Το μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που αναζητά UFO


Περισσότερο από μια δεκαετία, ένα μυστικό μέχρι πρότινος πρόγραμμα των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακαλύψει τι και ποιος κρύβεται πίσω από τα περίεργα αντικείμενα που πετούν στον ουρανό και μοιάζουν να έρχονται από έναν άλλο κόσμο


Η αναζήτηση μιας άλλης ζωής στο αχανές σύμπαν είναι κάτι που προβληματίζει και εξιτάρει τους ανθρώπους καθώς μοιάζει αδύνατον να είμαστε μόνοι μας σε ένα τόσο ασύλληπτα μεγάλο δημιούργημα. Και την ίδια στιγμή, το ερώτημα παραμένει: αν δεν είμαστε μόνοι μας, οι «άλλοι» έχουν την κατάλληλη τεχνολογία για να έχουν ταξιδέψει ως εμάς; Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχει άλλωστε παραδεχθεί ότι από το 2007 ήταν σε εξέλιξη ένα μυστικό πρόγραμμα ερευνών πάνω στα UFO (ΑΤΙΑ- Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα).

Αν και θεωρητικά το πρόγραμμα αυτό είχε σταματήσει, δημοσίευμα των New York Times σημειώνει πως αυτό συνεχίζεται ακόμα και έχει μετονομαστεί και «κρυφτεί» στο Κέντρο Μυστικών Υπηρεσιών Ναυτικού και οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις έρευνες πάνω σε «περίεργες» επαφές μεταξύ πιλότων και αγνώστων ιπτάμενων αντικειμένων.

Το πρόγραμμα ΑΑΤΙΡ

Το 2017 οι New York Times είχαν αποκαλύψει την ύπαρξη ενός προγράμματος με την ονομασία «Advanced Aerospace Threat Identification Program» (ΑΑΤΙΡ - Εξελιγμένο Πρόγραμμα Αναγνώρισης Εναέριων Απειλών), το οποίο είχε αρχίσει το 2007 και λειτουργούσε με «κρυφή» χρηματοδότηση 22 εκατ. δολαρίων ως και μετά το 2012.

Το πρόγραμμα αρχικά βρισκόταν υπό την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας και στη συνέχεια ανατέθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Άμυνας για τις μυστικές πληροφορίες, ενώ τον συντονισμό του ανέλαβε συγκεκριμένα το Υπουργείο Ναυτικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Από το πρόγραμμα προέκυψαν έγγραφα όπου περιγράφονταν θεάσεις αεροσκαφών που φαίνονταν να κινούνται σε πολύ μεγάλες ταχύτητες χωρίς ορατά ίχνη συστημάτων προώθησης ή που αιωρούνταν χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί το πώς. Επίσης, δημοσιοποιήθηκαν βίντεο με αναχαιτίσεις τέτοιων σκαφών από αμερικανικά μαχητικά, τα οποία έχουν μελετηθεί από ειδικούς οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Τώρα, οι New York Times αναφέρουν ότι το πρόγραμμα συνέχισε να λειτουργεί ως το 2017 και αργότερα παρά την επίσημη θέση ότι είχε σταματήσει. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια από το Υπουργείο Άμυνας

Οι New York Times αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν κάνουν σχόλια πάνω στο πρόγραμμα παρόλο που δεν είναι απόρρητο καθώς ασχολείται με απόρρητα ζητήματα. Αναφορές για το πρόγραμμα αυτό ωστόσο εμφανίστηκαν τον προηγούμενο μήνα σε μια αναφορά Επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με τις δαπάνες των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών για το επόμενο έτος. Η αναφορά τόνιζε ότι το πρόγραμμα, το οποίο πλέον μετονομάστηκε σε «Unidentified Aerial Phenomenon Task Force», έχει σκοπό τη συστηματοποίηση της συλλογής και της αναφοράς θεάσεων άγνωστων αεροσκαφών και πρόκειται να παρουσιάζει κάποια από τα ευρήματά του στο κοινό κάθε 180 ημέρες ύστερα από το πέρας της επικύρωσης του.

Παρόλο που πρώην αξιωματούχοι που εμπλέκονταν στο πρόγραμμα ελπίζουν πως το πρόγραμμα θα αναζητήσει στοιχεία για μυστηριώδη σκάφη από άλλους κόσμους, φαίνεται ότι βασικός σκοπός του είναι να διαπιστωθεί εάν κάποια άλλη χώρα -ειδικά όποια θεωρείται πιθανός «εχθρός» των ΗΠΑ- χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις ΗΠΑ.

Εικόνα από ραντάρ πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ σε συνάντηση με ΑΤΙΑ


Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός της Φλόριντα που εκτελεί χρέη προέδρου της Ειδικής Επιτροπής  της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφόρησης, εξέφρασε τους προβληματισμούς του νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυρίως για τις αναφορές αγνώστων αεροσκαφών πάνω από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Όπως τόνισε είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να διαπιστώσει ποιος ευθύνεται. Ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες του μήπως η Κίνα, η Ρωσία ή κάποια άλλη αντίπαλη χώρα «έχει κάνει κάποιο «τεχνολογικό άλμα» που επιτρέπει τέτοιου είδους δραστηριότητες». Ο Ρούμπιο ανέφερε ότι κάποια από τα άγνωστα ιπτάμενα σκάφη που πέταξαν πάνω από αμερικανικές βάσεις παρουσίαζαν τεχνολογίες που δεν διαθέτουν οι ΗΠΑ. «Ίσως να υπάρχει κάποια εντελώς βαρετή εξήγηση γι’ αυτό. Αλλά πρέπει να μάθουμε».

Ο πρώην διευθυντής του προγράμματος, Λούις Ελιζόντο, ο οποίος παραιτήθηκε το 2017 μετά από 10 χρόνια εμπλοκής στο πρόγραμμα, επιβεβαίωσε πως οι νέοι στόχοι εργασίας εξελίχθηκαν από το παλαιότερο πρόγραμμα. Ο Ελιζόντο είχε παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος γι’ αυτό που χαρακτήρισε ως υπερβολική μυστικοπάθεια και αντίσταση εκ των έσω.

«Δεν χρειάζεται πλέον να κρύβεται στις σκιές» αναφέρει σήμερα ο Ελιζόντο. «Θα υπάρχει μια νέα διαφάνεια». Ο ίδιος είναι μεταξύ μιας μικρής ομάδας πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και επιστημόνων με διαβαθμίσεις ασφαλείας οι οποίοι δηλώνουν πεπεισμένοι πως αντικείμενα απροσδιόριστης προέλευσης έχουν συντριβεί και έχουν ανασυρθεί υλικά τους για μελέτη. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τα λεγόμενά τους.

Οι αποκαλύψεις του Ελιζόντο

Ο Ελιζόντο είχε μιλήσει σχετικά με τα όσα είδε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΑΑΤΙΡ στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Unidentified: Inside Americas UFO Investigation» του History Channel. Κατά τη θητεία του Ελιζόντο υπήρξαν μάρτυρες που είχαν παρατηρήσει ΑΤΙΑ να πετούν σε hypersonic ταχύτητες (5 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου). Ωστόσο δεν υπήρχαν φαινόμενα που κανονικά συνοδεύουν αεροσκάφη τα οποία πετούν σε τόσο μεγάλες ταχύτητες, όπως το sonic boom- η ηχητική έκρηξη που συνοδεύει το σπάσιμο του φράγματος του ήχου). Επίσης, τα ΑΤΙΑ ήταν απρόσμενα ευέλικτα, σε σημείο που εκτιμάται ότι οι δυνάμεις G που θα δέχονταν θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αυτών που θα μπορούσαν να αντέξουν άνθρωποι και αεροσκάφη. Όπως σημειώνει ο Ελιζόντο, το F-16, που είναι ένα από τα πιο ευέλικτα μαχητικά στον κόσμο, φτάνει στα όριά του στα 16 με 18G, ενώ το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει μέχρι 9G για πολύ μικρό χρονικό διάστημα πριν ο χειριστής αρχίσει να χάνει τις αισθήσεις του.

«Αυτά τα πράγματα που βλέπαμε έπιαναν τα 400 με 500G» είπε ο Ελιζόντο στο ντοκιμαντέρ. «Δεν είχαν κινητήρες ή φτερά, και ήταν σε θέση φαινομενικά να αψηφούν την επίδραση της βαρυτικής έλξης της Γης».

Κάποιες από τις θεάσεις που αναφέρθηκαν στο ΑΑΤΙΡ εξηγήθηκαν ως drones ή δοκιμές πυραύλων από εθεάθησαν από ασυνήθιστες γωνίες. Ωστόσο, αν και είναι πολλές αυτές που παραμένουν ανεξήγητες, απλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για εξωγήινα σκάφη, πρόσθεσε ο Ελιζόντο. Για τον ίδιο, υπάρχει ένα άλλο ενδεχόμενο που βρίσκει πιο ανησυχητικό: Κάποια ξένη δύναμη να έχει μυστικά αναπτύξει τεχνολογίες που δεν έχουν υπάρξει ξανά.

Τα εξωγήινα με τις… γήινες εξηγήσεις

Για περισσότερο από μια δεκαετία, το πρόγραμμα του Πενταγώνου διεξήγαγε ενημερώσεις σε άτομα με διαβαθμισμένη πρόσβαση, όπως σε επιτροπές του Κογκρέσου, επικεφαλής εταιρειών αεροναυπηγικής και άλλους επίσημους αξιωματούχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις για ορισμένα «ανεξήγητα» περιστατικά τελικά δόθηκαν… γήινες εξηγήσεις. Αλλά, σύμφωνα με αστροφυσικούς ακόμα και αν δεν μπορούμε να δώσουμε μια λογική εξήγηση με βάση τα γήινα δεδομένα για κάποια συμβάντα δεν σημαίνει ότι η μόνη εξήγηση είναι εξωγήινη.

Ο Χάρι Ράιντ, πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Νεβάδα, που πίεζε για τη χρηματοδότηση του προηγούμενου προγράμματος ΑΤΙΑ, είπε πως πιστεύει ότι ενδεχομένως να έχουν συντριβεί αντικείμενα άγνωστης προέλευσης και ότι θα έπρεπε να μελετηθούν τα ανασυρθέντα υλικά. «Αφού εξέτασα το θέμα, κατέληξα στο συμπέρασμα πως υπάρχουν αναφορές- κάποιες με βάση, κάποιες όχι και τόσο- πως υπήρχαν πράγματι υλικά που η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας είχαν στην κατοχή τους», ανέφερε σε συνέντευξή του.

Πάντως, ως σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί δημοσίως αντικείμενα από συντριβές για ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Κάποια αντικείμενα που ανασύρθηκαν, όπως ασυνήθιστα μεταλλικά θραύσματα, αργότερα ταυτοποιήθηκαν από εργαστηριακές έρευνες ως ανθρώπινης κατασκευής.

Ο Έρικ Ντέιβις, αστροφυσικός που εργάστηκε ως υπεργολάβος και μετέπειτα σύμβουλος για το πρόγραμμα ΑΤΙΑ του Πενταγώνου από το 2007, είπε πως σε κάποιες περιπτώσεις η εξέταση των υλικών δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την προέλευσή τους. «Δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι», αναφέρει ο Ντέιβις συμπερασματικά. Ο ίδιος, ο οποίος εργάζεται πλέον για την Aerospace Corporation, υποστηρίζει πάντως ότι πραγματοποίησε απόρρητη ενημέρωση σε υπηρεσία του Πενταγώνου για περισυλλογές υλικών από «εξωγήινα οχήματα που δεν είχαν φτιαχτεί στη Γη». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι έκανε ενημερώσεις για περισυλλογές υλικών από άγνωστα αντικείμενα σε μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας τον Οκτώβριο του 2019, όπως και της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.