«Ο Ερντογάν μου στέρησε τα πάντα»



Από εθνικό είδωλο, προδότης και τρομοκράτης. Ο Χακάν Σουκούρ εργάζεται πλέον ως οδηγός της Uber και μιλάει για το πώς η ζωή του καταστράφηκε από το καθεστώς του Ερντογάν. Τι μήνυμα στέλνει στο Τούρκο πρόεδρο


Ο Χακάν Σουκούρ υπήρξε ένα εθνικό είδωλο, ένας ήρωας για την Τουρκία. Στο Μουντιάλ του 2002 είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας στην τρίτη θέση. Δύο χρόνια πριν είχε κερδίσει το Κύπελλο UEFA με τον σύλλογο της Γαλατασάραι που είχε γίνει το πρώτο (και μοναδικό έως σήμερα) τουρκικό κλαμπ που κερδίζει διεθνή τίτλο. Η Τουρκία τον λάτρευε και χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώτος του γάμος είχε μεταδοθεί ζωντανά σε εθνικό επίπεδο. Το 2008 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πολιτική. Η επιλογή του όμως να αποκτήσει δεσμούς με το κίνημα τον Γκιουλενιστών θα άλλαζε τα πάντα στη ζωή του και θα τον μετέτρεπε από εθνικό ήρωα σε εξόριστο και ανεπιθύμητο στην ίδια του πατρίδα.

Ο Σουκούρ εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια της Πόλης το 2011 με το κόμμα του Ερντογάν (AKP). Δύο χρόνια μετά όμως παραιτήθηκε μιλώντας για "ελιτίστικο σύστημα" που προωθεί η κυβέρνηση. Είχε ήδη επαφές με το Κίνημα του Γκιουλέν και ακολούθησε αυτόνομη πορεία. Τον Φεβρουάριο του 2016 του ασκήθηκαν επίσημα κατηγορίες για προσβολή του Ερντογάν μέσω ανάρτησης στο Twitter. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του για συνεργασία με τον Γκιουλέν. Τελικά έφυγε από την χώρα και μετακόμισε μόνιμα στις ΗΠΑ όπου άνοιξε ένα καφέ. Το... χέρι του καθεστώτος του Ερντογάν όμως τον έφτασε κι εκεί. Τελικά, στα 48 του πλέον, ο Σουκούρ ζει στην Ουάσινγκτον και βγάζει το ψωμί του ως οδηγός της Uber ενώ παράλληλα πουλάει και βιβλία για ένα έξτρα εισόδημα.

"Ο Ερντογάν μας έστρεψε προς τη Μέση Ανατολή"

Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο πώς ο Ερντογάν του πήρε τα πάντα, πώς τον μετέτρεψε από εθνικό είδωλο σε... προδότη και παρία.

"Δεν μου έχει μείνει τίποτα πουθενά στον κόσμο. Ο Ερντογάν που πήρε τα πάντα. Το δικαίωμα στην ελευθερία, το δικαίωμα στην έκφραση, το δικαίωμα στην υπεράσπιση και το δικαίωμα στην εργασία" λέει.

Η "χιονοστιβάδα" που παρέσυρε τη ζωή του ξεκίνησε όταν μπήκε στην πολιτική: "Το κόμμα (ΑΚP) με κάλεσε και θέλησε να ωφεληθεί από το πόσο δημοφιλής ήμουν. Όταν μπήκα στο ΑΚP η Τουρκία ήταν μια χώρα που είχε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και είχαμε πολλές επενδύσεις από την Ευρώπη. Οι πολιτικές του Ερντογάν όμως μας οδήγησαν σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Αντί να προσεγγίζουμε την Ευρώπη στραφήκαμε προς τη Μέση Ανατολή. Όταν βρέθηκα στη Βουλή κατάλαβα πως λειτουργούν τα πράγματα στην Τουρκία. Δεν ήξερα τίποτα πριν. Παραιτήθηκα μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς και την υπόθεση του ποδοσφαίρου. Αμέσως ξεκίνησαν οι επιθέσεις. Πετούσαν πέτρες στο μαγαζί της συζύγου μου και απειλούσαν τα παιδιά μου στο δρόμο. Μετά από κάθε δήλωση που έκανε δεχόμουν απειλές. Τελικά αναγκάστηκα να μεταναστεύσω στις ΗΠΑ αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα. Μόλις έφυγα συνέλαβαν τον πατέρα μου κατέσχεσαν ό,τι είχα. Τον έβγαλαν από τη φυλακή και τον κράτησαν σε κατ' οίκο περιορισμό μόνο γιατί διαγνώστηκε με καρκίνο. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την οικογένεια μου γιατί μετά από λίγο καιρό ξεκίνησε και η μάχη της μητέρας μου με τον καρκίνο".



"Φυλάκισαν φοιτητή επειδή έβγαλε selfie μαζί μου"

Ο Τούρκος μιλάει για το πώς το καθεστώς τον κατέστρεψε οικονομικά: "Φτάσαμε στο σημείο που όποιος ήταν στο περιβάλλον μου είχε οικονομικές δυσκολίες. Είχα κάποια διαμερίσματα και δεν μπορούσα να τα νοικιάσω γιατί απειλούσαν τους ενοικιαστές. Είχα ανοίξει ένα καφέ εδώ στις ΗΠΑ και ερχόνταν κάποιοι και έπαιζαν δυνατά μουσική ντόμπρα (το κόμμα του Ερντογάν την έχει ανακηρύξει ως την αληθινή μουσική της Τουρκίας). Τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που τελικά ζήτησα την προστασία της αστυνομίας. Ευτυχώς πλέον έχει βελτιωθεί η κατάσταση".

Αναφέρει μάλιστα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που τον σόκαρε: "Κάποτε με συνάντησε ένας Τούκος φοιτητής εδώ στις ΗΠΑ και έβγαλε μια selfie μαζί μου. Όταν επέστρεψε στην Τουρκία βρήκαν τη φωτό στο κινητό του και τον έβαλαν στην φυλακή για 14 μήνες".

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί επισήμως τον Σουκούρ ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα του 2016. "Ποιος ήταν ο ρόλος μου; Μπορούν να μου πουν ποιο ειναι το έγκλημα που διέπραξα; Κανείς δεν μου το έχει εξηγήσει αυτό μέχρι σήμερα" λέει και συνεχίζει: "Έκανα πράγματα που ήταν εντελώς νόμιμα αλλά επειδή το όνομα μου είναι Χακάν Σουκούρ με χρησιμοποίησαν για να εκφοβήσουν την κοινωνία. Πολλοί τρομοκρατήθηκαν βλέποντας τι συμβαίνει σε εμένα".

"Λένε συνέχεια προδότης και τρομοκράτης. Είμαι όμως μόνο εχθρός της κυβέρνησης, όχι του κράτους και του τουρκικού έθνους. Αγαπώ τη σημαία μας και την χώρα μας" τονίζει.

"Ο κόσμος φοβάται και νιώθει ανασφάλεια"

Ο Σουκούρ το 2017 διεγράφη και από την Γαλατά με της οποίας τη φανέλα μεγαλούργησε: "Ήταν απόφαση του προέδρου της χώρας, όχι του υπουργού. Είναι θλιβερό για την Τουρκία γιατί ήταν μια απόφαση χωρίς δικαστική απόφαση αλλά μόνο με εντολή από την κορυφή".

Τονίζει ότι στη χώρα επικρατεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας: "Έχω επαφές με πολύ κόσμο που ζει στην Τουρκία, ακόμα και ανθρώπους που εργάζονται στην κυβέρνηση. Πολλοί μεταφέρουν τα χρήματα τους στις ΗΠΑ παρότι υποστηρίζουν το καθεστώς. Θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μια ασφαλής χώρα και μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν και οι ίδιοι στο στόχαστρο. Λένε ότι δεν μπορούν να μιλήσουν, δεν μπορούν να αντιδράσουν γιατί εργάζονται στην Τουρκία. Κάποιοι μου λένε ότι προσεύχονται για εμένα και μου τονίζουν: Σε παρακαλούμε να μας καταλάβεις αν μας ακούσεις να λέμε κάτι εναντίον σου".


"Ερντογάν επέστεψε στη δημοκρατία"

Ο Σουκούρ κλήθηκε να σχολιάσει και τη στήριξη που παρέχει στον Ερντογάν ο Μεσούτ Οζίλ, ο τουρκικής καταγωγής ποδοσφαιριστής που παίζει στην εθνική Γερμανίας. "Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία, όπως και πολλά άλλα πράγματα δεν είναι ελεύθερο και αυτόνομο. Οι αθλητές δεν τολμούν να μιλήσουν. Μας έχουν επιτεθεί σκληρά μέσω του Τύπου. Θέλουν κάθε αθλητής που σκέφτεται να αντιδράσει να εκφοβιστεί και να μην το κάνει. Είδα τις φωτογραφίες που έβγαλε ο Οζίλ αλλά και ο Γκιντογκάν με τον Ερντογάν. Δεν μου άρεσε η εικόνα. Θα τους συνιστούσα να μπουν στο ΑKP όπως εγώ. Να δουν από μόνοι τους πως είναι τα πράγματα σε αυτό το κόμμα" ανέφερε.

Κλείνοντας ο Σουκούρ ρωτήθηκε για το αν έχει ένα μήνυμα για τον Ερντογάν. "Επέστρεψε στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γίνε κάποιος που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού. Γίνε ο πρόεδρος που χρειάζεται η Τουρκία" τόνισε.