Ο εραστής στη σοφίτα



Η «μοιραία» γυναίκα, ο κρυμμένος εραστής στη σοφίτα και ο δολοφονημένος σύζυγος. Μια πραγματική ιστορία από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα που κάνει ακόμα και τα πιο επιτυχημένα νουάρ μυθιστορήματα να ωχριούν.


Κρυμμένος στη σοφίτα άκουγε για ακόμα μια φορά την αγαπημένη του να τσακώνεται με τον άντρα της. Οι φωνές έγιναν πιο έντονες και για κάποια στιγμή νόμισε ότι η αγαπημένη του βρισκόταν σε κίνδυνο. Αμέσως άνοιξε την πόρτα και όρμησε έξω, βρήκε ένα πιστόλι 25 χιλιοστών στο κομοδίνο και έριξε τρεις σφαίρες στον άντρα σκοτώνοντάς τον. Στη συνέχεια μπήκε ξανά στη σοφίτα του για να μείνει εκεί για άλλα επτά χρόνια.

Δεν είναι απόσπασμα από κάποιο μυθιστόρημα, αλλά μόνο ένα κομμάτι μιας τρελής ιστορίας που άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και παραμένει μέχρι και σήμερα μια σχεδόν μοναδική στα χρονικά υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει μια δολοφονία, μια μοιραία γυναίκα, έναν «σκλάβο του σεξ» και πολλούς εραστές.

Η μοιραία «Ντόλι»

Η Ουαλμπούργκα Οεστερέιχ, γνωστή και ως «Ντόλι», ήταν μια Αμερικανίδα γερμανικής καταγωγής που ζούσε στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να δουλεύει στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του Φρεντ Οεστερέιχ και χάρη στην ομορφιά της και τον ευχάριστο χαρακτήρα της γρήγορα άρχισε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των γύρω της. Όταν η ίδια ήταν 17 ετών, ο Φρεντ (ΦΩΤΟ) της ζήτησε σε γάμο και έτσι η Ντόλι έγινε πλέον η κυρία Οεστερέιχ.

Ωστόσο ο γάμος τους δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένος. Ο Φρεντ έλειπε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο εργοστάσιο και όταν ήταν σπίτι ήταν συχνά μεθυσμένος. Το ζευγάρι είχε μάλιστα χάσει και ένα παιδί πριν αυτό γίνει δέκα ετών και τα πράγματα γίνονταν χειρότερα. Έτσι, η Ντόλι αποφάσισε να βρει παρηγοριά σε άλλους άντρες. Ο Τύπος της εποχής αρκετά χρόνια αργότερα την περιέγραψε ως μια γυναίκα με πολλούς εραστές από την αρχή σχεδόν του γάμου της, αν και στην πραγματικότητα είναι άγνωστο πόσες από αυτές τις ιστορίες ήταν αληθινές ή μια προσπάθεια του Τύπου να «φουσκώσει» μια ιστορία που ήδη πουλούσε σαν «τρελή». Πέρα από κάθε αμφιβολία ένας τουλάχιστον από τους εραστές της ήταν ο Ότο Σανούμπερ.

Η μοιραία συνάντηση

Μια ζεστή μέρα του φθινοπώρου του 1913, η Ντόλι ενημέρωσε τον σύζυγό της ότι είχε χαλάσει η ραπτομηχανή που είχε σπίτι και ζήτησε να της στείλει κάποιον τεχνικό από το εργοστάσιο για να την επιδιορθώσει. Λίγο αργότερα στο σπίτι έφτασε ο 17χρονος Ότο Σανούμπερ. Οι πληροφορίες της εποχής λένε ότι η Ντόλι τον υποδέχτηκε φορώντας μόνο ζαρτιέρες και μια σατέν ρόμπα, αν και αυτό είναι άγνωστο αν ισχύει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι από εκείνη την ημέρα οι δυο τους ξεκίνησαν μια θυελλώδη σχέση.



Αρχικά, οι δυο τους συναντιούνταν σε ξενοδοχεία, ωστόσο κάποια στιγμή-ίσως λόγω του κόστους ή των πολλών ανεπιθύμητων βλεμμάτων που μπορεί να τους πρόσεχαν- ο Ότο άρχισε να την επισκέπτεται στο σπίτι των Οεστερέιχ. Εκεί όμως τις επισκέψεις άρχισαν να προσέχουν οι γείτονες και η Ντόλι αναγκάστηκε να παρουσιάσει τον Ότο ως έναν άστεγο και περιπλανώμενο ετεροθαλή αδερφό της. Αναφορές από την εποχή επιπλέον δήλωναν ότι η ιστορία αυτή μάλλον δεν έγινε πιστευτή από τον Οεστερέιχ, ο οποίος απαίτησε από τη σύζυγό του να τελειώσει τη σχέση της. Αντί να κάνει κάτι τέτοιο, η Ντόλι και ο Ότο συνέλαβαν μια άλλη ιδέα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους.

Ο Ότο παραιτήθηκε από τη δουλειά του στο εργοστάσιο και πήγε να μείνει στη σοφίτα του σπιτιού της Ντόλι και του Φρεντ! Στη σοφίτα αυτή δεν πήγαινε ποτέ κανείς, ενώ ο Φρεντ έλειπε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Έτσι, το ερωτευμένο ζευγάρι μπορούσε να είναι μαζί σχεδόν συνέχεια χωρίς να προσελκύει ανεπιθύμητα βλέμματα.

Όταν ο Φρεντ έφευγε για τη δουλειά, ο Ότο έβγαινε από την σοφίτα, βοηθούσε την Ντόλι στις δουλειές του σπιτιού και στη συνέχεια είχαν όλο το χρόνο δικό τους. Όταν ο Φρεντ επέστρεφε, ο Ότο κλειδωνόταν ξανά στη σοφίτα με παρέα αρκετά βιβλία για να περνάει η ώρα του. Φυσικά κατά τα άλλα, ο Ότο δεν μπορούσε να βγει ποτέ ξανά από το σπίτι της Ντόλι ούτε να επικοινωνήσει με κανέναν άλλο άνθρωπο εκτός από αυτή. Κατά κάποιο τρόπο, ο Ότο μετατράπηκε σε ένα είδος «σκλάβο του σεξ» για την Ντόλι. Ωστόσο, ο ίδιος δεν είχε κανέναν συγγενή οπότε φαίνεται ότι δεν τον πείραζε αυτή η απομόνωση.

Μέσα στην σοφίτα, ο Ότο εκτός από το να «καταβροχθίζει» βιβλία που του έφερνε κάθε εβδομάδα η Ντόλι από την δημοτική βιβλιοθήκη προσπάθησε να πετύχει και το όνειρό του: να γίνει ο ίδιος συγγραφέας. Έτσι, κλεισμένος στο σκοτάδι με τη βοήθεια ενός κεριού άρχισε να γράφει τις δικές του φανταστικές ιστορίες, τις οποίες η Ντόλι πουλούσε στα διάφορα περιοδικά που δημοσίευαν εύπεπτα διηγήματα και πουλούσαν σαν τρελά εκείνη την εποχή.

Κάπως έτσι πέρασαν περίπου πέντε χρόνια με τον Ότο να μένει πάντα κρυμμένος στην σοφίτα και να μην έχει επαφή με κανέναν άλλο εκτός από την Ντόλι. Κάποια στιγμή ωστόσο ο Φρεντ άρχισε να προβληματίζεται: άκουγε περίεργους θορύβους μέσα στη νύχτα, διαπίστωνε ότι έλειπαν τσιγάρα από το πακέτο του που ήταν σίγουρος ότι προηγουμένως ήταν εκεί, ενώ έβλεπε περίεργες σκιές να περνούν έξω από την πόρτα του. Κοντεύοντας πλέον να αποτρελαθεί ανακοίνωσε το 1918 στην Ντόλι ότι θα μετακομίσουν στο Λος Άντζελες, για να ξεφύγει από το «φάντασμα» που στοίχειωνε το σπίτι. Πάντως, μια άλλη πλευρά της ιστορίας αναφέρει πως ο Φρεντ ήθελε να μετακομίσουν απλώς για να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στο Λος Άντζελες. Όπως και να ‘χει ωστόσο, το ζευγάρι έπρεπε να εγκαταλείψει το Μιλγουόκι.

Η Ντόλι συμφώνησε με μια όμως προϋπόθεση: Θα επέλεγε αυτή το σπίτι που θα έμεναν. Ο Φρεντ δεν είχε λόγο να της φέρει αντίρρηση και έτσι η Ντόλι επέλεξε ένα σπίτι με… σοφίτα! Πριν καν το παντρεμένο ζευγάρι  εγκατασταθεί στο νέο του σπίτι στο Λος Άντζελες (ΦΩΤΟ), ο Ότο Σανούμπερ είχε ήδη πάρει τη θέση του στην σοφίτα και όλα συνέχισαν όπως πριν.

Η δολοφονία

Στο Λος Άντζελες, η σχέση του Φρεντ και της Ντόλι άρχισε να γίνεται χειρότερη. Ο Φρεντ έπινε ακόμα περισσότερο και οι καβγάδες τους ήταν όλο και πιο συχνοί. Στις 22 Αυγούστου 1922 ξέσπασε μεταξύ τους ένας ακόμα καβγάς, ο οποίος άρχισε να γίνεται βίαιος. Ο Ότο ακούγοντας τα πάντα από την σοφίτα φοβήθηκε για τη ζωή της αγαπημένης του και αποφάσισε να δράσει. Βγήκε από την κρυψώνα του, βρήκε το όπλο του Φρεντ στην κρεβατοκάμαρα και πριν αυτός προλάβει να αντιδράσει τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος. Ο Φρεντ έπεσε νεκρός.

Το παράνομο ζευγάρι για μια στιγμή δεν ήξερε τι να κάνει, ωστόσο στη συνέχεια αποφάσισαν να στήσουν ένα σκηνικό ληστείας. Ο Ότο πήρε το διαμαντένιο ρολόι του Φρεντ, το όπλο και κάποια μετρητά που είχαν στο σπίτι, κλείδωσε την Ντόλι στην ντουλάπα και πέταξε το κλειδί. Στη συνέχεια επέστρεψε στην σοφίτα του και η Ντόλι άρχισε να φωνάζει για βοήθεια. Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι βρήκε την ιστορία της Ντόλι πιστευτή, αν και περίεργη. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να έχει κλειδωθεί μόνη της στην ντουλάπα κι έτσι οι αστυνομικοί κατέληξαν ότι είχαν να κάνουν όντως με μια υπόθεση ληστείας που πήγε στραβά.

Ο Ότο Σάνουμπερ

Η Ντόλι ήταν πλέον χήρα και σύντομα μετακόμισε σε ένα καινούργιο σπίτι με μια ευρύχωρη σοφίτα. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι με τον σύζυγο πλέον νεκρό, το ζευγάρι θα μπορούσε επιτέλους να κάνει γνωστή τη σχέση του έστω μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα όμως δεν άλλαξε τίποτα και ο Ότο  συνέχισε να ζει μόνιμα κρυμμένος στην σοφίτα του νέου σπιτιού. Η μόνη διαφορά ήταν ότι πλέον μπορούσε να γράφει τις ιστορίες του σε γραφομηχανή καθώς δεν υπήρχε ο φόβος να τον ακούσει κάποιος.

Την ίδια στιγμή, η Ντόλι βρήκε έναν νέο εραστή: τον δικηγόρο της Χέρμαν Σαπίρο. Η Ντόλι θέλησε να του κάνει ένα δώρο και αυτό δεν ήταν άλλο από το διαμαντένιο ρολόι του νεκρού άντρα της, το οποίο υποτίθεται ότι είχαν κλέψει οι άγνωστοι ληστές. Ο Σαπίρο, ο οποίος ήξερε την υπόθεση, υποψιάστηκε την Ντόλι ωστόσο αυτή τον καθησύχασε λέγοντάς του ότι βρήκε το ρολόι πεταμένο κάποια στιγμή και δεν το θεώρησε σημαντικό γεγονός για να το αναφέρει στην αστυνομία. Ο Σαπίρο δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα.

Η Ντόλι όμως φρόντισε να βρει ακόμα έναν εραστή. Ήταν ο Ρόι Κλαμπ. Σε αυτόν, η Ντόλι εμπιστεύτηκε ένα από τα όπλα που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία του Φρεντ. Του είπε όμως ότι το όπλο αυτό έμοιαζε με αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί και δεν ήθελε να το έχει μήπως και την υποπτευθεί η αστυνομία. Έτσι, τον έπεισε να το «εξαφανίσει» θάβοντάς το σε ένα πάρκο. Λίγο καιρό αργότερα όμως η σχέση της Ντόλι και του Κλαμπ έληξε κι αυτός πικραμένος αποφάσισε να πάει στην αστυνομία και να τα πει όλα.

Η αποκάλυψη

Η αστυνομία βρήκε το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε ο Φρεντ στο σημείο που τους υπέδειξε ο Ρόι Κλαμπ. Η Ντόλι αμέσως συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, αν και το όπλο ήταν αρκετά κατεστραμμένο ώστε να μπορέσει να γίνει ταύτιση με αυτό του φόνου.

Παραμένοντας στα κρατητήρια, η Ντόλι παρακάλεσε τον Σαπίρο να πάρει τρόφιμα και να πάει στο σπίτι της όπου, όπως του είπε, στην σοφίτα κρύβεται ο άστεγος αδερφός της. Αυτός έκανε όπως του είπε και εκεί αντίκρισε τον Ότο αρκετά χλωμό και αδύνατο. Ο Ότο έχοντας να μιλήσει πάρα πολλά χρόνια με κάποιον άλλο πέρα από την Ντόλι ξεκίνησε μια ενθουσιώδη συζήτηση με τον Σαπίρο αποκαλύπτοντάς του όλη την ιστορία του και ομολογώντας το φόνο του Φρεντ. Ο Σαπίρο έδιωξε τον Ότο από το σπίτι, ο οποίος έφυγε για τον Καναδά, και δεν αποκάλυψε τίποτα από αυτά στην αστυνομία.

Η αστυνομία αδυνατώντας για ακόμα μια φορά να εξηγήσει πώς η Ντόλι κλειδώθηκε στην ντουλάπα και με το όπλο κατεστραμμένο την άφησε ελεύθερη και ο Σαπίρο μετακόμισε σπίτι της όπου έμειναν μαζί για τα επόμενα οχτώ χρόνια. Όταν όμως η Ντόλι ανακοίνωσε στον Σαπίρο ότι θέλει να χωρίσουν, αυτός πήγε στην αστυνομία και αποκάλυψε όλη την αλήθεια για την δολοφονία του Φρεντ Οεστερέιχ.

Η Ντόλι περί τα 1930

Η αστυνομία συνέλαβε αμέσως την Ντόλι αλλά και τον Ότο, ο οποίος τυχαία εκείνη την περίοδο είχε επιστρέψει στο Λος Άντζελες και αμέσως τους ασκήθηκε δίωξη. Όταν η ιστορία έγινε γνωστή στον Τύπο επικράτησε φρενίτιδα. Το ζευγάρι έγινε πρωτοσέλιδο και ο Ότο έγινε γνωστός ως ο «Άνθρωπος Νυχτερίδα» επειδή ζούσε συνεχώς κρυμμένος στο σκοτάδι. Οι εφημερίδες παρουσίασαν την Ντόλι ως την απόλυτη «μοιραία γυναίκα».

Ο Ότο οδηγήθηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία ωστόσο τελικά οι κατηγορίες καταρρέουν καθώς έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την δολοφονία του Φρεντ, ενώ το όριο της παραγραφής είναι στα επτά. Στα 43 του πλέον, ο Ότο είναι ελεύθερος και απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία.

Το ίδιο και η Ντόλι, η οποία δεν καταδικάζεται ποτέ. Η Ντόλι δικάστηκε αλλά το σώμα ενόρκων εμφανίστηκε διχασμένο και έτσι δεν μπόρεσε να βγάλει απόφαση. Γι’ αυτό το λόγο, βάσει νόμου, όλες οι κατηγορίες εναντίον της κατέπεσαν.

Ωστόσο, αν και ελεύθεροι από τη δικαιοσύνη, το πρώην παράνομο ζευγάρι έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατακραυγή του κόσμου και του Τύπου. Έτσι, ο Ότο αλλάζει το όνομά του σε Γουόλτερ Κλέιν και μετακομίζει και πάλι στον Καναδά. Αργότερα επέστρεψε στο Λος Άντζελες ωστόσο τα ίχνη του χάθηκαν.

Η Ντόλι από την άλλη μπόρεσε να συνεχίσει την ζωή της. Μάλιστα, παντρεύτηκε ξανά και έμεινε με το νέο της σύζυγο για 30 χρόνια, ενώ τελικά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών το 1961.