Ένας Ρώσος λιποτάκτης... κολλημένος στο αεροδρόμιο της Σεούλ

 


Προσπάθησε να ξεφύγει από την επιστράτευση του Πούτιν και τώρα ζει σε ένα τέρμιναλ αεροδρομίου. Η απίστευτη ιστορία ενός 23χρονου Ρωσου


Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 ο πρόεδρος της Ρωσίας εμφανίστηκε για ένα ακόμα διάγγελμά του. Σε αυτό έκανε γνωστό ότι προχωρά σε μερική επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία θα αφορούσε περίπου 300.000 εφέδρους. Στα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα της χώρας προκλήθηκε πανικός. Χιλιάδες ενήλικες και στρατεύσιμοι άντρες προσπαθούσαν να διαφυγούν από τη χώρα ώστε να γλιτώσουν από έναν πόλεμο που ούτε διάλεξαν και προφανώς ούτε στήριζαν.

Ένας από αυτούς ήταν και ο 23χρονος Ρώσος Βλαντίμιρ Μαρακτάγιεφ, ο οποίος έφυγε από την Ρωσία και πλέον ζει εδώ και δύο μήνες στο χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου της Νοτίου Κορέας.

Ο Βλάντιμιρ έλαβε στις 24 Σεπτεμβρίου τα χαρτιά επιστράτευσης που τον καλούσαν να παρουσιαστεί για στρατιωτική υπηρεσία στην Ουκρανία. Χωρίς να το σκεφτεί πολύ περισσότερο, ο φοιτητής γλωσσολογίας άφησε το σπίτι του στην πόλη Ουλάν-Ουντέ της Σιβηρίας και πέρασε τα σύνορα στη γειτονική Μογγολία.

«Θυμάμαι να κοιτάζω αυτό το χαρτί με κενό βλέμμα. Εκείνη τη στιγμή δεν καταλάβαινα ακριβώς τι σήμαινε αυτό το έγγραφο. Για περίπου πέντε λεπτά το διάβαζα ξανά και ξανά χωρίς να καταλαβαίνω τον λόγο που το είχα λάβει. Όταν όμως το κατάλαβα τελικά, έτρεξα στο δωμάτιο μου και πήρα όσα ρούχα έβρισκα μπροστά μου και έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα», ανφαέρει.

Αρχικά ταξίδεψε έως τις Φιλιππίνες και στη συνέχεια πέταξε στη Νότια Κορέα και το αεροδρόμιο Ιντσεόν στις 12 Νοεμβρίου, ελπίζοντας να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και να πάρει άσυλο σε μια χώρα που θεωρούσε ως μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες στην Ασία. Έκανε αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα μόλις έφτασε στη χώρα, αλλά οι νοτιοκορεατικές αρχές απέρριψαν την αίτησή του λέγοντας ότι το γεγονός ότι το γεγονός ότι θέλει να αποφύγει την επιστράτευση δεν συνιστά βάσιμο λόγο για την παροχή ασύλου. Ύστερα από παραμονή έξι ημερών σε κέντρο κράτησης, επέστρεψε στο αεροδρόμιο ώστε να φύγει. Ωστόσο από τότε βρίσκεται εκεί.



Ο Μαρακτάγιεφ έχει κάνει έφεση κατά της απόφασης αυτής κι αυτό σημαίνει ότι μέχρι να εκδικαστεί η έφεση δεν μπορεί να απελαθεί από τη Νότια Κορέα και πρέπει να παραμείνει στο κτίριο του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου όσο περιμένει την απόφαση.

Δεν είναι ο μόνος

Ωστόσο ο Μαρακτάγιεφ δεν είναι μόνος του. Αυτή τη στιγμή στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιντσεόν στη Σεούλ βρίσκονται αποκλεισμένοι συνολικά πέντε Ρώσοι περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης στις υποθέσεις ασύλου τους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ντζάσχαρ Χουμπίεφ, ένας πρώην ποδοσφαιριστής από το Νάλτσικ, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Καμπαρντίνο-Μπαλκάρ του Καυκάσου στη Ρωσία.

«Η ζωή μου είναι σαν την ημέρα της Μαρμότας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ. Όπως λέει περνά τις ημέρες του κάνοντας βόλτες στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου, διαβάζοντας βιβλία και μελετώντας κορεατικά. «Βασικά, όλη μέρα, δεν κάνω τίποτα».

Δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συμπατριώτες του ζουν σε ένα μικρό δωμάτιο κοντά στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, όπου κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες σε υπερυψωμένο σημείο του πατώματος. Μπορούν να κάνουν ντους, αλλά το ζεστό νερό είναι περιορισμένο και πρέπει να πλένουν τα ρούχα τους στο χέρι. Αν και έχει λίγα χρήματα, καθώς οι ρωσικές τραπεζικές κάρτες γενικά έχουν σταματήσει να γίνονται δεκτές με εξαίρεση ελάχιστες χώρες, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας καλύπτει τη σίτισή του.

«Το μόνο που είχα για μεγάλο διάστημα ήταν τα μετρητά που πήρα μαζί μου όταν έφυγα από το σπίτι μου», δήλωσε. «Την Πρωτοχρονιά αγόρασα ένα καφέ, γιατί ένιωσα ότι κάτι πρέπει να κεράσω τον εαυτό μου».

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον «αέρα», όπως λέει το να ζει στο αεροδρόμιο είναι το «λιγότερο κακό» συγκριτικά με το να επιστρέψει στη Ρωσία, όπου πιστεύει ότι θα συλληφθεί αμέσως μόλις φθάσει.

«Δεν θέλαμε πραγματικά να φύγουμε. Στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο οι καλές και κακές επιλογές. Μερικές φορές πρέπει απλώς να επιλέξεις το λιγότερο κακό. Να φύγεις, να μην σκοτώσεις ανθρώπους και να μην σκοτωθείς κι εσύ», αναφέρει.

«Θα είχα καταταγεί στον στρατό εθελοντικά, αν η χώρα μου δεχόταν επίθεση. Αλλά, τώρα η δική μου η χώρα είναι ο επιτιθέμενος. Δεν θα πάρω ποτέ τα όπλα για να σκοτώσω αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία», συμπληρώνει.

Στην περιοχή Μπουριάτια από όπου κατάγεται κλήθηκαν πάρα πολλοί για επιστράτευση και μάλιστα όπως λέει ο Μαρακτάγιεφ έμαθε ότι ένας από τους πιο στενούς του φίλους από το σχολείο ήδη σκοτώθηκε στην Ουκρανία.

«Μόλις πριν από δύο εβδομάδες οι φίλοι μου από το σχολείο με ενημέρωσαν ότι σκοτώθηκε το φθινόπωρο. Δεν γνωρίζουν καν εάν θα στείλουν πίσω τη σορό του ή όχι. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ευχόμουν ούτε στον χειρότερο εχθρό μου».

Οι πέντε αυτοί Ρώσοι που μένουν στο αεροδρόμιο δεν είναι πάντως οι πρώτοι που έχουν ζητήσει άσυλο από τη Νότια Κορέα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, 537 αιτήθηκαν άσυλο μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου. Η μερική επιστράτευση που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο αύξησε τους αριθμούς. Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, 20 νεαροί άντρες έφτασαν από το Βλαδιβοστόκ στη Νότια Κορέα πάνω σε 5 βάρκες!