Galileo Project: Το πρόγραμμα που αναζητά εξωγήινη τεχνολογία


Μια επιστημονική ομάδα ξεκίνησε την αναζήτηση για αντικείμενα που θα μπορούσαν να προέρχονται από εξωγήινη τεχνολογία. Ο ρόλος του Ομουαμούα 

Oμάδα επιστημόνων ξεκινά μια νέα διεθνή έρευνα, της οποίας θα ηγηθεί το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα  θα αναζητά στοιχεία ύπαρξης εξωγήινης ζωής ψάχνοντας για προηγμένη τεχνολογία που μπορεί να έχει αφήσει πίσω του ένας αναπτυγμένος πολιτισμός. Το Galileo Project, όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα, θα διευθύνει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Άβι Λέμπ. Είναι συνιδρυτής του μαζί με τον Φρανκ Λόκιεν, έναν επιχειρηματία από τη Μασαχουσέτη ο οποίος είναι CEO σε εταιρία κατασκευής επιστημονικού υλικού.

«Με δεδομένη την πρόσφατη ανακάλυψη συστημάτων που είναι παρόμοια με το Ηλιακό, το Galileo Project είναι αφοσιωμένο στη θέση ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αγνοούν την πιθανή ύπαρξη εξωγήινων τεχνολογικών πολιτισμών» ανακοίνωσε η ομάδα του προγράμματος.

Η ανακοίνωση της έναρξης του Galileo Project έρχεται λίγο μετά την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης  περί «μη ταυτοποιημένων εναέριων φαινομένων» που εντοπίστηκαν και αναφέρθηκαν από το προσωπικό του Ναυτικού. Επίσης το πρόγραμμα... ακολουθεί την εμφάνιση του Ομουαμούα, το αντικείμενο που μπήκε και διέσχισε το ηλικιακό σύστημα και προκάλεσε επιστημονικές συζητήσεις για το τι ακριβώς ήταν. Το σχήμα του και κυρίως ο τρόπος που κινούνταν οδήγησε μεγάλο μέρος της αστρονομικής κοινότητας να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα αντικείμενο εξωγήινης τεχνολογίας.

Ο ξεχωριστός Ομουαμούα 

Η ομάδα του Galileo Project έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Ομουαμούα. «Αποδείχθηκε ότι είχε εξαιρετικά ανώμαλα χαρακτηριστικά που αψηφούσαν μια κατανοητή φυσική εξήγηση. Μπορούμε μόνο να εικάσουμε τεντώνοντας την φαντασίας μας ότι ο Ομουαμούα είναι ένα εξωγήινο τεχνολογικό αντικείμενο, παρόμοιο με ένα πολύ λεπτό πανί φωτός ή ένας δίσκος επικοινωνίας» τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Το 2017 ίσως τελικά μας επισκέφτηκαν εξωγήινοι

To Galileo Project αντί να ακολουθήσει τη μέθοδο της αναζήτησης ηλεκτρομαγνητικών σημάτων θα ψάξει για αντικείμενα που θα μπορούσαν να συνδέονται με εξωγήινο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα θα ακολουθήσει τρεις βασικές οδούς έρευνας: Να αποκτήσει υψηλής ανάλυσης φωτογραφικό υλικό μη ταυτοποιημένων εναέριων φαινομένων, να διεξάγει μια εις βάθος έρευνα για αντικείμενα που μοιάζουν με τον Ομουαμούα και να ψάξει για πιθανούς τεχνητούς δορυφόρους.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το Galileo Project δεν αφορά τα πάντα ούτε είναι για όλους. Έχει μια συγκεκριμένη σκόπευση και παράλληλα έχει τα όρια του» ανέφερε ο Λόκιεν προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε επίσημες αναφορές και παρατηρήσεις και όχι σε εικασίες και ανεπίσημες πληροφορίες.

«Θέλουμε να καθαρίσουμε την ομίχλη μέσω μιας διαφανούς και επιστημονικής ανάλυσης συγκεντρώνοντας τα δικά μας στοιχεία. Όχι στοιχεία από αισθητήρες που ανήκουν σε κάποια κυβέρνηση και στην πλειονότητα τους είναι διαβαθμισμένα» προσέθεσε.

Παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων

Σε αυτή την φάση η ομάδα βρίσκεται ακόμα στην επιλογή των κατάλληλων οργάνων που χρειάζονται για την έρευνα της. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων. Το κάθε τηλεσκόπιο θα διαθέτει ειδική κάμερα που θα μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα που έχουν ενδιαφέρον. Όλα τα στοιχεία θα μεταφέρονται και θα επεξεργάζονται από ένα κεντρικό υπολογιστή.

«Θέλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν τελικά είμαστε τα πιο έξυπνα παιδιά στο σύμπαν.  Μπορούμε ίσως να αποσαφηνίσουμε τη φύση κάποιων μη ταυτοποιημένων αντικειμένων. Μπορεί να είναι τελικά κάποια ατμοσφαιρικά φαινόμενα ή να υπάρχει μια... επίγεια εξήγηση αλλά θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Ελπίζουμε ότι το επόμενο χρόνο θα έχουμε τα πρώτα μας ενδιαφέροντα στοιχεία» ανέφερε ο Λεμπ.

Το πρόγραμμα πήρε το όνομα του Γαλιλαίου λόγω της μεγάλης του αγάπης για τα τηλεσκόπια. «Η σημασία των πιθανών ανακαλύψεων με αυστηρά επικυρωμένα επιστημονικά στοιχεία για εξωγήινη τεχνολογία μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο στην αστρονομία και την κοσμοθεωρία μας, με την πρωτοποριακή χρήση τηλεσκοπίων, για αστρονομικές παρατηρήσεις, από τον Γαλιλαίο» τονίζεται.

To σύνθημα του Galileo Project είναι: «Τώρα πρέπει να τολμήσουμε να κοιτάξουμε μέσα από νέα τηλεσκόπια τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Το 2017 ίσως τελικά μας επισκέφτηκαν εξωγήινοι