Πέθανε 21 χρόνια αφού την έκαψε. Τώρα δικάζεται για τον φόνο της

 


Μια πρωτοφανής υπόθεση για μια ανθρωποκτονία που σημειώθηκε 21 χρόνια μετά την επίθεση


Χρειάστηκαν 21 χρόνια ώστε η απόπειρα ανθρωποκτονίας να προκαλέσει τελικά τον θάνατο του θύματος σε μια πρωτοφανή υπόθεση. Κατά πόσο όμως ο θύτης μπορεί πλέον να καταδικαστεί για ανθρωποκτονία περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά το έγκλημά του;

Τα βρετανικά δικαστήρια καλούνται πλέον να λάβουν ακριβώς αυτήν την απόφαση.

Ο 58χρονος σήμερα Στίβεν Κρεγκ είχε προσπαθήσει το 1998 να κάψει ζωντανή την σύντροφό του, Ζακλίν Κιρκ. Ο Κρεγκ είχε προσεγγίσει την Κερκ σε ένα πάρκινγκ στην παραθαλάσσια πόλη Γουέστον Σούπερ Μερ του Σόμερσετ της Βρετανίας. Την είχε περιλούσει με βενζίνη και της έβαλε φωτιά.

Τα εγκαύματα σε όλο το σώμα της Κιρκ ήταν φρικτά. Η Κιρκ είχε υποστεί εγκαύματα στο 35% του σώματός της, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, του λαιμού, το στήθος, τον κορμό και το άνω μέρος των ποδιών, και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για οκτώ μήνες. Υποβλήθηκε σε 14 επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταμοσχεύσεων δέρματος, ενώ χρειάστηκε να υποβληθεί σε τραχειοτομία, μια τομή που δημιουργείται στο μπροστινό μέρος του λαιμού για να μπορεί ο ασθενής να αναπνέει καλύτερα όταν ο λαιμός είναι κατεστραμμένος.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Κρεγκ κρίθηκε ένοχος για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης στην Κιρκ και φυλακίστηκε.

Η Κιρκ όμως συνέχισε να δίνει μάχη για να μπορέσει να ζει κάθε στιγμή. Τελικά, το 2019 σε ηλικία 62 ετών έφυγε από τη ζωή και τώρα ο Κρεγκ κατηγορείται για τον θάνατό της καθώς η υπόθεση στοιχειοθετείται ως ανθρωποκτονία απόρροια των τραυμάτων που της προκλήθηκαν από τη επίθεση του άντρας. Ο εισαγγελέας που εκπροσωπεί την οικογένεια της Κιρκ, ο Ρίτσαρντ Σμιθ, υποστήριξε στο δικαστήριο του Μπρίστολ όπου εκδικάζεται η υπόθεση ότι τα τραύματα που προκλήθηκαν στην Κιρκ το 1998 ήταν «άκρως απειλητικά για τη ζωή της».

Ο Σμιθ ανέφερε στην εναρκτήρια αγόρευσή του ότι τον Αύγουστο του 2019 η Κιρκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μπαθ με πόνους, πρησμένη κοιλιά και δυσκολία στην αναπνοή.

Όπως εξήγησε, επειδή το γεμάτο ουλές δέρμα της ήταν σφιχτό, το στομάχι και το στήθος της δεν μπορούσαν να διασταλούν αρκετά ώστε να αναπνεύσει και έτσι υπέστη μια «πολύ σπάνια» ρήξη στο διάφραγμα, η οποία προκάλεσε βλάβη στους πνεύμονές της. Ο Σμιθ πρόσθεσε ότι επειδή η γυναίκα είχε πολλά προβλήματα υγείας κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσαν να την χειρουργήσουν και έτσι πέθανε το επόμενο πρωί.

«Ο θάνατος της Ζακλίν Κιρκ τόσα χρόνια μετά την επίθεση προκλήθηκε εν μέρει ως αποτέλεσμα των τραυμάτων που της είχαν προκληθεί όλα αυτό το διάστημα, επειδή είχε υποστεί τόσο σοβαρά εγκαύματα. Επειδή οι τραυματισμοί έπαιξαν ρόλο, ο κατηγορούμενος διώκεται για φόνο. Το μοναδικό ζήτημα σε αυτή την υπόθεση είναι αν οι τραυματισμοί αυτοί που προκλήθηκαν από τον κατηγορούμενο συνέβαλαν ή όχι στο θάνατό της χρόνια αργότερα», ανέφερε ο Σμιθ ενώπιον των ενόρκων.

Ο Σμιθ δήλωσε ότι οι τραυματισμοί που προκάλεσε ο Κρεγκ δεν χρειάζεται να είναι η μόνη αιτία ή ο κύριος λόγος για τον θάνατο της Κιρκ για να κριθεί ένοχος για φόνο. Είναι αρκετό να είναι έστω μια από τις αιτίες.


Όπως είπε, η εισαγγελία υποστήριξε ότι τα εγκαύματα που υπέστη από τα χέρια του Κρεγκ έπαιξαν ρόλο στο θάνατό της με δύο τρόπους. Πρώτον, οι ουλές έπαιξαν ρόλο στη ρήξη του διαφράγματος. Δεύτερον, τα τραύματά της και η κακή της υγεία έπαιξαν ρόλο στην «φρικτή» απόφαση των γιατρών να μην προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν το διάφραγμά της.

Ο Σμιθ δήλωσε ότι το ζευγάρι ήταν μαζί για «τρία ή τέσσερα χρόνια» κατά τη στιγμή της επίθεσης, ενώ σημείωσε ότι δεν θα παρουσιαστούν εικόνες της Κιρκ στους ενόρκους καθώς θα ήταν δύσκολο να τις αντικρίσουν.

Ο Κρίστοφερ Τεχράνι, από την πλευρά της υπεράσπισης, στην εναρκτήρια αγόρευσή του είπε στο δικαστήριο ότι δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση ότι ο Κρεγκ περιέλουσε με βενζίνη την Κιρκ. Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι ήταν μια «πραγματικά φρικτή πράξη» που είχε σκοπό να προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα για τα αίτια θανάτου της ήταν «περίπλοκη και δύσκολη», αλλά υποστήριξε ότι οι μάρτυρες κατηγορίας έκαναν λάθος όταν υπέθεσαν ότι οι ουλές ήταν αποδεκτή εξήγηση για τη ρήξη που υπέστη.

Είπε επίσης ότι η υπεράσπιση θα υποστηρίξει πως η απόφαση του γιατρού να μην χειρουργήσει φαίνεται να βασίστηκε στην αδυναμία της και σε άλλες ασθένειες, όπως προβλήματα καρδιάς, και δεν είχε καμία σχέση με τους τραυματισμούς που υπέστη το 1998.

Από την πλευρά του, ο Στίβεν Κρεγκ αρνείται την κατηγορίες για δολοφονία. Η δίκη συνεχίζεται, ενώ υπολογίζεται ότι σε τρεις εβδομάδες θα υπάρξει ετυμηγορία.