Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα


Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που παραμένουν στο βουνό

Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες ορειβάτες από κάθε γωνιά του πλανήτη,  ταξιδεύουν στα Ιμαλάια με την ελπίδα να κατακτήσουν το Έβερεστ, την ψηλότερη κορυφή στον κόσμο. Καθώς όμως κάνουν το αργό, επίπονο και μερικές φορές θανάσιμο ταξίδι προς τα 8,849 μέτρα, αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, εξοπλισμό και ανθρώπινα απόβλητα.

Οι πρόποδες του Έβερεστ, και όχι μόνο, γεμίζουν κάθε χρόνο με σκουπίδια με τις εικόνες να προκαλούν θλίψη. Το Νεπάλ επιστρατεύει τον στρατό του για να καθαρίσει την περιοχή και παράλληλα θεσπίζει νέους κανόνες με την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση.

Από το 2019, όταν και εφαρμόστηκε το μέτρο του οργανωμένου καθαρισμού, ο στρατός του Νεπάλ έχει συλλέξει 110 τόνους σκουπίδια.

Οι αρχές εφάρμοσαν πρόσφατα νέους κανόνες για να περιορίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών του Έβερεστ. Αλλά στο μεταξύ, η κορυφή των  8.849 μ. παραμένει γεμάτη με σκουπίδια.

Φέτος η επιχείρηση ξεκίνησε στις 14 Απριλίου και συμμετέχουν 12 μέλη του στρατού της χώρας και 18 άτομα της τοπικής φυλής Σέρπα. Υπολογίζουν ότι θα απομακρύνουν περίπου δέκα μετρικούς τόνους σκουπιδιών από το Έβερεστ, καθώς και από τις κοντινές κορυφές Λότσε και Νούπτσε.

Στόχος είναι επίσης να να κατεβάσουν τα πτώματα πέντε ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους όταν ανέβαιναν ή κατέβαιναν στην κορυφή. Το 2023 ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες χρονιές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της προσπάθειας για κατάκτηση του Έβερεστ. Δώδεκα ορειβάτες πέθαναν, ενώ άλλοι πέντε που χάθηκαν θεωρούνται νεκροί.

Περισσότεροι από  300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ από τότε που ξεκίνησε η εξερεύνηση στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι ειδικοί λένε ότι  η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο ευθύνεται τουλάχιστον εν μέρει για τον υψηλό αριθμό θανάτων του περασμένου έτους.

«Η κύρια αιτία είναι η αλλαγή του καιρού. Αυτή την εποχή οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. ήταν πολύ μεταβλητές. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βουνά» τονίζει ο Γιούμπα Ραζ Χατιβάντα διευθυντής του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ.

Την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση του Νεπάλ εξέδωσε περισσότερες από 450 άδειες σε ορειβάτες που ήθελαν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ. Κάθε άδεια κοστίζει χιλιάδες δολάρια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι η κυβέρνηση εκδίδει πάρα πολλές άδειες.

Η φετινή σεζόν κατάκτησης του Έβερεστ θα ξεκινήσει σύντομα. Για μια σύντομη περίοδο την άνοιξη, οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην κορυφή του βουνού σταματούν και επιτρέπουν στους ορειβάτες να φτάσουν στην κορυφή με ασφάλεια. Όλοι όσοι ονειρεύονται να πατήσουν στο Έβερεστ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την περίοδο.

Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές έχουν ανακοινώσει νέους κανονισμούς που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και στη μείωση των σκουπιδιών στο Έβερεστ.

Όλοι οι ορειβάτες υποχρεούνται να νοικιάσουν και να φορέσουν μια  ηλεκτρονική συσκευή εντοπισμού, να συλλέγουν και  να μεταφέρουν τα δικά τους σκουπίδια πίσω στην κατασκήνωση βάσης. Για να το κάνουν πληρώνουν μια πολύ υψηλή εγγύηση και το ποσό επιστρέφεται μόνο αν επιστρέψουν με τουλάχιστον 8 κιλά σκουπίδια.