To παράδοξο της ζωής στο Τσερνόμπιλ


Στην απαγορευμένη ζώνη η άγρια ζωή ευδοκιμεί. Οι επιστήμονες διαφωνούν για τις μακροχρόνιες συνέπειες αλλά αναγνωρίζουν πως η ανθρώπινη παρουσία έκανε μεγαλύτερο κακό στο οικοσύστημα από το δυστύχημα

Σαράντα χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, το Τσερνομπίλ εξακολουθεί να είναι μολυσμένο. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη φύση μπορεί να είναι μικρότερες από ό,τι αν η περιοχή είχε αφεθεί στους ανθρώπους.

Η επιστημονική συμφωνία είναι διχασμένη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας στο περιβάλλον του Τσερνομπίλ. Συμφωνεί όμως πως η άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα τελικά ωφελήθηκαν.  

Η ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ (2.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και το γειτονικό ραδιοοικολογικό καταφύγιο Πολέσκι ​​(2.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στη Λευκορωσία αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μη σχεδιασμένα φυσικά καταφύγια της Ευρώπης.

«Οι πληθυσμοί των λύκων είναι επτά φορές υψηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από το ατύχημα, επειδή υπάρχει μικρότερη ανθρώπινη πίεση», δήλωσε ο Τζιμ Σμιθ, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ο οποίος μελετά την περιοχή για περισσότερα από 30 χρόνια. Τονίζεται επίσης ότι οι πληθυσμοί άλκης, ζαρκαδιών, ελαφιών και κουνελιών ακμάζουν.

Όπως αποδεικνύεται το οικοσύστημα στη ζώνη αποκλεισμού είναι πολύ καλύτερο από ό,τι ήταν πριν από το ατύχημα. Το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία είχε λιγότερο καταστροφικά αποτελέσματα στην άγρια ζωή από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Παρόμοια συμπεράσματα έχουν εξαχθεί και σε άλλες αποκλεισμένες περιοχές, όπως η Φουκουσίμα , όπου οι αγριόχοιροι, οι ιαπωνικοί μακάκοι και τα ρακούν έχουν αυξηθεί.

Η Ουκρανία πειραματίζεται πλέον με την επανέναρξη της γεωργίας σε ορισμένες από τις λιγότερο μολυσμένες περιοχές γης γύρω από το Τσερνομπίλ.

Πάντως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της του πυρηνικού δυστυχήματος στην άγρια ​​ζωή είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχει διαγωνία. Αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναφέρουν μακροπρόθεσμες γενετικές βλάβες σε ορισμένα είδη θηλαστικών, πτηνών και φυτών, ιδιαίτερα σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης.

Ο Γκενάντι Λάπτεφ του Ουκρανικού Υδρομετεωρολογικού Κέντρου, ο οποίος έχει διεξάγει πολυετή έρευνα στο Τσερνομπίλ, δήλωσε ότι δεν είχε δει καμία οπτική ένδειξη μεταλλάξεων, αλλά ήταν δύσκολο να πει με βεβαιότητα ότι το οικοσύστημα ήταν καλύτερο από ό,τι ήταν πριν από το ατύχημα. «Αυτό είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου, αν τα άγρια ​​ζώα είναι σε αφθονία, σημαίνει ότι είναι καλά», τόνισε.

*Στην κεντρική φωτό λύκος κοιτάζει κάμερα που τοποθετήθηκε στο εγκαταλελειμμένο χωριό Ορεβίτσι το οποίος βρίσκεται μέσα στην απαγορευμένη ζώνη.