Οι εταιρίες κατηγορούνται ότι δεν παίρνουν μέτρα ώστε να μειώσουν τα πλαστικά τους απορρίμματα το οποία έχουν κατακλύσει τον πλανήτη
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Coca Cola αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ρύπανση με πλαστικά. Στην έρευνα που διεξάγει η οργάνωση Break Free From Plastic τα προϊόντα της εταιρίας και συγκεκριμένα τα πλαστικά μπουκαλάκια των 500ml ήταν αυτά που εντοπίστηκαν πιο συχνά σε παραλίες, ποτάμια, πάρκα και άλλα σημεία. Από τις 55 χώρες που έγινε η έρευνα προϊόντα της Coca Cola βρέθηκαν σε 51. Συγκεκριμένα βρέθηκαν συνολικά 13.834 πλαστικά απορρίμματα της εταιρίας, περισσότερα από τον συνδυασμό της δεύτερης Nestle (8.633) και της τρίτης PepsiCo (5.155).
Την έρευνα διεξάγουν ετησίως 15.000 εθελοντές σε κάθε σημείο του πλανήτη. Εντοπίζουν και ταυτοποιούν πλαστικά απορρίμματα. Φέτος συνέλεξαν συνολικά 346.494 πλαστικά εκ των οποίων το 63% είχε το λογότυπο κάποιας εταιρίας.
Παρά την πίεση που δέχεται και το μεγάλο μερίδιο που έχει
στην πλαστική ρύπανση η Coca Cola αντιστέκεται. Φέτος ανακοίνωσε ότι δεν θα αντικαταστήσει
τελικά τα πλαστικά της μπουκάλια γιατί είναι πολύ δημοφιλή στους καταναλωτές. Η
Coca-Cola, η PepsiCo, η Nestlé και η Unilever είναι υπεύθυνες για μισό
εκατομμύριο τόνους πλαστικής ρύπανσης κάθε χρόνο σε έξι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως
αποκάλυψε έρευνα της NGO Tearfund.
Μιλούν για λύσεις αλλά
συνεχίζουν να παράγουν
«Οι πρώτες χώρες σε πλαστική ρύπανση στον κόσμο ισχυρίζονται ότι δουλεύουν σκληρά για να λύσουν το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όμως συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον πλανήτη με επιβλαβείς πλαστικές συσκευασίες μια χρήσης» τονίζει η Έμα Πρίστλαντ, συντονίστρια της Break Free From Plastic.
«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε αυτή την αυξανόμενη παγκόσμια πλημμυρίδα πλαστικών απορριμμάτων είναι οι εταιρίες να σταματήσουν την παραγωγή τους. Η Coca-Cola, PepsiCo, και η Nestlé πρέπει να ηγούνται στη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις και να ανακαλύψουν νέους τρόπους στο πώς θα δίνουν τα προϊόντα τους στο κοινό» προσθέτει.
Περίπου το 91% των πλαστικών απορριμμάτων που παράγονται ετησίως στον πλανήτη δεν ανακυκλώνονται. Καταλήγουν σε χωματερές, καίγονται ή ακόμα χειρότερα πετιούνται σε κάθε σημείο καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Τα πλέον διαδεδομένα προϊόντα είναι οι πλαστικές συσκευασίες μια χρήσης. Αναψυκτικά, κέτσαπ, σαμπουάν και συσκευασίες σνακ.
Όπως τονίζεται από ειδικούς στην ανακύκλωση η πλειονότητα των συσκευασιών δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Εντοπίζεται σε κάθε σημείο του πλανήτη και μολύνει το νερό και το υπέδαφος. Αυτό που επιβάλλεται πλέον είναι οι εταιρίες να μην παράγουν συσκευασίες που δεν ανακυκλώνονται.
Η θέση των εταιριών
Η Coca-Cola επιμένει ότι δουλεύει πάνω στο θέμα και ότι κάνει μεγάλη πρόοδο.
«Παγκοσμίως έχουμε δεσμευθεί να πάρουμε πίσω κάθε πλαστικό μπουκάλι μας έως το 2030 έτσι ώστε κανένα να μην καταλήξει στους ωκεανούς. Αυτό το πλαστικό θα ανακυκλωθεί. Μπουκάλια από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό κυκλοφορούν ήδη σε 18 αγορές στον πλανήτη και αυτό θα αυξηθεί», υποστήριξε εκπρόσωπος της εταιρίας.
Στο ίδιος μήκος κύματος και η τοποθέτηση της PepsiCo. «Λαμβάνουμε μέτρα για το θέμα της συσκευασίας μέσω συνεργασίας, καινοτομιών και επενδύσεων. Έχουμε σκοπό να μειώσουμε κατά το 35% το πλαστικό στα αναψυκτικά μας έως το 2025. Η εταιρία επενδύει σε συνεργασίες ώστε να βελτιώσει την δυνατότητα συλλογής και ανακύκλωσης» τονίζει.
Από την πλευρά της Nestlé, εκπρόσωπος μίλησε για σημαντική πρόοδο αλλά παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. «Εντατικοποιούμε τις ενέργειες μας ώστε να κάνουμε τις συσκευασίας μας 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025 και να μειώσουμε το πλαστικό στο 1/3. Ως τώρα το 66% των πλαστικών συσκευασιών μας είναι ανακυκλώσιμο ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά» υποστήριξε.
Το πλαστικό στο τραπέζι
μας
Οι εταιρίες λένε ότι λαμβάνουν μέτρα και έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα. Τα ευρήματα και τα στοιχεία, έως τώρα τουλάχιστον, δεν το επιβεβαιώνουν. Το φτηνό και ανθεκτικό πλαστικό παραμένει το κυρίαρχο υλικό συσκευασίας και το βρίσκουμε παντού. Σε μια βόλτα μας στο δάσος, σε μια βουτιά στη θάλασσα ή στην όχθη μιας λίμνης. Είναι τόσο μεγάλη η μόλυνση που ουσιαστικά το πλαστικό έχει γίνει μέρος της διατροφής μας. Ζώα, ψάρια και πουλιά τρώνε αποσυντεθημένα πλαστικά απορρίμματα και τελικά καταλήγουν στο τραπέζι μας. Είναι ίσως ένας τρόπος της φύσης να μας... εκδικηθεί.