Οι αρχαίοι Έλληνες μας είπαν ψέματα: Δεν έχτισαν οι σκλάβοι τις Πυραμίδες της Αιγύπτου


Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη φαίνεται ότι τις μεγαλειώδεις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο δεν τις έχτισαν σκλάβοι

Οι αρχαίοι Έλληνες (κυρίως ο Ηρόδοτος) υποστήριζαν ότι οι Πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν από 100.000 σκλάβους που εργάζονταν σε τρίμηνες βάρδιες για 20 χρόνια. Αυτό το αφήγημα διαιωνίστηκε μέσα στο χρόνο μέχρι που πλέον οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σαφή στοιχεία γι' αυτό που οι ίδιοι υποψιάζονταν εδώ και χρόνια: οι Πυραμίδες δεν χτίστηκαν από σκλάβους, αλλά από έμπειρους αμειβόμενους τεχνίτες.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι οι χτίστες των Πυραμίδων δεν ήταν δούλοι, όπως υποστηριζόταν ανά τους αιώνες. Ωστόσο, νέες ανακαλύψεις έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή τη γνώση. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα άγνωστες επιγραφές, οι οποίες επιβεβαιώνουν το ποιος έχτισε το μνημείο πριν από 4.500 χρόνια.

Ο διακεκριμένος αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, δρ Ζαχί Χαουάς, και η ομάδα του εξερεύνησαν απομονωμένους θαλάμους πάνω από την «Αίθουσα του Βασιλιά» στη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα και ανακάλυψαν νέες πληροφορίες για την περίοδο της κατασκευής της.

Εκεί, εντόπισαν επιγραφές που αναφέρονται σε εξειδικευμένους τεχνίτες που εργάστηκαν στις Πυραμίδες. Σημειωμένα με κόκκινη μελάνη, αναφέρονται τα ονόματα των ομάδων εργασίας και αναφορές για τις βάρδιες εργασίας, υποδεικνύοντας ένα οργανωμένο εργατικό δυναμικό. Αυτή η ανακάλυψη υποστηρίζει προηγούμενα αρχεία που βρέθηκαν στο Γουάντι ελ-Τζάρφ, τα οποία τεκμηρίωναν τη μεταφορά λίθων στο εργοτάξιο.

Πριν λίγα χρόνια άλλωστε είχαν επίσης ανακαλύψει τάφους ειδικευμένων εργατών νότια της Μεγάλης Πυραμίδας. Περαιτέρω πλέον έρευνες έδειξαν ότι στους τάφους υπήρχαν σκαλισμένες οι μορφές των εργατών σε αγαλματίδια και 21 τίτλοι θέσεων εργασίας γραμμένοι στα ιερογλυφικά, όπως «επιβλέπων της πλευράς της πυραμίδας» και «τεχνίτης». Οι χώροι ταφής περιελάμβαναν επίσης εργαλεία τεχνητών.

«Οι ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι οι κατασκευαστές δεν ήταν σκλάβοι. Αν ήταν, δεν θα είχαν ποτέ θαφτεί στη σκιά των πυραμίδων», δήλωσε ο Δρ. Χαουάς κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του podcast Matt Beall Limitless.

«Οι σκλάβοι δεν θα είχαν κατασκευάσει τους τάφους τους, ώστε να διατηρηθούν στην αιωνιότητα, όπως έκαναν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, μέσα στις Πυραμίδες», τόνισε.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση από τις Πυραμίδες βρέθηκαν οστά εκατοντάδων ζώων. Από την ανάλυσή τους προέκυψε ότι προέρχονταν από τουλάχιστον 11 αγελάδες και 33 κατσίκες, κάτι που δείχνει ότι οι εργάτες είχαν πρόσβαση σε πλούσια γεύματα. 

«Υπάρχει ένας δημοφιλής μύθος ότι οι εργάτες έτρωγαν μόνο σκόρδο, κρεμμύδια και ψωμί, αλλά βρήκαμε χιλιάδες οστά ζώων στο σημείο», είπε ο Δρ Χαουάς.

Ο Δρ. Χαουάς σημείωσε ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να συντηρεί περίπου 10.000 ανθρώπους κάθε μέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν βάσει των επιγραφών ότι οι κατασκευαστές εργάζονταν με ένα δομημένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας συνήθως μία ημέρα άδεια κάθε 10 ημέρες. Αν και η εργασία ήταν έντονη, οι εργάτες φαίνεται να ήταν εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που εργάζονταν με οργανωμένο σύστημα και όχι σκλάβοι, όπως θεωρούνταν παλιότερα.

Ο αιγυπτιολόγος και η ομάδα του, χρησιμοποιώντας τεχνολογία απεικόνισης, εντόπισαν άγνωστα μέχρι σήμερα σημάδια που είχαν αφήσει εργάτες από τον 13ο αιώνα π.Χ.

Υποστηρίζοντας περαιτέρω τη θεωρία, οι ερευνητές αποκάλυψαν τα ερείπια ενός χωριού κοντά στην πυραμίδα. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν στοιχεία μακροχρόνιας κατοίκησης, συμπεριλαμβανομένων αρτοποιείων, κοιτώνων, ιατρικών εγκαταστάσεων και σταθμών επεξεργασίας τροφίμων.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις ρίχνουν επίσης φως στον τρόπο με τον οποίο χτίστηκε η πυραμίδα, αποκαλύπτοντας ότι ένα λατομείο ασβεστόλιθου που βρισκόταν μόλις 300 μέτρα μακριά συνδεόταν με την τοποθεσία μέσω μιας ράμπα από λάσπη, υπολείμματα της οποίας βρέθηκαν νοτιοδυτικά του μνημείου. Η ράμπα πιθανότατα διευκόλυνε τη μεταφορά των τεράστιων ασβεστολιθικών όγκων που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές.

«Η βάση της Μεγάλης Πυραμίδας είναι φτιαγμένη από συμπαγές βράχο, λαξευμένο σε βάθος 7,5 μέτρων στο έδαφος», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι αφού σημάδεψαν την τετράγωνη βάση, οι κατασκευαστές έκοψαν και τις τέσσερις πλευρές του βράχου μέχρι να δημιουργήσουν μια επίπεδη πλατφόρμα από συμπαγή πέτρα, χωρίς ογκόλιθους, μόνο από βράχο.

«Μπορείτε να το δείτε ακόμα και σήμερα στη νότια πλευρά της πυραμίδας του Χέοπα».

Όπως εξήγησε, οι εργάτες εργάζονταν σε ομάδες: κάποιοι έκοβαν τις πέτρες, άλλοι τις διαμόρφωναν και οι υπόλοιποι μετέφεραν το υλικό χρησιμοποιώντας ξύλινα έλκηθρα που έσερναν πάνω στην άμμο».

Το ίδιο ερευνητικό έργο περιελάμβανε επίσης έρευνα με κάμερα του «Μεγάλου Κενού», ενός χώρου μήκους 30 μέτρων που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2017 χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη οπτική εξερεύνηση του μυστηριώδους θαλάμου.

Αν και η εργαστηριακή ανάλυση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο Χαουάς είπε ότι το αρχικό υλικό αποκάλυψε μόνο τυπικά πέτρινα σημάδια και κανένα απροσδόκητο περιεχόμενο, ενώ ο ίδιος απέκλεισε να πρόκειται για κάποιον τάφο.

Ο δρ Χαουάς εργάζεται τώρα σε μια νέα αποστολή, η οποία χρηματοδοτείται από τον Beall, η οποία θα στείλει ένα ρομπότ στη Μεγάλη Πυραμίδα, σηματοδοτώντας την πρώτη ανασκαφή της δομής στη σύγχρονη ιστορία.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι η μεγαλύτερη αιγυπτιακή πυραμίδα και κατασκευάστηκε από τον Φαραώ Χέοπα, ο οποίος κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της Τέταρτης Δυναστείας του Παλαιού Βασιλείου. Είναι επίσης μία από τις τρεις που βρίσκονται στο οροπέδιο της Γκίζας, με τις άλλες δύο να περιλαμβάνουν την Πυραμίδα του Χεφρήνου και την Πυραμίδα του Μυκερίνου, καθώς και τη Μεγάλη Σφίγγα.