«Είμαι κουρασμένη. Αντίο»



Η τραγική ιστορία της Φλόρενς Λόρενς, της πρώτης σταρ στην ιστορία του κινηματογράφου. Η καριέρα, οι εφευρέσεις και το τέλος


Για πάνω από μισό αιώνα ο τάφος με το νούμερο 300 στο δεύτερο τμήμα στο νεκροταφείου Hollywood Forever έμενε χωρίς όνομα. Ελάχιστοι γνώριζαν ποιος βρισκόταν θαμμένος εκεί. Το 1991 εμφανίστηκε ξαφνικά μια μικρή πέτρινη πλάκα που έγραφε: Φλόρενς Λόρενς, Το κορίτσι της Biograph, Η πρώτη σταρ του κινηματογράφου. Η ημερομηνία γέννησης της είχε γραφτεί λάθος (1890 αντί για 1886) αλλά έστω κι έτσι κάποιος είχε θυμηθεί το "κορίτσι με τα χίλια πρόσωπα". Ήταν ο Βρετανός ηθοποιός Ρόντι ΜακΝτούαλ που με την κίνηση του θύμισε στον κόσμο πως στα πρώτα βήματα του κινηματογράφου η Φλόρενς ήταν η απόλυτη σταρ. Η ζωής της μοιάζει με σενάριο ταινίας με τραγικό τέλος.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1886 στην πόλη Χάμιλτον στο Οντάριο του Καναδά και το πραγματικό της επώνυμο ήταν Μπρίτζγουντ. Η μητέρα της, η Λότα Μπρίτζγουντ, είχε δικό της θίασο και σε ηλικία μόλις τριών ετών η Φλόρενς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή.
Όταν ήταν τεσσάρων οι γονείς της χώρισαν και τον Φεβρουάριο του 1898 ο πατέρας της πέθανε μέσα στο σπίτι του από αναθυμιάσεις. Μετακόμισαν με τη μητέρα της στη Νέα Υόρκη ενώ συνέχισε να εμφανίζεται στις παραστάσεις της.

Τhe Biograph Girl

Στις αρχές του 1900 ο κινηματογράφος στις ΗΠΑ ήταν η νέα μεγάλη λαϊκή διασκέδαση. Δεκάδες βωβές ταινίες μικρού μήκους γυρίζονταν κάθε μήνα. Η Φλόρενς έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1906 στο φιλμ της Vitagraph "Οι κλέφτες αυτοκινήτων" χωρίς να αναφερθεί πουθενά το όνομα της. Τα επόμενη χρόνια ακολούθησαν δεκάδες φιλμ με χαρακτηριστικότερη εμφάνιση αυτή στην ταινία Daniel Boone.

Η κινηματογραφική εταιρία Biograph Studios έψαχνε για πρωταγωνίστρια και η ηθοποιός της Vitagraph τους είχε εντυπωσιάσει. Έκαναν έρευνα για να βρουν το όνομα της καθώς δεν αναφερόταν πουθενά. Τελικά την εντόπισαν και της προσέφεραν πέντε δολάρια παραπάνω απ' όσα κέρδιζε ως τώρα.

Η συνεργασία της με την Biograph εκτόξευσε την καριέρα της και ο κόσμος έστελνε γράμματα στη εταιρία ζητώντας να μάθει το όνομα της πρωταγωνίστριας. Δεν το αποκάλυπταν και επέμεναν να την αποκαλούν "Biograph Girl". Τα στούντιο δεν ήθελαν να γνωστοποιούν τα ονόματα των ηθοποιών με τον φόβο ότι θα ζητήσουν περισσότερα χρήματα.

Το πρώτο επικοινωνιακό τρικ

Μια τέτοια οικονομική απαίτηση της Φλόρενς την έφερε εκτός των Biograph Studios. Το 1909 βρέθηκε σε αναζήτηση νέα επαγγελματικής στέγης και η επιστροφή της θα γινόταν με ένα από τα πρώτα επικοινωνιακά τρικ στην ιστορία του θεάματος. Ο Καρλ Λεμλ, ο ιδιοκτήτης της κινηματογραφικής εταιρίας ΙΜΡ (αργότερα θα γινόταν η Universal Pictures) ανακοίνωσε ότι το κορίτσι της Biograph σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Νέα Υόρκη. Αφού το θέμα πήρε διαστάσεις ο Λεμλ αγόρασε χώρο σε κορυφαίες εφημερίδες και ανακοίνωσε ότι όλα ήταν μια φάρσα και το κορίτσι της Biograph, η κυρία Φλόρενς Λόρενς (της είχε αλλάξει το επώνυμο για καλλιτεχνικούς λόγους) είναι καλά και πλέον είναι το κορίτσι της ΙΜΡ και ετοιμάζει το πρώτο της φιλμ με την εταιρία.

Ο Λεμλ οργάνωσε και την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Λόρενς μετά το τρικ. Ταξίδεψε στο Μιζούρι και όταν κατέβηκε από το τρένο το κοινό παραληρούσε και στην προσπάθεια να την αγγίξει έσκισε τα κουμπιά από το παλτό της. Όλο αυτό το επικοινωνιακό εύρημα θεωρείται ως η γέννηση τους "star system" στις ΗΠΑ.


Η Φλόρενς ήταν πλέον η απόλυτη σταρ στη Βόρεια Αμερική. Έγινε η πρώτη ηθοποιός που το όνομα της αναφερόταν στους τίτλους των φιλμ. Συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε δεκάδες ταινίες, και το κασέ της είχε εκτιναχθεί στα 500 δολάρια την εβδομάδα. Το 1915 όμως κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Pawns of Destiny" ένα ατύχημα έφερε την κατάρρευση. Μια φωτιά που είχε μπει για τις ανάγκες της ταινίες, ξέφυγε με αποτέλεσμα η Φλόρενς να υποστεί σοβαρά εγκαύματα αλλά και κάταγμα στη σπονδυλική της στήλη από πτώση. Η εταιρία αρνήθηκε να της πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας και ένιωσε προδομένη από τους πάντες. Η 29χρονη τότε ηθοποιός βυθίστηκε στην κατάθλιψη. Έκανε μεγάλες προσπάθειες να επανέλθει όμως η υγεία της δεν της επέτρεπε να εργάζεται όπως παλιά. Κατέρρεε την ώρα των γυρισμάτων και κάποιες φορές παρέλυε εντελώς λόγω της πίεσης. Ο τελευταίος της μεγάλος ρόλος ήταν το 1922 στο φιλμ The Unfoldment. Στη συνέχεια έπαιζε μόνο δεύτερους ή μικρούς ρόλους και πολλές φορές το όνομα της δεν αναφερόταν καν.

Το καταστροφικό 1929

Το 1929 ήταν μια καταραμένη χρονιά για τη Φλόρενς Λόρενς. Τον Αύγουστο έχασε ξαφνικά τη μητέρα της και τον Οκτώβριο στο μεγάλο οικονομικό κραχ έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της. Παράλληλα χώρισε από τον τότε σύζυγο της και έκλεισαν ένα κατάστημα με καλλυντικά που είχαν ανοίξει στο Λος Άντζελες. Βρέθηκε μόνη της, με ελάχιστα χρήματα να παρακαλά για μικρούς ρόλους για να βγάλει τα προς το ζην.

Η προσωπική της ζωή

Η Φλόρενς Λόρενς έκανε τρεις γάμους στη ζωή της. Ο πρώτος ήταν με τον ηθοποιό Χάρι Σόλτερ. Παντρεύτηκαν το 1908 και έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του Σόλτερ το 1920. Μετά το ατύχημα της όμως το 1915 οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές καθώς η Φλόρενς τον κατηγορούσε ότι την πίεσε να κάνει το επικίνδυνο γύρισμα με τη φωτιά. Το 1921 παντρεύτηκε τον πωλητή αυτοκινήτων Τσαρλς Μπιρν. Χώρισαν μετά το οικονομικό κραχ του '29. Τέσσερα χρόνια μετά παντρεύτηκε τον Χένρι Μπόλτον. Ήταν αλκοολικός και τη χτυπούσε και έμειναν μαζί μόλις πέντε μήνες.


Φλόρενς η εφευρέτρια

Από νεαρή ηλικία η Φλόρενς παθιάστηκε με τα αυτοκίνητα. Είχε εντυπωσιαστεί με αυτό το εκπληκτικό για την εποχή δημιούργημα. Έμαθε να οδηγεί από πολύ νωρίς και γνώριζε τα πάντα για τις μηχανές των αυτοκινήτων. Βλέποντας τις δυσκολίες που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της οδήγησης σκέφτηκε πως πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος προειδοποίησης των άλλων οδηγών ότι προτίθεσαι να στρίψεις. Το 1914 λοιπόν δημιούργησε και παρουσίασε το πρώτο φλας. Πατώντας ένα κουμπί σήκωνες ένα σημαιάκι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που έδειχνε, σε αυτό που σε ακολουθούσε, προς τα ποια κατεύθυνση ήθελες να στρίψεις. Πάνω σε αυτή την εφεύρεση βασίστηκε το φλας των αυτοκινήτων. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούν εφεύρεση της Λόρενς. Δεν πατένταρε καμία από τις δύο και έτσι δεν αναφέρεται επίσημα ως η εφευρέτης τους.


Το τέλος

Το 1936 έκανε την τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση με ένα μικρό ρόλο στο φιλμ  "One Rainy Afternoon". Την επόμενη χρονιά διαγνώστηκε με μια σπάνια ασθένεια των κοκάλων. Εκείνη την εποχή η συγκεκριμένη ασθένεια θεωρούταν ανίατη. Υποφέροντας από πόνους και σε μόνιμη κατάθλιψη μετακόμισε με την αδελφή της και τον φίλο της Μπομπ Μπρινλοου σε ένα σπίτι στο δυτικό Χόλιγουντ.

Το μεσημέρι της 28ης Δεκεμβρίου 1938 πήρε τηλέφωνο στα στούντιο της M-G-M, όπου είχε ραντεβού για δουλειά και τους ενημέρωσε ότι δεν θα μπορέσει να πάει καθώς δεν νιώθει καλά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ήπιε ποντικοφάρμακο διαλυμένο μέσα σε σιρόπι για τον βήχα. Άφησε ένα σημείωμα στον συγκάτοικο και φίλο της Μπομπ στο οποίο ανέφερε:

"Αγαπητέ Μπομπ. Κάλεσε τον δρ. Γουίλσον. Είμαι κουρασμένη. Ελπίζω να δουλέψει αυτό. Αντίο αγαπημένε μου. Δεν μπορούν να με θεραπεύσουν οπότε το σταματώ εδώ. Με αγάπη Φλόρενς.
Υ.Γ. Ήσασταν τέλειοι. Τα πάντα είναι δικά σας".

Στις 30 Δεκεμβρίου κηδεύτηκε με έξοδα του ιδρύματος The Motion Picture & Television Fund.