Ο «τραπεζίτης του θεού»: Εκατομμύρια, πολιτική, Μαφία, Μασονία και Βατικανό


Η ιστορία του Ρομπέρτο Κάλβι έχει τα πάντα κι ένα φινάλε κινηματογραφικό. Τον βρήκαν κρεμασμένο με τούβλα στις τσέπες αλλά κανείς δεν πίστεψε ότι αυτοκτόνησε

Τον αποκαλούσαν «Ο τραπεζίτης του θεού». Ο Ρομπέρτο Κάλβι ήταν ο πρόεδρος της τράπεζας Αμπροζιάνο (Banco Ambrosiano), το ισχυρότερο ιδιωτικό οικονομικό ίδρυμα στην Ιταλία με πολύ ισχυρούς δεσμούς με το Βατικανό.

Τον Ιούνιο του 1982, ο 62χρονος τότε, Κάλβι εξαφανίστηκε. Στις 18 Ιουνίου το πτώμα του βρέθηκε κρεμασμένο κάτω από την γέφυρα Blackfriars στο Λονδίνο.

Με δεδομένο ότι ο Κάλβι ανήκε σε έναν απολύτως σκοτεινό δίκτυο στο οποίο εμπλεκόταν η Μαφία, οικονομικοί εγκληματίες, Μασόνοι και η Καθολική Εκκλησία ο θάνατος του πυροδότησε ένα τεράστιο σκάνδαλο που συντάραξε την Ιταλία.

Τα ίχνη του Κάλβι είχαν χαθεί για εννέα μέρες πριν το πτώμα του βρεθεί κρεμασμένο από μια σκαλωσιά. Οι τσέπες του ήταν γεμάτες τούβλα και είχε πάνω του περίπου 14.000 δολάρια σε διαφόρων ειδών νομίσματα. Βρέθηκε επίσης ένα πλαστό διαβατήριο στο όνομα Τζιαν Ρομπέρτο Καλβίνι. Μέσα στο διαβατήριο υπήρχε μια βίζα για τη Βραζιλία και ένα εισιτήριο (χωρίς επιστροφή) για το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ο ιατροδικαστής υποστήριξε ότι δεν εντόπισε ύποπτα στοιχεία κι έτσι ο θάνατος του τραπεζίτη κρίθηκε αυτοκτονία. Η εκτίμηση αυτή δεν έπεισε όμως κανέναν

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Κάλβι προσπαθούσε να ξεφύγει από κάποιον ή κάποιους. Είχε ξυρίσει το χαρακτηριστικό του μουστάκι, για να αλλάξει την εμφάνιση του, και είχε ταξιδέψει στο Λονδίνο μέσω διαφόρων χωρών μισθώνοντας ιδιωτικό αεροσκάφος. Στην αγγλική πρωτεύουσα είχε μισθώσει ένα διαμέρισμα στο Τσέλσι για έναν ολόκληρο μήνα. Τίποτα δεν έδειχνε άνθρωπο που σκόπευε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Άλλωστε ο Κάλβι δεν ήταν το μοναδικό στέλεχος της Αμπροζιάνο που είχε πεθάνει μυστηριωδώς. Μια μέρα πριν βρεθεί το πτώμα του «τραπεζίτη του Θεού» η γραμματέας του, Τερέζα Κοροτσέρ είχε πηδήξει από το 4ο όροφο του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας στο Μιλάνο. Πίσω είχε αφήσει ένα σημείωμα που έλεγε ότι το αφεντικό της πρέπει «να είναι δύο φορές καταραμένο για το κακό που έκανε στην τράπεζα και όλους τους υπαλλήλους της».

Ο Κάλβι δρούσε μέσα σε ένα περιβάλλον όπου θρησκεία, πολιτική και οργανωμένο έγκλημα συνεργάζονταν. Έχοντας ιδρυθεί το 1896 η Αμπροζιάνο είχε μακρά ιστορία με την Καθολική Εκκλησία και την τράπεζα του Βατικανού (IOR) η οποία έγινε τελικά ο μεγαλομέτοχος της. Η IOR ουσιαστικά δρα ανεξέλεγκτα καθώς το Βατικανό είναι ένα αυτόνομο κράτος. Δεν λογοδοτεί σε κανέναν και τεράστια ποσά μπορούν να αλλάξουν χέρια και να σταλούν σε κάθε γωνιά του κόσμου χωρίς κανείς να μάθει ποιος εμπλέκεται.

Ως επικεφαλής της Αμπροζιάνο ο Κάλβι είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον ομόλογο του στην IOR, τον αρχιεπίσκοπο, Πολ Μαρτσίνκους. Οι δυο τους συνεργάζονταν με τον Μικέλε Σιντόνα (φωτο), ένα τραπεζίτη με επαφές στη Μαφία. Ο γνωστός ως «Καρχαρίας» καταδικάστηκε το 1986 σε ισόβια για τη δολοφονία του δικηγόρου Τζιόρτζιο Αμπροζόλι και αυτοκτόνησε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας πίνοντας καφέ με κυάνιο.


Ο Σιντόνα ήταν ο μέντορας του Κάλβι από την δεκαετία του ’60 και ανήκαν σε μια μασονική στοά που λεγόταν Propaganda Two (P2). Η συγκεκριμένη στοά είχε σχέσεις με την ακροδεξιά και τη διοικούσε ο φασίστας Ιταλός μεγιστάνας Λίτσιο Τζέλι (φωτό). Μέλη της ήταν στρατιωτικοί, πολιτικοί, αξιωματικοί της αστυνομίας, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Αποτελούσε κοινό μυστικό ότι η «Ρ2» είχε δεσμούς και με τη Μαφία.

Τον Μάρτιο του 1981 η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του Τζέλι και ανακάλυψε λίστες με τα ονόματα των μελών της στοάς. Το όνομα που ξεχώρισε ήταν αυτό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι λίστες αποδείκνυαν ότι η «Ρ2» είχε παρεισφρήσει παντού με αποτέλεσμα να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Αρνάλντο Φορλάνι, ένας πρώην υπουργός να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας να βάλει τέλος στη ζωή του.

Στα γραφεία του Τζέλι η αστυνομία ανακάλυψε και έγγραφα που αποκάλυπταν την παράνομη οικονομική δράση του Κάλβι. Τον Μάιο του 1981 ο τραπεζίτης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια. Βγήκε άμεσα πληρώντας εγγύηση.

Παίρνοντας μαζί του μια βαλίτσα γεμάτη ενοχοποιητικά, για εκείνον, έγγραφα ο Κάλβι ταξίδεψε για το Λονδίνο. Λίγες μέρες αφότου έφτασε στην αγγλική πρωτεύουσα η Αμπροζιάνο κατέρρευσε αφήνοντας πίσω τεράστια χρέη.

Οι Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι από την τράπεζα είχε κάνει φτερά το αδιανόητο ποσό των 1,5 δις δολαρίων. «Αυτά τα χρήματα εστάλησαν στο εξωτερικό μέσω της τράπεζας του Βατικανού. Κάποια ποσά πήγαν στη Λατινική Αμερική και κάποια σε εταιρίες-φαντάσμα στο Λουξεμβούργο. Μέρος των χρημάτων επέστρεφε στον Κάλβι ο οποίος αγόραζε μετοχές στην Αμπροζιάνο. Έτσι με τα λεφτά της τράπεζας μεγάλωνε την προσωπική του περιουσία» αναφέρει ο δημοσιογράφος του BBC Χιού Σκάλι ο οποίος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση.


Όταν οι αρχές κάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο Μαρτσίνκους (φωτό) να καταθέσει αυτός «κρύφθηκε» πίσω από την ασυλία του Βατικανού. Στη αρχή η Καθολική Εκκλησία υποστήριζε ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάρρευση της Αμπροζιάνο. Το 1984 όμως αποδέχθηκε την ηθική ευθύνη και έδωσε 406 εκατ. δολάρια στους πιστωτές της τράπεζας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εταιρίες-φούσκες του Κάλβι χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση χρημάτων, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιούνταν για δωροδοκίες πολιτικών αλλά και ξέπλυμα κερδών της Μαφίας. Πολλοί πανίσχυροι και επικίνδυνοι άνθρωποι φοβούνταν τις αποκαλύψεις του Κάλβι.

Κοινή πεποίθηση αποτελούσε ότι ο Κάλβι δολοφονήθηκε και οι δράστες επιχείρησαν να στήσουν το σκηνικό έτσι ώστε να μοιάζει με αυτοκτονία. Η εντολή για την εκτέλεση του τραπεζίτη είχε δοθεί από την στοά «Ρ2».

Η οικογένεια του Κάλβι δεν πίστεψε ποτέ το σενάριο της αυτοκτονίας. Ζήτησε περεταίρω έρευνα και δεν σταμάτησε να πιέζει. Τελικά το 1998, μετά την εκταφή του πτώματος, βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Κάλβι δεν είχε αυτοκτονήσει. Τα σημάδια στο λαιμό του δε θα μπορούσαν να έχουν γίνει από το σχοινί και στα τούβλα, που βρέθηκαν στις τσέπες του, δεν υπήρχαν αποτυπώματα του. Τον Οκτώβριο του 2002 επίσημα ιταλικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Κάλβι είχε δολοφονηθεί.

Τρία χρόνια μετά πέντε άτομα κάθισαν στο εδώλιο για την υπόθεση. Ο εισαγγελέας είπε πως ο Κάλβι πλήρωσε το γεγονός ότι έκλεψε χρήματα της Μαφία τα οποία είχε πάρει για να «ξεπλύνει» αλλά και το ότι επιχείρησε να εκβιάσει πολύ ισχυρούς παράγοντες της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2007 ο επιχειρηματίας από τη Σαρδηνία Φλάβιο Καρμπόνι, η πρώην σύντροφος του Μανουέλα Κλάιντζιγκ, ο επιχειρηματίας από τη Ρώμη Ερνέστο Ντιοταβέλι, ο λογιστής της Κόζα Νόστρα Πίπο Κάλο και ο πρώην οδηγός του Κάλβι, Σιλβάνο Βίτορ άκουσαν την ετυμηγορία. Όλοι αθώοι!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο «τραπεζίτης του Θεού» δολοφονήθηκε. Ποιοι ήταν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί ίσως δεν αποκαλυφθεί ποτέ.