Ναυαγοί σώθηκαν γράφοντας «HELP» στην άμμο!

Μια απίστευτη ιστορία με...ανατρεπτικό τέλος!

Η ιστορία τους θα μπορούσε να είναι άνετα σενάριο ταινίας, αλλά τις περισσότερες φορές η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία.

Ο λόγος για τρεις ερασιτέχνες ψαράδες που ναυάγησαν σε ένα μικροσκοπικό νησάκι του Ειρηνικού Ωκεανού για περισσότερο από μια εβδομάδα και διασώθηκαν αφού έγραψαν «HELP» σε μια παραλία με λευκή άμμο χρησιμοποιώντας φύλλα φοίνικα.

Οι τρεις άνδρες σχεδίαζαν να ψαρέψουν στα νερά γύρω από την ατόλη Πίκελοτ, που ανήκει στη Μικρονησία, στις 31 Μαρτίου, όταν το ανοιχτό σκιφ των 20 ποδών τους παρασύρθηκε από τα κύματα και η εξωλέμβια μηχανή του υπέστη ζημιά, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής ακτοφυλακής. Έτσι, βγήκαν στην ακτή στο ακατοίκητο Πίκελοτ και ο ασύρματός τους έμεινε από μπαταρία πριν μπορέσουν να καλέσουν βοήθεια.

Έτσι, οι τρεις άντρες αποφάσισαν να συγκεντρώσουν φύλλα φοίνικα από το νησί των 31 στρεμμάτων και τα τοποθέτησαν σε μια παραλία ώστε να σχηματίσουν τη λέξη «HELP» (Βοήθεια).

Μετά από αυτό το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να περιμένουν. Για μια εβδομάδα, οι άνδρες ζούσαν με καρύδες, αλλά είχαν φρέσκο νερό από ένα μικρό πηγάδι στο νησί, το οποίο επισκέπτονται μερικές φορές οι ψαράδες της περιοχής, δήλωσαν οι αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος.

Η αναζήτηση για τους άντρες ξεκίνησε στις 6 Απριλίου, όταν ένας από τους συγγενείς τους τηλεφώνησε στις αρχές στο αμερικανικό έδαφος Γκουάμ στον Ειρηνικό λέγοντας ότι οι τρεις δεν είχαν επιστρέψει στην ατόλη Πόλοβατ, απ’ όπου οι τρεις τους ξεκίνησαν το ταξίδι τους την Κυριακή 30 Μαρτίου, ένα νησί που απέχει περισσότερο από 100 μίλια από το Πίκελοτ.

Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο απομακρυσμένο είναι το Πίκελοτ. Το νησί είναι μέρος των Ομοσπονδιακών Πολιτειών της Μικρονησίας, ενός έθνους του Ειρηνικού μεταξύ των Φιλιππίνων και της Χαβάης, το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 600 νησιά που βρίσκονται διάσπαρτα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού.

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο είχε αποσταλεί από την αεροπορική βάση Kadena στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, εντόπισε στις 7 Απριλίου το σήμα «HELP» που είχε «γραφτεί» με φοινικόδεντρα στην παραλία.

Η υποπλοίαρχος Τσέλσι Γκαρσία, συντονίστρια της αποστολής έρευνας και διάσωσης την ημέρα που εντοπίστηκαν, δήλωσε ότι το σήμα ήταν «ζωτικής σημασίας» για την εύρεσή τους σε μια περιοχή έρευνας που κάλυπτε περισσότερα από 103.000 τετραγωνικά μίλια. «Αυτή η πράξη εφευρετικότητας ήταν καίριας σημασίας για την καθοδήγηση των προσπαθειών διάσωσης κατευθείαν στη θέση τους», ανέφερε η Γκαρσία σε δήλωσή της.

Το αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού έριξε πακέτα επιβίωσης στους τρεις άνδρες και ενημέρωσε για τη θέση τους το κέντρο διάσωσης. Μια μέρα αργότερα, ένα HC-130 της ακτοφυλακής που πετούσε από τον αεροπορικό σταθμό Barbers Point στη Χαβάη έριξε έναν ασύρματο στους άνδρες, οι οποίοι μπόρεσαν να πουν στο πλήρωμα ότι ήταν σε καλή κατάσταση και ότι ανυπομονούσαν για βοήθεια για να επιστρέψουν στο Πόλοβατ.

Και τελικά βγήκαν… συγγενείς

Η ιστορία έγινε ακόμα πιο μυθιστορηματική, όταν το σκάφος Oliver Henry της ακτοφυλακής έφτασε στο Πίκελοτ στις 9 Απριλίου για να τους σώσει. Ένας από τους πρώτους διασώστες που κατέβηκαν στην παραλία ήταν ο υπαξιωματικός Γιουτζίν Χαλίσιους. Οι εγκλωβισμένοι ανακάλυψαν με έκπληξη ότι ο Χαλίσιους ήταν από την Μικρονησία και μιλούσε την τοπική τους γλώσσα.

«Μπορούσα να δω στα πρόσωπά τους, ‘Ουάου! Ποιος είναι αυτός ο τύπος που έρχεται και μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα μας;», δήλωσε ο Χαλίσιους στο CNN. Μάλιστα, όταν είπε το όνομά του στον πρώτο από τους εγκλωβισμένους άνδρες, ο ναυαγός έμεινε άναυδος: ήταν συγγενείς.

«Είναι ένας τρελός κόσμος, ανακάλυψα πραγματικά ότι είμαι συγγενής τους!» δήλωσε ο Χαλίσιους. «Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είμαι με την ακτοφυλακή και προσπαθώ να τους σώσω». Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε ο ένας άνδρας ήταν τρίτος του ξάδελφος και οι άλλοι τέταρτοι ξάδελφοι, είπε.

Πάντως, αυτή δεν ήταν η πρώτη διάσωση ναυαγών από το Πίκελοτ. Το 2020, τρεις άλλοι άνδρες που ταξίδευαν μεταξύ δύο ατόλων της Μικρονησίας βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι.

«Οι κάτοικοι της Μικρονησίας ταξιδεύουν συχνά από νησί σε νησί και το κάνουν με μεγάλη ικανότητα και εμπειρία», δήλωσε η Αρχιπλοίαρχος Σάρα Μουίρ, αξιωματικός δημοσίων σχέσεων των δυνάμεων της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στη Μικρονησία. «Αλλά περιστασιακά, συμβαίνουν ατυχήματα. Το ίδιο και οι απροσδόκητες οικογενειακές επανενώσεις!».

Ένα καθηλωτικό δράμα εποχής, με ηρωίδα μία δυναμική γυναίκα.