«Ο λαϊκισμός είναι η αρρώστια της δημοκρατίας»


Ο κορυφαίος συγγραφές Μάριο Βάργκας Γιόσα μιλάει για μια μάστιγα της εποχής μας

O λαϊκισμός είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας, υποστήριξε ο κορυφαίος συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα. Ο Περουβιανός σε παρουσίαση βιβλίου του με θέμα τον λαϊκισμό μίλησε για "παγκόσμιο ιό που εξαπλώνεται". " Ο λαϊκισμός είναι μια αρρώστια της δημοκρατίας. Γεννήθηκε μέσα από αυτή και παίρνει κυρίως τη μορφή ακροδεξιών ή ακροαριστερών κινημάτων. Κάποιες φορές όμως φορά τη μάσκα της μετριοπάθειας. Είναι ένα υβρίδιο που χρησιμοποιεί μια ρητορική που ελκύει και τα δύο άκρα.

Χτυπά πλέον φτωχές και αναπτυγμένες χώρες και κατατρώει τη δημοκρατία εκ των έσω. Τον προωθούν ανεύθυνοι ηγέτες που δεν διστάζουν να θυσιάσουν το μέλλον για μια εφήμερη ευημερία. Είναι βαθιά εθνικιστικός και πάντα στις ρίζες του έχει τον ρατσισμό και την πίστη ότι υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές. Έχει να κάνει με πολιτικές που έχουν να κάνουν μόνο με το παρόν ακόμα αν και αυτό σημαίνει ότι θα οδηγήσουν σε μια σύντομη καταστροφή.

Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δηλώνει ότι έχει ατέλειες. Η ανωτερότητα της έναντι των άλλων συστημάτων είναι ότι αποδέχεται την κριτική. Αντίθετα με άλλα συστήματα όπως ο φασισμός και ο κομμουνισμός που δηλώνουν ότι είναι τέλεια και δεν αντέχουν στην κριτική. Ο κίνδυνος λοιπόν του λαϊκισμού δεν είναι ότι κριτικάρει τη δημοκρατία αλλά ότι παρουσιάζεται ως μια ανώτερη μορφή της.

Η διαφθορά είναι ένα από τα μεγάλα δηλητήρια της δημοκρατίας. Δημιουργεί μια απογοήτευση που ανοίγει την πόρτα στην δημαγωγία και της ιδέες του λαϊκισμού οι οποίες ξέρουμε πως στο τέλος καταστρέφουν τη δημοκρατία" τόνισε χαρακτηριστικά.