Μια σφαίρα στο κεφάλι για τον Φύλακα του Δάσους



Ο αρχηγός μιας ομάδας ιθαγενών που προσπαθούσε να προστατέψει το δάσος του Αμαζονίου έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι από το όπλο αυτών που πολεμούσε


Ο Πάουλο Παουλίνιο Γκουαχαχάρα γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στο δάσος του Αμαζονίου. Μέλος της μεγάλης φυλής ιθαγενών Γκουαχαχάρα είχε ταχθεί στην προστασία του δάσους που τόσο είχε αγαπήσει. Τώρα, έδωσε ακόμα και τη ζωή του γι’ αυτό.


Ο αυτόχθονας Γκουαχαχάρα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο κεφάλι. Παράνομοι υλοτόμοι του είχαν στήσει ενέδρα θέλοντας να τον βγάλουν από τη μέση καθώς τους «χαλούσε» τη δουλειά, την εκμετάλλευση του Αμαζονίου.

Η Βραζιλιάνικη Ένωση  Ιθαγενών Πληθυσμών ανέφερε ότι ο «Λύκος», όπως ήταν το προσωνύμιο του νεαρού Γκουαχαχάρα, δολοφονήθηκε σε έδαφος αυτοχθόνων στην περιοχή Αραριμπόγια στην πολιτεία Μαρανιάο. Όπως γίνεται γνωστό, ο Γκουαχαχάρα είχε βγει για κυνήγι στην περιοχή που ζούσε η φυλή του, όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους παράνομους υλοτόμους. Ένας ακόμα αυτόχθονας, ο Λαέρσιο Γκουαχαχάρα, τραυματίστηκε επίσης από τα πυρά ωστόσο κατάφερε να διαφύγει και πλέον νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Οι Φύλακες του Δάσους

Ο Γκουαχαχάρα ήταν ο ηγέτης μιας ομάδας αυτοχθόνων που ονομάζονταν «Φύλακες του Δάσους». Οι αυτόχθονες σχημάτισαν αυτήν την ομάδα του 2012 θέλοντας να φρουρήσουν το αγαπημένο τους δάσος-το σπίτι τους- από τους υλοτόμους που λεηλατούν το οικοσύστημα του Αμαζονίου και «ξεριζώνουν» παράνομα τα δέντρα του προς όφελός τους.

Η ομάδα των αυτοχθόνων είχε αναλάβει να προστατεύει το δάσος με όποιον τρόπο μπορούσε κάνοντας ένοπλες περιπολίες και καταστρέφοντας σκηνές παράνομων υλοτόμων. Έτσι, τα μέλη των «Φυλάκων του Δάσους» έχουν δημιουργήσει πολλούς εχθρούς και πολύ συχνά δέχονταν απειλές. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος φύλακας δολοφονείται. Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι αυτόχθονες, έχουν σκοτωθεί αρκετοί «Φύλακες» στο Μαρανιάο, μεταξύ των οποίων και τρεις από την περιοχή Αραριμπόγια.

Η ηγέτης της Ένωσης Αυτοχθόνων της Βραζιλίας APIB, Σόνια Γκουαχαχάρα, καταγγέλλει ότι οι αρχές ήξεραν τι συμβαίνει: «Ενημερώσαμε τις αρχές για τις απειλές που δέχονταν οι Φύλακες, αλλά δεν έκαναν τίποτα». Όπως λέει η κυβέρνηση απαξιώνει τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς και οι ιθαγενείς πρέπει πλέον να προστατεύουν μόνοι τους το σπίτι τους και το δάσος.

Από την άλλη, ο Γκιλντέρλαν Ροντρίγκες,  περιφερειακός συντονιστής του ιεραποστολικού συμβουλίου αυτοχθόνων της Βραζιλίας τόνισε: «Η δουλειά τους ενοχλεί εκείνους που θέλουν να λεηλατήσουν την γη τους», τονίζοντας ότι οι δολοφόνοι προέρχονται από κοντινό αγροτικό οικισμό και είχαν εισέλθει στο δάσος χωρίς άδεια. «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες πρέπει να καταπολεμηθούν έτσι ώστε να μην χαθούν περισσότερες ζωές στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Η περιοχή Αραριμπόγια, έκτασης 4.130 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι το σπίτι για περίπου 20.000 αυτόχθονες της φυλής Γκουαχαχάρα αλλά και της Awá, μιας απομονωμένης φυλής που περιγράφεται ως η «πιο απειλούμενη στον κόσμο». Τα πλούσια σε δέντρα εδάφη της γίνονται συνεχώς στόχος παράνομων υλοτόμων.

Lupo

Ο Πάουλο Παουλίνιο Γκουαχαχάρα ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Lupo», που σημαίνει Λύκος. Ήταν κοντά στα 20 και είχε ένα γιο, ενώ ήταν ταγμένος στην προστασία του Αμαζονίου.

«Με εξοργίζει να βλέπω την καταστροφή του Αμαζονίου. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να έρχονται εδώ, στο σπίτι μας, και να λεηλατούν το δάσος μας; Όχι. Δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς πάμε στο σπίτι τους για να τους ληστέψουμε; Το αίμα μου βράζει. Είμαι τόσο θυμωμένος», ανέφερε πριν από λίγο καιρό στη Survival International.

Τον Σεπτέμβριο είχε μιλήσει στο Reuters στο οποίο είχε δηλώσει ότι η προστασία του δάσους από τους εισβολείς είναι πλέον άκρως επικίνδυνη, αλλά είχε ξεκαθαρίσει ότι ο λαός του δεν θα υποκύψει στον φόβο.

«Φοβάμαι μερικές φορές, αλλά πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας και να δράσουμε. Είμαστε εδώ και πολεμάμε», δήλωνε τότε ενώ προετοιμαζόταν μαζί με άλλους άντρες από τη φυλή του να πάνε σε μια κατασκήνωση παράνομων υλοτόμων.

«Προστατεύουμε τη γη και τη ζωή του Αμαζονίου, τα ζώα, τα πουλιά, ακόμα και τους Awá που ζουν επίσης εδώ. Υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή της φύσης, καλά δέντρα με ξύλο σκληρό σαν ατσάλι κόβονται και τα παίρνουν μακριά», ανέφερε καταλήγοντας:

«Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη ζωή για το μέλλον των παιδιών μας».

Εποχή Μπολσονάρου

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα εδώ και λίγους μήνες, όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή της Αραριμπόγια προστατεύεται θεωρητικά από την κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι κοινό μυστικό ότι την προστασία την έχουν πλέον αναλάβει οι ντόπιοι καθώς οι επίσημες αρχές κάνουν τα στραβά μάτια για όσους προσπαθούν να πλουτίσουν από όσα μπορεί να δώσει ο Αμαζόνιος.



«Η γενεκτονία των ιθαγενών είναι άμεσο αποτέλεσμα των γεμάτων μίσος λόγων του Μπολσονάρου και όσων πράξεων έχει κάνει εναντίον μας», καταγγέλλει το APIB.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, από τη στιγμή που ο Μπολσονάρου ανέλαβε την εξουσία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις και οι εισβολές σε εκτάσεις αυτοχθόνων, καθώς οι υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος και των ιθαγενών υπέστησαν περικοπές και παρεμβάσεις που ευνοούν την λεηλασία.
Την ίδια στιγμή δολοφονίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση για τη γη στη Βραζιλία σπανίως καταλήγουν σε καταδίκες, καθώς υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις πέντε υποθέσεις έφτασαν στο δικαστήριο.  

Έτσι, η υπόσχεση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπολσονάρου, Σέρτζιο Μόρο, μετά τη δολοφονία του «Λύκου» μοιάζει μάλλον με ανέκδοτο: «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους γι’ αυτό το σοβαρό έγκλημα και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Από τις προεκλογικές του ακόμα δηλώσεις, ο Μπολσονάρου είχε κάνει ξεκάθαρο ότι θα ανοίξει τα εδάφη των ιθαγενών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη «οικονομική αξιοποίηση» των πλούσιων εδαφών αυτών προς όφελος της οικονομίας της χώρας.

«Η κυβέρνηση του Μπολοσνάρου έχει αίμα ιθαγενών στα χέρια της», αναφέρει η APIB που αντιπροσωπεύει τους 900.000 ιθαγενείς του Αμαζονίου.