Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν σέβονται ούτε τον θάνατο



Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ δεν γλίτωσε από το... τέρας της συνωμοσιολογίας. Σαρώνουν και στην χώρα μας οι θεωρίες



Θα θεωρούσε κανείς ότι η υπόθεση της δολοφονίας της Τζορτζ Φλόιντ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και θεωρίες συνωμοσίας. Η κάμερα κατέγραψε τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν να πατά με το γόνατο του, τον λαιμό του 46χρονου για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Ο Φλόιντ έσβησε ενώ το κινητό κατέγραφε και ο Σόβιν ζητούσε από τους περαστικούς να απομακρυνθούν. Οι αρχές και ο δράστης επιχείρησαν να δώσουν κάποιες ερμηνείες που θα ελάφρυναν την θέση τους (όπως αυτή που ήθελε τον Φλόιντ να αντιστέκεται) αλλά ποτέ δεν διέψευσαν το περιστατικό. Για ένα «τερατώδες» κομμάτι του διαδικτύου όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Η δολοφονία του Φλόιντ δημιούργησε ένα παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας. Παράλληλα αποδυνάμωσε τον Ντόναλντ Τραμπ που έδειξε και πάλι το ρατσιστικό και διχαστικό του πρόσωπο αντιμετωπίζοντας την υπόθεση ως ευκαιρία να κάνει επίδειξη δύναμης στο κοινό του.
Με τον κόσμο να έχει βγει οργισμένος στους δρόμους και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλη πτώση της δημοφιλίας και των ποσοστών του Τράμπ η πραγματικότητα έπρεπε να διαστρεβλωθεί προς όφελος του.

Άλλωστε πλέον στον διαδίκτυο αλήθεια είναι αυτό που ταιριάζει στην ιδεολογία του καθένα. Αφού η δολοφονία Φλόιντ σήκωσε κύμα αντιδράσεων και "ξεγύμνωσε" τον Τραμπ οι θεωρίες συνωμοσίας εμφανίστηκαν προς υπεράσπιση του. Το κρίσιμο ήταν να παρουσιαστεί μια εναλλακτική πραγματικότητα ακόμα και αν αυτή έδειχνε ασέβεια απέναντι σε ένα θύμα δολοφονίας.

Πέθανε από κοροναϊό

Η πλέον διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας για την δολοφονία του Τζορντ Φλόιντ είναι πως ο Αφροαμερικάνος δεν πέθανε από τη σχεδόν εννιάλεπτη πίεση στο λαιμό του, αλλά από κοροναϊό. Η νεκροψία έδειξε ότι ο 46χρονος είχε προσβληθεί από τον ιό και αυτό αποτέλεσε "σανίδα σωτηρίας" για τους συνωμοσιολόγους που έψαχναν ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο θα... βόλευε. Παρουσιάζοντας τη δολοφονία του Φλόιντ ως θάνατο λόγω κοροναϊού  και όχι αποτέλεσμα αστυνομικής βίας μπορείς να πας στο επόμενο βήμα που λέει πως οι διαδηλώσεις είναι αδικαιολόγητες αν όχι στημένες. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα πραγματικά αίτια του θανάτου του Φλόιντ αποκρύφθηκαν από το κατεστημένο που ήθελε να κάνει κακό στον Τραμπ και να τον οδηγήσει σε ήττα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τόσο η επίσημη νεκροψία όσο και αυτή που διεξήγαγε ο γιατρός που προσελήφθη από την οικογένεια δεν αναφέρουν πουθενά την πιθανότητα ο Φλόιντ να πέθανε από κοροναϊό.

Δεν πέθανε, ήταν στημένο

Το ίσως πιο ακραίο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι ο Φλόιντ τελικά δεν πέθανε. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία όλη η υπόθεση είναι στημένη με τον 46χρονο και πιθανότατα τους αστυνομικούς να είναι στο κόλπο. Πίσω από αυτή την "παράσταση" είναι και πάλι το κατεστημένο που με αυτό τον τρόπο ήθελε να προκαλέσει αναταραχές με σκοπό να ρίξει τα ποσοστά του Τραμπ εν όψει εκλογών. Ως κατεστημένο "φωτογραφίζεται" ο Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, ο Τζορτζ Σόρος και ο Μπιλ Γκέιτς. Σύμφωνα με τη θεωρία ο Φλόιντ πήρε πολλά χρήματα και πλέον θα ζήσει, με άλλο όνομα, σε κάποιο εξωτικό νησί ενώ οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί θα αποφύγουν τις όποιες συνέπειες, όταν το θέμα ξεχαστεί.
Στα πλαίσια αυτού του σεναρίου κυκλοφορούν πλαστές φωτογραφίες που θεωρητικά δείχνουν το ίδρυμα Ομπάμα να ετοιμάζει πλακάτ με το όνομα του Φλόιντ, εννέα μέρες πριν τη δολοφονία του.

Eρωτική ταινία και προσωπικές διαφορές

Ένα ακόμα δημοφιλές σενάριο που κυκλοφορεί στους κύκλους των συνωμοσιολόγων είναι πως ο Φλόιντ συμμετείχε μεταξύ άλλων σε ερωτική ταινία και είχε προσωπικές διαφορές με τον Σόβιν. Τα περί ερωτικής ταινίας ξεκίνησαν από μια ανάρτηση στο διαδίκτυο που δείχνει στιγμιότυπο από ερωτικό βίντεο με κάποιον Αφροαμερικάνο και υποστηρίζει ότι είναι ο Φλόιντ. Η μόνη "χρησιμότητα" αυτής της θεωρίας είναι για να αποδημήσει την προσωπικότητα του θύματος. Το άλλο σενάριο βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Φλόιντ και ο Σόβιν εργάζονταν στο ίδιο κλαμπ και πιθανότατα γνωρίζονταν έστω εξ όψεως. Η θεωρία αναφέρει λοιπόν ότι είχαν προσωπικές διαφορές γι' αυτό ο Σόβιν του επιτέθηκε. Έτσι δεν στηρίζονται τα περί φυλετικών διακρίσεων και αστυνομικής βίας και οι διαδηλώσεις είναι εντελώς αδικαιολόγητες.

Σαρώνουν και στην Ελλάδα

Όπως διαφόρων ειδών θεωρίες, έτσι κι αυτές για τη δολοφονία του Φλόιντ διαδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς και στη χώρα μας. Σε αυτό συμβάλουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και παντός είδους "επώνυμοι" που τις διασπείρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παίρνουν χιλιάδες likes και εκατοντάδες κοινοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή η οποία, με μπαράζ δημοσιεύσεων στο Facebook, προώθησε τις θεωρίες για τον Φλόιντ.
Το τρομακτικό είναι η τεράστια ανταπόκριση που βρίσκουν ακόμα και τα πιο ακραία αφηγήματα. Μεγάλο ποσοστό κόσμου πιστεύει άκριτα οτιδήποτε διαβάσει στο διαδίκτυο και το προωθεί με μανία... σταυροφόρου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα βίντεο που υποστήριζε ότι συνελήφθη και κρατείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε τις 20.000 views ενώ αναρτήσεις στο διαδίκτυο με τη συγκεκριμένη "αποκάλυψη" είχαν εκατοντάδες κοινοποιήσεις.
Αυτή η μετατροπή του διαδικτύου σε ανεξέλεγκτο τσίρκο μυθευμάτων και θεωριών για κάθε ιδεολογία και κάθε κοσμοθεωρία έχει τεράστιο αντίκτυπο και στην καθημερινότητα. Και αν κάποιοι την αντιμετωπίζουν ως έναν αστείο παραλογισμό, οι καταγγελίες πως δάσκαλοι διασπείρουν στις σχολικές τάξεις διαφόρων ειδών θεωρίες δεν είναι καθόλου αστείες.