Γιατί η συνέντευξη της Νταϊάνα προκαλεί «σεισμό» 25 χρόνια μετά

Πριν από 25 χρόνια η Νταϊάνα έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη. Σήμερα όμως έρχονται στο φως τα δόλια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να μιλήσει


Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ την περασμένη Πέμπτη εξαπέλυσε επίθεση κατά του BBC ύστερα από τα αποτελέσματα μιας επίσημης έρευνας σύμφωνα με την οποία η μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, είχε πέσει θύμα παραπλανητικής και ανήθικης μεταχείρισής της στην περιβόητη συνέντευξή της στον τότε δημοσιογράφο του δικτύου, Μάρτιν Μπασίρ και την εκπομπή Panorama το 1995.

Ο Δούκας του Κέιμπριτζ μίλησε «ψευδείς και σκανδαλοθηρικές αναφορές», όπως τις χαρακτήρισε, του Μπασίρ προς την 34χρονη τότε μητέρα του ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή και να του δώσει τελικά την συνέντευξη στην οποία η Νταϊάνα αποκάλυψε όλη την πραγματικότητα γύρω από την κατάρρευση του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

«Ο παραπλανητικός τρόπος με τον οποίο έστησαν την συνέντευξη επηρέασε κατ’ επέκταση το τι είπε τελικά η μητέρα μου και έπαιξε μεγάλο ρολό στο να κάνει τη σχέση των γονιών μου χειρότερη, ενώ τροφοδότησε τους φόβους, την παράνοια και τη μοναξιά των τελευταίων χρόνων της ζωής της», ανέφερε ο Ουίλιαμ φέροντας ξανά στο προσκήνιο της συζήτησης την ήδη πολυσυζητημένη και αμφιλεγόμενη συνέντευξη του 1995.

Από την άλλη και ο αδερφός του, πρίγκιπας Χάρι, σε  μια ξεχωριστή του δήλωση ανέφερε ότι οι πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν και αποκαλύφθηκαν τώρα από την έρευνα «ήταν ο λόγος που η μητέρα μας έχασε τη ζωή της».


Τα αποτελέσματα των ερευνών και οι επιθέσεις των δυο γιων της Νταϊάνα στο εθνικό δίκτυο της Βρετανίας αναμένεται να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να αναδιαμορφώσει το BBC. Ωστόσο, τι ακριβώς συνέβη σε αυτήν την συνέντευξη του 1995 που μπορεί και πυροδοτεί τόσο έντονες αντιδράσεις ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα;

Η συνέντευξη

Στις 20 Νοεμβρίου 1995 τουλάχιστον 23 εκατ. άνθρωποι σε όλη την Βρετανία συντονίστηκαν στο BBC1. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα μίλησε ανοιχτά για τα προβλήματα στον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο καθώς και για τις εξωσυζυγικές σχέσεις που είχαν και οι δύο. Παράλληλα, μίλησε για συνωμοσία που θεωρούσε ότι υπάρχει εναντίον της στο παλάτι, για την ψυχική και σωματική ασθένεια της, ενώ εκτίμησε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δεν ήταν κατάλληλος για τον θρόνο.

«Υπήρχαν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε ήταν κάπως στριμωγμένα», είχε πει σ’ αυτήν την διάσημη φράση της με την οποία παραδεχόταν την μόνιμη σχέση που είχε ο Κάρολος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι και η ίδια ήταν άπιστη και ότι είχε σχέσεις με τον αξιωματικό του στρατού Τζέιμς Χιούιτ. «Ναι, τον λάτρευα», είπε. «Ήμουν ερωτευμένη μαζί του».

«Πιστεύετε πραγματικά ότι διεξήχθη μια εκστρατεία εναντίον σας;», την είχε ρωτήσει ο Μάρτιν Μπασίρ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα να απαντά ξεκάθαρα «ναι». Επί εβδομάδες πριν από την συνέντευξη ωστόσο ο Μπασίρ φαίνεται να την τροφοδοτούσε με πληροφορίες που την οδήγησαν να πιστέψει ότι δημοσιογράφοι, μέλη της βασιλικής αυλής, άτομα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ακόμη και φίλοι της έπαιζαν διπλό παιχνίδι πίσω από την πλάτη της.


Στη συνέντευξη, η Νταϊάνα είχε αμφισβητήσει ακόμα την καταλληλότητα του Κάρολου να γίνει βασιλιάς, και είχε αποκαλύψει ότι κατά τη διάρκεια του γάμου της βίωνε διατροφικές διαταραχές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας αναφερόταν δημοσίως σε πολύ προσωπικά θέματα προκαλώντας «σεισμό» στην Βρετανία.

Η μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης είχε πραγματοποιηθεί με απόλυτη μυστικότητα δυο εβδομάδες νωρίτερα, στα διαμερίσματα της Νταϊάνα στο Παλάτι του Κένσινγκτον. Στο προσωπικό είχε δοθεί άδεια και οι μόνοι άνθρωποι που βρίσκονταν μαζί της ήταν ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ, ο κάμεραμαν και ο ηχολήπτης.

Το μοντάζ του υλικού έγινε σε ξενοδοχείο και όχι στις εγκαταστάσεις του BBC, για λόγους μυστικότητας, ενώ μόνο οκτώ άτομα γνώριζαν την ύπαρξή του. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβανόταν καν ο πρόεδρος του δικτύου, καθώς ήταν παντρεμένος με κυρία των τιμών της βασίλισσας και υπήρχαν φόβοι ότι η συνέντευξη θα έφτανε στα αυτιά της βασίλισσας Ελισάβετ.

Έναν μήνα ακριβώς μετά, ως αποτέλεσμα της συνέντευξης, η βασίλισσα Ελισάβετ με επιστολές της στον Κάρολο και την Νταϊάνα τους ζητούσε να χωρίσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν. Ο Κάρολος αμέσως δήλωσε την συμφωνία του με γραπτή του δήλωση, ενώ η Νταϊάνα το έκανε τον Φεβρουάριο του 1996 ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις.

«Ύποπτη» συνέντευξη

Οι συνθήκες γύρω από τις οποίες οδηγηθήκαμε στην συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα τον Νοέμβριο του 1995 είχαν από καιρό αποτελέσει ένα θέμα αντιπαράθεσης. Ήδη από τον Απρίλιο του 1996, αναφορές στα μίντια υποστήριζαν ότι ο δημοσιογράφος του BBC που διεξήγαγε την συνέντευξη, Μάρτιν Μπασίρ, είχε πλαστογραφήσει έγγραφα ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην Νταϊάνα. Το BBC είχε διεξάγει τότε εσωτερική έρευνα υπό τον Τόνι Χολ ώστε να διαπιστώσει αν υπήρξε κάποιο θέμα σχετικά με την συνέντευξη και είχε καταλήξει ότι ο Μπασίρ είχε εξασφαλίσει την συνέντευξη με δεοντολογικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1995 ο Μπασίρ δεν ήταν πολύ γνωστός, αλλά μετά τη συνέντευξη συνέχισε με μια επιτυχημένη καριέρα, παίρνοντας συνέντευξη μεταξύ άλλων από τον Μάικλ Τζάκσον. Ωστόσο ο «βασιλιάς της ποπ» είχε προσφύγει μετά στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο κατηγορώντας τον Μάρτιν Μπασίρ ότι έδωσε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τη συμπεριφορά του και τη διαγωγή του ως πατέρα.

Στην 25η επέτειο από την προβολή της συνέντευξης της Νταϊάνα πέρυσι ήρθαν ξανά στο φως αντίστοιχοι προβληματισμοί.

Τον Νοέμβριο, ο νεότερος αδερφός της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, υποστήριξε ότι ο Μπασίρ είχε δείξει στον ίδιο ψεύτικες τραπεζικές καταθέσεις που θεωρητικά υποδείκνυαν ότι ένας από τους πρώην υπαλλήλους του είχε δεχθεί χρήματα από τον Τύπο και από την βασιλική οικογένεια. Συγκεκριμένα, του έδειξε ψευδή στοιχεία ότι ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του, πρώην στρατιώτης, Άλαν Γουάλαρ, πληρωνόταν τακτικά για να κατασκοπεύσει την οικογένεια Σπένσερ.

Ο Σπένσερ υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτών των στοιχείων – τα οποία αποδείχθηκαν αργότερα ψευδή – ο ίδιος είχε πειστεί να φέρει σε επαφή τον Μπασίρ με την Νταϊάνα με τον δημοσιογράφο να πείθει στη συνέχεια την πριγκίπισσα να δώσει συνέντευξη.

Ο Τσαρλς Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι ο Μπασίρ είπε στην αδελφή του «φανταστικές ιστορίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της». Ο Τσαρλς Σπένσερ, είπε επίσης ότι η στρατηγική του «αδίστακτου δημοσιογράφου» Μπασίρ να πλησιάσει την αδερφή του, ήταν να τους κάνει «όλους αναξιόπιστους». Ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος ήταν «πολύ καλός στην ενίσχυση των ανησυχιών των ανθρώπων» και στο να κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι «θα τον σώσει σε έναν δύσκολο και επικίνδυνο κόσμο».

Ο Σπένσερ έδειξε μάλιστα στην Daily Mail σημειώσεις που είχε κρατήσει από μια συζήτηση που είχε με τον Μπασίρ και την Νταϊάνα λίγο πριν την συνέντευξη του 1995. Σε αυτήν ο δημοσιογράφος τους είχε πει ότι υπέκλεπταν την αλληλογραφία της Νταϊάνα και ότι παρακολουθούσαν το αυτοκίνητό της και πως οι φίλοι και οι υπάλληλοί της μηχανορραφούσαν εναντίον της.

Ταυτόχρονα ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 που κυκλοφόρησε πέρυσι υποστήριξε ότι η Νταϊάνα εξαναγκάστηκε από δημοσιογράφο του BBC να προβεί στις αποκαλύψεις που προκάλεσαν «σεισμό στο παλάτι» και «κατέστρεψαν τα παιδιά της». Μάλιστα, το ντοκιμαντέρ επικαλείται την ανταλλαγή χρημάτων ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον αδελφό της Νταϊάνα, για να μην αποκαλύψει όσα ήξερε για την Νταϊάνα. Ακόμα, ισχυρίζεται ότι το διαμέρισμα της Νταϊάνα στο παλάτι ήταν υπό παράνομη παρακολούθηση.

Τον ίδιο μήνα μετά τις καταγγελίες του Τσαρλς Σπένσερ, το BBC αφού ζήτησε «συγγνώμη»,  ανέθεσε στον πρώην δικαστή του Ανώτατου Βρετανικού Δικαστηρίου, Τζον Ντάισον, να διεξάγει ξανά ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το πώς ο Μπασίρ κατάφερε να πείσει την Νταϊάνα για την συνέντευξη.

Το αποτέλεσμα της έρευνας

Την περασμένη Πέμπτη ήρθαν στο φως τα αποτελέσματα της επίσης ανεξάρτητης έρευνας του Ντάισον. Σύμφωνα με αυτά, «ο Μπασίρ εξαπάτησε και χειραγώγησε τον Τσαρλς Σπένσερ ώστε να κανονίσει μια συνάντηση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα». Αν και ο δικαστής θεωρεί ότι η Νταϊάνα «πιθανότατα θα είχε συμφωνήσει να δώσει συνέντευξη σε οποιονδήποτε έμπειρο και φημισμένο δημοσιογράφο στον οποίο θα είχε εμπιστοσύνη χωρίς την παρέμβαση του Μπασίρ», ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε εξαιρετικά ανήθικες μεθόδους, για να εξασφαλίσει την συνέντευξη.

«Αυτό που έκανε ο Μπασίρ, δεν ήταν μια παρορμητική πράξη που έγινε εκείνη τη στιγμή. Προγραμματίστηκε προσεκτικά… Αυτό που έκανε ήταν απαίσιο και ανέντιμο», υποστηρίζει ο Λόρδος Ντάισον χαρακτηρίζοντας τον δημοσιογράφο «αναξιόπιστο», «ύπουλο» και «ανέντιμο».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ντάισον, το BBC απέτυχε στην βασική του αποστολή τόσο επειδή δεν ερεύνησε επαρκώς τους ισχυρισμούς για την συμπεριφορά του Μπασίρ όσο και επειδή απέτυχε να γνωστοποιήσει αυτούς τους ισχυρισμούς όταν ήρθαν στο φως. «Χωρίς δικαιολογία, το BBC απέτυχε να σταθεί να αντάξιο στα υψηλά επίπεδα της αξιοπιστίας και της διαφάνειας που το ίδιο έχει θέσει».

Η πλευρά του Μπασίρ

Στην εσωτερική έρευνα που είχε διεξάγει το BBC το 1996, ο Μπασίρ (ΦΩΤΟ) είχε παραδεχθεί ότι είχε προσλάβει έναν γραφίστα ώστε να δημιουργήσει τις ψεύτικες τραπεζικές καταθέσεις, ώστε να τις δείξει στον Σπένσερ. Ωστόσο πάντοτε τόνιζε ότι ήταν ήδη σε στενή επαφή με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ακόμα και πριν δείξει αυτές τις καταθέσεις και ότι δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην απόφαση της Νταϊάνα να του μιλήσει μπροστά στις κάμερες.


Ύστερα από την δημοσίευση της έρευνας του Ντάισον, ο Μπασίρ με μια δήλωσή του παραδέχθηκε ότι η πλαστογραφία των τραπεζικών καταθέσεων ήταν «κάτι τελείως χαζό» και τόνισε ότι το έχει μετανιώσει βαθιά. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν είχαν κανένα αντίκτυπο την προσωπική απόφαση της Νταϊάνα να δώσει αυτή τη συνέντευξη.

Ο Ντάισον για την έρευνά του μίλησε στον Μπασίρ, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημειώματα που έχει κρατήσει ο Σπένσερ από τη συνάντησή τους σύμφωνα με τα οποία ο Μπασίρ είχε προχωρήσει σε βαριές καταγγελίες κατά των μελών της βρετανικής οικογένειας. «Πώς είναι δυνατόν κάποιος που προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια ενός μέλους της Βασιλικής Οικογένειας να κάνει τέτοιου είδους σχόλια στα οποία φαίνεται όχι μόνο ότι εγώ λέω σ’ αυτήν τι είχε πει στους φίλους ή τους εργαζόμενούς της να κάνουν αλλά και ότι αυτές οι κατηγορίες θα μπορούσαν να έχουν εξακριβωθεί σε ένα λεπτό. Δεν βγάζει νόημα και πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι κατασκευασμένα», ανέφερε  ο Μπασίρ στον Ντάισον.

Ο δικαστής πάντως φαίνεται να υιοθετεί περισσότερο την πλευρά του Τσαρλς Σπένσερ: «Δέχομαι απολύτως την αλήθεια και την ακρίβεια της πλευράς του Σπένσερ», γράφει.

Μετά την αντίδραση των γιων της Νταϊάνα ύστερα από την δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο Μπασίρ ζήτησε συγγνώμη από τους δύο αν και τόνισε πως θεωρεί «παράλογο» να συνδέονται οι πράξεις του με το βίαιο θάνατο της μητέρας τους δύο χρόνια μετά σε τροχαίο στο Παρίσι. Ο Μπασίρ, ερωτηθείς από τους Sunday Times, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του προς τους γιούς της πριγκίπισσας, τον Χάρι και τον Ουίλιαμ. «Ουδέποτε θέλησα να βλάψω την Νταϊάνα με οποιονδήποτε τρόπο και δεν πιστεύω πως την βλάψαμε», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να θεωρηθώ υπεύθυνος για πολλά απ' αυτά που συνέβαιναν στη ζωή της και για τα περίπλοκα προβλήματα που περιέβαλλαν αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε ο Μπασίρ. «Πιστεύω ότι το να λέει κανείς ότι είμαι ατομικά υπεύθυνος είναι παράλογο και άδικο», συμπλήρωσε.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι Μπασίρ παραιτήθηκε από την θέση του στο BBC ως αρχισυντάκτης για θρησκευτικά θέματα στις 14 Μαΐου λίγο πριν δημοσιευτεί η αναφορά του Ντάισον. Η αιτιολογία ήταν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, τα οποία εντάθηκαν αφού νόσησε από κοροναϊό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα μετά τη συνέντευξη, τον Δεκέμβριο του 1995, η Νταϊάνα έγραψε στον Μπασίρ ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε: «Ο Μάρτιν Μπασίρ δεν μου έδειξε κανένα έγγραφο ούτε μου έδωσε πληροφορίες που δεν ήξερα ήδη. Συμφώνησα μόνη μου να δώσω αυτή τη συνέντευξη στο BBC χωρίς κανένας να με εξαναγκάσει και δεν μετανιώνω που συμφώνησα». Παρ 'όλα αυτά, το BBC υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει πλέον φυσικό αντίγραφο της χειρόγραφης επιστολής καθώς έχει χαθεί.

Πιθανότατα βέβαια η Νταϊάνα δεν γνώριζε ότι ο Μπασίρ είχε δείξει ψευδείς τραπεζικές καταθέσεις στον αδερφό της ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, την Παρασκευή εξέδωσε μια νέα απολογία λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία για να εξασφαλίσουμε την συνέντευξη απέτυχε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που δικαιωματικά είχε το κοινό. Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτό. Ο λόρδος Ντάισον διαπίστωσε ξεκάθαρα λάθη», τόνισε και συνέχισε: «Παρόλο που το BBC δεν μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο ένα τέταρτο του αιώνα, μπορούμε να δώσουμε μια πλήρη, άνευ όρων απολογία. Το BBC το προσφέρει αυτό σήμερα».

Είναι πολύ πιθανό οι αποκαλύψεις γύρω από τον τρόπο που οργανώθηκε η συνέντευξη να έχει σήμερα σοβαρό αντίκτυπο στον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο δίκτυο της Βρετανίας, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από τους φορολογούμενους Βρετανούς. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ανέφερε την Παρασκευή ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ελέγξει πολύ προσεκτικά το αν η διοίκηση του BBC πρέπει να αναδιαμορφωθεί στο φως αυτών των νέων σοκαριστικών αποκαλύψεων».

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτείται το BBC, ενώ δέχεται την κριτική από τα υπόλοιπα μέλη της τηλεοπτικής βιομηχανίας που απέτυχε να το κάνει αυτό με διαφάνεια.

Οι αντιδράσεις των Ουίλιαμ και Χάρι

Oι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι έκαναν δηλώσεις μετά το πόρισμα από την έρευνα του δικαστή Τζον Ντάισον.

«Η μητέρα μας ήταν μια απίστευτη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία. Ήταν ανθεκτική, γενναία και αναμφίβολα ειλικρινής. Η αλυσιδωτή επίδραση μιας κουλτούρας εκμετάλλευσης και ανήθικων πρακτικών τελικά της αφαίρεσε τη ζωή» είπε ο πρίγκιπας Χάρι. «Σε όσους έχουν λογοδοτήσει με κάποιον τρόπο, σας ευχαριστούμε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Ωστόσο, αυτό που με απασχολεί βαθιά είναι ότι τέτοιες πρακτικές - και ακόμη χειρότερες - εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες σήμερα. Τότε, και τώρα, το θέμα είναι μεγαλύτερο από ένα μέσο ενημέρωσης, ένα δίκτυο ή ένα δημοσίευμα. Η μητέρα μας έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτού, και τίποτα δεν άλλαξε», συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο Οουίλιαμ είπε ότι τα ευρήματα του Λόρδου Ντάισον ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικά». Είπε ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι του BBC είχαν «πει ψέματα και χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα για να πάρουν τη συνέντευξη της μητέρας μου, υπέβαλαν μακάβριους και ψευδείς ισχυρισμούς για τη βασιλική οικογένεια και εκμεταλλεύθηκαν τους φόβους της και τροφοδότησαν την παράνοια, επέδειξαν θλιβερή ανικανότητα κατά τη διερεύνηση καταγγελιών και ανησυχιών σχετικά με την εκπομπή».

«Είναι η άποψή μου ότι ο δόλιος τρόπος που ελήφθη η συνέντευξη ουσιαστικά επηρέασε αυτό που είπε η μητέρα μου. Η συνέντευξη συνέδραμε ώστε να γίνει χειρότερη η σχέση των γονιών μου και να βλάψει αμέτρητους άλλους», συνέχισε. «Φέρνει απερίγραπτη θλίψη να γνωρίζουμε ότι οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο, την παράνοια και την απομόνωσή της που θυμάμαι από αυτά τα τελευταία χρόνια μαζί της», είπε και συνεχίζοντας την επίθεση στο BBC επισήμανε: «Αλλά αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι εάν το BBC είχε ερευνήσει σωστά τις καταγγελίες και τις ανησυχίες που τέθηκαν για πρώτη φορά το 1995, η μητέρα μου θα ήξερε ότι είχε εξαπατηθεί. Ηττήθηκε όχι μόνο από έναν αδίστακτο δημοσιογράφο, αλλά και από τους επικεφαλής του BBC που κοίταξαν από την άλλη πλευρά αντί να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις».