Ένας 21χρονος Ινδός καθάρισε μόνος του ένα ποτάμι γεμάτο σκουπίδια

Η ιστορία του έγινε παγκοσμίως γνωστή, ενώ οι εικόνες από το πριν και το μετά είναι αποκαλυπτικές

Τα γεμάτα σκουπίδια ποτάμια είναι δυστυχώς ένα συχνό θέαμα στην Ινδία-κι όχι μόνο. Ο 21χρονος Σουρέντρα Σινγκ Τσόντχαρι όμως αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Ο νεαρός φοιτητής που ζει στην κεντρική Ινδία, στην περιοχή Ράιγκαρντ της πολιτείας Μάντια Πραντές, είχε κουραστεί να βλέπει το μολυσμένο ποτάμι Άτζναρ που ρέει στην περιοχή. Το ποτάμι σχεδόν δεν ήταν ορατό από τα εκατομμύρια σκουπίδια που κάλυπταν τις όχθες και το νερό. Έτσι, αποφάσισε κάτι που έμοιαζε αδύνατο: να καθαρίσει μόνος του τον ποταμό που είχε μετατραπεί σε χωματερή.

«Κάθε φορά που πήγαινα στον ναό ή περνούσα από τον ποταμό, σκεφτόμουν ότι πρέπει να τον καθαρίσω», ανέφερε.

Ο Τσόντχαρι, γνωστός στα social media ως «Bittu Tabahi», άρχισε τον Ιανουάριο να μπαίνει στα μολυσμένα νερά του ποταμού Άτζναρ, ανασύροντας με τα χέρια του πλαστικά, μπουκάλια, κολλημένη άλγη και κάθε είδους σκουπίδια.

Ο νεαρός, ο οποίος είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο της μικρής πόλης Μπιαόρα, ζει με τους γονείς του. Όπως αποκάλυψε, στην αρχή τούς έλεγε ψέματα ότι έβγαινε για κρίκετ ή για να συναντήσει φίλους, ενώ στην πραγματικότητα πήγαινε στον ποταμό για να καθαρίσει.

Αρχικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, στην προσπάθειά του συμμετείχαν μερικοί φίλοι του, όμως σταδιακά έμεινε μόνος του καθώς οι υπόλοιποι σιγά σιγά σταμάτησαν να τον ακολουθούν.


Ο Τσόντχαρι συνέχισε την προσπάθειά του για μήνες, μέσα σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες, ακόμη και τα καλοκαιρινά βράδια. Δεν διέθετε ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας, ενώ, όπως παραδέχθηκε, δεν γνώριζε ούτε να κολυμπά.

«Ήθελα να φτιάξω ένα μηχάνημα για να καθαρίσω τον ποταμό, αλλά δεν είχα χρήματα. Είμαι φοιτητής. Έτσι σκέφτηκα ότι θα καθαρίσω όσο μπορώ με τα ίδια μου τα χέρια», είχε δηλώσει.

Η προσπάθεια όμως εκτός από κουραστική αποδείχθηκε και επικίνδυνη για τον ίδιο. Η είσοδός του συνέχεια στα βρώμικα νερά του ποταμού τού προκάλεσε μολύνσεις και το δέρμα στα χέρια και τα πόδια του άρχισε να ξεφλουδίζει, ενώ συχνά ήρθε αντιμέτωπος με φίδια. Ωστόσο, δεν σταμάτησε.

Τελικά, μαζί με φίλους του συγκέντρωσαν χρήματα για τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ ο ίδιος υπολογίζει ότι ξόδεψε σχεδόν 30.000 ρουπίες (περίπου 230 ευρώ) για την προσπάθεια. Παράλληλα, τοποθέτησε κάδους απορριμμάτων γύρω από τον ποταμό, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση.

Μετά από μήνες προσπαθειών, η εικόνα του ποταμού είναι πλέον απείρως διαφορετική. Οι όχθες του και το νερό δεν έχουν πια σκουπίδια. Οι εικόνες του ποταμού από το πριν και το μετά τον καθαρισμό άρχισαν να διαδίδονται στο διαδίκτυο και η προσπάθειά του έγινε γνωστή όχι μόνο σε όλη την Ινδία αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Η προσπάθειά του έγινε ευρύτερα γνωστή, όταν ο Ολλανδός εφευρέτης και ιδρυτής της οργάνωσης The Ocean Cleanup, Μπόγιαν Σλατ, σχολίασε ανάρτηση για τη δράση του στο Χ γράφοντας απλά: «Έλα να δουλέψεις μαζί μας».

Την ιστορία του μοιράστηκε και ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας κρίκετ της Αγγλίας, Κέβιν Πίτερσεν, ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφίες πριν και μετά τον καθαρισμό, γράφοντας: «Ηρωική προσπάθεια. Αξίζει διεθνή αναγνώριση».

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι επικριτές. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο Τσόντχαρι έκανε τα πάντα για να γίνει γνωστός στο Instagram και να μαζέψει «like».

«Αν η επιθυμία για likes μπορεί να γίνει δύναμη για καλό, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα», έγραψε ως απάντηση ο Ινδός επιχειρηματίας και πρόεδρος του ομίλου Mahindra, Ανάντ Μαχίντρα, καθώς μοιράστηκε βίντεο με το καθάρισμα του ποταμού στο Χ.

Άλλοι επικριτές αμφισβήτησαν τη γνησιότητα των εικόνων υποστηρίζοντας ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τον καθαρό ποταμό είχαν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Ο Τσόντχαρι απάντησε δείχνοντας τη δουλειά μηνών που έκανε μόνος του.

Οι δημοτικές αρχές της Μπιαόρα αποφάσισαν τελικά να στηρίξουν την προσπάθεια, διαθέτοντας βοηθητικά μηχανήματα για την απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων, ενώ κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν επίσης στον καθαρισμό.

Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι η απομάκρυνση των σκουπιδιών δεν αρκεί, αν ο κόσμος συνεχίζει να πετά σκουπίδια στον ποταμό. Τεράστιο πρόβλημα είναι και οι αποχευτέσεις. Πέντε μεγάλοι αγωγοί αποχέτευσης απορρίπτουν τα λύματα στον ποταμό της Μπιαόρα, ενώ ο ποταμός επιβαρύνεται και από θρησκευτικές προσφορές, όπως λουλούδια και αντικείμενα που αφήνονται στο νερό σύμφωνα με τοπικά έθιμα. Ο νεαρός συλλέγει μέρος αυτών των υλικών και τα μετατρέπει σε κομπόστ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πετούν σκουπίδια στον ποταμό. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Δεν μπορείς να τους σταματήσεις», είπε.

Η προσπάθειά του όμως έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία βλέπει τον ποταμό. Ο επικεφαλής της πολιτείας Μάντια Πραντές, Μόχαν Γιαντάβ, συνάντησε επίσης τον 21χρονο στην κατοικία του στο Μποπάλ και εξήρε την προσπάθειά του.