H ιστορία πίσω από ένα από τα δημοφιλέστερα meme του διαδικτύου



Το «Distracted boyfriend» σαρώνει εδώ και χρόνια το ίντερνετ. Ποιος είναι ο δημιουργός του και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε



Όσοι σερφάρουν, έστω και σπάνια, στον... μαγικό κόσμο του διαδικτύου είναι απίθανο να μην έχουν «συναντήσει» το meme που αποκαλείται «Distracted Boyfriend». Ένας νεαρός γυρίζει και κοιτάζει μια κοπέλα που περνάει δίπλα του ενώ την ίδια ώρα κρατά από το χέρι τη σύντροφο του. Πλέον το συγκεκριμένο meme είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή στο ίντερνετ με χιλιάδες παραλλαγές ανά περίσταση. Ποιός είναι όμως ο δημιουργός του και ποιοι οι πρωταγωνιστές;

Κάποτέ στην Τζιρόνα

Πίσω από το «Distracted Boyfriend» βρίσκεται ο Καταλανός φωτογράφος Αντόνιο Γκουιλέμ. Το 2015 του ζητήθηκε να φτιάξει μια σειρά φωτογραφιών με θέμα την απιστία. Ήταν μια παραγγελία από ιστοσελίδα με φωτογραφίες στοκ. "Ήθελαν οι εικόνες να είναι παιχνιδιάρικες και να έχουν χιούμορ" θα πει ο Γκουιλέμ σε συνέντευξη του.

Αποφάσισε να κάνει τη φωτογράφιση στην Τζιρόνα της Καταλονίας, μια πανέμορφη πόλη περίπου μισή ώρα από τη Βαρκελώνη. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο τραβήχτηκε στα μέσα του 2015 στον κεντρικό πεζόδρομο της Τζιρόνα.

Η φωτογραφία ανέβηκε στην ιστοσελίδα στοκ εικόνων Shutterstock και η περιγραφή της ανέφερε: "Άπιστος άντρας περπατά με τη σύντροφο του και κοιτάζει εντυπωσιασμένος μια άλλη ελκυστική κοπέλα".


Το πρώτο meme

To " Distracted Boyfriend" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως meme στις 30 Ιανουάριου του 2017. Ανέβηκε σε μια τουρκική σελίδα στο Facebook αφιερωμένη στο progressive ροκ.  Στη συγκεκριμένη φωτό ο νεαρός είχε την ταμπέλα "Φιλ Κόλινς" και του τραβούσε την προσοχή το progressive ροκ ενώ η σύντροφος του ήταν η ποπ μουσική. Το συγκεκριμένο  meme ανέβηκε στο Twitter στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 και λίγο μετά η αρχική φωτό κυκλοφόρησε στο Instagram.

Η έκρηξη δημοφιλίας ήρθε στις 19 Αυγούστου 2017 όταν ένας χρήστης την ανέβασε στο Twitter με ετικέτα "Η νεολαία" στον νεαρό, "καπιταλισμός" στη σύντροφο του και "σοσιαλισμός" στην γοητευτική κοπέλα. Το συγκεκριμένο τιτίβισμα απέσπασε σε μικρό χρονικό διάστημα 35,000 retweets και 100,000 likes. Από τότε χρησιμοποιείται μαζικά σε κάθε χώρα για διαφορετική περίσταση. Άλλοι βάζουν απλά ταμπέλες στους πρωταγωνιστές και άλλοι αλλάζουν τα πρόσωπα τους.

Οι πρωταγωνιστές

Ο Γκουιλέμ χρησιμοποίησε για τη φωτογράφιση τρία μοντέλα από τοπικό πρακτορείο. Και οι τρεις δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα. Το "ζευγάρι" έχει μιλήσει στον Τύπο με τα ψευδώνυμα Λάουρα και Μάριο.

"Για να το ξεκαθαρίσουμε εγώ είμαι η σύντροφος χαχα. Ήταν μια περίεργη και αστεία φωτογράφιση. Όταν ο κόσμος μας έβλεπε να προσπαθούμε να βγάλουμε τη φωτογραφία σταματούσε και γελούσε. Στην περίπτωση μου έπρεπε να έχω το πιο σοβαρό πρόσωπο και δεν ήταν εύκολο" λέει η Λάουρα για τη φωτογράφιση στην Τζιρόνα.

Από τη μεριά του ο Μάριο θυμάται: "Ήταν κάπως ντροπιαστικό καθώς μας παρακολουθούσε κόσμος και γελούσε και εγώ έπρεπε να κάνω αυτή τη χαζή γκριμάτσα. Τελικά κάναμε τη δουλειά μας. Θυμάμαι ότι είχαμε περάσει καλά".

Όσο για το πώς ανακάλυψαν τα πρώτα meme η Λάουρα τονίζει: «Άρχισα να λαμβάνω ειδοποιήσεις στο κινητό από φίλους μου που με είχαν κάνει tag στη φωτογραφία. Μετά από λίγο ο Τόνι (Γκουιλέμ) μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν αιτήματα για συνεντεύξεις και καταλάβαμε ότι έχουμε γίνει viral».

«Κόσμος που δεν είχα δει για χρόνια άρχισε να γεμίζει τα social media μου με meme" λέει ο Μάριο. Και οι δύο συμφωνούν ότι ο κόσμος έχει απίστευτη φαντασία και έχουν μείνει έκπληκτοι από τις χιλιάδες παραλλαγές της φωτογραφίας τους.
Η Λάουρα λέει ότι δεν την αναγνωρίζουν στο δρόμο."Κανείς δεν με έχει αναγνωρίσει. Ακόμα και κάποιοι φίλοι μου έδειξαν τη φωτό και μου είπαν: Κοίτα αυτό το κορίτσι μοιάζει με εσένα. Τους είπα ότι είμαι εγώ χαχαχα" λέει με τον Μάριο να τονίζει πως επίσης δεν τον αναγνωρίζουν.

Ο Γκουιλέμ λέει πως δεν ήξερε καν τι είναι το meme: "Δεν ήξερα τίποτα γι' αυτό. Το ανακάλυψαν τα μοντέλα και με ενημέρωσαν. Κανείς από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν τόσο δημοφιλές στα ΜΜΕ".

Το κορίτσι με το κόκκινο φόρεμα δεν έχει δώσει κάποια συνέντευξη.



Η ιστορία έχει και συνέχεια

Η φωτογραφία «Distracted Boyfriend» είναι μόνο η πρώτη μιας σειράς η οποία βασίζεται σε ένα σενάριο με μια τρομερή έκπληξη στην πλοκή. Ο νεαρός κοιτάζει την κοπέλα με τα κόκκινα στο δρόμο και στη συνέχεια την κοιτάζει ενώ προσφέρει ένα δαχτυλίδι στη σύντροφο του και της ζητά να αρραβωνιαστούν. Συνεχίζει να φλερτάρει με την κοπέλα και βγαίνουν για καφέ αλλά η σύντροφος τους πιάνει στα πράσα.

Στη συνέχεια οι τρεις τους γνωρίζονται και αφήνεται να εννοηθεί ότι ίσως γίνονται και τρίο.Το τέλος δεν είναι καλό για τον «Distracted Boyfriend» καθώς η σύντροφος του εμφανίζεται να τον έχει χωρίσει και να πίνει καφέ με τη νέα της φίλη ενώ αυτός κάθεται μόνος του με πλάτη στο διπλανό τραπέζι. Στη συνέχεια οι δύο κοπέλες παντρεύονται. Στην τελευταία φωτό ο νεαρός εμφανίζεται να κοιτάζει απογοητευμένος τη βροχή από ένα παράθυρο. Karma is a bitch...

Οι αντιδράσεις

Αν και η πλειονότητα βρήκε τη φωτογραφία χιουμοριστική δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις. Φεμινιστικές οργανώσεις ζήτησαν την απαγόρευση του meme ως σεξιστικό και κάποιοι μίλησαν για φωτογραφία που ουσιαστικά αποτυπώνει μια σεξουαλική παρενόχληση και την ωραιοποιεί. Στη Σουηδία μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο των διαφημίσεων ανέφερε: "Η φωτογραφία παρουσιάζει τη γυναίκα σαν αντικείμενο. Σαν κάτι που μπορείς να το αλλάξεις και υποστηρίζει ότι μετράει μόνο η εμφάνιση. Παρουσιάζει τα στερεότυπα για το ρόλο των δύο φύλων και δίνει την εντύπωση ότι ο άντρας μπορεί να αλλάζει συντρόφους όπως αλλάζει δουλειές". Οι πρωταγωνιστές δείχνουν να καταλαβαίνουν τις αντιδράσεις. "Νομίζω ότι όλες μας έστω μια φορά στη ζωή μας βρεθήκαμε στη θέση του κοριτσιού με το κόκκινο φόρεμα. Αλλά  ευτυχώς ποτέ δεν βρέθηκα στη θέση της συντρόφου της οποίας το αγόρι κοιτάζει τόσο αναίσχυντα μια άλλη κοπέλα" λέει η Λάουρα.

Από τη μεριά του ο Μάριο τονίζει: "Στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα κοίταζα έτσι κάποιον". Ο φωτογράφος υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν μόνο μια φωτογραφία από μια ολόκληρη σειρά και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ενισχύσει αυτού το είδους τα στερεότυπα.


Το... κυνήγι

Όπως ήταν αναμενόμενο οι χρήστες ξεκίνησαν ένα διαδικτυακό κυνήγι για να εντοπίσουν τους πρωταγωνιστές της φωτογραφίας. Το κορίτσι με το κόκκινο φόρεμα συμμετείχε σε πολλές ακόμα καμπάνιες φωτογραφιών για ιστοσελίδες στοκ εικόνων. Το ίδιο ισχύει και για την Λάουρα και τον Μάριο. Μάλιστα πρωταγωνίστησαν μαζί σε μια διαφήμιση της ουγγρικής κυβέρνησης υπέρ της οικογένειας. Η Λάουρα "εντοπίστηκε" και σε διαφημιστικό στην Αυστραλία. Αυτό που επίσης "ανακαλύφθηκε" είναι πως το 2017 ο Γκουιλέμ είχε φτιάξει μια παρόμοια φωτογραφία με άλλα μοντέλα και αντεστραμμένους ρόλους. Μια κοπέλα κοιτούσε έναν νεαρό ενώ περπατούσε μαζί με τον σύντροφο της. Ο Γκουιλέμ λέει πως ενώ η φωτογραφία υπόκειται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ο κόσμος τη χρησιμοποιεί παράνομα αλλά δεν σκοπεύει να μηνύσει κανέναν εκτός αν πρόκειται για κάτι ακραίο.