Ένας Ουκρανός διοικητής, ο οποίος μάχεται στην περιοχή του Λουχάνσκ, μίλησε με ειλικρίνεια για τον πόλεμο απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις
Μέσα στην ομίχλη του πολέμου η αλήθεια είναι δυσδιάκριτη. Ψευδείς ειδήσεις, απόκρυψη-διαστρέβλωση γεγονότων και προπαγάνδα βάζουν εμπόδια στην αναζήτηση της αλήθειας. Όπως πάντα υπάρχουν κάποιες φωνές που επιλέγουν να παρουσιάσουν την κατάσταση ως έχει, να μην ωραιοποιήσουν να μην καθησυχάσουν αλλά να μιλούσαν με ειλικρίνεια. Μια από αυτές είναι ο Ουκρανός διοικητής στην περιοχή του Λουχάνσκ, Πέτρο Κούζικ ο οποίος σε συνέντευξη του στην ουκρανική Pravda και τη δημοσιογράφο Όλγα Κιριλένκο ανέλυσε την κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά στο μέτωπο με τον ρωσικό στρατό. Αναφέρθηκε στις ανυπέρβλητες δυσκολίες, τη ρωσική καταστροφική μεθοδικότητα και το μέλλον της σύρραξης αν δεν αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων.
Όλα όσα είπε ο Κούζικ:
-Ποια είναι η
κατάσταση στο Σεβερσκοντονιέτσκ (πόλη στο Λουχάσνκ);
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όλμοι, βολές πυροβολικού, πύραυλοι. Δεν θα πω ότι έγιναν πιο μαζικοί αλλά είναι συστηματικοί. Οι προκεχωρημένες ουκρανικές θέσεις πιέζονται. Πεζικό έρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις και το καταστρέφουμε όταν το εντοπίζουμε. Όταν καταφέρνουν να εισχωρήσουν γίνονται μικρές μάχες. Προσπαθούν να καταπνίξουν τις θέσεις μας με πυροβολικό. Πολλά τανκ έχουν έρθει αλλά σε σύγκριση με το Ρουμπίζνιε αυτό είναι ελάχιστο.
Ο εχθρός προσπαθεί με κινήσεις να εισβάλει αλλά είναι φανερό ότι δεν έχει συγκεντρώσει επαρκείς δυνάμεις για να μπει στην πόλη. Όμως έχουμε πληροφορίες ότι τεράστια κομβόι με τανκ κινούνται προς την κατεύθυνση του Σεβερσκοντονιέτσκ.
-Πείτε μας
περισσότερα για την τακτική τους.
«Οι τακτικές τους δεν έχουν αλλάξει. Χτυπούν μαζικά τις θέσεις μας με πυροβολικό, κάποιες φορές και με τανκς και το πεζικό προωθείται υπό την κάλυψη τους.
Ως κανόνας όταν το πεζικό έχει απώλειες υποχωρεί, τότε το πυροβολικό ξεκινά ξανά και ξανά. Δύο ή τρεις επιθέσεις. Το πυροβολικό δουλεύει για τέσσερις ώρες, μετά επίθεση πεζικού, τρεις-τέσσερις ώρες πυροβολικό, επίθεση πεζικό.
Η τακτική είναι δοκιμασμένη, δεν τους βοηθά πολύ αλλά χάρη στον μαζικό βομβαρδισμό καταφέρνουν να προχωρήσουν γιατί καταστρέφουν θέσεις, χαρακώματα, κτίρια, βήμα-βήμα.
Δυστυχώς έχουν ένα πλεονέκτημα στο πυροβολικό. Δεν κατέλαβαν το Ρουμπιζνιε το εξαφάνισαν από προσώπου γης. Εκεί που υπήρχε μια πόλη τώρα είναι ένας σωρός από οικοδομικά υλικά.
Έσβησαν όλη την πόλη από τον ορίζοντα μαζί με τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήταν πιστοί στη Ρωσία. Δεν τους ενδιαφέρει.
Τους έδωσαν την αποστολή να καταστρέψουν τις ουκρανικές πόλεις. Στο Σεβερσκοντονιέτσκ θα έχουν πρόβλημα με αυτό γιατί υπάρχουν πολλά βιομηχανικά κέντρα και αποθήκες με νίτρο, λιπάσματα. Ίσως σημειωθεί μια περιβαλλοντική καταστροφή. Ως τώρα δεν έχουν βομβαρδίσει αυτές τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν έχουν βάλει στόχο τις θέσεις μας και δεν συγκεντρωνόμαστε σε σημεία που ο βομβαρδισμός θα οδηγούσε σε μια περιβαλλοντική καταστροφή. Αυτή είναι η χώρα μας, αυτή είναι η υγεία μας».
-Αναφέρατε ήδη αρκετές φορές το Ρουμπίζνιε. Ήσασταν από τους τελευταίους που φύγατε. Τι συνέβη εκεί, γιατί έπρεπε να εγκαταλείψετε την πόλη;
«Πράγματι ήμασταν από τους τελευταίους που φύγαμε. Για εμένα είναι ένα επώδυνο θέμα γιατί κρατούσαμε τις θέσεις με κόστος ανθρώπινες ζωές. Η δουλειά μας συνέπεσε με την κολασμένη περίοδο 9-10 Μαΐου που ήταν σημαντικό για τους Ρώσους να ανακοινώσουν την κατάληψη του Ρουμπίζνιε.
Την 9η Μαΐου δεν κατάφεραν να προχωρήσουν και επιπλέον είχαν βαριές απώλειες. Αν συνήθως έχαναν 2-3 τανκς και 20-30 ανθρώπους την ημέρα τότε έχασαν δεκάδες οχήματα και δεν μετρήσαμε καν της απώλειες του πεζικού.
Την 10η Μαΐου ξεκίνησε ένας κολασμένος βομβαρδισμός πυροβολικού με τουλάχιστον 500 βλήματα την ώρα στις μικρές οχυρώσεις που κρατούσαμε. Βομβάρδισαν όλη τη γραμμή μας. Ένας από τους λόγους της αποχώρησης μας είναι ότι εξαφάνισαν κάθε κτίριο. Όταν συνειδητοποίησαν ότι ακόμα και με τα τανκς δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε, απωθήσαμε πολλές επιθέσεις, κάλεσαν τα αεροσκάφη με τους πυραύλους.
Ένας ακόμα σημαντικός λόγος της αποχώρησης μας είναι πώς δυστυχώς οι γείτονες μας, που κρατούσαν τη δεξιά πλευρά, έφυγαν και ξέχασαν να μας ενημερώσουν ότι απλά δεν άντεχαν άλλο τον βομβαρδισμό. Έτσι ο εχθρός κατέλαβε τη θέση τους και μέσα σε λίγες μέρες ήρθε πίσω μας. Ουσιαστικά βρεθήκαμε περικυκλωμένοι.
Αναφέραμε την κατάσταση στη διοίκηση και προς τιμήν των διοικητών αποφασίστηκε να σώσουμε τις ζωές μας και δόθηκε εντολή. Δεν αποχωρήσαμε χωρίς να πάρουμε εντολή.
Κατά την έξοδο τα πάντα πήγαν στραβά. Τα οχήματα που θα έρχονταν να παραλάβουν τα όπλα δεν ήρθαν. Έτσι το επόμενα, που ήρθαν για το προσωπικό, πήραν τελικά τα όπλα. Δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε στον εχθρό.
Και όταν ξημέρωσε φύγαμε όπως μπορούσαμε. Όλα αυτά τα παιδιά είναι ήρωες. Βγάλαμε τη θωράκιση από τα οχήματα με ρίσκο της ζωής μας γιατί η θωράκιση την ημέρα αποτελεί στόχο. Στα δεξιά και στα αριστερά μας ο εχθρός είχε ήδη παρεισφρήσει. Όσοι δεν χωρούσαν στα οχήματα ανέβηκαν πάνω. Καταφέραμε ακόμα και να πετύχουμε αυτούς που μας έριχναν με RPG.
Πριν αποχωρήσουμε, πρέπει να το πω οι μαχητές της ελευθερίας μας πολέμησαν απεγνωσμένα. Για παράδειγμα η θέση Κέρβερος, που πήρε το όνομα της από ένα κουτάβι που βρήκαν οι στρατιώτες, όχι μόνο απώθησε τις επιθέσεις αλλά κατέστρεψε και τανκς.
Ο εχθρός νόμιζε ότι είχαμε πάρα πολλές ειδικές δυνάμεις αλλά στην πραγματικότητα ήταν μόνο δεκάδες. Οι τραυματίες αρνούνταν να φύγουν γιατί δεν ήθελαν να τους αντικαταστήσουν τα αδέλφια τους, τους ανάγκαζα να αφήσουν τη θέση τους.
Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να τα πω αυτά γιατί εκεί ήταν μια κόλαση.
Την 10η Μαΐου το πυροβολικό μας ήταν στο πέρασμα στη Μπελογκρόβσκα έτσι όλα έπεσαν πάνω σε εμάς. Δεν είχαμε πυροβολικό. Δεν τους κατηγορώ, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να τους κρατήσουμε αλλά το πληρώσαμε ακριβά.
-Πόσους χάσατε την
10η Μαΐου;
«Δύο άντρες και μια ντουζίνα τραυματίες. Ένας έπεσε μαζί με το πενταόροφο κτίριο που χρησιμοποιούσαμε για να ελέγχουμε το μέτωπο. Έπεσε σαν χάρτινος πύργος. Δεν καταφέραμε να τον σώσουμε. Ο δεύτερος πέθανε στον Κέρβερο από βολή τανκ. Η ομάδα μας δεν θα παραχωρήσει ούτε εκατοστό της γης μας ακόμα και αν όλα τα ρωσικά όπλα μας πιέζουν.
Όμως ως διοικητής θα σας πω ότι δεν θέλω τέτοια μοίρα για την μονάδα μου. Θέλω να δουλέψουμε επί ίσοις όροις. Το πυροβολικό μας να διαλύσει το πυροβολικό και το προσωπικό τους. Τα τανκ μας να σταθούν αντάξια απέναντι στα δικά τους και εμείς θα κανονίσουμε το πεζικό. Γιατί το πεζικό μας είναι πολύ ανώτερο από το δικό τους».
-Αναφέρατε ότι είστε
κατώτεροι από τη Ρωσία σε βαρύ οπλισμό και αυτό δυσκολεύει την υπεράσπιση της
περιοχής του Λουχάνσκ. Τι εξοπλισμός λείπει;
«Αυτός ο πόλεμος, στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ένας πόλεμος πυροβολικού και αεροσκαφών που υποστηρίζονται από τανκς. Έχουμε καταστροφική έλλειψη σε συστήματα πυροβολικού και αντι-αρματικά συστήματα ακριβείας που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν το εχθρικό πυροβολικό από μεγάλη απόσταση. Δεν έχουμε αρκετά συστήματα MLRS (εκτοξευτές πυραύλων), τα αμερικανικά που βρίσκουν τους στόχους. Πρέπει επίσης να κλείσουμε τον ουρανό, είτε με σοβαρή αντιαεροπορική άμυνα, είτε με μαχητικά αεροπλάνα.
Επαναλαμβάνω, είναι ένα πόλεμος πυροβολικού και αεροσκαφών που υποστηρίζονται από τανκς. Τώρα έχουμε λιγότερα τανκς, μακράν λιγότερο πυροβολικό και πυρομαχικά, παρότι τα όπλα μας έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια, και αυτό δεν είναι θετικό. Για να σας δώσω μια ιδέα των ποσοστών σε κάθε δικό μας βλήμα απαντούν με 20 έως 50.
-Για τα συστήματα MLRS έχουν μιλήσει κι άλλοι. Πιστεύεται ότι μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την ισορροπία στην περιοχή του Λουχάνσκ;
«Κάθε οπλικό σύστημα πρέπει να δουλέψει σε συνεργασία και αλληλεπίδραση με άλλα συστήματα. Το πυροβολικό από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα μας ενισχύσει. Τι εννοώ; Το πυροβολικό δουλεύει με προστασία. Πρέπει να το καλύπτουν αεροσκάφη ή τουλάχιστον αεράμυνα. Γιατί θα συμβεί όπως στην περίπτωση μας. Όταν καταλαβαίνουν ότι δεν μας πιέζουν καλούν τα αεροπλάνα. Εκ πείρας σας λέω ότι είναι πολύ δυσάρεστο να βρίσκεσαι κάτω από αεροπορικά πυρά και πυραύλους.
Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν όλα όμως. Τα συστήματα MLRS με την ακρίβεια τους, το ακριβές πυροβολικό, τα αντι-αρματικά συστήματα και τα αντιαεροπορικά είναι όλα ζωτικής σημασίας. Όσο και επίμονοι να είναι οι στρατιώτες μας χωρίς αυτή την κάλυψη οι Ρώσοι θα κονιορτοποιήσουν τις οχυρώσεις και τον στρατό μας».
-Μιλώντας για ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν αρκετοί μαχητές στην περιοχή του Λουχάνσκ αυτή τη στιγμή;
«Ναι απολύτως αρκετοί και ικανοί στρατιώτες που μπορούν να την υπερασπιστούν. Αλλά χρειάζονται τακτική και τεχνική υποστήριξη.
-Δίνετε την εντύπωση
ότι πλέον δεν είστε αισιδοξος για την υπεράσπιση του Σεβερσκοντονιέτσκ. Ποια
είναι η πραγματική σας πρόβλεψη;
«Θα σας συμβούλευα να δείτε τα πράγματα με νηφαλιότητα. Αν δεν υπάρχει ισορροπία στα στρατιωτικά μέσα τότε είναι πιθανό ότι θα καταφέρουν να περικυκλώσουν την ομάδα μας. γιατί και ποσοτικά κυριαρχούν και μπορούν να σβήσουν τις θέσεις μας από τον χάρτη.
Τότε ο στρατός μας, στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να υποχωρήσει σε νέες οχυρωματικές θέσεις. Το περάσαμε στο Ρουμπιζνιε.
Χρειάζεται έστω μερική ισορροπία, έστω μερική υποστήριξη από σοβαρά συστήματα πυροβολικού. Μια αύξηση στον αριθμό των τανκς. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να πω «θα κερδίσουμε, θα αντέξουμε». Όμως βλέπω την κατάσταση νηφάλια. Αν δεν υπάρξει εξισορρόπηση τότε η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».
Είναι λάθος να βασιζόμαστε μόνο στον ηρωισμό των στρατιωτών. Είναι ήρωες έτσι κι αλλιώς, έχουν ξεπεράσει κάθε στάνταρ του ΝΑΤΟ. Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να συγκριθούν με τους δικούς μας. Όμως πρέπει να προστατευτούν και να υποστηριχθούν.
Το σύστημα NLAW είναι καλό αν βλέπεις ένα τανκ. Ρίχνει σε μια απόσταση 500-
Είδα τους πυροβολητές να χτυπούν τανκ και το έκαναν με μεγάλη ικανότητα. Όμως δεν έχουν καν αρκετά πυρομαχικά για τον αριθμό των τανκς που έχει συγκεντρώσει ο εχθρός προς την κατεύθυνση τους.
Από τη μεριά μας έχουμε αποστολή να καίμε τανκς και να καταστρέφουμε όμως είμαι πεπεισμένος ότι η στρατιωτική ηγεσία κατανοεί την κατάσταση. Εμείς κατανοούμε ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή. Πιστεύω, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει μια στρατηγική, ο εξοπλισμός θα έρθει και θα τον παραλάβουμε».
-Δηλαδή πληρώσαμε την
έλλειψη σε βαρύ οπλισμό με την καταστροφή του Ρουμπίζνιε και τις ζωές Ουκρανών
στρατιωτών;
«Κατά κάποιο τρόπο. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα του στρατιώτη έως σήμερα. Τα συντρίμμια του Ρουμπίζνι οφείλονται και στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι μέθυσαν από τον "ρωσικό κόσμο" και έφεραν τον πόλεμο στην πόλη. Αν ήμασταν ενωμένοι και καταλαβαίναμε τι σημαίνει ενωμένη Ουκρανία νομίζω ότι ο εχθρός δεν θα έφτανε εκεί. Αυτό όμως είναι ένα άλλο ζήτημα.
Επαναλαμβάνω, ο εχθρός δεν κατέλαβε το Ρουμπίζνιε, το κατέστρεψε με εστιασμένο μίσος. Ελπίζω ότι ο εξοπλισμός για τον οποίο μιλήσαμε θα είναι διαθέσιμος σύντομα και η κατάσταση στον Σεβερσκοντονιέτσκ θα είναι διαφορετική.
-Στην περιοχή του Λουχάνσκ
ακούστηκαν ιστορίες για ανθρώπους που ήρθαν σε εσάς για να φορτίσουν τα κινητά
τους, μια και δεν υπάρχει ρεύμα και μετά οι θέσεις βομβαρδίστηκαν. Πιστεύετε ότι
ντόπιοι δίνουν στους Ρώσους τις συντεταγμένες σας;
«Προσπαθούμε να μην επιτρέπουμε σε "τουρίστες" να έρχονται
στις θέσεις. Μόνο κάποιες φορές δίνουμε νερό και τρόφιμα σε ηλικιωμένους ή τους
απεγκλωβίζουμε από συντρίμμια. Κάποιοι αρνούνται να
φύγουν, άλλοι μας
το ζητούν.
-Τελευταία ερώτηση. Επισήμως η στρατιωτική ηγεσία δεν ανακοινώνει τις ουκρανικές απώλειες
στον πόλεμο. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ζελένσκι έριξε κάποιο φως λέγοντας πως στην
Ανατολή είναι πιθανό να σκοτώνονται πάνω από 100 στρατιώτες την ημέρα. Βάσει όσων
έχετε δει αυτό το νούμερο είναι μικρό ή κοντά στην πραγματικότητα;
«Δεν έχω πληροφορίες για όλο το μέτωπο. Είμαι διοικητής εδάφους.
Για το σημείο όμως που πολεμάμε, το οποίο είναι και το πιο σκληρό, το νούμερο είναι
μικρό. Αν το κοιτάξεις συνολικά υπάρχουν πιο ήσυχα μέρη. Προσπαθώ όσο μπορώ να σώσω
τους ανθρώπους μου. Πιστέψτε με οι απώλειες μας είναι μεγάλες. Όμως είναι πόλεμος και υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία. Ξέραμε που
πηγαίναμε».