Ο Σημαδεμένος: Λύθηκε το μυστήριο του Γάλλου κατά συρροή δολοφόνου


Για δεκαετίες η γαλλική αστυνομία αναζητούσε τον άντρα που βίαζε και σκότωνε (κυρίως) ανήλικα κορίτσια. Όταν έφτασε μια ανάσα από τον εντοπισμό του έβαλε ο ίδιος το τέλος για να μην συλληφθεί


Ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματολογικά αινίγματα στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας βρήκε τη λύση του. Για δεκαετίες ο κατά συρροή δολοφόνος γνωστός ως La Grele (o Σημαδεμένος, λόγω του στιγματισμένου από ακμή πρόσωπου του) στοίχειωνε τις γαλλικές αρχές. Ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον τρεις δολοφονίες, μεταξύ των οποίων και ενός 11χρονου κοριτσιού, δύο βιασμούς και 15 ακόμα σεξουαλικά εγκλήματα. Η δράση του είχε σταματήσει το 1994 αλλά οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του δεν είχαν σταματήσει.

Το τελευταίο διάστημα η ερευνητική ομάδα της αστυνομίας του Παρισίου είχε καταφέρει να βρει στοιχεία που δεν άφηναν αμφιβολίες ότι ο «Σημαδεμένος», το διάστημα της εγκληματικής του δράσης, εργαζόταν ως αστυνομικός. Παράλληλα τα εγκληματολογικά εργαστήρια είχαν πλέον ολοκληρωμένο δείγμα DNA του δολοφόνου.

Τους τελευταίους μήνες λοιπόν είχε ξεκινήσει μια οργανωμένη επιχείρηση ώστε να συγκεντρωθούν περίπου 750 δείγματα DNA από ανθρώπους που εργάζονταν στην αστυνομία του Παρισίου την περίοδο των εγκλημάτων του κατά συρροή δολοφόνου.

Ένας από τους επιλεγμένους ήταν και ο Φρανσουά Βερόβ. Γεννημένος το 1962, ο Βερόβ εργαζόταν ως αστυνομικός στη γαλλική πρωτεύουσα.

Νιώθοντας τον κλοιό να στενεύει γύρω του ο Βερόβ βρέθηκε νεκρός την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021 μέσα σε διαμέρισμα το οποίο νοίκιαζε. Πήρε υπερβολική δόση φαρμάκων. Στις 24 Σεπτεμβρίου είχε λάβει ειδοποίηση ότι πρέπει να δώσει δείγμα DNA και τρεις μέρες μετά η σύζυγος του πήγε στην αστυνομία και ενημέρωσε για την εξαφάνιση του.

Το σημείωμα της ομολογίας
Δίπλα στο πτώμα του οι αρχές βρήκαν ένα σημείωμα στο οποίο ομολογούσε ότι είναι ο «Σημαδεμένος». Μιλούσε για ακατανίκητες παρορμήσεις που τον οδηγούσαν στο έγκλημα και ισχυριζόταν πως όλα σταμάτησαν το 1997. Στο κείμενο του δεν εξέφραζε μεταμέλεια ούτε έδινε λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του. Την Πέμπτη (30/9) το εργαστήριο ολοκλήρωσε τη σύγκριση του DNA με αυτό του δολοφόνου και ανακοίνωσε ότι ο Βεβόβ είναι, αποδεδειγμένα πλέον, ο «Σημαδεμένος».

Ο 59χρονος εργαζόταν στη γαλλική αστυνομία από το 1983. Ήταν μέλος ομάδας αστυνομικών μοτοσικλετιστών σε συγκεκριμένη περιοχή του Παρισίου. Άφησε το σώμα μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που του άφησε πρόβλημα στο πόδι και από τότε περπατούσε με μπαστούνι. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη νότια Γαλλία.

Τα εγκλήματα

Το πλέον διαβόητο έγκλημα του είναι ο βιασμός και η δολοφονία της 11χρονης Σεσίλ Μπλοτς στις 5 Μαΐου 1986. Η Σεσίλ πήγαινε στο σχολείο όταν ο Βεβόβ της επιτέθηκε. Τη μετέφερε στο υπόγειο ενός κτιρίου όπου τη βίασε, τη στραγγάλισε και την μαχαίρωσε στην καρδιά. Στη σκηνή του εγκλήματος βρέθηκε DNA του δολοφόνου το οποίο συνδέθηκε με δύο ακόμα βιασμούς: της 8χρονης Σαρά, τον Απρίλιο του 1986 και τις 14χρονης Μαριάν τον Οκτώβριο του 1987. Στην πρώτη περίπτωση το θύμα ουσιαστικά έζησε από θαύμα καθώς είχε υποστεί πολύ σοβαρά τραύματα.

Τον Απρίλιο του 1987 ο «Σημαδεμένος» χτύπησε και πάλι και αυτή τη φορά με διπλή δολοφονία. Μια 20χρονη Γερμανίδα και ένας 38χρονος μηχανικός της Air France βρέθηκαν νεκροί στο διαμέρισμα τους στο Παρίσι. Ο Βεβόβ τους έδεσε, τους βασάνισε (τα πτώματα είχα ίχνη από χτυπήματα και εγκαύματα από τσιγάρο) και τους δολοφόνησε πνίγοντας τους με ένα καλώδιο. Η κοπέλα είχε βιαστεί και το πτώμα της είχε τοποθετηθεί ανάσκελα με τα χέρια ανοιχτά, σαν ο δολοφόνος να ήθελε να στήσει ένα σκηνικό σταύρωσης. Το επόμενα χρόνια ο «Σημαδεμένος» συνδέθηκε και με άλλες σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι αρχές είχαν στα χέρια τους το DNA του και ένα σκίτσο του που δημιουργήθηκε την δεκαετία του '80 μετά από περιγραφή θύματος. Η περιγραφή μιλούσε για έναν νεαρό άντρα έως 25 ετών με κοντά σκούρα καστανά μαλλιά και σημάδια στο πρόσωπο από ακμή. Ήταν λεπτός και ψηλός.

Παρότι είχαν περάσει δεκαετίες οι αρχές δεν είχαν σταματήσει να δουλεύουν την υπόθεση. Ειδικά ένας διοικητής του εγκληματολογικού είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του αναζητώντας τον «Σημαδεμένο». Οι έρευνες έφεραν την αστυνομία στο κατώφλι του και τελικά αποφάσισε να γράψει ο ίδιος τον επίλογο σε ένα από  τα μεγαλύτερα εγκληματολογικά μυστήρια  της Γαλλίας.