Οι δίδυμες που τις χώρισαν βίαια στη γέννα και ξαναβρέθηκαν 19 χρόνια μετά χάρη στο TikTok

 

Μια απίστευτη ιστορια επανένωσης δίδυμων κοριτσιών και η αποκάλυψη ενός σοκαριστικού κυκλώματος εμπορίας βρεφών.

Η Έιμι και η Άνο γεννήθηκαν το 2002 σε ένα νοσοκομείο της Γεωργίας. Η γέννησή τους ήρθε με λίγα λεπτά διαφορά καθώς ήταν πανομοιότυπα δίδυμα. Ωστόσο, η μητέρα τους δεν πρόλαβε να χαρεί τις κόρες της καθώς της είπαν ότι πέθαναν. Τα δύο νεογέννητα όμως στην πραγματικότητα πουλήθηκαν σε ξεχωριστές οικογένειες και ξεκίνησαν μια διαφορετική ζωή. Λίγα χρόνια μετά, ένα τηλεοπτικό talent show και ένα βίντεο TikTok θα άλλαζε όλα όσα ήξεραν και η μια θα ανακάλυπτε ξανά την άλλη.

Η ιστορία αυτή δεν αφορά μόνο την Έιμι και την Άνο. Τα κορίτσια είναι μόνο δύο από τα χιλιάδες μωρά στη Γεωργία που είχαν κλαπεί από νοσοκομεία και πουλήθηκαν σε οικογένειες από ένα τεράστιο κύκλωμα εμπορίας βρεφών που δρούσε για δεκαετίες ανενόχλητο στη Γεωργία. Τώρα, τα παιδιά αυτά μεγάλωσαν και θέλουν απαντήσεις.

Η συγκλονιστική ιστορία των δίδυμων κοριτσιών ήρθε στο φως από το BBC, το οποίο κατέγραψε όλο το ταξίδι τους για να επανενωθούν τόσο οι ίδιες μεταξύ τους όσο και με τη βιολογική μητέρα τους.

Βρίσκοντας η μια την άλλη

Η ιστορία του πώς η Έιμι και η Άνο ανακάλυψαν η μια την άλλη ξεκινά από όταν τα κορίτσια ήταν 12 ετών.

Η Έιμι Κβίτια βρισκόταν στο σπίτι της νονάς της κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και παρακολουθούσε το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα, «Georgia's Got Talent». Σε αυτό συμμετείχε ένα κορίτσι που χόρευε ένα λάτιν χορό και της έμοιαζε πολύ. Στην πραγματικότητα, δεν της έμοιαζε απλώς πολύ. Ήταν πανομοιότυπη με αυτή. «Όλοι τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και ρωτούσαν: "Γιατί η Έιμι χορεύει με άλλο όνομα;"», θυμάται η ίδια τώρα. Η Έιμι το ανέφερε στην οικογένειά της, αλλά εκείνοι δεν έδωσαν σημασία. «Όλοι έχουν έναν σωσία» της είπε η μητέρα της.

Η Έιμι (αριστερά) στα 12 και η Άνο (δεξιά) στον διαγωνισμό Georgia's Got Talent

Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Έιμι δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο είχε μπλε μαλλιά και έκανε piercing στο φρύδι της. Τριακόσια είκοσι χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη της Τιφλίδας, μια άλλη 19χρονη, η Άνο Σαρτάνια, έλαβε το βίντεο από έναν φίλο της. Η ίδια όταν το είδε σκέφτηκε ότι ήταν «cool που μου μοιάζει αυτό το κορίτσι».

Η Άνο προσπάθησε να εντοπίσει το κορίτσι του βίντεο, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι μοιράστηκε το βίντεο σε μια ομάδα WhatsApp από το Πανεπιστήμιό της, ώστε να δει αν υπήρχε κάποιος που μπορούσε να βοηθήσει. Κάποιος που γνώριζε την Έιμι είδε το μήνυμα και έφερε τα δύο κορίτσια σε επαφή μέσω του Facebook.

Η Έιμι κατάλαβε αμέσως ότι η Άνο ήταν το κορίτσι που είχε δει στο Georgia's Got Talent πριν από επτά χρόνια. Της έστειλε μήνυμα γράφοντάς της: «Τόσο καιρό σε έψαχνα!» με την Άνο να απαντά: «Κι εγώ»!

Καθώς συνέχισαν να μιλάνε τις επόμενες μέρες, τα κορίτσια ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά. Και οι δύο γεννήθηκαν στο μαιευτήριο Κίρτσκι -το οποίο δεν υπάρχει πλέον- στη δυτική Γεωργία, αλλά, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους, τα γενέθλιά τους είχαν διαφορά δύο εβδομάδων. Σκέφτηκαν πως δεν θα μπορούσαν να είναι αδερφές, πόσο μάλλον δίδυμες. Υπήρχαν όμως, πάρα πολλές ομοιότητες.

Τους άρεσε η ίδια μουσική, άρεσε και στις δύο ο χορός και μάλιστα είχαν το ίδιο χτένισμα. Ανακάλυψαν ότι είχαν την ίδια γενετική ασθένεια, μια διαταραχή των οστών που ονομάζεται δυσπλασία. Ένιωθαν ότι ξετύλιγαν μαζί ένα μυστήριο. «Κάθε φορά που μάθαινα κάτι νέο για την Άνο, τα πράγματα γίνονταν πιο περίεργα», λέει η Έιμι.

Μια εβδομάδα μετά την πρώτη τους συνομιλία κανόνισαν να συναντηθούν.

«Ήταν σαν να κοιτάζομαι σε έναν καθρέφτη, το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, ακριβώς η ίδια φωνή. Εγώ είμαι εκείνη και αυτή είναι εγώ» περιγράφει η Έιμι για την πρώτη φορά που είδε την Άνο από κοντά. Όπως λέει ήταν ήδη σίγουρη ότι ήταν δίδυμες αδερφές. «Δεν μου αρέσουν οι αγκαλιές, αλλά την αγκάλιασα», λέει η Άνο.

Αποφάσισαν να μιλήσουν στις οικογένειές τους και για πρώτη φορά έμαθαν την αλήθεια. Οι γονείς και των δύο τους είπαν ότι είχαν υιοθετηθεί και μάλιστα με διαφορά λίγων εβδομάδων το 2002.

Η Έιμι ταράχθηκε πολύ και ένιωσε ότι όλη της η ζωή ήταν ένα ψέμα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους του BBC, Φέι Νερς και Γούντι Μόρρις, είναι ντυμένη στα μαύρα από πάνω έως κάτω και φαίνεται σκληρή. Ωστόσο παίζει νευρικά με το τσόκερ της και σκουπίζει ένα δάκρυ που τρέχει στο μάγουλό της. «Είναι μια τρελή ιστορία», λέει. «Αλλά είναι αλήθεια».

Η Άνο ήταν «θυμωμένη και στενοχωρημένη με την οικογένειά μου, αλλά ήθελα απλώς να τελειώσουν οι δύσκολες συζητήσεις για να προχωρήσουμε όλοι».

Ψάχνοντας περισσότερο, οι δίδυμες διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία στα επίσημα πιστοποιητικά γέννησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησής τους, ήταν λάθος.

Η μητέρα της Έιμι, όπως λέει, δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και ένας φίλος της τής είπε ότι υπήρχε ένα ανεπιθύμητο μωρό στο τοπικό νοσοκομείο. Θα έπρεπε να πληρώσει τους γιατρούς, αλλά θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει ως δικό της. Η μητέρα της Άνο είχε ακούσει την ίδια ιστορία.


Καμία από τις οικογένειες που υιοθέτησαν την Έιμι και την Άνο δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα για να υιοθετήσουν τις κόρες τους (καμία από τις οικογένειες δεν αποκάλυψε το ποσό που έδωσε), λένε ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν παράνομο. Η Γεωργία περνούσε μια περίοδο αναταραχής και δεδομένου ότι στην υιοθεσία είχε εμπλακεί και το προσωπικό του νοσοκομείου πίστευαν ότι ήταν νόμιμο.

Τα κορίτσια δεν μπορούσαν παρά να σκέπτονται συνέχεια αν οι βιολογικοί τους γονείς τις είχαν πουλήσει για να βγάλουν χρήματα.

Η Έιμι ήθελε να ψάξει να βρει τη μητέρα τους για να μάθει την αλήθεια, αλλά η Άνο δεν ήταν σίγουρη. «Γιατί θέλεις να γνωρίσεις το άτομο που μπορεί να μας πρόδωσε;» ρώτησε.

Η Έιμι βρήκε μια ομάδα στο Facebook αφιερωμένη στην επανένωση οικογενειών από την Γεωργία με τα παιδιά τους που θεωρούνται ότι υιοθετήθηκαν παράνομα αμέσως μετά τη γέννησή τους και εκεί μοιράστηκε την ιστορία τους.

Μια νεαρή γυναίκα που ζούσε στη Γερμανία απάντησε γράφοντας ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια στο Μαιευτήριο Κίρτσκι το 2002 και παρά το γεγονός πως της είπαν ότι πέθαναν αμφέβαλε πάντα γι’ αυτό.

Τα κορίτσια αποφάσισαν να το ψάξουν περισσότερο και έτσι έκαναν τεστ DNA τόσο αυτές όσο και η άγνωστη κοπέλα από τη Γερμανία. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Οι εξετάσεις DNA έδειξαν ότι το κορίτσι από την ομάδα του Facebook ήταν η αδερφή τους και ζούσε στη Γερμανία με τη βιολογική τους μητέρα, την Άζα.

Η Έιμι ήθελε απεγνωσμένα να συναντήσει την μητέρα τους, αλλά η Άνο ήταν και πάλι πιο σκεπτική. «Αυτό είναι το άτομο που μπορεί να σε πούλησε, δεν πρόκειται να σου πει την αλήθεια», έλεγε. Ωστόσο, συμφώνησε να πάει στη Γερμανία με την Έιμι για να τη στηρίξει.

Έτσι, η Έιμι και η Άνο βρέθηκαν σε ένα ξενοδοχείο της Λειψίας περιμένοντας να συναντήσουν τη γυναίκα που τις έφερε στον κόσμο.

«Φοβάμαι, πραγματικά φοβάμαι. Δεν έχω κοιμηθεί όλη την εβδομάδα. Αυτή είναι η ευκαιρία μου να πάρω επιτέλους μερικές απαντήσεις για το τι μας συνέβη», έλεγε η Έιμι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου πριν από τη μεγάλη συνάντηση

Η Άνο παραδέχεται ότι ήταν και αυτή νευρική, αλλά μόνο επειδή δεν ήξερε πώς θα αντιδράσει και αν θα μπορέσει να ελέγξει το θυμό της.

Όταν η Έιμι και η Άνο μπήκαν στο δωμάτιο της βιολογικής τους μητέρας, η Άζα έτρεξε προς το μέρος τους και τις αγκάλιασε σφιχτά. Δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπο της Έιμι, αλλά η Άνο παρέμεινε σιωπηλή. Φαινόταν λίγο εκνευρισμένη.


Αφού συζήτησαν ιδιαιτέρως, οι δίδυμες ανέφεραν ότι η μητέρα τους τούς εξήγησε ότι μετά τον τοκετό αρρώστησε και έπεσε σε κώμα. Όταν ξύπνησε, το προσωπικό του νοσοκομείου της είπε ότι τα μωρά πέθαναν λίγο μετά τη γέννησή τους. Είπε, επίσης, ότι η συνάντηση με την Έιμι και την Άνο έδωσε νέο νόημα στη ζωή της.

Σήμερα, τα κορίτσια εξακολουθούν να επικοινωνούν με τη μητέρα τους. Δεν έχουν, όμως, στενές επαφές. «Πάντα ένιωθα ότι κάτι ή κάποιος έλειπε από τη ζωή μου», είπε η Άνο. «Πολύ συχνά ονειρευόμουν ένα μικρό κορίτσι με μαύρα ρούχα που με ακολουθούσε και με ρωτούσε για τη μέρα μου». Αυτό όμως, εξαφανίστηκε όταν βρήκε την Έιμι.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος εμπορίας βρεφών

Η ομάδα στο Facebook που είχαν χρησιμοποιήσει οι δίδυμες, λέγεται «Vedzeb» και σημαίνει «Ψάχνω» στα γεωργιανά. Έχει αμέτρητες αναρτήσεις από μητέρες που λένε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου τούς είπε ότι τα μωρά τους πέθαναν μετά τη γέννα, αλλά αργότερα ανακάλυψαν ότι οι θάνατοι δεν είχαν καταγραφεί στο ληξιαρχείο και πιστεύουν ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανά.

Άλλες αναρτήσεις προέρχονται από παιδιά όπως η Έιμι και η Άνο, που έμαθαν ότι είναι υιοθετημένα και αναζητούν τους γονείς τους. Η ομάδα έχει περισσότερα από 230.000 μέλη και έχει ανοίξει ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Γεωργίας.

Δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Ταμούνα Μουσερίτζε (ΦΩΤΟ) το 2021 αφού ανακάλυψε ότι και η ίδια ήταν υιοθετημένη. Βρήκε το πιστοποιητικό γέννησής της με λανθασμένα στοιχεία καθώς καθάριζε το σπίτι της μητέρας της που είχε φύγει από τη ζωή. Μέσα από αυτήν την ομάδα, η Μουσερίτζε έχει βοηθήσει να επανενωθούν εκατοντάδες οικογένειες, αλλά η ίδια δεν έχει βρει ακόμα τη δική της.

Ξεκίνησε την ομάδα για να αναζητήσει τη δική της οικογένεια, αλλά τελικά μέσα από αυτή κατέληξε να αποκαλύψει ένα σκάνδαλο εμπορίας βρεφών που επηρέασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και λειτουργούσε για δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το κύκλωμα δρούσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως και τουλάχιστον το 2005.

Η Μουσερίτζε πιστεύει ότι το κύκλωμα διοικούσαν οργανωμένοι εγκληματίες και σε αυτό συμμετείχαν άτομα από όλα τα στρώματα της κοινωνίας, από οδηγούς ταξί μέχρι υψηλά ιστάμενα άτομα στην κυβέρνηση, ενώ διεφθαρμένοι αξιωματούχοι πλαστογραφούσαν τα έγγραφα που χρειάζονταν για τις παράνομες υιοθεσίες.

«Η κλίμακα του σκανδάλου είναι αδιανόητη. Έκλεψαν έως και 100.000 μωρά. Γινόταν με συστηματικό τρόπο», λέει η Μουσερίτζε η οποία εξηγεί ότι υπολόγισε αυτό το νούμερο μετρώντας τον αριθμό των ατόμων που επικοινώνησαν μαζί της και συνδυάζοντας το με το χρονικό πλαίσιο και τις περιπτώσεις που καταγράφονταν πανεθνικά. Ωστόσο, λόγω έλλειψης πρόσβασης σε έγγραφα - ορισμένα έχουν χαθεί και άλλα δεν είναι δημόσια - είναι αδύνατο να επαληθευτεί ο ακριβής αριθμός.

Η Μουσερίτζε λέει ότι πολλοί γονείς τής είπαν ότι, όταν ζήτησαν να δουν τα νεκρά μωρά, τούς είπαν ότι είχαν ήδη ταφεί στον χώρο του νοσοκομείου. Έκτοτε έμαθε ότι δεν υπήρχαν ποτέ νεκροταφεία στα γεωργιανά νοσοκομεία. Υπήρξαν και περιπτώσεις που έδειξαν στους γονείς τα νεκρά μωρά άλλων από το νεκροτομείο.

Η Μουσερίτζε λέει ότι ήταν ακριβό να αγοράσεις ένα παιδί και το κόστος ισούταν περίπου με τον μισθό ενός έτους. Όπως ανακάλυψε η ίδια, μερικά παιδιά κατέληξαν σε ξένες οικογένειες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κύπρο, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Τελικά, το 2005 η Γεωργία άλλαξε τη νομοθεσία της για τις υιοθεσίες και το 2006 ενίσχυσε τους νόμους κατά της εμπορίας ανθρώπων καθιστώντας τις παράνομες υιοθεσίες πιο δύσκολες.

Νεκρά μωρά ή κλαδιά από αμπέλια;

Ένα άλλο άτομο που αναζητά απαντήσεις είναι η Ιρίνα Οταρασβίλι. Γέννησε δίδυμα αγόρια σε ένα μαιευτήριο στο Κβαρέλι, στους πρόποδες των βουνών του Καυκάσου της Γεωργίας το 1978.

Οι γιατροί της είπαν ότι και τα δύο αγόρια ήταν υγιή αλλά, για λόγους που δεν εξηγήθηκαν ποτέ δεν της τα πήγαν μετά τη γέννησή τους. Τελικά, τρεις μέρες μετά τής είπαν ότι και τα δύο είχαν πεθάνει ξαφνικά. Ένας γιατρός της είπε ότι είχαν αναπνευστικά προβλήματα.

Η Ιρίνα και ο σύζυγός της δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, αλλά ειδικά στη Σοβιετική εποχή «δεν αμφισβητούσες την εξουσία», λέει. Πίστευε όλα όσα έλεγαν.

Τους είπαν να φέρουν μια βαλίτσα για να πάρουν τα λείψανα των μωρών και να τα θάψουν σε ένα νεκροταφείο ή στον πίσω κήπο του σπιτιού τους, όπως ήταν συνηθισμένο για τα μωρά εκείνη την εποχή. Ο γιατρός όμως τους τόνισε ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξουν τη βαλίτσα, γιατί θα τους αναστάτωνε πολύ αν έβλεπαν τα πτώματα.

Η Ιρίνα έκανε ό,τι της είπαν, αλλά 44 χρόνια αργότερα η κόρη της Νίνο βρήκε την ομάδα της Μουσερίτζε στο Facebook και άρχισε να υποψιάζεται.

«Τι θα γινόταν αν τα αδέρφια μας δεν είχαν πεθάνει πραγματικά;» αναρωτήθηκε εκείνη. Η Νίνο και η αδερφή της Νανά αποφάσισαν να ξεθάψουν τη βαλίτσα.

«Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά», λέει. «Όταν την ανοίξαμε δεν υπήρχαν κόκαλα, μόνο ξυλάκια. Δεν ξέραμε αν έπρεπε να γελάσουμε ή να κλάψουμε».

Λέει ότι η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τα περιεχόμενα ήταν κλαδιά από αμπέλια και δεν υπήρχε ίχνος ανθρώπινων υπολειμμάτων.

Τώρα πιστεύει ότι τα χαμένα αδέρφια της θα μπορούσαν να είναι ακόμα ζωντανά.

Το 2022 η γεωργιανή κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρχών στο BBC, έχουν μιλήσει με περισσότερα από 40 άτομα, αλλά οι υποθέσεις ήταν «πολύ παλιές και τα στοιχεία έχουν χαθεί». Η δημοσιογράφος Ταμούνα Μουσερίτζε λέει ότι μοιράστηκε με την κυβέρνηση όσες πληροφορίες έχει, αλλά προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα δημοσιευτεί η έκθεση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση. Το 2003 μια έρευνα για τη διεθνή εμπορία βρεφών οδήγησε σε πολλές συλλήψεις, αλλά λίγες πληροφορίες έχουν δημοσιοποιηθεί. Το 2015, μετά από άλλη έρευνα, τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γενικός διευθυντής του μαιευτηρίου Ρουστάβι, Αλεξάντρε Μπαραφκόβι συνελήφθη, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και επέστρεψε στη δουλειά του.

Η Μουσερίτζε ένωσε τώρα τις δυνάμεις της με τη δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λία Μουχασαβρία για να οδηγήσουν τις υποθέσεις μιας ομάδας θυμάτων στα δικαστήρια της Γεωργίας. Θέλουν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα γέννησής τους, ωστόσο αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό σύμφωνα με τη γεωργιανή νομοθεσία.

Οι ιστορίες σαν αυτή της Έιμι και την Ανο είναι πάρα πολλές στην Γεωργία. Χιλιάδες μητέρες συνεχίζουν να θρηνούν τα νεκρά παιδιά τους, τα οποία όμως είναι ζωντανά κάπου μακριά ή κοντά τους έχοντας στερηθεί τους ανθρώπους που τους έφεραν στη ζωή. Κάποιοι ίσως βρουν το δρόμο τους, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται πολύ δύσκολο να αποκαλυφθεί η αλήθεια…