«Η κάθε ήττα είναι μάθημα και ευκαιρία για αντίδραση»



Στην καριέρα του ο Γερμανός τεχνικός, Γιούργκεν Κλοπ γνώρισε όλα τα πρόσωπα της ήττας. Αρνήθηκε όμως να παραδοθεί και πλέον δηλώνει πως είναι το ζωντανό παράδειγμα ότι η ζωή πρέπει να συνεχίζεται όσο και αν πονάει μια ήττα


"Παρότι κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές ήττες στη ζωή του δεν πρέπει ποτέ να ηττηθεί" έχει πει η Αμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλου. Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι η ζωντανή απόδειξη ότι μέσα από τις ήττες σου μπορείς τελικά θα θριαμβεύσεις.
Μέσα σε περίπου έναν χρόνο, ο Γερμανός τεχνικός αποτίναξε από πάνω του την ετικέτα του "loser".
Όλοι αναγνώριζαν τις ικανότητες και τη δουλειά του, όμως σε έναν κόσμο που ο νικητής είναι τα πάντα και ο δεύτερος τίποτα, ο Κλοπ έμοιαζε με έναν σύγχρονο Σίσυφο. Πάντα βρισκόταν κάποιος τρόπος ώστε ο κόπος μιας χρονιάς να καταλήξει σε απογοήτευση. Ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό, ένας τερματοφύλακας σε κακή βραδιά, ένας αντίπαλος που αρνούταν να χάσει. Ο Γερμανός είχε γνωρίσει όλα τα... πρόσωπα της ήττας αλλά αρνούταν να νιώσει ηττημένος.

"Στις ήττες αυτό που μετράει είναι να πάρεις το μάθημα και να αντιδράσεις, στους θριάμβους να τους μετατρέψεις σε βατήρες και να συνεχίσεις στο δρόμο των επιτυχιών" λέει ο ίδιος. Θεωρεί μάλιστα ότι αν δεν είχε βιώσει αυτές τις μεγάλες απογοητεύσεις δεν θα ήταν ο άνθρωπος που είναι σήμερα.
"Κανείς δεν θέλει τις ήττες αλλά όταν έρχονται είναι πολύ σημαντικό να τις αντιμετωπίσεις με το σωστό τρόπο. Πήρα αυτό το μάθημα πολύ νωρίς στη ζωή μου και ειδικά στην προπονητική μου καριέρα. Η σύζυγος μου, η Ούλα με μισεί γι' αυτό" τονίζει και προσθέτει: "Ζήσαμε μαζί τόσες αποτυχίες της τελευταίας στιγμής. Στην αρχή της καριέρας μου στην Μάιντζ χάσαμε την άνοδο για έναν βαθμό ή στη διαφορά των τερμάτων. Το ίδιο και στην Ντόρτμουντ. Δεν πήραμε το εισιτήριο για την Ευρώπη στο τέλος και χάσαμε έναν τελικό Champions League στην παράταση. Είμαι όμως ένα καλό παράδειγμα για αυτό που λένε ότι η ζωή συνεχίζεται μετά τις ήττες. Πιστέψετε με είχα πολλούς καλούς λόγους να απογοητευτώ και να πω δεν θα προσπαθήσω άλλο πια. Φυσικά και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τέτοιες καταστάσεις αλλά είναι ένα είδος πληροφορίες που αν τη χρησιμοποιήσεις σωστά τότε θα σου κάνει καλό. Αν όμως δεν το κάνεις τότε δεν θα σε βοηθήσει καθόλου. Το θέμα είναι πώς θα απαντήσεις στις ήττες. Την περασμένη σεζόν συγκεντρώσαμε 97 βαθμούς και όμως δεν κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Τελικά όμως κατακτήσαμε το Champions League. Δείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε. Όμως ακόμα και αν δεν είχαν έρθει έτσι τα πράγματα δεν υπήρχε περίπτωση να μην προσπαθήσουμε ξανά. Απλά πήραμε το μάθημα ότι πρέπει να είμαστε σχεδόν τέλειοι για να καταφέρουμε. 

Έχοντας οδηγήσει τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια ο Γερμανός τεχνικός θέλει να στείλει και άλλο ένα μήνυμα. Τονίζει ότι ο κόσμος δεν πρέπει να θεωρεί την επιτυχία της μια σεζόν ως εγγύηση για την επιτυχία και της επόμενης. "Ξέρω πως ο κόσμος περιμένει να κατακτήσουμε ξανά το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν. Δεν μπορείς όμως να πηγαίνεις με αυτή τη φιλοσοφία. Δεν θεωρώ ότι μπορείς να κερδίσεις κάτι αν νιώθεις ότι το υπερασπίζεσαι. Πρέπει να μπεις και να επιτεθείς ξανά. Δεν υπάρχει όμως καμία εγγύηση ότι θα τα καταφέρεις. Το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε".

Το μάθημα της πανδημίας

Ο Κλοπ θέλει να βάλει το ποδόσφαιρο στη θέση που του αρμόζει στην κλίμακα της ζωής. "Το μάθημα που πήραμε φέτος είναι ότι το μεγαλύτερο αγαθό που υπάρχει είναι υγεία. Δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε αλλά όλη αυτή η κατάσταση μας αφύπνισε. Μπορεί να μην αρρωστήσαμε οι ίδιοι όμως βιώσαμε τα αποτελέσματα της πανδημίας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τώρα και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν. Κερδίσαμε το Πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια αλλά θα πρέπει να το γιορτάσουμε διαφορετικά. Να μείνουμε σπίτι και να μείνουμε ασφαλείς. Διάβασα σε μια εφημερίδα ότι υπολογίζεται ότι η Λίβερπουλ έχει 700εκατ. φίλους σε όλο τον πλανήτη. Όλος αυτός ο κόσμος μπορεί να γιορτάσει για το ίδιο πράγμα από το σπίτι του και πουθενά άλλου. Θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα να δω βίντεο από το σαλόνι όλων αυτών των ανθρώπων, να τους δω πώς αντέδρασαν όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη και ήμασταν πλέον πρωταθλητές. Αυτό που ελπίζω είναι ο κόσμος την επόμενη σεζόν να είναι ένα καλύτερο μέρος και οι φίλαθλοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα γήπεδα. Για τα ποδοσφαιρικά προβλήματα θα βρούμε λύσεις. Το θέμα είναι η υγεία».

«Να δουλεύεις με χαρά, να δουλεύεις για να κερδίσεις»

Όσο για τη συνταγή που τον μετέτρεψε από "loser" σε συλλέκτη τίτλων ο Γιούργκεν Κλοπ αναφέρει: "Είναι σημαντικό να δουλεύεις με χαρά. Όταν ήρθα στη Λίβερπουλ είδα ότι αυτό δεν υπήρχε. Τους είπα: Ευχαριστώ που προσπαθείτε αλλά αν δεν προπονείστε με χαρά, δεν τρέχετε με χαρά δεν μπορούμε να πετύχουμε. Ήταν το πιο σημαντικό που έπρεπε να αλλάξουμε.
Έπρεπε επίσης να εμπιστευτούμε την ομάδα μας. Πριν από κάποια χρόνια αν κάναμε μια πάσα προς τα πίσω όλο το γήπεδο έλεγε: Ω Θέε μου. Μπορεί να μην είναι η αγαπημένη μου πάσα αλλά χρειάζεται και είναι ένας τρόπος, κάποιες φορές, να κρατήσει την μπάλα. Στη Λίβερπουλ όμως δεν επιτρεπόταν. Κερδίζαμε 1-0 και όταν ο αντίπαλος κέρδιζε ένα στημένο υπήρχε η αίσθηση πώς είτε θα σκοράρει, είτε θα δημιουργήσει ευκαιρία. Αυτό δεν το αλλάζεις απλά μιλώντας. Έπρεπε να κερδίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη του κόσμου. Να πιστέψει σε εμάς. Δεν μπορείς να γίνεις καταπληκτικός μέσα σε μια μέρα αλλά μπορείς να αρχίσεις να προσπαθείς. Παλιότερα η ομάδα δούλευε ώστε να μην χάσει, τώρα δουλεύει για να κερδίζει. Οι διαστάσεις του γηπέδου δεν αλλάζουν, μόνο ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το παιχνίδι. Με αυτή τη φιλοσοφία έχεις πολύ καλύτερες πιθανότητες να πετύχεις αυτό που θέλεις".