«Αυτός είναι ο δολοφόνος του πατέρα μου»



Ο γιός του Ρόμπερτ Κένεντι κατονόμασε έναν φύλακα του ξενοδοχείου ως τον άνθρωπο που πυροβόλησε εξ επαφής τον γερουσιαστή. Τα ερωτηματικά μιας δολοφονίας που άλλαξε τις ΗΠΑ



Πεσμένος στο πάτωμα της αποθήκης τροφίμων του ξενοδοχείου Ambassador ο Ρόμπερτ Κένεντι ρώτησε τον σερβιτόρο Χουάν Ρομέρο: "Είναι όλοι εντάξει;". "Ναι όλοι είναι ΟΚ" του απάντησε. "Όλα θα πάνε καλά" είπε ο Κένεντι. Ήταν τα τελευταία λόγια της ζωής του. Είχε δεχθεί τρεις σφαίρες από απόσταση αναπνοής.

Λίγα λεπτά πριν μιλούσε στους οπαδούς του για τη νίκη στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Πλέον ήταν το απόλυτο φαβορί για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών και να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Όλα όμως τελείωσαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου 1968.

Η επίσημη εκδοχή

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, όπως προέκυψε από τις έρευνες ο Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά στον Κένεντι και τον πυροβόλησε με ένα 22άρι πιστόλι. Στη συνέχεια δέχθηκε δύο γροθιές από τον σωματοφύλακα του γερουσιαστή. Πέφτοντας συνέχισε να πυροβολεί μέχρι που το όπλο του άδειασε. Κατάφερε να τραυματίσει πέντε άτομα. Συνελήφθη, δικάστηκε και παραμένει φυλακισμένος στο Σαν Ντιέγκο. Έχει καταθέσει 15 φορές αίτηση αποφυλάκισης αλλά έχουν απορριφθεί όλες. Σε συνεντεύξεις του έχει τονίσει ότι το κίνητρο του ήταν ο θυμός που ένιωθε για τη στήριξη του Κένεντι προς το Ισραήλ. Στις 30 Αυγούστου δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από συγκρατούμενο του και έδωσε μάχη για τη ζωή του. Στα 75 του πλέον τονίζει ότι δεν θυμάται τίποτα από το βράδυ της δολοφονίας και υποστηρίζει πως αν ζούσε ο Ρόμπερτ Κένεντι θα του έδινε χάρη.

Τα ερωτηματικά

Από το βράδυ της δολοφονίας έχει περάσει μισός αιώνας. Πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας περί ύπνωσης του Σιρχάν ή συμμετοχής των σωματοφυλάκων του Κένεντι έχουν παρουσιαστεί και στοιχεία που σίγουρα δημιουργούν προβληματισμό. Το σενάριο που φαίνεται πως ίσως έχει κάποια βάση είναι αυτό του δεύτερου δολοφόνου.

Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι ο Κένεντι πυροβολήθηκε από πίσω και από απόσταση αναπνοής. Η μία σφαίρα τον χτύπησε πίσω από το δεξί αυτί με το όπλο να βρίσκεται σε απόσταση τριών εκατοστών. Οι άλλες δύο τον χτύπησαν κάτω από τη μασχάλη και στην πλάτη. Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι ο Σιρχάν εμφανίστηκε μπροστά στον Κένεντι και δεν ήταν τόσο κοντά του ώστε να μπορέσει να πυροβολήσει με το πιστόλι ουσιαστικά κολλημένο στο κεφάλι.

Ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει προέρχεται από το ηχητικό που υπάρχει από τη στιγμή της δολοφονίας. Διακεκριμένος αναλυτής τόνισε ότι ακούγονται έντεκα πυροβολισμοί και όχι οκτώ. Το πιστόλι του Σιρχάν ήταν οκτάσφαιρο και δεν πρόλαβε να το γεμίσει ξανά. Επίσης υπάρχει και μια περίεργη μαρτυρία μιας φοιτήτριας που τονίζει ότι μετά τη δολοφονία μια κοπέλα με χαρακτηριστικό φόρεμα με βούλες έφυγε τρέχοντας. Την πέτυχε σε μια σκάλα και της είπε "τον σκοτώσαμε".
Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν πως υπήρξε και δεύτερος δολοφόνος τότε είναι λογικό να υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για το αν ο Σιρχάν είχε συνεργό και αν ήταν τελικά οι δικές του σφαίρες που σκότωσαν τον Ρόμπερτ Κένεντι.


Ο Θέιν Γιουτζίν Σιζαρ σκότωσε τον πατέρα μου!

Ο γιος του γερουσιαστή, Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ όχι μόνο έχει πειστεί πως το βράδυ της δολοφονίας υπήρξε και δεύτερος δράστης, αλλά με ανάρτηση του στο Instagram τον κατονόμασε. «Ο Θέιν Γιουτζιν Σίζαρ (ΦΩΤΟ) πέθανε στις Φιλιππίνες. Αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σίζαρ δολοφόνησε τον πατέρα μου. Στις 5 Ιουνίου 1968 ο Σεζάρ, ένας υπάλληλος σε ένα απόρρητο τμήμα της Lockhead, έκανε βραδινή βάρδια στο ξενοδοχείο Ambassador. Είχε πάρει τη δουλειά μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα.


Περίμενε στην αποθήκη τροφίμων την ώρα που ο πατέρας μου εκφωνούσε την ομιλία του στην αίθουσα χορού, στη συνέχεια τον άρπαξε από τον αγκώνα και τον οδήγησε προς το μέρος του Σιρχάν. Με 77 άτομα στην αποθήκη κάθε αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο Σιρχάν ήταν πάντα μπροστά στον πατέρα μου και σε απόσταση 1-2 μέτρων. Ο Σιρχάν έριξε δύο σφαίρες προς τον πατέρα μου πριν τον ρίξουν. Πεσμένος άδειασε το οκτάσφαιρο ρεβόλβερ του, ρίχνοντας άλλες έξι σφαίρες προς την αντίθετη κατεύθυνση, πέντε από τις οποίες χτύπησαν κάποιους άλλους που στέκονταν κοντά και μία ακολούθησε τρελή πορεία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος, ο Σίζαρ βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον πατέρα μου κρατώντας τον από τον δεξιό αγκώνα, ενώ είχε τραβηγμένο το όπλο του όταν ο πατέρας μου έπεσε προς τα πίσω πάνω του. Μετά άλλαξε την ιστορία του για το πότε τράβηξε το όπλο του. Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής, δρ Τόμας Νογκούτσι, και οι τέσσερις σφαίρες που χτύπησαν τον πατέρα μου ήρθαν "εξ επαφής" πίσω από τον πατέρα μου με την κάννη του όπλου να αγγίζει ή σχεδόν να αγγίζει το σώμα του. Καθώς έπεσε ο πατέρας μου, έτεινε το χέρι του προς τα πίσω και έσκισε το κλιπάκι της γραβάτας του Σίζαρ.

Ο Σιζάρ πούλησε το 22άρι πιστόλι του σε έναν συνάδελφο εβδομάδες μετά τη δολοφονία προειδοποιώντας τον ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε έγκλημα. Είπε ψέματα στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι είχε ξεφορτωθεί το όπλο μήνες πριν τη δολοφονία.

Ο Σίζαρ ήταν ένας φανατικός που μισούσε τους Κένεντι για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των μαύρων. Είχα στα πλάνα μου να συναντήσω τον Θέιν Γιουτζίν Σίζαρ στις Φιλιππίνες τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι τη στιγμή που απαίτησε 25.000 δολάρια μέσω του ατζέντη του, Νταν Μόλντια.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η Μόλντια είχε γράψει ένα αναλυτικό  και συναρπαστικό κατηγορητήριο κατά του Σίζαρ  σε ένα βιβλίο του το 1995 και μετά τον απάλλαξε ξαφνικά με ένα ρηχό, παράξενο και ανόητο τελευταίο κεφάλαιο. Η αστυνομία δεν έχει διερευνήσει ποτέ σοβαρά τον ρόλο του Σίζαρ στη δολοφονία του πατέρα μου" αναφέρει ο γιός του Ρόμπερτ Κένεντι (ΦΩΤΟ).


Το... ιστορικό ερώτημα

Με πάνω από 50 χρόνια να έχουν περάσει πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ποτέ δεν θα αποδειχθεί αν στη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι είχε συμμετοχή κάποιο άλλο άτομο, πέραν του Σιρχάν Σιρχάν. Τα στοιχεία και τα όσα λέει ο γιος του γερουσιαστή σίγουρα δημιουργούν ερωτηματικά. Απαντήσεις όμως δεν θα δοθούν. Όπως και στην περίπτωση του Τζον Κένεντι έτσι και σε αυτή του αδελφού του ένα μυστήριο θα πλανάται πάντα πάνω από την υπόθεση.

Ενώ όμως ο Τζον πρόλαβε να κυβερνήσει το ερώτημα που θέτουν όλοι οι ιστορικοί είναι πόσο διαφορετική θα ήταν η Αμερική αν ο Ρόμπερτ Κένεντι δεν είχε δολοφονηθεί και είχε κερδίσει τελικά τις εκλογές του 1968 με αντίπαλο τον Ρίτσαρντ Νίξον.