Αφρικανική σκόνη: Από πού έρχεται, γιατί μας επισκέπτεται συχνότερα και πόσο επικίνδυνη είναι


Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς και ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλούν για το φαινόμενο

Όλο και συχνότερο γίνεται το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που καλύπτει την ατμόσφαιρα της χώρας μας. Για αρκετές μέρες η σκόνη «κάθεται» πάνω από περιοχές ή και ολόκληρη την Ελλάδα και δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στην ορατότητα αλλά και στην αναπνοή.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς ανέλυσε το φαινόμενο και εξήγησε από πού έρχεται η σκόνη και γιατί πλέον μας… επισκέπτεται συχνότερα.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Θοδωρής Κολυδάς:

«Η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες. Η Κεντρική Αλγερία είναι η πιο συχνή περιοχή-πηγή αιωρούμενων σωματιδίων , καθώς επίσης άλλες πιθανές πήγες είναι τα βουνά Hoggar Massif και Tibesti στο βόρειο Chad.

Η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ (σήμερα στο ένα εικοστό του μεγέθους που είχε το 1960) και της Σαχάρας. Από τη κοιλότητα απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.

Συνολικά από όλη την Σαχάρα και στο Σαχέλ στα νότια όριά της, οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4 με 6 φορές από τη δεκαετία του '60. Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.

Την περίοδο της άνοιξης ( Μάρτιο -Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο».

Ένα επικίνδυνο μείγμα

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας για τα προβλήματα που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό τόνισε:

«Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με μικροσωματίδια, άνθρωποι με προϋπάρχουσες νόσους επιβαρύνονται, καθώς τα σωματίδια κάθονται στον βλεννογόνο και κάνουν φλεγμονή. Έτσι σε οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από άσθμα, αλλεργία, αυτή αυξάνεται και προκαλεί συμπτώματα».

Όσον αφορά με το τι πρέπει να προσέξουμε τόνισε: «Πρώτον, εάν έχει κάποια νόσο και την γνωρίζει, τώρα που υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας την δόση του φαρμάκου που παίρνουμε, είτε την συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από τον ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ.

Το δεύτερο είναι ότι εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που θα έχουμε σκόνη μην το αποδώσει εκεί. Σε έναν υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως πχ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δυο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει».