To έγκλημα που αποκαλύφθηκε από ένα όνειρο


Η δολοφονία στον Κόκκινο Αχυρώνα. Ένα έγκλημα που αποκαλύφθηκε και εξιχνιάστηκε λόγω ενός επίμονου ονείρου, ή μήπως όχι;

Για μήνες η Αν Μάρτεν υποστήριζε ότι την είχε «στοιχειώσει» ένας εφιάλτης. Έλεγε στο σύζυγο της Τόμας πώς βλέπει συνέχεια το ίδιο… όραμα. Η θετή κόρη της, Μαρία ερχόταν στον ύπνο και της επαναλάμβανε ότι την έχουν δολοφονήσει και την έχουν θάψει στον Κόκκινο Αχυρώνα. H επιμονή της έπεισε τον Τόμας Μάρτεν να πάει στον αχυρώνα και να ψάξει στο σημείο που του υπέδειξε η σύζυγος του. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία του εγκλήματος που αποκαλύφθηκε και εξιχνιάστηκε μέσα από ένα όνειρο.

Η παράνομη σχέση

Η Μαρία Μάρτεν είχε γεννηθεί στις 24 Ιουλίου 1801 στο Πόλστεντ της Αγγλίας. Οι περιγραφές μιλούν για μια πολύ ωραία κοπέλα που είχε μεγάλη επιτυχία στο ανδρικό φύλο. Από τις σχέσεις που είχε προέκυψαν δύο παιδιά. Το πρώτο πέθανε σε μικρή ηλικία και πατέρας του ήταν ο γείτονας της Τόμας Κόρντερ (κρατήστε το όνομα). Το δεύτερο, ένα αγοράκι με το όνομα Τόμας Χένρι, είχε πατέρα τον Πίτερ Μάθιους ο οποίος δεν παντρεύτηκε την Μαρία αλλά τη στήριζε οικονομικά.

Στα 24 η κοπέλα συνδέθηκε ερωτικά με τον 22χρονο Γουίλιαμ Κόρντερ, τον μικρό αδελφό του πατέρα του πρώτου της παιδιού. Ο Κόρντερ είχε τη φήμη του γυναικά και του απατεώνα. Όταν κάποτε πούλησε τα γουρούνια της οικογένειας και στη συνέχεια συμμετείχε σε ζωοκλοπή τον έστειλαν στον Λονδίνο καθώς απειλούταν με φυλάκιση. Τελικά όμως επέστρεψε στο Πόλστεντ όταν ο αδελφός του Τόμας πνίγηκε στην προσπάθεια του να διασχίσει μια παγωμένη λίμνη. Μετά την επιστροφή του, την οικογένεια χτύπησαν απανωτές τραγωδίες. Πέθανε ο πατέρας του και όλα τα αδέλφια του με αποτέλεσμα να μείνει στην φάρμα μόνο με την μητέρα του.

Ο Γουίλιαμ Κόρντερ ήθελε να κρατήσει κρυφή του σχέση του με την Μαρία Μάρτεν όμως το 1827 έμεινε έγκυος. Το παιδί όμως δεν επέζησε. Παρουσία της μητριάς της Μαρίας, Αν Μάρτεν ο Κόρντερ ανακοίνωσε ότι θα πάρει την κοπέλα και θα φύγουν για το Ίπσουιτς καθώς είχε ακούσει φήμες ότι θα τη διώξουν για το γεγονός ότι είχε παιδί εκτός γάμου.

H εξαφάνιση

Την Παρασκευή 18 Μαΐου 1827 ο Κόρντερ πήγε στην αγροικία των Μάρτενς και είπε στην Μαρία ότι πρέπει να φύγουν άμεσα γιατί έμαθε ότι εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη της. Της είπε να ντυθεί με ανδρικά ρούχα και να συναντηθούν στον Κόκκινο Αχυρώνα, ένα ξύλινο κτίσμα με κόκκινη σκεπή σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σπίτι των Μάρτενς. Η Μαρία έφυγε από το σπίτι και πήγε στον αχυρώνα.

Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη της κοπέλας χάθηκαν. Δεν έγραφε καν στην οικογένεια της. Ο Κόρντερ επισκεπτόταν το Πόλσεντ και υποστήριξε ότι η Μαρία ήταν καλά και ότι  ζούσαν μαζί στο Νησί Ράιτ. Για το γεγονός ότι δεν απαντούσε στις επιστολές που της έστελναν έλεγε ότι είτε έχει χτυπήσει το χέρι της, είτε ότι έστειλε γράμμα αλλά δεν έφτασε ποτέ στους Μάρτενς. Με την πίεση να αυξάνεται ο Κόρντερ σταμάτησε τις επισκέψεις στο Πόλστεντ.

Το όνειρο και η αποκάλυψη

Στις αρχές της άνοιξης του 1828 η Αν Μάρτεν άρχισε να μιλάει για το ανατριχιαστικό όνειρο που έβλεπε. Η θετή της κόρη της έλεγε ότι την δολοφόνησαν και την έχουν θάψει στον Κόκκινο Αχυρώνα. Η Μάρτεν υποστήριξε ότι έβλεπε το όνειρο πολύ συχνά και ότι η Μαρία της υποδείκνυε το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η σορός της. Επέμεινε και έπεισε τελικά τον σύζυγο της να πάει στον Κόκκινο Αχυρώνα και να ελέγξει έναν από τους αποθηκευτικούς χώρους για το σιτάρι. Στις 19 Απριλίου 1828 ο Τόμας Μάρτεν πήγε στον Κόκκινο Αχυρώνα. Δεν χρειάστηκε να σκάσει πολύ για να αποκαλύψει το μακάβριο εύρημα. Μέσα στην ένα σακί βρισκόταν το πτώμα της κόρης του, σε αποσύνθεση αλλά σε κατάσταση που επέτρεπε την αναγνώριση της. Στο λαιμό της σορού βρέθηκε έναν πράσινο μαντίλι που ανήκε στον Γουίλιαμ Κόρντερ.

Σύλληψη και εκτέλεση

Άμεσα κινήθηκαν οι διαδικασίες για τη σύλληψη του. Εντοπίστηκε πολύ εύκολα. Ζούσε στο Μπρέντφορντ και ήταν παντρεμένος με τη Μέρι Μουρ. Μαζί με τη σύζυγο του διοικούσαν ένα οικοτροφείο θηλέων. Ο αστυνομικός Τζέιμς Λια πήγε στο οικοτροφείο προσποιούμενος ότι ήθελε να γράψει εκεί την κόρη του. Βρήκε τον Κόρντερ με την πιτζάμα του να βράζει αυγά. Κατά την έρευνα βρέθηκαν δύο πιστόλια, επιστολές με ενοχοποιητικό περιεχόμενο και ένα γαλλικό διαβατήριο. Ο Κόρντερ ετοιμαζόταν να μεταναστεύσει.

Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου 1828 και προκάλεσε το ενδιαφέρον του Τύπου. Ο ιατροδικαστής έκρινε ότι ο Κόρντερ πρώτα πυροβόλησε τη Μαρία και στη συνέχεια την μαχαίρωσε με ένα στιλέτο. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι ήταν στον Κόκκινο Αχυρώνα αλλά έφυγε μετά από έναν καυγά. «Είχα απομακρυνθεί όταν άκουσα έναν πυροβολισμό. Επέστρεψα και τη βρήκα νεκρή, δίπλα της είχαν αφήσει ένα από τα πιστόλια μου» θα πει. Δεν έπεισε τους ενόρκους που τον καταδίκασαν σε θάνατο. Αναμένοντας την εκτέλεση του ομολόγησε ότι δολοφόνησε την κοπέλα. Υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση και από ατύχημα την πυροβόλησε το μάτι. 

Στις 11 Αυγούστου 1828 ανέβηκε στην αγχόνη. Οι αναφορές τις εποχής τονίζουν ότι είχε συγκεντρωθεί ένας τεράστιο πλήθος για να παρακολουθήσει την εκτέλεση (7.000 έως 20.000). Ο Κόρντερ ήταν φανερά καταβεβλημένος και πριν του φορέσουν την κουκούλα είπε: «Είμαι ένοχος, η ποινή μου είναι δίκαια. Μου αξίζει αυτή η μοίρα, ο Θεός ας λυπηθεί την ψυχή μου».

Το σώμα του δόθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για έρευνα. Δημιουργήθηκαν πολλές «μάσκες θανάτου» και μια από αυτές υπάρχει ακόμα στο μουσείο Moyse's Hall (φωτό). Ο σκελετός του Κόρντερ έμεινε για πολλά χρόνια στο νοσοκομείο του Δυτικού Σάφολκ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μουσείο του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών της Αγγλίας. Το 2004 ο σκελετός αποτεφρώθηκε.

Οι φήμες

Ένας φόνος που αποκαλύφθηκε και εξιχνιάστηκε μέσω ενός ονείρου είναι σίγουρα κάτι εκπληκτικό. Όμως υπήρξαν φήμες που αμφισβητούσαν το μεταφυσικό της υπόθεσης. Μετά τη δική κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η Αν Μάρτεν, η οποία ήταν μόλις έναν χρόνο μεγαλύτερη από την Μάρία, είχε σχέση με τον Κόρντερ και σχεδίασαν μαζί τη δολοφονία. Τα όνειρα της ξεκίνησε λίγο αφότου ο Κόρντερ παντρεύτηκε την Μέρι Μουρ. Κάποιοι λοιπόν υποστήριξαν ότι ήταν η ζήλεια που οδήγησε την Αν Μάρτεν να αποκαλύψει το έγκλημα και το έκανε με αυτό τον τρόπο για να μην ενοχοποιηθεί.

Φήμες υπήρξαν και για το παιδί που είχε ο Κόρντερ με την Μαρία Μάρτεν. Σύμφωνα με αυτές το παιδί δεν πέθανε αλλά το δολοφόνησαν οι γονείς του και το έθαψαν σε άγνωστη τοποθεσία για να μην υπάρχουν στοιχεία.

Μέχρι σήμερα η υπόθεση της δολοφονίας που εξιχνιάστηκε μέσω ενός ονείρου εξάπτει τη φαντασία και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ταινίες, βιβλία και τραγούδια. Στο προαύλιο του καθεδρικού ναό του Πόλστεντ έχει τοποθετηθεί μια επιγραφή στη μνήμη της Μαρία Μάρτεν.