Είμαι προφήτης, είμαι Μεσσίας, είμαι ο Μωυσής



Ρος Θεριόλ έπεισε μια ομάδα ανθρώπων ότι θα τους οδηγήσει στη σωτηρία και τελικά τους έδωσε φρίκη και θάνατο



Κρατώντας ένα ματωμένο μαχαίρι ο Μάθιου ΜακΝτόναλντ πλησίασε τους φύλακες της φυλακής και με τρομακτική ψυχραιμία τους είπε: "Αυτό το σκατό είναι πλέον κάτω. Να το μαχαίρι, τον άνοιξα". Ο ΜακΝτόναλντ είχε κόψει το λαιμό του συγκατοίκου του στο κελί των φυλακών Ντόρτσεστερ και είχε γράψει έτσι τον τραγικό επίλογο στη ζωή ενός ανθρώπου που προκάλεσε απίστευτη φρίκη. Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2011 όταν ο.... προφήτης Ρος Θεριόλ έπεφτε νεκρός στο κελί του. Ο αυτοαποκαλούμενος Μωυσής είχε καταφέρει με τις ψυχώσεις αλλά και την εξυπνάδα του να παρασύρει μια ομάδα ατόμων στην καταστροφή αλλά και να μείνει στην ιστορία ως ο πιο διαβόητος εγκληματίας στην ιστορία του Καναδά.

Η... καλύτερη ζωή

Ο Θεριόλ συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς πως με την ευφυΐα του μπορούσε να επηρεάσει τους γύρω του. Αρχικά την χρησιμοποίησε για να βοηθήσει κόσμο. Περιπλανιόταν στον Καναδά ως μέλος κάποιας εκκλησίας για να στηρίξει όσους έπασχαν από εξαρτήσεις. Τα πράγματα ξέφυγαν στα μέσα της δεκαετίας του 70 όταν ο Θεριόλ άρχισε να διαδίδει ότι είναι προφήτης και συστηνόταν ως μετενσάρκωση του Μωυσή. Μιλούσε για μια καλύτερη ζωή πιο κοντά στο Θεό και όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις βρήκε το κατάλληλο κοινό που είχε ανάγκη να πιστέψει.
Το 1978 έπεισε μια ομάδα ατόμων να εγκατασταθούν στην περιοχή Γκασπέ και να φτιάξουν τη δικιά τους κοινότητα μέσω της οποία θα πετύχαιναν την καλύτερη ζωή. Η μεγαλομανία και οι ψυχώσεις του Θεριόλ γιγαντώθηκαν εκείνη την περίοδο καθώς ένιωθε ότι μπορούσε να ελέγχει τους πάντες γύρω του. Ανάγκασε τους "πιστούς" του να αλλάξουν τα ονόματα τους με ονόματα από τη βίβλο, αποφάσισε ποιος θα έχει σεξουαλικές σχέσεις με ποιον, απαγόρευσε επαφές με άτομα εκτός κοινότητας, και έπεισε τις εννέα γυναίκες της ομάδας πως πρέπει να γίνουν παλλακίδες του και να του χαρίσουν πολλά παιδιά. Τελικά μαζί τους έκανε πάνω από 20 παιδιά που λειτουργούσαν ως υπηρέτες του.

Το τέλος του κόσμου

Ο Θεριόλ ανακοίνωσε στη σέχτα του ότι ο κόσμος θα τελείωνε στις 19 Φεβρουαρίου του 1979. Όταν η ημέρα ήρθε και τίποτα δεν συνέβη απλά εξήγησε ότι ο Θεός του είχε αποκαλύψει την ημερομηνία αλλά ο χρόνος για τον Θεό λειτουργούσε διαφορετικά οπότε τίποτα δεν ήταν σίγουρο. Τα μέλη τον πίστεψαν και τίποτα δεν άλλαξε. Η δράση του άρχισε να γίνεται γνωστή και ο Τύπος ασχολήθηκε μαζί του. Όταν έδωσε όμως μια ραδιοφωνική συνέντευξη η αστυνομία κινητοποιήθηκε και τον κάλεσε για εξηγήσεις και ψυχιατρική αξιολόγηση. Τελικά δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Η ποινή του όμως ήταν με αναστολή και στις 27 Απριλίου του 1979 επέστρεψε στην κοινότητα για να ανοίξει ο κύκλος της φρίκης.

Έχοντας χάσει κάθε έλεγχο χτυπούσε βάναυσα τους ακόλουθους του ενώ άρχισε να πιστεύει πως έχει θεραπευτικές δυνάμεις. Ανάγκαζε τους πιστούς του να υποστούν τις μεθόδους του και όπως τόνιζε "κανείς δεν θα αρρωστήσει εκτός αν το αποφασίσω εγώ". Ο "Πάπι" (χαϊδευτικό του πατέρας) όπως τον αποκαλούσαν στην κοινότητα έφτασε να σκοτώσει ένα παιδί προσπαθώντας να το γιατρέψει και στη συνέχεια για να... εξιλεωθεί τιμώρησε έναν από την ομάδα με ευνουχισμό και καυτηριασμό. Απαιτούσε πλήρη υποταγή. Έδινε διαταγές για ομαδικούς ξυλοδαρμούς, βιασμούς, ακρωτηριασμούς και με κάθε ευκαιρία επέβαλε σκληρές τιμωρίες.


Απόλυτη παράνοια

Στις 12 Νοεμβρίου 1981 η αστυνομία πήγε στην κοινότητα και αφού συνέλεξε μαρτυρίες συνέλαβε τον Θεριόλ. Δικάστηκε για παράνομη εξάσκηση ιατρικής και φυλακίστηκε για λίγους μήνες. Μετά την αποφυλάκιση του πήρε την ομάδα του και μετακόμισαν στην περιοχή Μπερντ Ρίβερ κοντά στο Οντάριο. Τα πράγματα δεν άλλαξαν όμως. Μετά το θάνατο ενός ακόμα παιδιού η Πρόνοια πήρε όλους τους ανήλικους από την κοινότητα και ο Θεριόλ παρανόησε εντελώς. Το Σεπτέμβριο του 1988 εγχείρησε στο στομάχι μια από τις "παλλακίδες" του χωρίς αναισθητικό με αποτέλεσμα να πεθάνει. Την ξέθαψε στη συνέχεια τρεις φορές και προσπάθησε να την αναστήσει αυνανιζόμενος στο ανοιχτό κρανίο της. Τελικά κράτησε ένα από τα κόκαλα και το φόρεσε σαν μενταγιόν στο λαιμό του.
Λίγες μέρες αργότερα βασάνισε μια άλλη γυναίκα βγάζοντας της οκτώ δόντια γιατί οι πωλήσεις ψωμιού και ζυμαρικών (με των οποίων τα έσοδα ζούσε η κοινότητα) δεν πήγαν καλά. Η γυναίκα έφυγε από την κοινότητα αλλά επέστρεψε λίγους μήνες μετά. Σε ένα ξέσπασμα του ο Θεριόλ της έκοψε το χέρι. Ήταν η τελευταία από τις φρικαλεότητες του καθώς η γυναίκα σε τραγική κατάσταση πήγε στο διπλανό χωριό και κατήγγειλε τα πάντα. Ο Θεριόλ προσπάθησε να το σκάσει με δύο γυναίκες στις ΗΠΑ αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια.


«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα»

Από το 1990 που φυλακίστηκε κράτησε μια στάση σιωπής. Δεν μιλούσε για ό,τι έγινε και δεν έγινε εξηγήσεις. Το 2010 όμως αποφάσισε να δώσει μια συνέντευξη σε μια προσπάθεια να λυτρωθεί. Υποστήριξε πως είναι το αποτέλεσμα της αιμομιξίας της μητέρας του με τον παππού του ενώ μίλησε για πολύ δύσκολα χρόνια με τον πατριό του να τον κακοποιεί συνέχεια.

"Δεν πιστεύω στο Θεό ή τον διάβολο. Χρησιμοποίησα το τέλος του κόσμου για να πείσω τους οπαδούς με να με ακολουθήσουν στο δάσος. Τους είπα ότι θα είναι ένα τρομερό τέλος. Χρησιμοποίησα τη Βίβλο. Πλέον αναρωτιέμαι: Γιατί τους χτυπούσα, γιατί τόση βία κατά των γυναικών; Εγώ αγαπώ σαν τρελός τις γυναίκες. Έγινα μάλλον ένα αντίγραφο του πατριού μου. Έφερα στην ομάδα μου όλη αυτή τη βία που έζησα" δήλωσε ο Θεριόλ που υποστήριξε πως τίποτα δεν ήταν σχεδιασμένο: "Ήμουν απλά στο δάσος με την ομάδα μου. Τρώγαμε, πίναμε και χορεύαμε γυμνοί. Ποτέ δεν θεωρούσα ότι είμαι γκουρού. Η ιδέα της σέχτας ήρθε αβίαστα, ποτέ δεν το είχα στο μυαλό μου. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Πολλά πράγματα συνέβησαν. Ο αλκοολισμός μου φταίει για τα περισσότερα, ήταν ο καταλύτης για τις ψυχώσεις μου. Ήμουν οργισμένος, λυπημένος, φοβισμένος. Όλα αυτά που έκανα είναι αηδιαστικά, μου προκαλούν εμετό. Έκανα λάθη και μετανιώνω πικρά. Ελπίζω να έρθει η μέρα που θα συγχωρεθώ".

Παρά τη φρίκη που έζησαν, τέσσερις από τις "παλλακίδες" του συνέχισαν να επισκέπτονται τον Θεριόλ στη φυλακή μέχρι τη δολοφονία του και έκαναν μαζί του ακόμα τέσσερα παιδιά. Δύο από τα παιδιά του "προφήτη" μίλησαν σε τηλεοπτική εκπομπή για την προσπάθεια τους να ξεπεράσουν το παρελθόν και να ζήσουν κανονικά. Θύματα και αυτοί ενός παρανοϊκού και της ανάγκης για μια διαφορετική ζωή που πολλές φορές οδηγεί στην καταστροφή.