρκειας όλων των εποχών; Ως φιλμ που ανέβηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το ρεκόρ κατέχει το «Amra Ekta Cinema Banabo» (Θα φτιάξουμε μια ταινία) το οποίο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε με τον τίτλο «The innocence». Πρόκειται για μια ταινία του σκηνοθέτη από το Μπανγκλαντές  Ασράφ Σισίρ η οποία έκανε πρεμιέρα στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και έχει διάρκεια 21 ώρες και 5 λεπτά. Το φιλμ είναι ασπρόμαυρο και έχει θέμα τη ζωή μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μπανγκλαντές. Γυρίστηκε μέσα σε ένα διάστημα εννέα ετών και στην παραγωγή του συμμετείχαν 4.000 άτομα.

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι πέντε εβδομάδων

Όταν όμως στο παιχνίδι μπαίνει και ο λεγόμενος πειραματικός κινηματογράφος τότε το δημιούργημα του Σισίρ μοιάζει πραγματικά πολύ μικρό. Το ρεκόρ κατέχει η σουηδική ταινία «Logistics» η οποία διαρκεί 35 μέρες και 17 ώρες.

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε το 2008 όταν, σε μια συζήτηση τους, η  Έρικα Μάγνουσον και ο Ντάνιελ Άντερσον αναρωτήθηκε από πού έρχονται οι ηλεκτρονικές μικροσυσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αποφάσισαν λοιπόν να ακολουθήσουν και να κινηματογραφήσουν το ταξίδι ενός μετρητή βημάτων.

Η ιδέα άρεσε στο ίδρυμα «Innovativ Kultur» το οποίο ενέκρινε την χρηματοδότηση του project. Η ταινία παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο το ταξίδι που ξεκινά από το μαγαζί στη Στοκχόλμη το οποίο πουλά το προϊόν. Ακολουθεί το χωριό Ίνσγεν, το Γκέτενμποργ και το γερμανικό λιμάνι Μπρέμεχάβεν. Από εκεί μεταφερόμαστε στο Ρότερνταμ και επόμενη στάση είναι το Αλγεθίρας στην Ισπανία και η Μάλαγα. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με το μέρος που κατασκευάστηκε ο μετρητής βημάτων. Είναι η κινεζική πόλη Σενζέν στην επαρχία Μπαοάν. Μέσω φορτηγών, τρένων και ενός τεράστιου πλοίου με κοντέινερ το «Logistics» μας παρουσιάζει όλη την πορεία του gadget από τη πώληση του στη Σουηδία, έως την κατασκευή του στην Κίνα.

Τα 51.420 λεπτά του φιλμ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη δημοτική βιβλιοθήκη της Ουψάλα από την 1η Δεκεμβρίου 2012 έως την 6η Ιανουαρίου 2013. Έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του το 2014 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Σενζέν και στη συνέχεια ανέβηκε στο διαδίκτυο. Για όσους δεν διαθέτουν (σχεδόν) 36 μέρες για να δουν το «Logistics» υπάρχει ένα μονταρισμένο υλικό 72 λεπτών (από πάνω).

Μια ταινία 119 λεπτών σε 5 χρόνια!

Σε πολλές πηγές ως μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία όλων των εποχών αναφέρεται το «5 Year Drive-By» του Σκωτσέζου καλλιτέχνη Ντάγκας Γκόρντον. Πρόκειται για ένα video installation που παρουσίασε το 1995 στη Μπιενάλε της Λιόν.

Δεν πρόκειται για κάποιο πρωτότυπο κινηματογραφικό δημιούργημα αλλά η παρουσίαση της ταινίας του Τζον Φορντ «The Searchers» (1956) με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν. Το «5 Year Drive-By» την παρουσιάζει κυριολεκτικά καρέ-καρέ με τον τίτλο να είναι εμπνευσμένος από τα πέντε χρόνια που χρειάστηκε ο Γουέιν για να βρει το κορίτσι που είχαν απαγάγει ιθαγενείς. Στις 47 μέρες της έκθεσης ο Γκόρντον παρουσίασε μόλις τρία λεπτά της ταινίας. Ένα δευτερόλεπτο του φιλμ του Φορντ διαρκούσε συνολικά έξι ώρες. Θεωρητικά λοιπόν ολόκληρο το ««5 Year Drive-By» διαρκεί πέντε χρόνια ή 2.629.743.83 λεπτά για να παρουσιάσει τα 119 λεπτά του «The Searchers».