Κληρονόμησε 25εκατ. ευρώ και ψάχνει τρόπο να τα χαρίσει


Η Αυστριακή Μαρλίν Ένγκελχορν αποφάσισε κάτι πρωτοφανές. Ζήτησε από τον κόσμο να αποφασίσει πώς πρέπει να διατεθούν τα χρήματα που κληρονόμησε

Σε ηλικία 31 ετών η Αυστριακή Μαρλίν Ένγκελχορν κληρονόμησε το τεράστιο ποσό των 25εκατ. ευρώ. Ήταν μια από τις δικαιούχους στη διαθήκη της ιδρύτριας της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BASF, Τράουντλ Ένγκελχορν-Βεκιάτο η περιουσία της οποίας, όταν έφυγε από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 2022, υπολογίστηκε στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αφού τα 25εκατ. πέρασαν στα χέρια της η Μαρλίν αποφάσισε κάτι που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση. Θα δωρίσει τα χρήματα.

«Έχω κληρονομήσει μια περιουσία, άρα και εξουσία, χωρίς να έχω κάνει κάτι γι’ αυτό και το κράτος ούτε καν τη φορολογεί», (από το 2008 η Αυστρία έχει καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς) δήλωσε και παράλληλα κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε μια πρωτοφανή πρωτοβουλία.

Θα ψηφίσουν για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα ή που πρέπει να δοθούν. Με την ονομασία «Συμβούλιο για την Αναδιανομή», οι Αυστριακοί μπορούσαν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά σε μία πλατφόρμα σχετική με την πρωτοβουλία της.

Από αυτούς θα επιλεγούν 50 άτομα, τα οποία «θα προέρχονται από κάθε ηλικιακή ομάδα, κάθε κρατίδιο, κάθε κοινωνική ομάδα. Αυτό που θα τους ζητηθεί είναι να συνεισφέρουν με ιδέες προκειμένου να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας».

«Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανείμουν τα πλούτη, τότε πρέπει να αναδιανείμω εγώ η ίδια τον πλούτο μου.

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία τους. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτύχει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους» τονίζει η Μαρλίν.

Η 31χρονη Αυστριακή τονίζει πως προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς πιστεύει η μη φορολόγηση πλούτου όπως ο δικός της, στρεβλώνει τη δημοκρατία δίνοντας υπερβολική επιρροή στους υπερβολικά πλούσιους, ενώ ταυτόχρονα στερεί από τις κυβερνήσεις τους πόρους που θα μπορούσαν να έχουν για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας στη δύναμη και την ισχύ.

«Το συμβούλιο έχει ως στόχο να αμφισβητήσει άμεσα αυτό το γεγονός, προσφέροντας μια υψηλού προφίλ επίδειξη του τρόπου με τον οποίο η δημοκρατία μπορεί να ανακτηθεί μέσω της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας» λέει η Μαρλίν.

Οι αρχές αυτές αντικατοπτρίζονται σε κάθε βήμα του συμβουλίου. Οι προσκλήσεις για συμμετοχή στάλθηκαν τον Ιανουάριο σε 10.000 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους στην Αυστρία. Εκατοντάδες έχουν από τότε ανταποκριθεί και θα χρησιμοποιηθούν στατιστικές μέθοδοι για την επιλογή 50 ενηλίκων που αντιπροσωπεύουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Μέσα στους επόμενους μήνες, τα μέλη του συμβουλίου θα πληρωθούν για να περάσουν έξι Σαββατοκύριακα εξετάζοντας ζητήματα όπως οι ανισότητες και η αναδιανομή του πλούτου, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων. Τελικά θα κληθούν να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα μοιραστεί η κληρονομιάς της Μαρλίν

Η 31χρονη, η οποία παρείχε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του συμβουλίου, δεν θα έχει λόγο στο πώς αυτό θα αποφασίσει να δαπανήσει τα χρήματα.

Ωστόσο, έχουν τεθεί γενικοί κανόνες για τη σωστή λειτουργία του συμβουλίου: τα κεφάλαια δεν μπορούν να δοθούν σε ομάδες ή άτομα που παραβιάζουν το σύνταγμα ή θεωρούνται απάνθρωπα, ούτε μπορούν να διατεθούν σε κερδοσκοπικές προσπάθειες, πολιτικά κόμματα ή να καταβληθούν σε μέλη του συμβουλίου και συγγενείς τους. Εάν το συμβούλιο δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια «ευρέως υποστηριζόμενη λύση» σχετικά με το τι θα κάνει με τα 25 εκατ. ευρώ, αυτά θα επιστραφούν στην κάτοχό τους.

«Βλέπω ότι πολλοί άνθρωποι είναι προσηλωμένοι στο τι πρέπει να γίνει τελικά. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να κάνουν αυτή τη δουλειά, πρόθυμοι να αφιερώσουν τα Σαββατοκύριακά τους για να συζητήσουν με αγνώστους το τι πρέπει να κάνουμε για τις ανισότητες, θα πρέπει να μας γεμίζει ελπίδα ότι η δημοκρατία απέχει πολύ από το να πεθάνει» τονίζει η νεαρή κληρονόμος.

Το 2021 η 31χρονη ίδρυσε το Tax Me Now, μια συλλογικότητα πλούσιων ανθρώπων σε γερμανόφωνες χώρες, για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας που προκύπτει από τις φορολογικές πολιτικές.

Σπουδαγμένη σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια και περιτριγυρισμένη από άλλους πλούσιους ανθρώπους για μεγάλο μέρος της ζωής της, οι απόψεις της για αυτό που αποκαλεί «παράνομη εξουσία» που ασκούν οι πλούσιοι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να διαμορφωθούν.

«Ξέρετε, κάπως έτσι λειτουργεί το να είσαι πλούσιος και κυρίως το να γεννιέσαι πλούσιος. Είναι φυσιολογικό για σένα. Νομίζεις πως όλοι είναι πλούσιοι. Γιατί να μην είναι άλλωστε;» τονίζει.

Περιέγραψε την κληρονομιά από τη γιαγιά της ως ένα «καταλυτικό γεγονός», που την ανάγκασε να αναμετρηθεί με τον τρόπο που λειτουργεί ο πλούτος και η εξουσία που αυτός επιφέρει.

Έχοντας πλέον στην κατοχή της εκατομμύρια ευρώ ένιωσε ότι πρέπει να κάνει κάτι δραστικό που να αποτελεί μια εφαρμογή των ιδεών της.

«Κάτι δεν πάει καλά με το να κληρονομώ εκατομμύρια και να μην φορολογούμαι, ενώ ένας άνθρωπος που εργάζεται 40 ώρες, ίσως και παραπάνω, ίσως κάνει και δύο δουλειές, έχει παιδιά φορολογείται ακόμα και για το μικρό ποσό που κερδίζει από τη δουλειά του» λέει.

Όσο για την οικογένεια της, η Μαρλίν λέει πώς στηρίζει την πρωτοβουλία της. «Κανείς δεν μου λέει ανοιχτά ότι κάνω κάτι λάθος ή κακό. Αντιθέτως, η μητέρα μου είπε πως εκείνη θα είναι η μεγαλύτερη θαυμάστριά μου» τονίζει.