Συνέβη τελικά στην πραγματικότητα ο Τρωικός Πόλεμος; Συγκλονιστικά νέα ευρήματα αλλάζουν την ιστορία!


Τελικά όσα περιγράφει ο Όμηρος ήταν μύθος ή πραγματικότητα; Τα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται να δώσουν τις απαντήσεις

Για αιώνες οι ιστορικοί θεωρούσαν ότι ένα μεγάλο μέρος των όσων διηγείται ο Όμηρος στην Ιλιάδα είναι μυθοπλασία και πολλοί έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα και το ότι ο Τρωικός πόλεμος συνέβη στην πραγματικότητα.

Τώρα όμως ανασκαφές από Τούρκους αρχαιολόγους έφεραν στο φως ευρήματα για βίαιες συγκρούσεις της Εποχής του Χαλκού, έτσι όπως ακριβώς περιγράφονται στην Ιλιάδα.

Σύμφωνα με το μύθο, που μεταφέρει και ο Όμηρος, ο Τρωικός πόλεμος ξεκίνησε αφού ο Πάρης της Τροίας απήγαγε την Ελένη, σύζυγο του Σπαρτιάτη βασιλιά Μενέλαου. Οι Έλληνες με αρχηγό τον αδερφό του Μενέλαου και βασιλιά των κραταιών Μυκηνών, ξεκίνησαν σύσσωμοι για την Τροία σε μια  πολιορκία, που διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια.

Μια ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, Onsekiz Mart, ανακάλυψε ακριβώς έξω από τα τείχη του παλατιού της Τροίας αρχαιολογικά ευρήματα και στοιχεία που παραπέμπουν σε μάχες σώμα με σώμα και μια αιφνίδια, καταστροφική πτώση, ακριβώς όπως την περιέγραφαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν δεκάδες πέτρες από πηλό και πέτρες για σφεντόνες, θαμμένες λίγο έξω από αυτό που θεωρείται ότι ήταν τα τείχη του ανακτόρου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτές οι πέτρες, που είχαν λειανθεί για να έχουν τέλεια αεροδυναμική, ήταν πολύ θανατηφόρα όπλα της Εποχής του Χαλκού και μπορούσαν να συνθλίψουν κρανία από μεγάλη απόσταση, όταν εκτοξεύονταν με σφεντόνες από δέρμα. Οι πέτρες χρονολογούνται πριν από περίπου 3.200 έως 3.600 χρόνια, δηλαδή ακριβώς στην περίοδο κατά την οποία πιστεύεται ότι διεξήχθη ο Τρωικός Πόλεμος, ο οποίος, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, τοποθετείται γύρω στο 1184 π.Χ.


Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν αιχμές βελών, καμένα κτίρια και ανθρώπινους σκελετούς, οι οποίοι είχαν θαφτεί βιαστικά.

«Η συγκέντρωση τόξων και πετρών για σφεντόνες σε μια τόσο μικρή περιοχή υποδηλώνει έντονες μάχες, είτε σε μια απεγνωσμένη άμυνα είτε σε μια πλήρη επίθεση», δήλωσε ο καθηγητής Ρουστέμ Ασλάν, ο οποίος ηγείται της ανασκαφής.

Το επίκεντρο των ερευνών ήταν το παλάτι, η αγορά και τα οχυρωματικά τείχη της Τροίας -μιας πόλης γνωστής στην αρχαιότητα ως Βιλούσα (Wilusa), σύμφωνα με τις Χεττιτικές πηγές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα μετακάρπιο οστό που φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν ως ζάρι σε παιχνίδια και αποτελεί ένδειξη για το πώς περνούσαν τον χρόνο τους οι στρατιώτες, περιμένοντας τη μάχη.


Ιστορία και μύθος

Για αιώνες, οι μελετητές απέρριπταν την ιστορία που αφηγείται ο Όμηρος στην Ιλιάδα ως καθαρό μύθο και την θεωρούσαν ως ποιητική φαντασία με επίκεντρο μια διαμάχη για την Ελένη, το «πρόσωπο που έβαλε σε κίνηση χίλια πλοία», και ένα ξύλινο άλογο που ξεγέλασε μια ολόκληρη πόλη.

Παρ' όλα αυτά, τα νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε ένας πραγματικός πόλεμος πίσω από τον μύθο.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν αυτό το καλοκαίρι στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον» με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, επικεντρώθηκαν στο παλάτι, την αγορά και τα αμυντικά τείχη της Τροίας, μιας ισχυρά οχυρωμένης πόλης που κάποτε ήταν γνωστή ως Βιλούσα στα κείμενα των Χετταίων.

Εκεί, οι αρχαιολόγοι εκτός από όσα προαναφέρθηκαν ανακάλυψαν επίσης μια κρυψώνα με πολεμικά κειμήλια: οστέινα εργαλεία, ένα αιχμηρό εξάρτημα που χρησιμοποιούνταν για να τρυπάει δερμάτινες πανοπλίες, και ακόμη και ένα μετακάρπιο οστό, το οποίο πιθανώς χρησιμοποιούνταν ως ζάρι, υποδηλώνοντας ότι οι στρατιώτες μπορεί να έπαιζαν ζάρια με αυτό περιμένοντας τη μάχη.

Τα ευρήματα αυτά άρχισαν να έρχονται στο φως το 2024 και μέχρι τώρα οι ανασκαφές έχουν επεκταθεί περισσότερο καταπλήσσοντας τους ερευνητές.

Έχουν εντοπιστεί ακόμα καμένα ερείπια, σπασμένα όπλα και ανθρώπινα λείψανα που έχουν θαφτεί βιαστικά, σημάδια μιας ξαφνικής, βίαιης επίθεσης και όχι μιας αργής παρακμής της πόλης.

Οι σημερινές ανακαλύψεις σε συνδυασμό με αιχμές βελών από προηγούμενες ανασκαφές, υποδηλώνουν έντονα ότι ξέσπασαν μάχες σώμα με σώμα σε αυτό το μέρος της πόλης, ένα πιθανό πεδίο μάχης όπου οι αμυνόμενοι έδωσαν την τελική τους αντίσταση. Όλα αυτά ευθυγραμμίζονται με τα αρχαία κείμενα.

Τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Ερατοσθένης, Έλληνες ιστορικοί που έγραψαν αιώνες αργότερα, παρουσίασαν τον Τρωικό Πόλεμο σαν ένα πραγματικό γεγονός, ενώ ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος απαθανάτισε τα επακόλουθά του στην Αινειάδα, περιγράφοντας επιζώντες που έφευγαν από την φλεγόμενη πόλη. Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας τέτοιος επιζών, ο Αινείας, θα έφτανε ως την ιταλική χερσόνησο δημιουργώντας τις βάσεις για την ίδρυση της Ρώμης.

Η Τροία δεν ήταν κάποια τυχαία πόλη. Η θέση της κοντά στα Δαρδανέλια την έκανε σημαντικό εμπορικό κέντρο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, ήταν πλούσια σε αγαθά και στρατηγικά τοποθετημένη για τον έλεγχο της θαλάσσιας πρόσβασης. Η πόλη διέθετε πέτρινους πύργους, μακρά τείχη και μια πολύπλοκη αστική δομή, που την έκαναν έναν πολύτιμο και καλά προστατευμένο στόχο. Δεν θα ήταν λοιπόν περίεργο οι φιλόδοξοι Μυκηναίοι που έλεγχαν το εμπόριο της Μεσογείου να θελήσουν να κατακτήσουν αυτήν την στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι κάνουν ανασκαφές στον χώρο από τη δεκαετία του 1870, αλλά η προσοχή έχει πλέον στραφεί σε αναζητήσεις ευρημάτων από ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα: 1500 έως 1200 π.Χ., η εποχή που συνδέεται συχνότερα με την Ιλιάδα.

Οι ιστορικοί και αρχαιολόγοι συμφωνούν πλέον ότι η Τροία πράγματι υπήρχε, αλλά τώρα πολλοί πιστεύουν επίσης ότι βίωσε έναν πραγματικό πόλεμο στα τέλη της Εποχής του Χαλκού, μια περίοδο κατά την οποία οι αυτοκρατορίες σε όλη τη Μεσόγειο κατέρρευσαν εξαιτίας εισβολών, εξεγέρσεων και μαζικών μεταναστεύσεων.

Πάντως, δεν υπάρχουν ακόμη φυσικά στοιχεία για το ξύλινο άλογο με το οποίο οι Έλληνες τελικά κυρίευσαν την Τροία και οι μελετητές υποστηρίζουν ότι πιο πολύ θα πρέπει να το δεχθούμε ως έναν ποιητικό συμβολισμό, μια μεταφορά για τη δολιοφθορά ή την προδοσία με την οποία μπορεί να καταλύθηκε η Τροία.