Οι οδηγοί μότο-ταξί απειλούν τη μάχη της Ουγκάντα κατά του AIDS


Γυναίκες που δεν έχουν χρήματα  πληρώνουν τους «boda boda» με σεξ με αποτέλεσμα να έχει παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του ιού

Εδώ και δεκαετίες η Ουγκάντα δίνει μάχη κατά του AIDS. Μια έρευνα δείχνει πως την προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός απειλεί ένας συγκεκριμένος κλάδος. Οι αναβάτες μοτοσυκλετών ταξί της αφρικανικής χώρας. Τα γνωστά ως «boda boda» έχουν γίνει κέντρο διασποράς του ιού καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί πληρώνονται με σεξ για τις υπηρεσίες τους.

Σε δείγμα 281 ανδρών, το 12% παραδέχτηκε ότι έχει σεξουαλική επαφή με πελάτες που δεν κατάφεραν να πληρώσουν το ναύλο. Το 65,7% ανέφερε ότι έκανε σεξ με περισσότερους από έναν συντρόφους τους τελευταίους 12 μήνες. Το 23% είχε πολλαπλούς την ίδια περίοδο, με το 57,1% να αναφέρει ότι δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό καθόλου τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Εκπαίδευσης και Εξωτερικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Makerere (CEES).

«Η συνεύρεση με πολλούς συντρόφους αποτελεί σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, ειδικά εάν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό. Οδηγεί σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ο ιός HIV και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες», δήλωσε η ερευνητής του CEES, Λίλιαν Εμπαμπάζι, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης. «Δείχνει την ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τους νέους της Ουγκάντας να κατανοήσουν τι σημαίνει επικίνδυνη και ανεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά». «Οι αποκαλύψεις από αυτή την έρευνα είναι ανησυχητικές. Οι φορείς σίγουρα θα αυξηθούν. Οι "boda boda" πρέπει να καταλάβουν ότι το AIDS είναι κάτι αληθινό και μπορούν να κολλήσουν. Η έρευνα είναι ένα καμπανάκι και αν δεν εστιάσουμε στους "boda boda" μπορεί να καταλήξουμε σε σοκ. Είναι σημαντικό να τους ενημερώσουμε και να τους βοηθούσε με δράσεις όπως τα δωρεάν προφυλακτικά» αναφέρει ο υπεύθυνος για την καταπολέμηση του AIDS, Ντάνιελ Μπιαμπακάμα.


«Τι να κάνουμε όταν δεν έχουν λεφτά και μας προσφέρουν σεξ;»

Στον αντίποδα οι αναβάτες των ταξί χαρακτηρίζουν το σεξ με τους πελάτες ως μέρος των κινδύνων του επαγγέλματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι πελάτισσες εσκεμμένα δεν πληρώνουν τον ναύλο.

«Τι περιμένεις να κάνω με μια πελάτισσα που δεν μπορεί να πληρώσει και σε αντάλλαγμα μου προσφέρει σεξ», δήλωσε ο Πάτρικ, ένας αναβάτης boda boda στο Καγιαλιουατζάλα. «Δεν μπορώ απλώς να την αφήσω να φύγει. Φυσικά και θα κάνω σεξ μαζί της σε αντάλλαγμα».

«Μερικές από αυτές τις πελάτισσες είναι απλά πεισματάρες και μας προκαλούν. Οι κυρίες αρνούνται σκοπίμως να πληρώσουν και μας προσφέρουν μια σεξουαλική συμφωνία. Αν μας ενδιαφέρει, τότε ακολουθούμε. Φυσικά τις περισσότερες φορές δεν έχει προφυλακτικό και έτσι κάνεις σεξ χωρίς προστασία» είπε ο Τζόζεφ.

«Η συγκεκριμένη ομάδα παρουσιάζει μια επικίνδινη σεξουαλική συμπεριφορά. Δεν κάνουν τεστ για το AIDS και οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά την ώρα που κάνουν σεξ με πολλά διαφορετικά άτομα. Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται ή πιστεύουν ότι δεν θα κολλήσουν» λέει ο Μπιαμπακάμα.

Υπολογίζεται ότι το 50% των «boda boda» είναι νεαροί άντρες από 18 έως 35 ετών. Δεν έχουν καμία εκπαίδευση και καμία γνώση για τους υγειονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό εξάπλωσης του ιού HIV ανέρχεται σε 5,6%.