H ιστορία πίσω από το «I will always love you»



Ποιος έγραψε την κορυφαία ερωτική μπαλάντα και γιατί; Η Γουίτνεϊ, η Ντόλι και ένα... διαζύγιο



Το 1992 η Γουίτνεϊ Χιούστον ήταν ήδη μια από τις μεγαλύτερες σταρ παγκοσμίως. Είχε κάνει τεράστιες επιτυχίες στο χώρο της μουσικής και είχε κερδίσει την καθολική αποδοχή κοινού και κριτικών.
Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων διασήμων της εποχής αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και στον κινηματογράφο. Οι παραγωγοί έπεισαν τον πρόσφατα "Οσκαρικό" Κέβιν Κόστνερ (είχε κερδίσει το 1989 αγαλματάκι για το Χορεύοντας με τους Λύκους) να συμπρωταγωνιστήσει με τη Χιούστον σε μια ερωτική ιστορία. Ο τίτλος ήταν "Ο Σωματοφύλακας".

Η τραγουδίστρια ήθελε ένα ξεχωριστό τραγούδι για το φιλμ και όχι κάποια από τις γνωστές τις επιτυχίες. Επέλεξε λοιπόν να κάνει μια επανεκτέλεση του "What Becomes of the Brokenhearted", ένα κομμάτι του Τζίμι Ράφιν.
Όταν οι παραγωγοί την ενημέρωσαν πως το τραγούδι είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία "Fried Green Tomatoes" η Χιούστον μπήκε πάλι σε διαδικασία αναζήτησης.
Φανατικός οπαδός της κάντρι μουσικής, ο Κέβιν Κόστνερ της πρότεινε το "I Will Always Love You". Το είχε ακούσει σε ένα άλμπουμ της Λίντα Ρόνσταντ το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1975.

Η Χιούστον ενθουσιάστηκε με το κομμάτι και ζήτησε από τον παραγωγό Ντέιβιντ Φόστερ να το τροποποιήσει και από κάντρι μπαλάντα να το κάνει σόουλ. Την άνοιξη του 1992 μπήκε στο στούντιο και το ηχογράφησε. Η εταιρία της την πίεσε να βγάλει την "α καπέλα" εισαγωγή θεωρώντας ότι το τραγούδι θα αποτύχει. Όμως Χιούστον και Κόστνερ επέμειναν και τη διατήρησαν.

H παρέμβαση της... μητέρας

Κάπου εκεί μπαίνει στην ιστορία η "μητέρα" του "Ι will always love you", Ντόλι Πάρτον. Ήταν αυτή που το είχε γράψει το 1973 και το είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά έναν χρόνο μετά. Η Πάρτον έμαθε ότι η Χιούστον θα τραγουδήσει μια νέα version του κομματιού και επικοινώνησε με τον παραγωγό της.
Τον ενημέρωσε πως από το κομμάτι που είχε ηχογραφήσει η Ρόνσταντ το 1975 έλειπε ο τελευταίος στίχος. Του τον έστειλε και η Χιούστον μπήκε πάλι στο στούντιο για να τραγουδήσει αυτό που ακούμε μέχρι σήμερα, την τελική version του "Ι ll always love you".


H ιστορία πίσω από το τραγούδι

Το κομμάτι θεωρείται ένα από τα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο ερωτικό τραγούδι όλων των εποχών. Με την εκπληκτική της ερμηνεία η Χιούστον το απογείωσε και μίλησε στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν βιώσει έναν καταδικασμένο έρωτα και έναν χωρισμό. Η Ντόλι Πάρτον όμως "γκρέμισε" τον μύθο του χαμένου μεγάλου έρωτα και αποκάλυψε ότι το τραγούδι δεν αφορούσε κάτι τέτοιο.

Από το 1966 η Πάρτον συνεργαζόταν με τον τραγουδιστή Πόρτερ Βέιγκονερ. Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο ντουέτο στον κόσμο της κάντρι και έκαναν μια δημοφιλή εκπομπή σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 η Πάρτον ήθελε να ξεκινήσει σόλο καριέρα αλλά ο Βέιγκονερ την πίεζε να μείνει μαζί του. "Το σκεφτόμουν συνέχεια και ένιωθα μεγάλη πίεση. Ένα βράδυ που ήμουν στο σπίτι μου έγραψα τους στίχους του I will always love you. Την επόμενη μέρα πήγα στον Πόρτερ και του είπα: Κάτσε, θέλω να ακούσεις ένα τραγούδι που έγραψα. Μετά τους πρώτους στίχους άρχισε να δακρύζει. Μέχρι το τέλος του έκλαιγε. Κατάλαβε ακριβώς τι ήθελα να του πω. Με κοίταξε και είπε: Μπορείς να συνεχίσεις μόνη σου αλλά θα κάνω εγώ την παραγωγή σε αυτό το κομμάτι" λέει ο Ντόλι Πάρτον και συνεχίσει: "Δεν πρόκειται για ερωτική ιστορία. Αφορά δύο ανθρώπους που συνεργάστηκαν, που πέρασαν εκπληκτικά μαζί και είχαν αμοιβαίο σεβασμό όμως οι δρόμοι τους έπρεπε να χωρίσουν". Αποκάλυψε μάλιστα ότι την ίδια μέρα με το "I will always love you" έγραψε και το "Jolene", τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της.


Ηχογράφησε το τραγούδι στις 12 Ιουνίου 1973 και συμπεριελήφθη στο θρυλικό άλμπουμ της Πάρτον "Jolene" που κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά. Άρεσε πολύ στον Μάρτιν Σκορσέζε και το έβαλε στο φιλμ του "Alice Doesn't Live Here Anymore" (1974). Το 1982 το κομμάτι ηχογραφήθηκε και πάλι από την τραγουδίστρια και μπήκε στο σάουντρακ της ταινίας "The Best Little Whorehouse in Texas".
Για χρόνια η Πάρτον πίεζε την φίλη της Πάτι Λαμπέλ να τραγουδήσει το "Ι will always love you". "Μου έλεγε συνέχεια να το κάνω και πως θεωρούσε ότι η φωνή μου είναι ιδανική για αυτό. Συνέχεια το ανέβαλα. Τελικά το έκανε η Γουίτνεϊ και όταν το άκουσα μετάνιωσα πικρά που δεν είχα ακούσει την Ντόλι. Πάντως η ερμηνεία της Γουίτνεϊ είναι μαγική" λέει η Λαμπέλ.

Όταν το ζήτησε ο Έλβις

Για το κομμάτι είχε ενδιαφερθεί έντονα και ο Έλβις Πρίσλεϊ. Ο μάνατζερ του είχε επικοινωνήσει με τον Ντόλι Πάρτον αλλά της ζήτησε να παραχωρήσει το 50% των δικαιωμάτων του τραγουδιού.
"Του είπε λυπάμαι πολύ και έκλαιγα όλο το βράδυ. Ήταν τραγικό. Ήταν ο Έλβιες Πρίσλεϊ και όλοι μου έλεγαν ότι είμαι τρελή. Είναι ο Έλβις πώς μπορείς να λες όχι;. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Κάτι στην καρδιά μου λέει να μην το κάνω. Το απέρριψα. Ξέρω ότι θα το έλεγε εκπληκτικά αλλά δεν το είπε. Τελικά όταν ήρθε η version της Γουίτνεϊ έβγαλα αρκετά λεφτά για να αγοράσω ακόμα και την Graceland του Έλβις" λέει η Ντόλι Πάρτον.

Παραμένει στην κορυφή

Η Χιούστον κέρδισε 16 βραβεία για το κομμάτι, μεταξύ των οποίων και δύο Grammy. To ένα το παρέλαβε από την ίδια την Ντόλι Πάρτον.
Το "I will always love you" έμεινε για 14 εβδομάδες στην κορυφή του αμερικάνικου Billboard και έγινε το πιο επιτυχημένο κομμάτι της Γουίτνεϊ Χιούστον. Με πάνω από 20 εκατομμύρια παραμένει το πιο επιτυχημένο single τραγουδίστριας στην ιστορία της μουσικής. Συνολικά είναι έβδομο. Σε πολλές λίστες βρίσκεται στην κορυφή είτε ως η καλύτερη μπαλάντα όλων των εποχών, είτε ως το καλύτερο τραγούδι.
Οι κριτικοί λάτρεψαν την ερμηνεία της Χιούστον και την αποθέωσαν. "Πήρε μια δακρύβρεχτη κάντρι μπαλάντα και την μετάτρεψε σε έναν ύμνο για τον έρωτα και την επιβίωση" γράφτηκε σε μια από τις κριτικές.


Η πλειονότητα μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει ότι το "I will always love you" είναι μια δημιουργία της Πάρτον. Η άποψη που επικρατεί είναι είτε ότι ανήκει στη Χιούστον, είτε στον τραγουδιστή Τζον Ντο του οποίου η εκτέλεση ακούγεται επίσης στον "Σωματοφύλακα" στη σκηνή με το τζουκ-μπόξ .
Η Ντόλι Πάρτον ρωτήθηκε για το αν την ενοχλεί που ο κόσμος δεν ξέρει ότι πρόκειται για δικό της τραγούδι. "Η Γουίτνεϊ έφερε το κομμάτι μου σε μεγαλύτερο κοινό και του έδωσε τόσα βραβεία. Θα της είμαι πάντα ευγνώμων και πάντα θα νιώθω δέος μπροστά στον τρόπο που το ερμήνευσε. Σας λέω από το βάθος της καρδιάς μου: Γουίτνεϊ θα σε αγαπώ για πάντα. Μας λείπεις" είπε η θρυλική τραγουδίστρια της Κάντρι σε συνέντευξη της μετά τον θάνατο της Χιούστον τον Φεβρουάριο του 2012. 

Υπάρχουν τουλάχιστον δέκα διαφορετικές εκτελέσεις του "I will always love you" αλλά καμία δεν έχει καταφέρει να επισκιάσει αυτή του "Σωματοφύλακα". Η Χιούστον με την υπέροχη φωνή της πήρε έναν τραγούδι που γράφτηκε για ένα επαγγελματικό διαζύγιο και το μετέτρεψε σε μια επική ερωτική μπαλάντα.