Ο δημοσιογράφος των μεγάλων-φανταστικών συνεντεύξεων



Ο Ντιέγκο Τζόκας μιλούσε με τις διασημότερες προσωπικότητες του αθλητισμού μέχρι που αποφάσισε να βγάλει μια είδηση 



Στο τέλη του 2016 είχε ανοίξει μεγάλη κουβέντα στον ποδοσφαιρικό κόσμο για το μέλλον του Λιονέλ Μέσι. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Αργεντίνος σούπερ σταρ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο, για πρώτη φορά στην καριέρα του, να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του με την Μπαρτσελόνα και να μετακομίσει σε άλλο σύλλογο. Ήδη είχαν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια για την πρόταση από την Μάντσεστερ Σίτι των βαθύπλουτων Αράβων αλλά και προσφορά από τη μισητή αντίπαλο των Καταλανών, Ρεάλ Μαδρίτης.


Τον Ιανουάριο του 2017 όμως το περιοδικό Coach δημοσίευσε μια αποκλειστική συνέντευξη του Λέο Μέσι  όπου ξεκαθάριζε τα πάντα. Αφού μιλούσε για την καριέρα του, τους προπονητές με τους οποίους έχει δουλέψει και τη σχέση του με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Αργεντίνος έκλεινε την πόρτα της εξόδου από το Καμπ Νόου. "Πάντα λέω ότι η Μπαρτσελόνα μου έχει δώσει τα πάντα και θα είμαι εδώ όσο με θέλουν" δήλωνε ο Μέσι.

Τη συνέντευξη υπέγραφε ο Ντιέγκο Τζόκας και μόλις είχε κάνει το μεγαλύτερο λάθος της σύντομης καριέρας του.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη συνέντευξη που κινήθηκε στα τετριμμένα και δεν έβγαλε κάποια είδηση, η ατάκα του Μέσι για το μέλλον του προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Έγινε πρωτοσέλιδο στον ισπανικό Τύπο και έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω κορυφαίων δικτύων και ιστοσελίδων. Τότε ξεκίνησε και το μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο που κατάφερε να εκμαιεύσει μια τόσο σημαντική είδηση από τον συνήθως φειδωλό και μετρημένο Μέσι.

Ο δημοσιογράφος των μεγάλων συνεντεύξεων

Ο Ντιέγκο Τζόκας εμφανιζόταν ως freelancer συνεργάτης κορυφαίων περιοδικών και ιστοσελίδων. Η μόνη πληροφορία που υπήρχε στον λογαριασμό του στον twitter ήταν πως είχε καταγωγή από την Ουρουγουάη. Περιέργως στην μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής υπήρχε ήδη ένας, σχετικά γνωστός, αθλητικογράφος. με το ίδιο όνομα. Αρκετοί συνάδελφοι επικοινώνησαν με τον Ντιέγκο Τζόκας που έμενε και εργαζόταν στην Ουρουγουάη και τους εξήγησε πως δεν πήρε αυτός τη συνέντευξη από τον Μέσι. Πιθανότατα πρόκειται για συνωνυμία τους τόνισε. Ή μήπως όχι;

Το μυστήριο για τον... άλλο Ντιέγκο Τζόκας βάθαινε και κάποιοι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να ψάξουν το θέμα. Γρήγορα εντόπισαν πως ο Τζόκας έχει καταφέρει να πάρει συνεντεύξεις από κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αθλητισμού. Περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας είχαν δημοσιεύσει συνεντεύξεις του με τον Γιουσέιν Μπολτ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ράφα Ναδάλ, τον Σέρχιο Αγκουέρο και τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Φαινόταν πως όλοι οι σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού ήθελαν να μιλήσουν σε αυτό τον θρυλικό δημοσιογράφο.

Το λάθος με τον Μέσι

Κοινός παρανομαστής στις συγκεκριμένες συνεντεύξεις αποτελούσε το γεγονός ότι δεν έβγαζαν κάποια σημαντική είδηση. Οι αθλητές δεν ξέφευγαν από τα τετριμμένα. Μιλούσαν με όμορφα λόγια για όλους και έλεγαν τις γνωστές ατάκες. Ποιος όμως μπορούσε να κατηγορήσει τον Τζόκας για κάτι που συμβαίνει κατά κόρον;

Οι μεγάλοι αθλητές αποφεύγουν συνήθως τις δύσκολες ερωτήσεις και λένε συγκεκριμένα πράγματα που δεν θα προκαλέσουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα. Πολλές συνεντεύξεις αποτελούν αγγαρεία και τις δίνουν αναγκαστικά μετά την πίεση κάποιου μάνατζερ ή κάποιου χορηγού.
Στη συνέντευξη του Μέσι όμως ο Τζόκας αποφάσισε να κάνει τη διαφορά κάτι που
κίνησε το καταστροφικό για εκείνον, όπως αποδείχθηκε, ενδιαφέρον του Τύπου.


Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι κανείς στα περιοδικά που δημοσίευσαν τις συνεντεύξεις δεν είχε γνωρίσει προσωπικά τον Τζόκας. Είχε επικοινωνήσει διαδικτυακά μαζί τους και τους είχε πουλήσει τις... μεγάλες του συνεντεύξεις. Κανείς δεν γνώριζε περισσότερα στοιχεία γι' αυτόν. Κάποιοι τόνισαν ότι θεωρούσαν ότι πρόκειται για τον δημοσιογράφο από την Ουρουγουάη.

Το θέμα έπαιρνε διαστάσεις και σε αντίθεση με τους εργοδότες του ο δημοσιογράφος των μεγάλων συνεντεύξεων έδειξε οξυδέρκεια και εξαφανίστηκε αμέσως. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το πραγματικό του όνομα παραμένει άγνωστο και οι συνεντεύξεις του κατέβηκαν από τις ιστοσελίδες των περιοδικών.

Θα μπορούσαν να τα έχουν πει

Ακόμα και σήμερα το μυστήριο "Ντιέγκο Τζόκας" παραμένει άλυτο αλλά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να εξαπατήσει γράφοντας αυτό που περιμένεις να διαβάσεις. Οι συνεντεύξεις του ήταν γραμμένες με πολύ έξυπνο τρόπο και τα λόγια των διασήμων ήταν αυτά που θα περίμενες από αυτούς. Ο Τύπος και οι αναγνώστες είναι τόσο συνηθισμένοι στις τετριμμένες δηλώσεις των κορυφαίων αθλητών που οι δηλώσεις που "έπαιρνε" ο Τζόκας ήταν κάτι που θα μπορούσε να έχει πει ο Μέσι ή ο Κριστιάνο. Κανείς δεν τον αμφισβήτησε μέχρι να βγάλει την πρώτη είδηση που θα προκαλούσε αίσθηση.

Τζόκας υπάρχουν πολλοί

Το φαινόμενο "Ντιέγκο Τζόκας" δεν είναι σπάνιο στον κόσμο της ενημέρωσης. Αρκετοί επέλεξαν το δρόμο μια φανταστικής συνέντευξης με μια μεγάλη προσωπικότητα ποντάροντας στο γεγονός ότι οι πιθανότητες να τη διαβάσει ο ίδιος και να διαψεύσει, είναι ελάχιστες. Η πλειονότητα αυτών των "Τζόκας" δεν τιμωρήθηκε.


Ακόμα και στη χώρα μας είναι δεκάδες τα παραδείγματα και κυκλοφορεί ακόμα στα δημοσιογραφικά γραφεία η ιστορία κορυφαίου αθλητικογράφου-σπορτκάστερ που έστειλε συνέντευξη θρυλικού προπονητή με τον οποίο είχε "συναντηθεί" εκείνο το πρωί σε αεροπλάνο. Ο προπονητής όμως είχε πεθάνει μια μέρα πριν.