Ένας Ρώσος «όμηρος» σε κινεζικό ριάλιτι

Η απίστευτη ιστορία του Βλαντισλάβ Ιβάνοφ, ο οποίος παρακαλούσε να φύγει από το ριάλιτι αλλά δεν του το επέτρεπαν


Ο Βλαντισλάβ Ιβάνοφ από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας βρέθηκε στην Κίνα, όπου έπιασε δουλειά ως μεταφραστής στο δημοφιλές σόου Produce Camp 2021, ένα μουσικό ριάλιτι στο οποίο σκοπός είναι να βρεθεί το επόμενο μουσικό γκρουπ αγοριών που θα γίνει διάσημο παγκοσμίως.

Ο Ιβάνοφ, ο οποίος ορισμένες φορές δούλευε και ως μοντέλο,  γνωρίζει άριστα αγγλικά και κινεζικά και έτσι κλήθηκε να βοηθήσει δύο Ιάπωνες συμμετέχοντες στο σόου, ώστε να μάθουν κινεζικά. Ωστόσο, στο σετ πολύ συχνά ο κόσμος τον μπέρδευε με κάποιον συμμετέχοντα λόγω της εμφάνισής του και οι παραγωγοί σύντομα το πρόσεξαν. Έτσι του πρότειναν να βρεθεί μπροστά από τις κάμερες και να δηλώσει συμμετοχή ως διαγωνιζόμενος στο σόου.

Σύμφωνα με το κόνσεπτ του ριάλιτι, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Νότια Κορέα, 90 νεαροί τραγουδιστές από την Κίνα ή άλλες χώρες διαγωνίζονται μεταξύ τους και εκπαιδεύονται ώστε τελικά να δημιουργηθεί μια εντεκαμελής μπάντα αγοριών, την οποία θα έχουν αποφασίσει οι κριτές και οι θεατές με την ψήφο τους. Οι διαγωνιζόμενοι απομονώθηκαν από τον υπόλοιπο κόσμο σε έναν σπίτι στο νησί Χαϊνάν, όπου δεν είχαν καμία επαφή με άλλους ανθρώπους εκτός από αυτούς της παραγωγής, ενώ φυσικά δεν είχαν πρόσβαση σε τηλέφωνο.

«Αρχικά ήρθα εδώ για να βοηθήσω δύο Ιάπωνες φίλους μου να μάθουν κινεζικά. Ο διευθυντής ήξερε ότι μιλάω κινεζικά και η εμφάνισή μου είναι ΟΚ. Έτσι, με ρώτησαν αν θα ήθελα να δοκιμάσω μια νέα ζωή», ανέφερε ο Ιβάνοφ ο 27χρονος συμφώνησε. Ωστόσο δεν ήξερε ότι αυτή του η απόφαση θα γινόταν ο εφιάλτης του για τους επόμενους τρεις μήνες.

Καταλαβαίνοντας το λάθος

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την έναρξη της συμμετοχής του, όταν ο Ιβάνοφ κατάλαβε ότι μετάνιωσε την απόφασή του και ήθελε να φύγει. Όπως λέει βαρέθηκε τις συνεχείς πρόβες τραγουδιού και χορού. Ωστόσο, το συμβόλαιο όριζε ότι αν ο παίκτης φύγει από το παιχνίδι οικειοθελώς θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο για σπάσιμο του συμβολαίου. Ο  Ιβάνοφ, αρκετά μακριά από την πατρίδα του, δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει το πρόστιμο κι έτσι κατέφυγε στην τελευταία του λύση.

Ο Ιβάνοφ άρχισε να παρακαλεί το κοινό να τον ψηφίσει ώστε να τον διώξει, ενώ σε κάθε ερμηνεία του έδινε τον… χειρότερό του εαυτό με την ελπίδα να τον ψηφίσουν για να φύγει.

Από τις πρώτες του εμφανίσεις, ο Ιβάνοφ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Lelush» (από τον χαρακτήρα του ιαπωνικού anime «Code Geass: Leluch of the Rebellion», Leluch Lamperouge), προειδοποίησε το κοινό: «μην με αγαπήσετε, δεν θα δείτε κάποιο αποτέλεσμα». Παράλληλα, συνεχώς παρακαλούσε τους θεατές να μην ψηφίζουν υπέρ του.

«Το να είμαι μέλος μιας μπάντας αγοριών δεν είναι το όνειρό μου και δεν μπορώ ούτε να χορεύω ούτε να τραγουδώ», έλεγε συνεχώς. Το πρώτο τραγούδι που διάλεξε ήταν ένα ρωσικό ραπ, το οποίο ερμήνευσε όσο πιο άψυχα μπορούσε, την ώρα που οι άλλοι συμπαίκτες του τα έδωσαν όλα με διάσημα ποπ τραγούδια.



Οι εκκλήσεις του ωστόσο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Οι θεατές συνέχισαν να ψηφίζουν  υπέρ του και αυτός τους παρακαλούσε: «Σας παρακαλώ μην με αφήσετε να πάω στον τελικό, έχω κουραστεί».

«Ελπίζω ότι οι κριτές δεν θα με στηρίξουν. Ενώ οι άλλοι θέλουν να πάρουν ένα Α, εγώ θέλω να πάρω Ε γιατί για εμένα αντιπροσωπεύει την Ελευθερία», ανέφερε σύμφωνα με την South China Morning Post.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις του δεν εισακούστηκαν. Έτσι, κατέληξε να παραμείνει στο ριάλιτι για τρεις μήνες – για όλη του τη διάρκεια δηλαδή – και εμφανίστηκε στα 10 live επεισόδια καθώς και στο πρόσθετο πρόγραμμα που προβαλλόταν. Η… γκρινιάρικη περσόνα του προσέλκυσε το κοινό και δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κοινό φαν του, τα μέλη του οποίου παρότρυναν το ένα το άλλο να ψηφίζουν υπέρ του. Άλλοι τον χαρακτήριζαν ως τον «πιο μίζερο μισθωτό σκλάβο» και τον ανακήρυξαν ως είδωλο για την «κουλτούρα Sang», μια νέα μόδα στη νεολαία της κινεζικής κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από μια απαισιόδοξη στάση απέναντι σε όλα.

Φαίνεται ότι το κοινό βρήκε στο πρόσωπο του βαριεστημένου και συχνά θυμωμένου Ιβάνοφ μια ευχάριστη αλλαγή από την κλασική εικόνα των γλυκών και χαριτωμένων αγοριών της κινεζικής μουσικής βιομηχανίας.

Ώρα για τελικό

Και τελικά ο Ιβάνοφ, παρά τις εκκλήσεις του, έφτασε ως τον τελικό μαζί με άλλους 24 υποψήφιους. Μιλώντας στην κάμερα και τρώγοντας ένα… λεμόνι, είπε πως ήλπιζε να μην τον στηρίξει άλλο ο κόσμος. «Δεν αστειεύομαι», είπε.



Τελικά, στο επεισόδιο του τελικού το περασμένο Σάββατο ψηφίστηκε για να φύγει και δεν θα είναι μέλος της εντεκαμελούς πάντα που αναδείχθηκε από τον διαγωνισμό. «Επιτέλους φεύγω από τη δουλειά», έγραψε την επόμενη μέρα στον λογαριασμό του στο Weibo, το αντίστοιχο Facebook της Κίνας.

Το hashtag που δημιουργήθηκε στο Weibo σχετικά με την αποχώρησή του προβλήθηκε 180 εκατ. φορές, ενώ κοινοποιήθηκε 59.000 φορές! Το κοινοποίησε ακόμα και η ρωσική πρεσβεία της Κίνας γράφοντας: «Συγχαρητήρια, καλή ξεκούραση»!

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το κοινό τον αποδοκίμασε όταν τον εντόπισε στο αεροδρόμιο του Πεκίνο πριν φύγει από τη χώρα, διαψεύδοντας έτσι τις πληροφορίες που έλεγαν ότι μπορεί να παραμείνει στην Κίνα για να κυνηγήσει μια καριέρα μοντέλου.

Στήριξη από την πατρίδα

Το θέμα έφτασε φυσικά και στην Ρωσία με τα μέσα να αναφέρουν ότι ένας νεαρός από το Βλαδιβοστόκ κρατείται ως… όμηρος σε ένα κινεζικό ριάλιτι σόου. Έτσι, πίσω στην πατρίδα δημιουργήθηκε σύντομα μια online καμπάνια ζητώντας ο Ιβάνοφ να απαλλαγεί από τον όρο του συμβολαίου. Μάλιστα, τα hashtags#FreeLelush και #СвободуЛелушу έγιναν αμέσως πολύ δημοφιλή.

«Δεν είναι αστείο πια, αφήστε τον Βλαντ να γυρίσει σπίτι», έγραφε ένας και κάποιος άλλος συμπλήρωνε: «Είμαι πολύ λυπημένος και ενοχλημένος. Μπορεί να ήταν διασκεδαστικό για κάποιο καιρό, αλλά η κατάσταση έχει γίνει πλέον παράλογη».

Ο διάσημος Ρώσος μπλόγκερ, Ρουσλάν Ουσάτσεφ, υποστήριξε ότι η φήμη του Ιβάνοφ εκτόξευσε την δημοφιλία του ριάλιτι και του έδωσε μια αύρα διεθνούς διαγωνισμού, οπότε το Tencent – το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο που φιλοξενεί το ριάλιτι – εκμεταλλεύτηκε όλον τον ντόρο γύρω από την ιστορία του.

«Ξαφνικά, ένας αυθεντικός άνθρωπος εμφανίστηκε στο ριάλιτι και ο κόσμος άρχισε να τον ψηφίζει», αναφέρει ο Ουσάτσεφ. «Εν μέρει επειδή ξεχώριζε από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, αλλά κυρίως επειδή είναι ‘κεκ’», ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους γκέιμερς για να δηλώσουν κάποιο διασκεδαστικό συμβάν.

Η άλλη πλευρά

Η ιστορία του Ιβάνοφ του πρόσφερε εκατομμύρια ακολούθους και φαν στα social media και έτσι πολλοί θεώρησαν ότι όλο αυτό ήταν ένα κόλπο για να τραβήξει την προσοχή. Ωστόσο,  ο Ιβάν Γουάνγκ, φίλος του Ιβάνοφ και στέλεχος ενός πρακτορείου King Enterprises Group που τον είχε προσλάβει ως συνοδό και μεταφραστή για τους δύο Ιάπωνες πελάτες του, υποστηρίζει ότι όλα αυτά ήταν αλήθεια. Όπως λέει, ο Ιβάνοφ πραγματικά απεχθανόταν να βρίσκεται μπροστά από τις κάμερες.

«Κάποια στιγμή, του είχα βρει μια δουλειά μοντέλου στο Χονγκ Κονγκ και μου έστειλε ένα μήνυμα γράφοντας SOS. Όπως μου είχε πει δεν μπορούσε να αντέξει ούτε πέντε λεπτά μπροστά από τις κάμερες, όπως απαιτούνταν», ανέφερε ο Γουάνγκ σε ένα κινεζικό σάιτ.

«Είχε αρνηθεί επανειλημμένα τις δεκάδες προτάσεις που του είχε κάνει η παραγωγή του Produce Camp 2021. Τελικά δέχθηκε επειδή είχε βαρεθεί στο νησί. Θεώρησε ότι η ένταξή του στο σόου θα βοηθούσε λίγο τον συνεσταλμένο χαρακτήρα του και θα τον έκανε πιο ανοιχτό», συμπλήρωσε ο Γουάνγκ.