Η εταιρία του Ίλον Μασκ εμφύτευσε το πρώτο της τσιπάκι σε εγκέφαλο ασθενή

Μια τεράστια προοπτική για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή ασθένειες όπως το ALS


Ένα μικρό τσιπάκι εμφυτευμένο στον εγκέφαλο ίσως θα μπορεί στο μέλλον να δώσει τη λύση σε πολλά από τα νευρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια έκανε η νεοσύστατη εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink.

Όπως ανακοίνωσε ο Ίλον Μασκ σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), η εταιρία του εμφύτευσε συσκευή της σε άνθρωπο για πρώτη φορά την Κυριακή 28 Ιανουαρίου και ο ασθενής «αναρρώνει καλά».

Η Neuralink αναπτύσσει εδώ και καιρό ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές ηλεκτρονικές εργασίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Η εταιρεία άρχισε τις προσπάθειές της να εντοπίσει ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους τον φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο.

Ο Μασκ έγραψε τώρα ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink ονομάζεται Telepathy (Τηλεπάθεια) και θα επιτρέπει «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη». «Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους», συνέχισε.


Εάν η τεχνολογία λειτουργήσει σωστά, οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως το ALS θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα για να επικοινωνήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετακινώντας τους δρομείς και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους.

«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνεί πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο», έγραψε ο Μασκ. «Αυτός είναι ο στόχος».

Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική χρήση του τσιπ. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετούς γύρους έντονης συλλογής και δοκιμών ασφάλειας δεδομένων πριν εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.

Η Neuralink δεν αποκάλυψε πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην αρχική της δοκιμή σε ανθρώπους.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η βιογράφος του Ίλον Μασκ, Άσλι Βανς, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink. Όπως λέει η Βανς  έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια.

Λεπτομέρειες για τα στοιχεία του ασθενή που έλαβε το πρώτο εμφύτευμα δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, αλλά η συγγραφέας Βανς, η οποία έγραψε το 2015 τη βιογραφία «Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future», ανέφερε σε δημοσίευμα του Bloomberg ότι ο ιδανικός υποψήφιος για την πρώτη δοκιμή της Neuralink σε άνθρωπο ήταν «ένας ενήλικας κάτω των 40 ετών του οποίου και τα τέσσερα άκρα είναι παράλυτα».

Η Βανς εξήγησε ότι μόλις «μερικές ώρες» αρκούν για να εκτελέσει ένας χειρουργός μια κρανιοτομή και άλλα 25 λεπτά για να εισαχθεί το τσιπ από ένα ρομπότ στην περιοχή του εγκεφάλου.

Ο Μασκ δεν μοιράστηκε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία, αλλά είπε ότι τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά και υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει στους ανθρώπους να βιώσουν νέες πραγματικότητες στη ζωή τους.

Όχι η μοναδική προσπάθεια…

Παρόλο που η συμμετοχή του Μασκ στο Neuralink τραβά τα φώτα της δημοσιότητας στην εταιρία υπάρχουν κι άλλες εταιρίες που προσπαθούν κάτι ανάλογο. Μερικές μάλιστα έχουν ξεκινήσει την προσπάθειά τους εδώ και δύο δεκαετίες.

Για παράδειγμα, η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004.

Από την άλλη, το Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση. Το εμφύτευμα αυτό μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας που τοποθετείται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής», μιας πολύ πιο απλής διαδικασίας.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες συσκευές έχουν επίσης δώσει αποτελέσματα. Σε δύο ξεχωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν.

Η Neuralink φαίνεται να έχει μια όλο και πιο δυναμική παρουσία στο χώρο καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών. Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.