26 χρόνια αιχμάλωτος σε ένα υπόγειο με πρόβατα


Απήχθη το 1998 και για 26 χρόνια ζούσε σε μια αποθήκη, μόλις 200 μέτρα από το σπίτι του. Έβλεπε τους συγγενείς του από το παράθυρο αλλά δεν τους μιλούσε. Μια συγκλονιστική ιστορία που ψάχνει απαντήσεις

Το 1998 ο 19χρονος Ομάρ Μπιν Ομράν έφυγε από το σπίτι του στην πόλη Ντζέλφα της Αλγερίας για να πάει στην επαγγελματική σχολή στην οποία φοιτούσε. Δεν επέστρεψε ποτέ. Ο νεαρός εξαφανίστηκε και όλες οι προσπάθειες για τον εντοπισμό δεν απέφεραν καρπούς. Ήταν η εποχή κατά την οποία στην Αλγερία μαινόταν εμφύλιος πόλεμος και η οικογένεια πίστεψε ότι τον είχαν σκοτώσει.

Η αναζήτηση σταμάτησε και ο Ομάρ θεωρήθηκε οριστικά χαμένος. Μόνο η μητέρα του πίστευε ότι είναι ακόμα ζωντανός και έως το 2013, όταν και πέθανε, ζητούσε να μην χάσουν την ελπίδα και να συνεχίσουν να τον ψάχνουν. Τελικά είχε δίκιο…

Πριν από λίγο καιρό ένας άντρας πόσταρε στο Facebook πως ο αδελφός του έχει απαγάγει τον Ομάρ και τον κρατά αιχμάλωτο στο σπίτι του. Ο άντρας ήταν ο αδελφός του δράστη και αποκάλυψε το έγκλημα για να τον εκδικηθεί λόγω κληρονομικών διαφορών. «Τον ψάχναμε για χρόνια αλλά δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος του. Μέχρι που κάποιος μας ενημέρωσε για την ανάρτηση στο Facebook. Έλεγε ότι είναι ζωντανός και τον κρατάει αιχμάλωτο ο γείτονας μας Μπιν Ατιά που μένει 200 μέτρα μακριά. Ήταν σοκ για εμάς. Μαζεύτηκε όλη η οικογένεια και πήγαμε στο σπίτι του γείτονα. Μας υποδέχθηκε κανονικά, άνοιξε την πόρτα του και μας μίλησε φιλικά. Όταν του είπαμε τι μάθαμε αρνήθηκε τα πάντα και μας έδωσε άδεια να ψάξουμε το σπίτι. Δεν περίμενε ότι θα τον βρούμε» δηλώνει ένας ξάδελφος του Ομάρ.

Τα μέλη της οικογένειας του Ομάρ έψαξαν εξονυχιστικά το σπίτι. Ένας θείος του κατέβηκε στη μικρή αποθήκη όπου ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είχε πρόβατα. Κοίταξε πίσω από τις μπάλες με τον σανό και είδε τον Ομάρ. «Με αναγνωρίζεις;» τον ρώτησε ο θείος του και ο 45χρονος πλέον Ομάρ του απάντησε: «Ναι σε ήξερα».


Μετά από 26 ολόκληρα χρόνια το μυστήριο της εξαφάνισης του λύθηκε αλλά πολλά ερωτήματα απομένουν ακόμα αναπάντητα. Ο Ομάρ δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη και γιατί δεν ζήτησε βοήθεια. Μιλάει ελάχιστα και αποκάλυψε πως έβλεπε ορισμένες φορές τους συγγενείς του να περπατάνε δίπλα από τον χώρο, στον οποίο ήταν φυλακισμένος. «Σας έβλεπα από ένα μικρό παράθυρο αλλά δεν μπορούσα να σας μιλήσω» τους είπε. Δημοσιεύματα στην Αλγερία τονίζουν ότι ο Ομάρ υποστήριξε ότι ο απαγωγέας του του είχε κάνει μάγια και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Οι γιατροί που εξέτασαν τον 45χρονο τόνισαν ότι είναι φοβισμένος, σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και πιθανότατα γι’ αυτό δεν επιχείρησε να δραπετεύσει.

Ο δράστης, ένας 61χρονος δημόσιος υπάλληλος, συνελήφθη και ανακρίνεται. Έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται συγκεντρώθηκε κόσμος και ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία του. Από την έρευνα έχει προκύψει ότι πολλοί έβλεπαν τον 61χρονο Μπιν Ατιά να αγοράζει πολλά τρόφιμα αλλά δεν υποπτεύθηκαν ότι μπορεί να κρατά αιχμάλωτο τον Ομάρ.

Αυτό που επίσης αποκαλύφθηκε είναι ότι ο Μπιν Ατιά είχε σκοτώσει τον σκύλο του Ομάρ. Για έναν μήνα, μετά την απαγωγή το 1998, ο σκύλος γύριζε γύρω από το σπίτι του δράστη και γάβγιζε. Για να μην τον υποπτευθούν ο Μπιν Ατιά έριξε φόλα στο σκυλί.

Πλέον αναμένεται τόσο η κατάθεση του δράστη όσο και οι εξηγήσεις που θα δώσει ο Ομάρ όταν ξεπεράσει το σοκ. Ήδη στην Αλγερία κυκλοφορούν διάφορα σενάρια όμως μόνο οι δυο τους μπορούν να αποκαλύψουν τι πραγματικά έχει συμβεί.