Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά φως πίσω από μια μαύρη τρύπα!

 


Ο Αϊνστάιν επιβεβαιώνεται 100 χρόνια μετά. Η συγκλονιστική ανακάλυψη των αστρονόμων που φέρνει νέα δεδομένα στην μελέτη των πιο μυστηριωδών αντικειμένων του σύμπαντος


Οι μαύρες τρύπες είναι αδιαμφισβήτητα ίσως τα πιο μυστηριώδη «αντικείμενα» στο σύμπαν μας. Οι επιστήμονες προσπαθούν από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκαν να καταλάβουν περισσότερα πράγματα γι’ αυτές και ο Στίβεν Χόκινγκ ουσιαστικά αφιέρωσε τη ζωή του στην κατανόησή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Τι θα συνέβαινε αν πέφταμε σε μια μαύρη τρύπα;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα για να καταλάβουμε περισσότερα γι’ αυτές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι μαύρες τρύπες δεν αντανακλούν καθόλου φως και δεν εκπέμπουν κανένα φως. Την ίδια στιγμή ήδη ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε εκφράσει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα την θεωρία της σχετικότητας. Βάσει αυτής και εξαιτίας του γεγονότος ότι το μαγνητικό και βαρυτικό περιβάλλον γύρω από μια μαύρη τρύπα είναι τόσο ισχυρό, θα έπρεπε να μπορούμε να δούμε το φως να λυγίζει και να αντανακλάται προς τα πίσω προερχόμενο από την πίσω πλευρά της μαύρης τρύπας.

Επιβεβαίωση 100 χρόνια μετά

Μια νέα ανακάλυψη έρχεται να ταράξει για ακόμα μια φορά τα νερά γύρω από τις μαύρες τρύπες. Οι επιστήμονες κατάφεραν με τη χρήση ενός τηλεσκοπίου να εντοπίσουν λάμψεις φωτός σε διάφορες αποχρώσεις πίσω από μια μαύρη τρύπα, η οποία βρίσκεται βαθιά στο διάστημα.

Οι φωτεινές αυτές λάμψεις, πρακτικά αντηχήσεις ακτινών-Χ, εντοπίστηκαν να εκτοξεύονται από μια τεράστια μαύρη τρύπα που βρίσκεται σε έναν μακρινό γαλαξία με το όνομα I Zwicky 1 (I Zw 1) και ο οποίος απέχει από εμάς περίπου 800 εκατομμύρια έτη φωτός. Ο εντοπισμός τους έγινε τυχαία, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούσαν να μελετήσουν την χαρακτηριστική «κορόνα» που δημιουργείται γύρω από τις μαύρες τρύπες. Τότε οι επιστήμονες εντόπισαν κάτι που δεν περίμεναν: διαφορετικές, πιο ήπιες λάμψεις και σε διαφορετικά χρώματα που έρχονταν πίσω από την κλασική «κορόνα».

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν για την γενική σχετικότητα, την οποία είχε εκφράσει το 1905 και 1915. Η βαρυτική έλξη από τις μαύρες τρύπες πρακτικά «λυγίζει» τις πιο ελαφριές ακτίνες γύρω από τον εαυτό τους και έτσι δίνουν την δυνατότητα να δούμε αυτό κρύβεται από πίσω. Μέχρι στιγμής αυτό ίσχυε μόνο στη σφαίρα της θεωρίας και τώρα, πάνω από έναν αιώνα μετά, η θεωρία του Αϊνστάιν επιβεβαιώνεται.

Ο Ρότζερ Μπλάντφορντ, ένας από τους ερευνητές της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», δήλωσε: «Πριν από πενήντα χρόνια, όταν οι αστροφυσικοί άρχισαν να εικάζουν πώς μπορεί να συμπεριφέρεται το μαγνητικό πεδίο κοντά σε μια μαύρη τρύπα, δεν είχαν ιδέα ότι κάποια μέρα θα έχουμε τεχνικές για να το παρατηρήσουμε άμεσα και να δούμε τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν σε δράση».

«Κάθε φως που μπαίνει σε αυτή τη μαύρη τρύπα δεν βγαίνει ποτέ, οπότε δεν θα έπρεπε να δούμε τίποτα που να βρίσκεται πίσω από τη μαύρη τρύπα. Ο λόγος που μπορούμε όμως να το δούμε είναι επειδή η μαύρη τρύπα παραμορφώνει το διάστημα, καμπυλώνει το φως και περιστρέφει μαγνητικά πεδία γύρω από τον εαυτό τους», λέει από την πλευρά του ο αστροφυσικός από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Νταν Γουίλινς.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο ουσιαστικά είχε προβλεφθεί εδώ και δεκαετίες από τον Αϊνστάιν, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπορούν να δουν πραγματικά και απευθείας το φως να έρχεται πίσω από την μαύρη τρύπα.

Ο Έντουαρτ Κάκετ, ένας αστρονόμος από το πανεπιστήμιο Γουέιν στο Μίσιγκαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε στο περιοδικό MIT Technology ότι «είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αν και είχαμε δει την υπογραφή της «ηχούς» των ακτινών Χ μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατό να διαχωρίσουμε την ηχώ που προέρχεται πίσω από την μαύρη τρύπα και λυγίζει γύρω από αυτή μπροστά στον ορίζοντά μας».

Ο Γουίλκινς και η ομάδα του ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν και να μελετήσουν περισσότερες αντηχήσεις ακτινών-Χ. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δημιουργήσει μέρη ή ακόμα και ολόκληρες εικόνες μακρινών υπερμεγεθών μαύρων τρυπών, όπως αναφέρει το MIT Technology Review

«Ως αποτέλεσμα, αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε μερικά μεγάλα μυστήρια γύρω από το πώς μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες, πώς συγκρατούν ολόκληρους γαλαξίες και δημιουργούν περιβάλλοντα όπου οι νόμοι της φυσικής υπερβαίνουν τα όριά τους», τονίζεται στο περιοδικό.