Έφαγε για πλάκα ένα σαλιγκάρι και κατέστρεψε τη ζωή του


Η τραγική ιστορία του νεαρού Αυστραλού που πλήρωσε πολύ ακριβά μια απερισκεψία της στιγμής

«Ήταν ένα βράδυ του 2010, είχαμε μαζευτεί στο σπίτι μου» θυμάται ο Τζίμι Γκάλβιν και συνεχίζει: «Ξαφνικά εμφανίστηκε στο τσιμέντο της αυλής ένας γυμνοσάλιαγκας. Τον είδαμε όλοι και αρχίσαμε να μιλάμε για αυτό. Ξεκίνησε μια συζήτηση για πλάκα αν πρέπει να τον φάμε. Ξαφνικά ο Σαμ τον έπιασε και το έκανε. Έτσι συνέβη…».

Ο Σαμ Μπάλαρντ ήταν 19 ετών όταν, σε μια απερισκεψία της στιγμής, έφαγε τον γυμνοσάλιαγκα που εμφανίστηκε στη βεράντα του φίλου του. Μέσα σε λίγες ώρες η ζωή του θα άλλαζε για πάντα και τελικά θα εξελισσόταν σε μια απίστευτη τραγωδία.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Σαμ άρχισε να νιώθει αδυναμία και παραπονέθηκε για έντονο πόνο στα πόδια. «Τον μεταφέραμε στο νοσοκομείο και η πρώτη μας σκέψη ήταν σκλήρυνση κατά πλάκας, από την οποία έπασχε ο πατέρας του. Οι γιατροί όμως που τον εξέτασαν μας είπαν ότι δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Ο Σαμ μας είπε για τον γυμνοσάλιαγκα που έφαγε αλλά του απάντησαν ότι κανείς δεν αρρωσταίνει από αυτό» λέει η μητέρα του, Κέιτι.

Δυστυχώς για τον Σαμ τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί από τον γυμνοσάλιαγκα. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο 19χρονος είχε προσβληθεί από ένα πνευμονο-παράσιτο το οποίο συναντάται σε αρουραίους.

Το συγκεκριμένο παράσιτο ζει μέσα στους πνεύμονες των αρουραίων και αποβάλλεται στα κόπρανα τους. Ο γυμνοσάλιαγκας είχε έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα και κουβαλούσε το παράσιτο των πνευμόνων.

Ο γυμνοσάλιαγκας ήταν μολυσμένος με το συγκεκριμένο παράσιτο και πέρασε στο σώμα του Σαμ. Ο νεαρός όμως ήταν διπλά άτυχος. «Οι περισσότερες περιπτώσεις της μόλυνσης με το παράσιτο αυτό δίνουν συγκεκριμένα ήπια συμπτώματα που αντιμετωπίζονται. Κάποιοι μάλιστα δεν χρειάζονται καν θεραπεία. Όμως σε σπάνιες περιπτώσεις το παράσιτο μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα η οποία ουσιαστικά είναι μια φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό» αναφέρει η καθηγήτρια Χέδερ Στόκντεϊλ η οποία ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Ο Σαμ ήταν μια από αυτές τις περιπτώσεις και οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές. Λίγο μετά την οριστική διάγνωση ο νεαρός έπεσε σε κώμα και έμεινε σε αυτή την κατάσταση 420 ημέρες. Ξύπνησε παράλυτος, ανίκανος να σιτιστεί χωρίς σωλήνα και έχοντας ανάγκη από μόνιμη βοήθεια.  

Η αντίληψη του όμως δεν επηρεάστηκε. Ο νεαρός κατανοούσε πλήρως σε τι κατάσταση βρισκόταν. «Ήταν εκεί 100%. Του απολογήθηκα για αυτό που συνέβη εκείνο το βράδυ στην αυλή μου και άρχισε να γουρλώνει τα μάτια του. Το ήξερα ότι ήταν εκεί» υποστηρίζει ο Τζίμι Γκάλβιν.

 

Οι φίλοι και οι η οικογένεια στάθηκαν δίπλα στον Σαμ. Σταδιακά παρουσίασε μικρή βελτίωση, στην κίνηση και την επικοινωνία, και ενισχύθηκε η ελπίδα πως το μέλλον θα είναι καλύτερο. Στις 2 Νοεμβρίου 2018 όμως ο Σαμ πέθανε από επιπλοκές που του προκάλεσε η μόλυνση,. Ήταν 28 ετών. «Ήταν ένα παιδί γεμάτο αγάπη με πάθος για το ράγκμπι. Όλα χάθηκαν μέσα σε μια στιγμή» θα πει η μητέρα του.