«Ήταν ένα αστείο, μόνο ένα αστείο...»



Ο τραγικός θάνατος του Ιταλού ποδοσφαιριστή Λουτσιάνο Ρε Τσεκόνι που απλά ήθελε να κάνει μια πλάκα


Μια συμβουλή που δίνουν οι κωμικοί είναι ότι πάντα πρέπει να γνωρίζεις το κοινό σου, να ξέρεις σε ποιους απευθύνονται στα αστεία σου ώστε να τα καταλάβουν και να γελάσουν. Ο Λουτσιάνο Ρε Τσεκόνι όμως δεν ήταν κωμικός, ήταν ποδοσφαιριστής και το... κοινό, που επέλεξε να κάνει το αστείο του, δεν γνώριζε τίποτα από το "άθλημα". Το μείγμα αποδείχθηκε καταστροφικό για το αστέρι της Λάτσιο.

Ο Ξανθός Άγγελος

Ο Λουτσιάνο γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1948 στο Νερβιάνο και ξεκίνησε την καριέρα του από την Προ Πάτρια. Το 1969 πήρε μεταγραφή για την Φότζια και τρία χρόνια μετά αποκτήθηκε από τη Λάτσιο. Γρήγορος, δυνατός και με εκπληκτική φυσική κατάσταση έγινε αμέσως βασικός στην ομάδα της Ρώμης και από τους αγαπημένους του κοινού. Του έδωσε το προσωνύμιο "L' Angelo Blondo", ο ξανθός άγγελος, λόγω της χαρακτηριστικής του κώμης.

Υπό τις οδηγίες του Τομάζο Μαεστρέλι (τον είχε προπονητή και στην Φότζια) και μαζί με τους Τζιουζέπε Γουίλσον, Μάριο Φρουσταλούπι και τον αιρετικό του ποδοσφαίρου Τζιόρτζιο Κινάλια, ο Ρε Τσεκόνι οδήγησε τη Λάτσιο στο Σκουντέτο του 1974, επίτευγμα εκπληκτικό για τους "λατσιάλι". Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις έφεραν και την κλήση στην εθνική ομάδα της Ιταλίας και ήταν μέλος της αποστολής για το Μουντιάλ του 1974, χωρίς όμως να αγωνιστεί.

Ο συνδετικός κρίκος

Εκείνη την εποχή τα αποδυτήρια της Λάτσιο ήταν χωρισμένα στα δύο. Από τη μια οι παίκτες που είτε δεν συμπαθούσαν τον φασισμό, είτε δεν ασχολούνταν με την πολιτική και από την άλλη οι φανατικοί φασίστες με μπροστάρη τον αριστερό μπακ, Σέρτζιο Πετρέλι.

Ίνδαλμα για τους ακροδεξιούς οπαδούς της Λάτσιο, ο Πετρέλι έμεινε γνωστός για ένα επεισόδιο με οπαδούς της Ρόμα σε ένα ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή των "λατσιάλι". Οι οπαδοί της Ρόμα συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο και έκαναν φασαρία για να μην κοιμηθούν οι παίκτες της Λάτσιο. Ο Πετρέλι βγήκε στο μπαλκόνι και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα και στις λάμπες του δρόμου. Αν στο μείγμα προσθέσουμε και τον απόλυτο μπον βιβέρ Τζιόρτζιο Κινάλια η κατάσταση στην ομάδα έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Λάτσιο είχε δύο αποδυτήρια για να αποφεύγονται οι τσακωμοί.
Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο αυτούς "κόσμους" ήταν ο Ρε Τσεκόνι. Δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με την πολιτική και είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων. Είχε πάντα τον τρόπο με ένα αστείο ή μια φάρσα να βάζει τέλος στις εντάσεις.

Tη σεζόν 74-75 ο Ρε Τσέκονι έπαιξε σε 29 από τα 30 ματς με τη Λάτσιο να μην μπορεί να διατηρήσει τα σκήπτρα. Το κλαμπ την επόμενη χρονιά έφτασε στη 13η θέση με τον "θαυματοποιό" Τομάζο Μαεστρέλι να αποχωρεί από τον πάγκο της.

Με την ομάδα του πρωταθλήματος να έχει ουσιαστικά διαλυθεί η Λάτσιο ξεκίνησε τη σεζόν 1976-77 με τον Λουίς Βινίσιο στον πάγκο της. Ο Ρε Τσεκόνι παρέμενε βασικός και η ομάδα βρισκόταν κοντά στην κορυφή.


18 Ιανουαρίου 1977

Ήταν Τρίτη απόγευμα και ο Ρε Τσέκονι έκανε βόλτα μαζί με φίλους του. Ήταν ο συμπαίκτης του Πιέτρο Γκεντίν και ο ιδιοκτήτης καταστήματος αρωμάτων Τζιόρτζιο Φρατικιόλι. Περπατούσαν στην οδό Φλαμινία Βέκια και πέρασαν μπροστά από το κοσμηματοπωλείο του Μπρούνο Ταμποτσίνι. Ο Φρατικιόλι ήξερε τον Ταμποτσίνι και μπήκε στο κατάστημα για να τον χαιρετήσει και να ρωτήσει για ένα κόσμημα που ήθελε να αγοράσει.

Ο Ρε Τσεκόνι και ο Γκεντίν έμειναν έξω. Ο "ξανθός άγγελος" έριξε την ιδέα: "Θα τους κάνουμε φάρσα. Θα μπούμε με τα χέρια στις τσέπες σαν να έχουμε όπλο και θα πούμε ότι πρόκειται για ληστεία". Ο Γκεντίν γέλασε και συμφώνησε, τι μπορούσε να πάει στραβά;

Μπήκαν ξαφνικά μέσα στο κατάστημα έχοντας σηκώσει τα μπουφάν τους μέχρι τη μύτη και φώναξαν: “Mani in alto questa è una rapina!!” (Ψηλά τα χέρια, πρόκειται για ληστεία).

Ο Ταμποτσίνι κινήθηκε αστραπιαία, έσκυψε και έπιασε κάτι κάτω από τον πάγκο. Ο Γκεντίν είδε την κίνηση και κατάλαβε τι θα συνέβαινε. Έβγαλε τα χέρια από το μπουφάν και τα σήκωσε ψηλά. Ο Ρε Τσεκόνι όμως επέμεινε και πλησίασε τον καταστηματάρχη.

Αυτός όμως είχε πλέον στο χέρι του ένα περίστροφο και πυροβόλησε εξ επαφής τον ποδοσφαιριστή στο στήθος. Ο Ρε Τσέκονι έπεσε στο πάτωμα και είπε: “Era uno scherzo, solo uno scherzo!!” (Ήταν ένα αστείο, μόνο ένα αστείο). Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια.

Κλήθηκε ασθενοφόρο αλλά έφτασε πολύ αργά. Ο Ξανθός Άγγελος έσβησε στο πάτωμα του κοσμηματοπωλείου και στο νοσοκομείο Τζιάκομο, όπου μεταφέρθηκε, απλά επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη και έναν γιο.


Οι μοιραίοι παράγοντες

Ο Ρε Τσεκόνι έγινε θύμα της φάρσας του, της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην Ιταλία αλλά και το γεγονότος ότι ο Ταμποτσίνι δεν ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο. Ως διάσημος παίκτης της Λάτσιο ο Ρε Τσεκονι θεωρούσε ότι μόλις τον δει ο καταστηματάρχης θα τον αναγνωρίσει και θα γελάσει. Αυτό όμως δεν συνέβη καθώς ο Ταμποτσίνι δεν είχε καμία επαφή με το άθλημα και δεν ήξερε ούτε τον "ξανθό άγγελο", ούτε τον Γκεντίν.

Επιπλέον η εγκληματικότητα και η τρομοκρατία "ανθούσε" εκείνη την περίοδο στην Ιταλία και επικρατούσε φόβος. Οι ληστείες και οι δολοφονίες ήταν καθημερινό φαινόμενο και αρκετός κόσμος είχε αγοράσει όπλα για να προστατέψει την περιουσία και την οικογένεια του.

Η έρευνα μετά το περιστατικό έδειξε ότι ο Ταμποτσίνι είχε πυροβολήσει και τον Φεβρουάριο του 1976 κατά ενός ατόμου που είχε επιχειρήσει να ληστέψει το μαγαζί του. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε πέσει θύμα ληστείας και δέκα μέρες πριν την φάρσα του Ρε Τσεκόνι. Είχε πάντα ένα πιστόλι κάτω από τον πάγκο του και μάλιστα είχε αγοράσει ενισχυμένες σφαίρες.

Ο Ταμποτσίνι συνελήφθη και κρατήθηκε για 18 μέρες πριν δικαστής ζητήσει την αποφυλάκιση του τονίζοντας ότι ο θάνατος του Ρε Τσεκόνι ήταν ένας συνδυασμός αυτοάμυνας και τραγικού ατυχήματος.


Στα χρόνια που ακολούθησαν κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες για τον θάνατο του Τσεκόνι. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο Ταμποτσίνι τον αναγνώρισε αλλά παρ' όλα αυτά τον σκότωσε και κάποιοι ότι η έρευνα έκλεισε πολύ γρήγορα. Ο γιος του ποδοσφαιριστή, Στέφανο κυκλοφόρησε το 2008 ένα βιβλίο για τη ζωή και τον θάνατο του πατέρα του. Τέσσερα χρόνια μετά, βιβλίο για το θέμα κυκλοφόρησε και ο Μαουρίτσιο Μαρτούτσι. Οι θεωρίες που παρουσίασαν διαψεύσθηκαν από μάρτυρες και φίλους του Ρε Τσεκόνι. Πριν από λίγα χρόνια ο Μπρούνο Ταμποτσίνι μίλησε και πάλι για την υπόθεση και επανέλαβε ότι δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του ποδόσφαιρο, δεν αναγνώρισε τον "ξανθό άγγελο" και πυροβόλησε νιώθοντας ότι απειλείται η ζωή του. Η πραγματικότητα παραμένει ότι ο Ρε Τσεκόνι πλήρωσε με τη ζωή του μια φάρσα. Ήταν μόλις 28 ετών.