«Είμαι ένας ψηφιακός στρατιώτης της QAnon»

 


Μια 57χρονη «πιστή» της θεωρίας συνωμοσίας αποδεικνύει ότι η ανθρωπογεωγραφία των συνομωσιολόγων έχει αλλάξει άρδην. Μια δημοσιογράφος συγκλονίζει με την αφήγηση της για το πώς η παιδική της φίλη χάθηκε μέσα στο σκοτεινό... πηγάδι της Q

Αποτελούσε κοινή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που ενστερνίζονται ακραίες θεωρίες συνωμοσίας και πιστεύουν ό,τι βλέπουν στο διαδίκτυο (αρκεί να ταιριάζει στην ιδεολογία τους) είναι κυρίως άτομα χαμηλής μόρφωσης. Περιθωριακοί με προβλήματα κοινωνικοποίησης που δεν διαθέτουν κριτική σκέψη ή άνθρωποι που βιώνουν οικονομικές/προσωπικές δυσκολίες και αναζητούν μια διέξοδο. Θεωρούνταν ακίνδυνοι και ανίκανοι να οργανωθούν.

Στην εποχή μας όμως τα στερεότυπα αυτά έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Άτομα με υψηλή μόρφωση και θεωρητικά αναπτυγμένη κριτική σκέψη, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ευρύ κοινωνικό κύκλο (πριν την είσοδο τους σε αυτό τον κόσμο) όχι μόνο πιστεύουν με πάθος ακραίες και επικίνδυνες ακραίες συνωμοσίες αλλά μετατρέπονται στους πιο φανατικούς κήρυκες τους. Γίνονται σημαντικά μέλη της σέχτας που βρίσκεται πίσω από τα φαινόμενα του «συνωμοσιακού ακτιβισμού» τα οποία αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά στις μέρες μας.

Η εφημερίδα New York Times παρουσίασε μια από τις λεγόμενες «Βασίλισσες των Meme», μια φανατική οπαδό του Τραμπ και της QAnon που ποστάρει μανιωδώς. Το ρεπορτάζ προβληματίζει καθώς καταδεικνύει πώς αυτά που κάποτε ακούγονταν αστεία πλέον μπολιάζονται με γεωμετρική πρόοδο σε πέραν πάσης υποψίας «πρόθυμα» μυαλά. Μια διαδικασία που αφήνει πίσω τη «γραφική θεωρία» και μας περνά στην εποχή της «τρομακτική δράσης» με ξυλοδαρμούς, επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες.

Το κείμενο των New York Times:

«Κάθε πρωί η Βάλερι Γκίλμπερτ, μια μορφωμένη στο Χάρβαρντ συγγραφέας και ηθοποιός, ξυπνά στο διαμέρισμα της στο Μαχνάταν, ταΐζει τον σκύλο της Μάιλο και τις γάτες τις Μαρλένα και Σελέστ, φτιάχνει μια κούπα καφέ και κάθεται στο οβάλ τραπέζι της τραπεζαρίας της.

Ανοίγει το λάπτοπ της και ξεκινά να μάχεται την παγκόσμια σέχτα.

Η κυρία Γκίλμπερτ, 57 ετών, είναι πιστή της QAnon, της θεωρίας συνωμοσίας που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως κάθε πιστός της QAnon έτσι κι αυτή είναι πεπεισμένη πως ο κόσμος διοικείται από μια σατανιστική ομάδα παιδόφιλων στην οποία συμμετέχουν κορυφαία μέλη των Δημοκρατικών και η ελίτ του Χόλιγουντ. Ο πρόεδρος Τραμπ εδώ και χρόνια ηγείται μια άκρως απόρρητης αποστολής για να φέρει όλους αυτούς τους εγκληματίες ενώπιων της δικαιοσύνης.

Ξετυλίγει τον ιστό του ψεύδους στο προφίλ της στο Facebook στο οποίο κάνει δεκάδες αναρτήσεις την ημέρα. Συχνά μοιράζεται links από ακροδεξιές ιστοσελίδες ή meme της QAnon που βρίσκει στο Twitter. Πριν από λίγες μέρες ανέβασε μια οργισμένη ανάρτηση για την καραντίνα λόγω της πανδημίας, ένα meme στο οποίο κατηγορούσε το Κογκρέσο για εσχάτη προδοσία, ένα ποστάρισμα που υποστήριζε ότι η Lady Gaga είναι σατανίστρια και ένα θέμα στο οποίο ισχυριζόταν ότι η λέξη «covfefe», την οποία κατά λάθος πόσταρε ο Τραμπ στο Twitter, πριν τρία χρόνια, αποτελεί ένα κωδικοποιημένο μήνυμα.

«Είμαι η Βασίλισσα των meme. Δεν παράγω αλλά μοιράζομαι όλα τα σκληρά meme, είμαι λίγο ωμή» λέει.

Για τους οπαδούς της QAnon, μιας παρανοϊκής θεωρίας συνωμοσίας που δημιουργήθηκε στο υπογάστριο του διαδικτύου, οι καιροί είναι πολύ μπερδεμένοι. Τους είχαν πει ότι ο Τραμπ θα επανεκλεγόταν με μια μεγάλη νίκη και η επερχόμενο "καταιγίδα" θα αποκάλυπτε το παγκόσμιο κύκλωμα παιδόφιλων και θα οδηγούσε τους ηγέτες τους ενώπιων της δικαιοσύνης.

Διαβάστε ΕΔΩ: Η θεωρία συνωμοσίας που γίνεται θρησκεία - Τι είναι η QAnon

Αλλά τελικά δεν έγινε καμία σύλληψη και ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρεί από την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου μέσα στο σύννεφο μιας δεύτερης παραπομπής. Πολλά εξέχοντα μέλη της QAnon συνελήφθησαν για τον ρόλο τους στην θανάσιμη εισβολή στο Καπιτώλιο. Τους απαγορεύτηκε η είσοδος στα κορυφαία social media γιατί διέδιδαν ψεύτικες πληροφορίες για εκλογική απάτη και οι αρχές αντιμετωπίζουν την σέχτα σαν μια εγχώρια εξτρεμιστική απειλή.

Όλα αυτά τα προβλήματα άφησαν τους πιστούς της QAnon, όπως η κ.Γκίλμπερτ, να ελπίζουν για ένα θαύμα της τελευταίας στιγμής. Η τελευταία της θεωρία είναι ότι ο Τραμπ δεν θα αποχωρήσει στις 20 Ιανουαρίου. Αντίθετα θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο, θα αποκαλύψει στοιχεία για το "βαθύ κράτος" και θα συλλάβει χιλιάδες μέλη της σέχτας των σατανιστών-παιδόφιλων, μεταξύ των οποίων και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Όπως κάθε κίνημα αυτού του μεγέθους, αν και είναι αδύνατο να το ποσοτικοποιήσεις, η QAnon εμπεριέχει μια ευρεία γκάμα ιδεών και τακτικών. Κάποιοι «πιστοί» είναι βετεράνοι συνωμοσιολόγοι που έχουν ξοδέψει χρόνια εξερευνώντας τις πολλές συνιστώσες της θεωρίας. Άλλοι είναι καινούργιοι και έχουν μόνο μια θολή εικόνα για το πώς συνδέονται όλα. Υπάρχουν νομοταγείς «πολεμιστές του πληκτρολογίου», αλλά και βίαιοι ψυχικά ασταθείς εξτρεμιστές.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η QAnon, που ξεκίνησε το 2017 με μια σειρά ανώνυμων αναρτήσεων στην πλατφόρμα 4chan από κάποιο άτομο που αυτοαποκαλούνταν «, έχει τις ρίζες της στην περιθωριακή δεξιά. Πλέον όμως είναι μια μεγάλη κοινότητα συνωμοσιολόγων που εμπεριέχει από αριστερές μητέρες που κάνουν γιόγκα ως λιμπερταριανούς κατά της καραντίνας και φανατικούς οπαδούς του Τραμπ.

Οι πιστοί της QAnon είναι νέοι και ηλικιωμένοι, γυναίκες και άντρες, μορφωμένοι και αμόρφωτοι. Κάθε κοινότητα στην Αμερική έχει το μερίδιο της στην QAnon. Οδοντίατροι, πυροσβέστες και μεσίτες οι οποίοι μια μέρα έπεσαν στην τρύπα των social media και δεν επέστρεψαν ποτέ από εκεί.

«Δεν μιλάμε μόνο για νεαρούς άντρες που δεν έχουν ερωτικές σχέσεις. Άτομα που ζουν στο υπόγειο των γονιών τους και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Η QAnon σου προσφέρει έναν στόχο για να διοχετεύσεις τον θυμό σου και σου δίνει και τον τρόπο να το κάνεις. Είναι κάτι που ελκύει κάθε δυσαρεστημένο, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο λόγος της δυσαρέσκειας» αναφέρει ο Μάικ Ρότσιλντ ο οποίος κάνει έρευνα για την QAnon στα πλαίσια ενός βιβλίου που θα γράφει

Το μορφωτικό επίπεδο της κυρίας Γκίλμπερτ καταδεικνύει το μεγάλος εύρος ανθρώπων που κατέληξαν στον ζυγό της QAnon. Η ιστορία της αποδεικνύει επίσης πόσο δύσκολο θα είναι να επαναφέρεις αυτούς τους ανθρώπους στην πραγματικότητα.

Η κα. Γκίλμπερτ άρχισε να ποστάρει συστηματικά μετά τις εκλογές του 2016. Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα έκανε 30 αναρτήσεις. Οι μισές αφορούσαν περιβαλλοντικά θέματα και την υποψήφια του κόμματος των "Πράσίνων", Τζιλ Στάιν. Επίσης πόσταρε και κάποια από τα λεγόμενα θέματα "feel good" όπως μια αγελάδα που έγινε φίλη με μια χελώνα ενώ έδινε και τις δικές της προτάσεις για βιβλία (έχει γράψει και η ίδια ένα). Εκείνη την εποχή ασκούσε κριτική σε όλο το πολιτικό φάσμα (στην Χίλαρι Κλίντον, στον Μπέρνι Σάντερς και στο εκλεγμένο τότε πρόεδρο Τραμπ).

Μέχρι το 2021 όμως οι απόψεις και οι αναρτήσεις της άλλαξαν ριζικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι την επόμενη μέρα από την εισβολή στο Καπιτώλιο πόσταρε συνολικά 53 φορές.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναρτήσεων είχαν να κάνουν με θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την QAnon και ψευδείς ειδήσεις για την εισβολή. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας πόσταρε υπέρ του Τραμπ και υποστήριζε ότι δεν έχασε ποτέ στις εκλογές. Μάλιστα το Facebook επεσήμανε πως κάποιες από τις αναρτήσεις της είναι είτε ψευδείς ή επικίνδυνες.

Αυτό που ελκύει την κυρία Γκίλμπερτ και τόσους άλλους στην QAnon δεν είναι μόνο το περιεχόμενο της θεωρίας συνωμοσίας. Είναι η κοινότητα και αυτό το αίσθημα αποστολής που προσφέρει. Οι νέοι "πιστοί" προσκαλούνται σε γκρουπ συζητήσεων και οι αναρτήσεις τους παίρνουν like και κοινοποιήσεις. Κάνουν φιλίες και τους λένε ότι πλέον δεν είναι μοναχικοί εθισμένοι με το Facebook που απλά κοιτάζουν φωτογραφίες αλλά πατριώτες που συλλέγουν πληροφορίες για μια δίκαιη επανάσταση.

Αυτό το κοινωνικό στοιχείο σημαίνει πως οι πιστοί της QAnon δεν είναι πιθανό να πειστούν μόνο με τη λογική και την πραγματικότητα.

«Οι άνθρωποι που είναι στην Q νιώθουν καλά που συμμετέχουν. Τους αρέσει. Δεν μπορείς να τους πείσεις να φύγουν με γεγονότα και λογική γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν» λέει ο κ.Ρότσιλντ.

Η κυρία Γκίλμπερτ μπήκε βαθιά στην QAnon το 2019. Φιλική και ευγενική εξηγεί ότι η ελίτ του Χόλιγουντ κάνει, πίσω από κλειστές πόρτες, τελετές Ιλουμινάτι με αίμα. Ότι υπάρχει βίντεο στο οποίο η Χίλαρι Κλίντον δολοφονεί κάποιον και πως υπάρχει φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εκθρόνισε τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Πέρα από αυτές τις ψευδαισθήσεις η κυρια Γκίλμπερτ, η οποία αυτοαποκαλείται μυστικίστρια και έχει γράψει τέσσερα βιβλία, μοιάζει περισσότερο με μια εκκεντρική οπαδό της New Age που θα τις έκανε καλό να μείνει εκτός διαδικτύου για κάποιο διάστημα. Παρότι απορρίπτει τα λεγόμενα συστημικά Μέσα ενημέρωσης  δέχθηκε να παρουσιαστεί σε ένα από αυτά.

Μέσα από μια σειρά συζητήσεων αποκάλυψε πως αυτή η καχυποψία της για τις ελίτ γεννήθηκε την εποχή που φοιτούσε στο Χάρβαρντ, όπου ένιωθε ότι δεν είχε θέση μέσα σε τόσα πλούσια-σνομπ παιδιά. Ως ενήλικη στρατεύτηκε με την ριζοσπαστική Αριστερά και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά θέματα και δικαιωμάτων των ζώων. Θαύμαζε τους Anonymous, τον Τζούλιαν Ασάνζ και τον Εντουάρντ Σνόουντεν. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ήταν μέλος του Δημοκρατικού κόμματος αλλά το 2016 αποφάσισε να ψηφίσει την υποψήφια των Πρασίνων καθώς αποφάσισε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι διεφθαρμένα.

Η πορεία της προς την QAnon ξεκίνησε με τα email των υπευθύνων της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον που έφερε στο φως, το 2016, το WikiLeaks. Άρχισε να ψάχνει στο διαδίκτυο και είδε στα social media αναφορές στο λεγόμενο Pizzagate. Είχε ανακατευτεί και παλιότερα με θεωρίες συνωμοσίας αλλά το Pizzagate (σύμφωνα με το οποίο ισχυροί Δημοκρατικοί είχαν ένα δίκτυο διακίνησης παιδιών τα οποία κρατούσαν φυλακισμένα σε υπόγεια αλυσίδας με πιτσαρίες) την μαγνήτισε. Αν είναι αλήθεια θα αποδείκνυε όλες τις υποψίες της για την ελίτ και θα αποκάλυπτε τις αλήθειες που μας κρύβουν, σκέφτηκε.

«Ο κόσμος άνοιξε μπροστά μου. Ήταν σαν το Μάτριξ, όλα άρχισαν να κάνουν download στο μυαλό μου» λέει.

Το Pizzagate την προετοίμασε για την QAnon, την οποία ανακάλυψε μέσω ενός βίντεο στο YouTube. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατέλαβε τη ζωή της και έστρεψε την πολιτική της ιδεολογία στα δεξιά. Το προφίλ της στο Facebook άλλαξε από αναρτήσεις για το κλίμα και φωτογραφίες με ζώα σε λινκ από ακροδεξιές ιστοσελίδες και meme που έγραφαν «Killary Clinton».

Όπως πολλά σκληροπυρηνικά μέλη της QAnon έτσι και η κα. Γκίλμπερτ έχει μόνο διαδικτυακή επαφή. Όπως λέει δεν έχει πάει ποτέ σε συγκεντρώσεις της σέχτας ούτε έχει γνωρίσει αυτοπροσώπως άλλο μέλος. Δουλεύει από το σπίτι, από το οποίο δεν βγαίνει συχνά. Όταν την ρωτούν αν θα έπαιρνε τα όπλα για την "Q" λέει: "Είμαι ψηφιακός στρατιώτης. Δουλεύω μέσω του υπολογιστή μου".

Δεν πήγε στη συγκέντρωση στο Καπιτώλιο και δεν δέχεται ότι η QAnon είναι μια βίαιη σέχτα. Λέει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι άτομα που συμμετείχαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο είναι "πιστοί" και ισχυρίζεται ότι ίσως ήταν μεταμφιεσμένα μέλη των Αntifa. Κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει. Ακούγεται απογοητευμένη όταν της λένε πως ο Τζο Μπάιντεν είναι επισήμως ο νικητής των εκλογών και ο νέος πρόεδρος (κάτι που η QAnon δεν είχε προβλέψει) αλλά τονίζει ότι αυτό δεν ταρακούνησε την πίστη της.

"Τα πάνω και τα κάτω δεν με αποθαρρύνουν γιατί καταλαβαίνω τι γίνεται. Είναι ένας πόλεμος πληροφοριών και προπαγάνδας και εγώ απλά καβαλάω τα κύματα", τονίζει.

Είχε βάλει στο κινητό της ειδοποίηση για κάθε φορά που ο «Q» ανέβασε ένα νέο μήνυμα. Ο... πατέρας της θεωρίας όμως, ο οποίος κάποτε ανέβαζε δεκάδες μηνύματα την ημέρα, έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει αναρτήσει μόνο τέσσερις φορές από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτή η ξαφνική εξαφάνιση του έχει οδηγήσει κάποιους πιστούς να κάνουν ερωτήσεις. Στις ιστοσελίδες και στα social media ανυπόμονοι πιστοί ρωτούν πότε επιτέλους θα ξεκινήσουν οι συλλήψεις και αν το μότο του «Q» "trust the plan" (εμπιστευτείτε το σχέδιο) είναι μια τακτική καθυστέρησης.

Η κα. Γκίλμπερτ όμως δεν ανησυχεί. Γι' αυτή η QAnon δεν ήταν τόσο ο «Q» αλλά η αναζήτηση της αλήθειας από τον λαό. Της αρέσει να μπαίνει στη δική της πραγματικότητα, να συλλέγει πληροφορίες και να τις συνδυάζει με το κεντρικό αφήγημα. Για πολλά λεπτά εξηγεί πως ένα στολίδι στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου αποδείχθηκε ότι έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα του Τραμπ για την QAnon. Το στολίδι ήταν σχήμα ντόμινο το οποίο έχει πάνω του 17 τελείες και το Q είναι το 17ο γράμμα της αλφαβήτας, λέει.

Όταν νιώθει ότι έλυσε ένα νέο κομμάτι του παζλ το ποστάρει στο Facebook, όπου οι QAnon φίλοι της την γεμίζουν με like-καρδιές και την συγχαίρουν.

Αυτό το στοιχείο της συνεργασίας, που κάποιοι έχουν παρομοιάσει με ένα τεράστιο online βιντεοπαιχνίδι, είναι ένα σημαντικό κομμάτι που τράβηξε την κα. Γκίλμπερτ στην QAnon και την κρατά εκεί. «Είμαι πολύ καλή στο να συνδυάζω σύμβολα», τονίζει.

Η πίστη στη θεωρία συνωμοσίας οδηγεί στη διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής του ατόμου και η κα. Γκίλμπερτ δεν αποτελεί εξαίρεση. Έκοψε τους δεσμούς με τους πιο κοντινούς της φίλους καθώς τσακώθηκε μαζί τους για το Pizzagate. Έχει αποξενωθεί με την αδελφή της η οποία προσπάθησε να της μιλήσει για τα όσα ανεβάζει στο Facebook.

Είναι χωρισμένη και ζει εδώ και χρόνια μόνη της. Η πανδημία έκανε την ψευδαίσθηση της πιο ισχυρή. Θεωρεί ότι ο κίνδυνος από τον κοροναϊό έχει σκοπίμως παρουσιαστεί υπερβολικά και αρνείται να φορέσει μάσκα (την φορά μόνο στο μανάβικο, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή). Οι γείτονες της δεν την πλησιάζουν και νιώθει ότι είναι οργισμένοι μαζί της.

«Με αποκαλούν με διάφορα ονόματα. Μια 90χρονη που ζει στο κτίριο μου με έβρισε μια μέρα στο πεζοδρόμιο», λέει.

Επιμένει πως είναι μοναχική από επιλογή αλλά είναι φανερό πως η μοναξιά την έχει επηρεάσει. Συγκρίνει το Μανχάταν με τη Ναζιστική Γερμανία και έχει μεγάλη πικρία για τους φίλους που έχασε. Πολλοί από αυτούς λένε ότι τους λείπει αλλά δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους μαζί της όσο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.

Αυτές οι μέρες είναι πολύ κρίσιμες. Όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί πρόεδρος και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αφήσει τον Λευκό Οίκο θα έρθει ένα τεράστιο χτύπημα για την κεντρική μυθολογία της QAnon. Ίσως αναγκάσει κάποιους πιστούς να αποδεχθούν ότι εξαπατήθηκαν. Πολλοί όμως θα γυρίσουν την κατάσταση και θα την παρουσιάσουν σαν μια ακόμα νίκη. Θα πουν ότι ο Τραμπ παίζει το παιχνίδι της υπομονής. Άλλης θα αφήσουν την «Q» και θα στραφούν σε άλλες θεωρίες συνωμοσίας. Ελάχιστοι ίσως επανέλθουν στην πραγματικότητα.

Η κα Γκίλμπερτ ξέρει ότι κάποιοι από τους συνεπιβάτες της σε αυτό το ταξίδι χάνουν την υπομονή τους. Το καθημερινό πηγάδι πληροφοριών στερεύει και τα δημοφιλή μέλη "εκδιώχθηκαν" από τα κορυφαία social media. Κάποιοι ήδη απειλούν ότι θα αφήσουν τη σέχτα αν τελικά ο Μπάιντεν ορκιστεί.

Όμως η «Βασίλισσα των meme» δεν πτοείται. Εμπιστεύεται το σχέδιο του Q, έστω για λίγο ακόμα και θέλει όλοι οι υπόλοιποι να κάνουν το ίδιο.

«Να προετοιμαστείτε και να είστε έτοιμοι. Αργά και σταθερά κερδίζει τον αγώνα. Βρισκόμαστε την τελική ευθεία πλέον» έγραψε πρόσφατα στο Facebook»

«Να σας συστήσω την παιδική μου φίλη»

Με αφορμή των θέμα των New York Times η δημοσιογράφος Λόρεν Καρέρα έγραψε μια σειρά από tweets παρουσιάζοντας το πώς μια παιδική της φίλη χάθηκε μέσα στον σκοτεινό κόσμο των συνωμοσιών. Το κείμενο της είναι συγκλονιστικό:

«Υπάρχουν χιλιάδες "βασίλισσες των meme" σε όλη τη χώρα. Επιτρέψτε μου να σας συστήσω μια ακόμα, την πρώην καλύτερη μου φίλη. Μεγαλώσαμε μαζί, ήμασταν αχώριστες στο Γυμνάσιο, πηγαίναμε μαζί στο σχολείο κάθε πρωί, πηγαίναμε διακοπές με τις οικογένειες μας. Κάποιες φορές πήγα στη εκκλησία με την οικογένεια της και κάποιες άλλες ερχόταν με τη δική μου. Πήγα στον γάμο της και ήρθε στον δικό μου. Αποφοίτησε από ένα καλό κολλέγιο και ασχολήθηκε με τα οικονομικά. Δεν της άρεσαν πολύ. Μετακόμισε στην Καλιφόρνια με τον σύζυγο της, πήγε σε σχολή και έγινε μαία. Το λάτρευε.

Έκανε ένα παιδί και μετά ακόμα δύο. Όμως της ήταν πολύ δύσκολο να βρει αξιόπιστα άτομα για να προσέχουν τα παιδιά και να μην είναι κοντά στην οικογένεια της. Της ήταν αδύνατο όλο και περισσότερο να συνδυάσει τα παιδιά με τη δουλειά.

Άφησε λοιπόν τη δουλειά της και άρχισε να πουλά γυναικεία ενδύματα, σε μια από αυτές της εταιρίες-πυραμίδες που είναι πολύ καλές στο να σε πείθουν να ανοίξεις το δικό σου online κατάστημα.

Όπως συμβαίνει συχνά με τους παιδικούς φίλους, απομακρυνθήκαμε. Αυτό συνέβη πολύ γρήγορα όταν μετακόμισε στην Καλιφόρνια. Αλλά όπως επίσης συμβαίνει συχνά με τους καλύτερους παιδικούς μας φίλους, διατηρήσαμε επαφή μέσω μηνυμάτων, ειδικά στα γενέθλια και τις γιορτές.

Δεν ήταν ποτέ ενεργή πολιτικά, αλλά το 2016 κάτι γύρισε μέσα της. Με περηφάνια πόσταρε ότι είναι μέλος της σέχτας "Νever Clinton". Ποτέ  όμως δεν πόσταρε πως είναι υπέρ του Τραμπ. Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι τον συμπαθούσε ιδιαίτερα, πιθανότατα δεν τον ψήφισε καν.  

Διαβάστε ΕΔΩ: Οι άνθρωποι που έχασαν τις οικογένειές τους από την QAnon

Συνέβη πολύ αργά στην αρχή. Τα ποσταρίσματα στο Facebook και στο Instagram ήταν λίγα, με μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ τους και "ημί-προσβλητικά". Τα αγνοούσα. Είχα πολλά πράγματα να κάνω, ένα μωρό και μια απαιτητική δουλειά, ενώ βρισκόμουν χιλιάδες μίλια μακριά.

Όμως ξαφνικά ήρθαν τα ποσταρίσματα για το pizzagate, για τους Κλίντον, τους Ομπάμα και τους Γκέιτς. Για το πώς διεύθυναν ένα κύκλωμα παιδοφίλων, για το πώς έτρωγαν παιδιά. Πολλά ποστ κατά των αμβλώσεων καΙ προειδοποιήσεις για trafficking παιδιών.

Δεν ξέρω τι συνέβαινε στη ζωή της αλλά τα πάντα έγιναν δραματικά πιο έντονα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019. Την περίοδο που ο κοροναϊός έκλεινε σχολεία και επιχειρήσεις σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι αναρτήσεις έγιναν οργισμένες, ρατσιστικές και όλο και πιο παράξενες. Φωτογραφίες που "αποδείκνυαν" ότι η Μισέλ Ομπάμα είναι άντρας, αναλύσεις για το πώς ο Μπιλ Γκέιτς προσπαθεί να μας αλλάξει το DNA μέσω των εμβολίων και απόλυτες αρνήσεις για την ύπαρξη του κοροναϊού.

Ξαφνικά δήλωνε ότι ήταν μια πατριώτισσα που πολεμούσε για την χώρα μας, άρχισε να λατρεύει τον πρόεδρο Τραμπ και να κάνει repost φωτογραφίες που δυσφήμιζαν τον Τζο Μπάιντεν, την οικογένεια του και άλλους Δημοκρατικούς. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πόσο οργισμένη και μοχθηρή είχε γίνει.

Πάντα προσπαθούσα να διατηρήσω ένα τείχος μεταξύ της δουλειάς μου ως ρεπόρτερ και τις πολιτικές απόψεις της οικογένειας και των φίλων μου. Αυτό είναι κάτι που επαναξιολογώ έντονα μετά από όσα έχουν συμβεί αυτούς τους τελευταίους μήνες.

Έκανα αναφορά για ψευδή είδηση σχεδόν σε ό,τι ανέβαζε στο Instagram αλλά ποτέ δεν την αντιμετώπισα προσωπικά. Ο λογαριασμός της πάγωσε 1-2 φορές και έτσι κατάλαβα ότι της έκαναν αναφορές και άλλα άτομα. Πάντα επέστρεφε πιο μοχθηρή, πιο οργισμένη και πιο σίγουρη ότι ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Η κατάσταση έφτασε για εμένα προσωπικά στο απροχώρητο όταν, πριν από λίγες μέρες, πόσταρε meme που υποστήριζαν τους εισβολείς του Καπιτωλίου και την ανταρσία, φωτογραφίες με τον στρατό στην Ουάσινγκτον και έκανε αναφορές για επικείμενες επιθέσεις.

Της έστειλα μήνυμα πως αυτά που ανεβάζει είναι αηδιαστικά και επικίνδυνα. Ότι αυτή η πόλη είναι το σπίτι της οικογένειάς μου και πως το άτομο που γνώριζα είναι πολύ καλύτερο απ' όλα αυτά.

Δεν περίμενα μια απολογία ή να αλλάξω τις απόψεις της. Δεν είχα καμία μεγάλη ψευδαίσθηση πως θα αναθέρμαινα τη φιλία μας και θα φεύγαμε μαζί στο ηλιοβασίλεμα για ένα Σαββατοκύριακο. Όμως σίγουρα δεν περίμενα το οργισμένο μίσος που ξέσπασε εναντίον μου μόλις τρία δευτερόλεπτα μετά το μήνυμα που της έστειλα. «Απλά περίμενε. Ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει. Κρίμα που εσύ δεν γνωρίζεις», μου απάντησε. «Και ούτε για ένα δευτερόλεπτο μην λες ότι με γνωρίζεις. Προσπάθησα να σε κρατήσω κοντά αλλά δεν είχε μείνει τίποτα μεταξύ μας. Λυπάμαι που δεν έχεις ιδέα για το τι συμβαίνει αλλά ο αγαπημένος σου Μπάιντεν θα μπει πίσω από το κάγκελα. Γνωρίζεις ότι η ορκωμοσία έχει ακυρωθεί; Γνωρίζεις ότι ο νόμος για την ανταρσία ήταν υπογραφεί την 9η Ιανουαρίου; Γνωρίζεις πόσες απόπειρες δολοφονίας έχουν γίνει κατά του προέδρου ΜΑΣ τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζεις ότι τα επεισόδια ήταν σχεδιασμένα από τους Black Lives Matter και τους Antifa; Γνωρίζεις ότι οι εκλογές ήταν στημένες από το Βατικανό και πέντε ακόμα τεράστιους παίκτες κλειδιά. Νομίζεις ότι είσαι δημοσιογράφος αλλά απλά έχεις υποστεί πλύση εγκεφάλου όπως ο κόσμος που παρακολουθεί MSM (εννοεί τα mainstream media). ΜΕΙΝΕ ΣΠΙΤΙ. ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Η ΠΟΛΗ ΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ» μου έγραψε.

Και υπήρχαν πολλά ακόμα αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ. Δεν μπήκα σε διάλογο. Κατάλαβα αμέσως πόσο χαμένη ήταν. Της έγραψα "σ' αγαπώ" και μετά με μπλόκαρε σε όλα τα social media.

Αν το διαβάζετε αυτό και πιστεύετε ότι δεν έχετε φίλους ή μέλη της οικογένειας σας που τους συμβαίνει κάτι παρόμοιο σας υπόσχομαι ότι κάνετε λάθος. Μιλήστε με τους ανθρώπους που αγαπάτε και βεβαιωθείτε ότι είναι καλά.

Θέλω να ευχαριστώ τους ρεπόρτερ που παρουσιάζουν αυτές τις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου. Είναι κάτι στο οποίο όλοι πρέπει να δώσουν περισσότεροι προσοχή. Δεν ξέρω πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θα βρει λύση σε αυτό το θέμα. Πραγματικά δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω αν καν μπορούν. Όμως η ελπίδα είναι κάτι φτερωτό που κουρνιάζει στην ψυχή και πάντα θα ελπίζω ότι θα πάρω πίσω τη φίλη μου».