Η Thomas Cook πτώχευσε, τα στελέχη της κέρδισαν εκατομμύρια



Η πορεία προς την χρεοκοπία και οι CEO της εταιρείας που έβγαλαν εκατομμύρια, ενώ η εταιρεία βρισκόταν προ της κατάρρευσης


Όταν ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας Τόμας Κουκ ίδρυε τον ταξιδιωτικό όμιλο με το όνομά του, Thomas Cook, το ημερολόγιο έδειχνε 1841. Χρειάστηκαν 178 χρόνια ώστε ο κολοσσός που είχε δημιουργηθεί στο μεταξύ όχι μόνο να πτωχεύσει αλλά και να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό χάος.


Υπολογίζεται ότι 600.000 τουρίστες έμειναν στους τόπους των διακοπών τους χωρίς να ξέρουν πώς θα επιστρέψουν στο σπίτι τους και με το ξενοδοχείο τους πολλές φορές να έχει μείνει απλήρωτο από την εταιρεία. Ακόμα, οι 22.000 εργαζόμενοι της εταιρείας σε όλον τον κόσμο από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν και ανακοινώθηκε η χρεοκοπία, είναι πλέον άνεργοι. Ωστόσο, την ίδια ώρα οι επικεφαλής της εταιρείας φαίνεται να φεύγουν από αυτήν την καταστροφή με αρκετά εκατομμύρια περισσότερα στις τσέπες τους.

Οι πλούσιοι CEO

Την ώρα που η εταιρεία καταρρέει, καθώς είναι χρεωμένη παντού, γίνεται γνωστό ότι η μικρή ομάδα στελεχών που βρισκόταν στην κεφαλή της Thomas Cook έλαβε τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 20 εκατ. λίρες και παρά την επίφοβη κατάσταση της εταιρείας.

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι αδιαμφισβήτητα ο βασικός CEO της Thomas Cook, ο Σουηδός Πίτερ Φανκχάουζερ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2014 ύστερα από μια πρώτη κρίση. Ο Φανκχάζουερ έφερε αρκετές αλλαγές και νεωτερισμούς που έδωσε ουσιαστικά μια μικρή παράταση ζωής στην εταιρεία, η οποία άρχισε να παρουσιάζει ξανά για λίγο κέρδη αντί για απώλειες. Όπως αναφέρει η Telegraph από τη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση έχει λάβει 8,3 εκατ. λίρες, ενώ μόνο το 2015 πήρε ένα μπόνους 2,9 εκατ. λίρες.  

Οι οικονομικοί διευθυντές της επιχείρησης, Μάικλ Χίλι και Μπίλι Σκοτ, από το 2014 έχουν λάβει μαζί περίπου επτά εκατ. λίρες. Πάνω από 4 εκατ. λίρες έχουν λάβει μη εκτελεστικά διοικητικά στελέχη, όπως ο Φρανκ Μέισμαν, ο οποίος έχει λάβει 1,6 εκατ. δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά μοιάζουν εξωφρενικά για μια εταιρεία που έπνεε τα λοίσθια για πολύ καιρό, πηγές από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι ειδικά ο Φανκάουζερ τα άξιζε καθώς κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Όσοι βρίσκονταν στην αγορά του τουρισμού γνώριζαν πολύ καλά ότι η Thomas Cook «ψυχορραγούσε» εδώ και αρκετά χρόνια με τους τελευταίους μήνες να είναι όλο και πιο φανερό ότι πτώχευση ήταν κοντά.

Τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης είχαν εμφανιστεί το 2007 ύστερα από μια καταστροφική συγχώνευση που άφησε πίσω της πολλά χρέη. Λίγο μετά, το 2015 προκλήθηκε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων από τον θάνατο δύο μικρών παιδιών από τη Βρετανία σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα το 2006. Αρχικά, το δικαστήριο είχε αθωώσει την εταιρεία, ωστόσο το 2015 η Daily Mail σε δημοσίευμά της υποστήριξε ότι το ξενοδοχείο είχε δώσει 3 εκατ. λίρες στην Thomas Cook. Η μόνη απάντηση από την εταιρεία ήταν μια δωρεά 1,5εκατ. λιρών στην Unicef. Η στάση της εταιρείας εξόργισε τον κόσμο που άρχισε να καλεί σε μποϊκοτάζ της.

Ωστόσο, το 2018 ήρθε το επόμενο χτύπημα με το πιο θερμό καλοκαίρι στην Βρετανία που οδήγησε τους περισσότερους Βρετανούς να μείνουν σπίτι αντί να πάνε διακοπές. Στη συνέχεια η αβέβαιη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω του Brexit και η πτώση της αξίας της λίρας επιδείνωσε κι άλλο την κατάσταση, ενώ οι «φθηνές» διακοπές με εταιρείες όπως η Ryanair, η EasyJet κι άλλες low cost εταιρείες έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.

Ενδεικτικά, από το 60% των Βρετανών που έκανε διακοπές στο εξωτερικό το 2018, μόνο ένας στους επτά απευθύνθηκε σε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο υψηλού επιπέδου για να κλείσει τις διακοπές του. Όσοι το έκαναν είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών, ενώ όσοι ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες έχουν λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν.

Το 2019 δεν ξεκίνησε καθόλου καλά με το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η εταιρεία να καταγράφει ζημιές ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών ως απόρροια του άγριου ανταγωνισμού και του Brexit. Η μετοχή του ομίλου κατέρρευσε στο χρηματιστήριο και έφτασε να αξίζει πλέον παρά λίγες πένες.

Η τελευταία ελπίδα

Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ήταν ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, ο οποίος είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το μισό.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες , ώστε να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν την Thomas Cook. Οι συνεχείς συσκέψεις από την Παρασκευή, για να εξευρεθούν πόροι κατέληξαν στο κενό και τελικά στην πτώχευση.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς και οι εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες του είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Την ίδια στιγμή οι ανταγωνίστριες εταιρείες όπως η TUI, αλλά και οι αεροπορικές low cost και οι ιδιοκτήτες Airbnb μάλλον πανηγυρίζουν. Ο τουρισμός στη νέα εποχή έχει αλλάξει και όταν οι επιχειρήσεις δεν αλλάζουν προς την ίδια κατεύθυνση το τέλος είναι πλέον προδιαγεγραμμένο.