Εντυπωσιακά πλάνα: Τα ναυάγια από τη Μάχη του Μίντγουεϊ στο βυθό του Ειρηνικού όπως δεν τα έχουμε δει ποτέ ξανά (VIDEO)

Μια ομάδα ερευνητών καταδύθηκε για πρώτη φορά στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού εντοπίζοντας τα απομεινάρια των αεροπλάνων και των πλοίων που βυθίστηκαν κατά την κρίσιμη μάχη του  Β' Παγκοσμίου στο Μίντγουεϊ


Τον Ιούνιο του 1942, οι αμερικανικές και ιαπωνικές δυνάμεις με χιλιάδες στρατιώτες ενεπλάκησαν σε μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό Ωκεανό γνωστή ως Ναυμαχία του Μίντγουεϊ. Μετά από τέσσερις μέρες μάχης, οι Ιάπωνες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Αυτή η νίκη- κλειδί των Ηνωμένων Πολιτειών εμπόδισε τους Ιάπωνες να γίνουν η κυρίαρχη δύναμη στον Ειρηνικό - αλλά όχι χωρίς κόστος. Κατά τη διάρκεια της μάχης πέθαναν 3.057 Ιάπωνες στρατιώτες και 362 Αμερικανοί. Χάθηκαν επίσης επτά μεγάλα πλοία και εκατοντάδες αεροπλάνα και για τις δύο πλευρές.

Τα πλοία και τα αεροπλάνα που χάθηκαν σε αυτήν την μάχη παραμένουν ως σήμερα στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού και τώρα, οι ερευνητές ολοκλήρωσαν μια σειρά από υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες που διεξήγαγαν σε μεγάλο βάθος για ορισμένα από τα συντρίμμια. Στο πλαίσιο αυτό τράβηξαν για πρώτη φορά εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από τα βυθισμένα κουφάρια που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για την τόσο σημαντική μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την έρευνα διεξήγαγε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ocean Exploration Trust. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ερευνητές μελέτησαν τρία αεροπλανοφόρα που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης: το  αμερικανικό πλοίο USS Yorktown και δύο ιαπωνικά πλοία, τα IJN Akagi και IJN Kaga.

Τα ναυάγια βρίσκονται περισσότερο από 16.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και εντός των ορίων του Θαλάσσιου Εθνικού Μνημείου Papahānaumokuākea, μιας από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες περιοχές διατήρησης στον κόσμο, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η έρευνα αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης αποστολής που ονομάζεται «Ala `Aumoana Kai Uli», στο πλαίσιο της οποίας οι επιστήμονες προχώρησαν στην εξερεύνηση του σημείου σε μεγάλο βάθος επί 27 ημέρες, ώστε να βοηθήσουν στη διαχείριση του εθνικού μνημείου.

Το πλήρωμα έφτασε στην τοποθεσία με το ερευνητικό πλοίο E/V Nautilus. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα για να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο. Συνολικά, πέρασαν 43 ώρες μελετώντας τα ναυάγια.

«Περιπλανηθήκαμε μεθοδικά σε αυτά τα ιστορικά ναυάγια, φέρνοντας στο φως πολλά χαρακτηριστικά τους με μεγάλη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού τους καθώς και των ζημιών που υπέστησαν από τη μάχη και τη βύθισή τους», λέει ο Ντάνιελ Βάγκνερ, επικεφαλής επιστήμονας του Ocean Exploration Trust. «Πολλά αντιαεροπορικά πυροβόλα ήταν ακόμη στραμμένα προς τα πάνω, παρέχοντας ενδείξεις για τις τελευταίες στιγμές σε αυτά τα ιστορικά πλέον πλοία».

Η ομάδα που βρισκόταν στο σημείο συνεργάστηκε μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης με περισσότερους από 100 ειδικούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αρχαιολόγων από την Ιαπωνία.

«Συναντιόμαστε στα ίδια νερά του Ειρηνικού στα οποία συναντήθηκαν κάποτε η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ στη μάχη, αλλά αυτή τη φορά ως σύμμαχοι και συνεργάτες ερευνητές», λέει ο Κοσέι Νομούρα, υπουργός της Ιαπωνικής Πρεσβείας, στη δήλωση του Ocean Exploration Trust. «Αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η σημερινή ειρήνη και οι αυριανές ανακαλύψεις χτίζονται στις θυσίες του πολέμου και επομένως, κατά την άποψή μου, είναι σημαντικό ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εμβαθύνουν τώρα τη συνεργασία τους στο Μίντγουεϊ, χρησιμοποιώντας τέτοια τεχνολογία αιχμής».

Η ομάδα συνεργάστηκε επίσης με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η οποία διαχειρίζεται το εθνικό μνημείο.

Μετά από κάθε κατάδυση, το πλήρωμα έκανε τελετές για να τιμήσει τους άνδρες που πέθαναν στο σημείο. Μετέδωσαν επίσης ζωντανά το βίντεο στο διαδίκτυο, έτσι ώστε όσοι είχαν προσωπική σχέση με τους ανθρώπους που έζησαν ή χάθηκαν στη σύγκρουση —καθώς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο— να μπορούν να δουν οι ίδιοι τα συντρίμμια σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος είδε το ιαπωνικό πλοίο Akagi από τότε που βυθίστηκε το 1942, αν και έχει εντοπιστεί από το 2019.

Η Μάχη του Μίντγουεϊ έλαβε χώρα στην Ατόλη Μίντγουεϊ, ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται περίπου 1.000 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χονολουλού. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε εκεί μια θαλάσσια και αεροπορική βάση στρατηγικής σημασίας, την οποία οι Ιάπωνες προσπάθησαν να καταλάβουν ως βάση για να επιτεθούν στο Περλ Χάρμπορ.

Αν και προσπάθησαν να κρατήσουν τα σχέδιά τους μυστικά, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματά τους. Έτσι, όταν τα ιαπωνικά αεροσκάφη άρχισαν να επιτίθενται στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Μίντγουεϊ, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα ήταν ήδη σε αναμονή.

Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ άρχισαν να επιτίθενται στον ιαπωνικό στόλο, βυθίζοντας τελικά τρία από τα τέσσερα ιαπωνικά πλοία. Το εναπομείναν σκάφος, το IJN Hiryu, βομβάρδισε και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Yorktown, το οποίο τελικά βυθίστηκε από ένα ιαπωνικό υποβρύχιο λίγες μέρες αργότερα. Εν τέλει, βομβαρδιστικά καταδύσεων των ΗΠΑ βύθισαν και το Hiryu.